Annons

Annons

Annons

Annons

Hörby

Går samman för Ukraina – ordnar välgörenhetskonsert och stor insamling

Lördagen den 4 juni ordnas en stor insamling i Hörby till stöd för folket i Ukraina. Hörby Blåsorkester ger en välgörenhetskonsert utanför Hörby Lantmän, och skänker hela gaget till insamlingen, och det går bra att ta med sig kläder, skor, förband och andra förnödenheter och lämna in det under dagen.

Hörby Blåsorkester ger en välgörenhetskonsert till stöd för folket i Ukraina, och ordnar en insamling i samarbete med lokala aktörer. I projektet ingår bland annat Bertil Månsson, Hörby Blåsorkester, Lars-Göran Larsson, ekonomichef på Hörby Lantmän, och Stefan Espersson, som är engagerad i Solögat Chamania och Åkarhjälpen.

Bild: Jonas Karlsson

Annons

Det var när Hörby Blåsorkester började fundera på att göra en konsert som idén om en Ukrainainsamling poppade upp.

– Vi är sugna på att börja spela igen. Vi har inte haft några konserter på två år på grund av coronapandemin, och pratade om att göra en välgörenhetskonsert tillsammans med lokala aktörer, säger Bertil Månsson i blåsorkestern.

Inga konsertlokaler

Bristen på ändamålsenliga konsertlokaler i Hörby gjorde att orkestern fick vara kreativ när de skulle leta upp någonstans att vara.

– Eftersom det inte finns några bra konsertlokaler fick vi titta på andra platser.

Orkestern hörde sig för hos Hörby Lantmän om det fanns möjlighet att spela utanför deras anläggning, och svaret lät inte vänta på sig.

– Det är en mycket bra idé. Vi har gott om plats, och här brukar vara mycket folk i rörelse, säger bolagets ekonomichef Lars-Göran Larsson.

Annons

Annons

Nu är det bestämt att konserten ska hållas lördagen den 4 juni. Blåsorkestern, under Gunilla Bengtssons ledning, börjar att spela klockan 11 och bjuder på filmmusik, populärmusik och schlagers. Dagen till ära blir det även ukrainsk musik.

Tar emot gåvor

Dessutom är Åkarhjälpen och Solögat Chamania på plats klockan 9-15 för att ta emot gåvor och saker som besökarna vill skänka till folket i Ukraina. Båda hjälporganisationerna är lokalt förankrade i Hörby, och arbetar bland annat för att hjälpa barnhem och barnsjukhus i Ukraina och stötta cancersjuka barn och deras familjer.

Stefan Espersson, som har kört flera hjälpsändningar till polsk-ukrainska gränsen under våren, säger att folket i det krigshärjade landet är i desperat behov av hjälp.

– Hjälpbehovet är enormt. Därför är alla sådana här initiativ jättebra. Det är viktigt att vi fortsätter ställa upp för Ukraina, säger Stefan Espersson.

– De cancersjuka barnen utkämpar dubbla krig – de både krigar mot sjukdomen och är utsatta för kriget.

Sommarkläder, underkläder, strumpor, sommarskor, förband, blöjor för barn och vuxna, hygienartiklar, tvättmedel, mediciner och mat är något av allt det som efterfrågas till hjälpsändningarna.

"Har bil på plats"

– Vi kommer att ha en bil på plats vid Hörby Lantmän den 4 juni som man kan lasta i direkt, säger Stefan Espersson.

Annons

"Det här är världens chans för Hörbyborna att visa solidaritet med människorna i Ukraina.

Blåsorkestern skänker sitt gage för spelningen till Ukrainainsamlingen, och Hörby Lantmän ställer också upp och skänker en motsvarande summa.

– Andra företag får gärna utmana varandra och hjälpa till på liknande sätt. Varenda krona betyder något. Det här är världens chans för Hörbyborna att visa solidaritet med människorna i Ukraina, säger Lars-Göran Larsson.

Till toppen av sidan