Annons

Annons

Annons

Annons

Höör

Hundar utan dricksvatten – tvingades bo bland råttor

Länsstyrelsen har omhändertagit fem hundar från en kvinna på en ort i Höörs kommun och förbjudit henne att ha djur. Detta efter en lång tid av vanvård. Kvinnan har både haft svårt att hålla rent och att ge hundarna dricksvatten på grund av att rörledningarna i huset varit utslagna. Hon vägrade vid flera tillfällen släppa in djurskyddsinspektörerna eftersom det var råttinvasion i huset.

Höörskvinnan lät sina hundar bo kvar i huset trots att ledningarna var trasiga och där var råttinvasion. Nu får hon till slut djurförbud och de fem hundar hon hade vid senaste kontrollen omhändertas. ARKIVBILD: Peter Sandahl/SCANPIX

Annons

Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer har haft ögonen på kvinnan en längre tid, och har gjort flera besök i hennes hus, som ligger en bit utanför en tätort i Höörs kommun.

Djurskyddsinspektörerna gjordes först uppmärksamma på kvinnan när polisen 2015 slog larm att att de sju hundar hon hade i huset då inte hade det bra.

Skaderisker, smuts och mögel var några saker som poliserna noterade vid sitt besök. Hundarnas rastgård till var full med avföring. Hundarna togs hand av en av kvinnans släktingar när hon hamnade på sjukhus.

Tuggade på kortisonburk

2018 kom nästa larm via en anmälan till Länsstyrelsen. När djurskyddsinspektörerna kom dit var kvinnan och hennes mor där. Totalt hölls elva hundar på adressen, varav sex var Höörskvinnans.

Annons

2020 fick kvinnan ett föreläggande att rätta till en rad missförhållanden. Inspektörerna bedömde då att det fanns stor risker för hundarna både inomhus och utomhus.

Annons

Det fanns hundavföring inomhus i utrymmen där hundarna hölls. Golven var mycket smutsiga och utomhus vid hundluckan lutade det starkt av avföring.

Bland annat var elinstallationer och sladdar trasiga. Inspektörerna hittade en halvfull burk med kortisontabletter som hundarna hade tuggat på, glasburkar, trasiga krukor, konserver och en matkniv.

Råttinvasionen pågick

I september samma år återvände djurskyddsfolket men blev då inte insläppta.

Kvinnan var i och för sig hemma med sina hundar men förklarade för Länsstyrelsen ”att det såg ännu värre ut inomhus än vad det hade gjort vid den förra kontrollen vilket berodde på att vattnet var avstängt, det var stopp i avloppet samt en råttinvasion i huset”.

Hon berättade också för inspektörerna att hon kände sig trakasserad av Länsstyrelsen.

Ett halvår senare, i april 2021, gjorde djurskyddet inspektion hemma hos Höörskvinnans mamma, som bor i en grannkommun. Då stötte de på Höörsskvinnan som berättade för dem att hon fortfarande bodde där eftersom råttinvasionen i hennes bostad fortfarande pågick.

Smutsiga pälsar, oklippta klor

I mammans bostad hölls totalt elva vuxna hundar och fem valpar. Fem av de vuxna hundarna samt valparna tillhörde Höörskvinnan. Hundarna saknade väderskydd och upphöjda platser att sova på. Deras klor var oklippta. De var smutsiga i pälsarna.

Höörskvinnan bodde kvar hos sin mamma även vid efterföljande inspektioner.

Annons

Annons

I februari i år var det ny inspektion.

– Hundarna saknade fri tillgång på dricksvatten. Vattnet i bostaden var avstängt men kvinnan hade vatten i flaskor. Hundarna drack när de erbjöds vatten av Länsstyrelsen vid kontrollen, skrev djurskyddet i rapporten efter besöket.

Länsstyrelsen fattade nu beslut om att helt förbjuda henne att hålla djur, samt att omhänderta hennes fem hundar med anledningen av de allvarliga brister man funnit.

– Länsstyrelsen bedömer att du saknar förmåga att ha hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen. Det har inte framkommit något som visar att ett upprepande inte är sannolikt.

– Bristerna har varit återkommande en längre tid och din djurhållning har blivit sämre trots många påpekanden och även tidigare föreläggande. Dina hundar har varit utsatta för ett lidande och att det är utsiktslöst att lidandet blir avhjälpt, skriver Länsstyrelsen i sitt beslut.

Till toppen av sidan