Annons

Annons

Annons

Debatt
Kasta blockpolitiken i papperskorgen

Inför valet borde det vara viktigt för de politiska partierna att med all kraft föra ut sin egen politik. I stället hemfaller flera partier åt att tala illa om och misskreditera andra politiska partier i ett för landet allvarligt och känsligt läge då krig pågår i Europa.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kasta blockpolitiken i papperskorgen, tycker Håkan Larsson. Foto: Fredrik Persson

Annons

För mig är det politiska spel som pågår ovärdigt vår demokrati. Om man vill ta ansvar för vårt land bör man inte försöka ställa till ytterligare en regeringskris några månader före ett val. Men det är just vad som pågår. I riksdagen borde sakpolitiken vara avgörande.

Ett exempel på en sakfråga där spel går före sak är strandskyddet. Där har högeroppositionen – Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – lierat sig med Vänsterpartiet för att sätta stopp för ett enklare, bättre strandskydd. Inte för att man var emot förslagen i sig utan för att man ville ge regeringen och Centerpartiet en näsbränna. Att det blir vi som lever på landsbygden som drabbas blundar man för. Nu blir det sannolikt inga lättnader i strandskyddet på flera år.

Annons

I Natofrågan går Sverige i takt med Finland. Även i andra frågor finns inspiration att hämta från den gamla rikshalvan i öster. I stället för att ödsla kraft på att misskreditera andra partier koncentrerar sig partierna där inför valet på att föra ut den egna politiken och de egna kandidaterna. Inte heller binder man sig för vem som ska vara regeringsbildare innan väljarna har sagt sitt. Detta hindrar inte tuffa diskussioner i sakfrågor.

Annons

Med valresultatet som grund sätter sig de finländska partierna ned och förhandlar fram ett program och en majoritetsregering. Resultatet blir kompromisser i många frågor, men en regering med majoritet i riksdagen ger stabilitet och handlingskraft.

Sedan millennieskiftet har Finland haft breda majoritetsregeringar, ledda av antingen en socialdemokratisk, en centerpartistisk eller en samlingspartistisk statsminister. De flesta partierna har ingått i olika regeringar beroende på valresultat och utfall av regeringsförhandlingarna.

Så fungerar det inte i Sverige, där regeringarna under senare år regerat i minoritet. Här får Centerpartiet kritik för att partiet inte på förhand deklarerar vilken statsminister man vill se. Det får inte systerpartiet i Finland när man agerar på samma sätt. Utifrån sin självständiga mittenposition har Centerpartiet kunnat samverka med olika partier. När partiet idag agerar från sin mittenposition möts man av attacker och misstänkliggöranden, främst från partierna till höger.

Sverige skulle må väl av att kasta de kvarvarande resterna av tvåblockssystemet i papperskorgen. Sverige skulle också må väl av en majoritetsregering i de osäkra tider vi lever i.

Håkan Larsson (C)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan