Annons

Annons

Annons

Annons

Vellinge

Debatt
Rökning dödar

Rökning står för en tiondel av alla dödsfall i Sverige. En studie gjord av world health organization (WHO) visar att livslängden förkortas med tio år om man röker. Därför anser jag att rökning ska förbjudas.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Förbudsskylt vid en restaurang. Foto: Magnus Andersson

Annons

För det första påverkar rökares hälsa negativt av rökning. Rökning orsakar flera sjukdomar, t.ex. hjärt och kärlsjukdomar, lungsjukdomar som KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) och lungcancer. Enligt 1177 beror nästan all lungcancer på rökning. Enligt Cancerfonden orsakar rökning 90 procent av all lungcancer. Rökning är enligt cancerfonden den största orsaken till flera typer av cancer. 6000 personer i Sverige drabbas årligen av cancer till följd av rökning. Mer än varannan rökare dör av sin rökning. Vilket betyder att 5 av 10 rökare dör till följd av rökningen. Att inte röka är alltså det bästa sättet att minska risken att få cancer. Det är aldrig för sent att sluta eftersom cancerrisken minskar efter rökstoppet.

Annons

Enligt cancerfonden.se kostar rökning samhället 31,5 miljarder kronor om året. Sjukdomar relaterade till rökning innebär stora kostnader. Att röka är naturligtvis dyrt även för rökaren själv. Ett paket cigaretter kostar ca 60 kronor. Många rökare röker ett paket om dagen, vilket blir drygt 400 kronor i veckan eller 1800 kronor i månaden. Varje cigarett som man inte röker innebär pengar i fickan. Pengar som man kan göra något betydligt viktigare med.

Annons

Många rökare anser att man som vuxen ska få ta ansvar och bestämma över sitt eget liv. Detta tycker jag inte är ett rimligt argument, eftersom de flesta börjar röka i tonåren. Tonåringar förstår inte konsekvenserna och kan därför inte ta ansvar för sina handlingar. Nikotinet i cigaretter är mycket beroendeframkallande så när de blir vuxna så är de redan beroenden.

Den största anledningen till att jag tycker att rökning måste förbjudas är passiv rökning. Passiv rökning innebär att man inte själv röker utan andra personer i din omgivningen gör det. På så sätt blir den passiva rökaren utsatt för rök utan att de själv röker. Passiv rökning under en längre period kan innebär samma hälsorisker som för den som faktiskt röker enligt cancerfonden.se. Barn är särskilt känsliga för passiv rökning. Alla spädbarn som blir utsatt för passiv rökning har ökad risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd. Barn som växer upp i hem där det röks har också större risk att få astma, allergier och cancer. Vi barn är det mest värdefulla som finns, vi är framtiden. Låt oss leva.

Rökning tar fler liv än trafikolyckor, narkotika och självmord kombinerat. Det är inte bara rökarna som dör i förtid utan även oskyldiga personer i rökarens närhet. Barn till rökare ska inte behöva lida för sina föräldrars dåliga vanor. Därför anser jag att rökning måste förbjudas.

Svante Petersson

Klass 7, Skanör-Falsterbo Montessoriskola

Annons

Annons

Till toppen av sidan