Annons

Annons

Annons

Grundskolan i Hörby

Planer på jätteskola oroar lärare och elever i Hörby: "En chock"

På Georgshillsskolan pågår förberedelserna för finalveckorna på läsåret för fullt. Samtidigt gnager oron: Kommer högstadiet att få vara kvar, eller ska det slås ihop med Frostaskolan?

Det är bråda dagar på högstadiet på Georgshillsskolan – den ena av kommunens båda F-9-skolor. De nationella proven har precis klarats av, och betygssättningen är inne i slutfasen.

För personal och elever på Georgshillsskolan kom beskedet om att kommunen ville ha ett samlat högstadium som en blixt från klar himmel. – Det var många frågor, men få svar, säger rektorn Mirnes Meskic, här tillsammans med lärarna Karin Lindström Olsson och Lotta Falck.

Bild: Jonas Karlsson

– Just nu handlar det mycket om att se till att alla lämnar in sina uppgifter, och få in underlag till betygen. När det är klart ser vi fram mot att förbereda för en riktigt trevlig avslutning på läsåret, säger rektor Mirnes Meskic, rektor på högstadiet.

Något alldeles extra

Skolavslutningarna på Georgshillsskolan brukar vara något alldeles extra, med sambatåg, högtidstal, blomsterutdelning och ett fyrverkeri av sång och musik.

Annons

– Det är en stark tradition med en festlig avslutningsvecka. Men coronapandemin har ställt till det och gjort så att vi inte har kunnat ha någon vanlig avslutning de senaste två åren.

Annons

Rektorn på Georgshillsskolans högstadium, Mirnes Meskic.

Bild: Jonas Karlsson

I aulan möter några av eleverna upp tillsammans med lärarna Lotta Falck och Karin Lindström Olsson – båda välkända profiler på skolan med många yrkesår bakom sig.

– Jag har varit här i 26 år. Det är en jättetrevlig arbetsplats, säger Karin Lindström Olsson, som undervisar i svenska och tyska.

– Vi jobbar för att all personal ska ha samsyn kring vårt uppdrag. Det krävs trygghet och studiero för att nå hög måluppfyllelse, håller SO-läraren och försteläraren Lotta Falck med om.

Orosmoln

Samtidigt som blickarna allt mer riktas mot den stundande skolavslutningen finns det orosmoln.

De mångåriga diskussionerna om vad som ska hända med högstadierna i Hörby fick nytt bränsle i vintras när kommunen oväntat lanserade en idé om att man jobbar för ett samlat högstadium.

Lärarna Karin Lindström Olsson och Lotta Falck stannar till och pratar med Elin Bengtsson, Lovisa Nilsson, Elliot Sjögren, Joel Hägnaryd, Ina Andersson och Cornelius Nyberg Pronk.

Bild: Jonas Karlsson

– Jag tror det kom som en chock för alla. Det fanns fler frågor än svar. Det visade sig att ingen visste något, och det var tydligt att personalen inte stöttade förslaget, säger Mirnes Meskic.

– Informationen från kommunen har varit bristfällig. Vi fick läsa om det i tidningen. Det hade varit bra om det först hade varit en dialog med personalen på de båda högstadierna kring vad vi tycker och tänker om en eventuell sammanslagning, säger Karin Lindström Olsson.

Annons

Annons

Förslaget sågades av personalen och de fackliga organisationerna, och då tog kommunen ett steg tillbaka och betonade att inget var bestämt.

Utredning pågår

Men frågan lever fortfarande.

En utredning om skolornas framtid har tillsatts, och om slutsatsen blir att Hörby bara ska ha ett högstadium kan det få till följd att Georgshillsskolans högstadium får stryka på foten och flyttas till Frostaskolan.

Fördelarna med mindre enheter, och att ha kvar Georgshillsskolan, överväger framför att slå ihop Frostaskolan och Georgshillsskolan till en stor högstadieskola, tycker Karin Lindström Olsson, rektorn Mirnes Meskic och Lotta Falck.

Bild: Jonas Karlsson

Det nya stora högstadiet som ska byggas där blir i så fall sjuparallelligt.

Lotta Falck och Karin Lindström Olsson tycker att det bästa vore att fortsätta med två högstadier som idag.

– Vi har två bra fungerande enheter i Hörby. Vi jobbar på lite olika sätt, och vi vill gärna behålla båda högstadierna, säger Karin Lindström Olsson.

– Vi är en liten enhet. Alla eleverna är bekanta för oss. Det skapar stor trygghet, betonar Lotta Falck.

"Blir en i mängden"

– Om man bygger för stort är det risk att det blir svårt att hantera och att man bara blir en i mängden, inflikar Mirnes Meskic.

Diskussionerna om vad ska hända med skolorna går i vågor, och har pågått länge.

Det går drygt 200 elever på Georgshillsskolans högstadium, som är treparallelligt.

Bild: Jonas Karlsson

– Det är inte något vi pratar om dagligen, men det är klart vi undrar och att det leder till oro att inte veta hur det blir. Förslaget om en sammanslagning av högstadierna har förts fram flera gånger under de senaste 20 åren.

Annons

Ina Andersson i 8B gick på Älvdalsskolan innan hon kom till Georgshillsskolan.

Eleverna lovordar den familjära stämningen på Georgshillsskolan: Elliot Sjögren, Lovisa Nilsson, Ina Andersson, Elin Bengtsson, Cornelius Nyberg Pronk och Joel Hägnaryd.

Bild: Jonas Karlsson

Annons

– Jag gick i en stor klass på Älvdal, och det fanns inte tillräckligt med klassrum. Det var skönt att få komma hit till Georgshill. Här är det lugnare, säger Ina.

– Om de slår ihop skolorna blir man bara en i mängden, tror Joel Hägnaryd i 9C.

"Hade blivit för stort"

– Det hade blivit för stort, håller Elin Bengtsson i 7A med om.

– Dåliga saker kan hända när man blir för många på skolan. Det kan bli slagsmål, befarar Elliot Sjögren i 7C.

Georgshill är en bra, liten skola, där alla är kompisar med alla, tycker Joel Hägnaryd.

– Här känner man alla. Det känns tryggt, instämmer Cornelius Nyberg Pronk i 8C.

Fakta

Har varit vårdhem – underjordiska gångar kvar

Georgshillsskolan är en F-9-skola belägen i utkanten av Hörby tätort. På högstadiet går det drygt 200 elever. Skolan är treparallellig.

I byggnaderna fanns det tidigare ett vårdhem för funktionshindrade. Det finns fortfarande underjordiska gångar kvar som binder samman husen på området - en rest från tiden som vårdboende.

Karin Lindström Olsson, lärare i svenska och tyska på Georgshillsskolan.

Bild: Jonas Karlsson

Lotta Falck, SO-lärare och förstelärare på Georgshillsskolan.

Bild: Jonas Karlsson

Rektorn Mirnes Meskic gillar att vara ute i verksamheterna, och prata med lärare och elever.

Bild: Jonas Karlsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan