Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Fullständigt empatilöst av Staffanstorp

Staffanstorps beslut att vägra ta emot den syriska familjen med kvotflyktingar är ett fullständigt empatilöst agerande med total avsaknad av solidaritet. Kommunen har dessutom medvetet brutit mot lagstiftningen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommungränsen till Staffanstorp. Foto: Johan Nilsson

Annons

I förra veckan meddelade kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp Christian Sonesson (M) att hans kommun kommer att vägra att ta emot kvotflyktingar från och med nu. I torsdags verkställdes Sonessons hot då kommunen vägrade att möta upp en familj bestående av fyra kvotflyktingarna från Syrien. Migrationsverket valde att avbryta anvisningen och istället ställde Vellinge kommun upp. Familjen har därmed fått få ett ordnat mottagande, istället för att riskera att bli bollade mellan olika kommuner.

Enligt bosättningslagen från 2016 har Migrationsverket rätt att fördela nyanlända med uppehållstillstånd till olika kommuner i Sverige. Lagen togs fram för att alla kommuner i Sverige ska hjälpas åt med mottagandet och för att det blir enklare att hantera om fördelningen är jämn. I riksdagen röstades den igenom med en rungande majoritet och Sonessons parti Moderaterna står, naturligtvis, fortfarande bakom lagen.

Annons

Annons

Beskedet i måndags och agerandet idag är ett i raden av aggressiva och fientliga förslag mot människor på flykt. Att Sonesson är avogt inställd till all form av invandring är ingenting nytt. Men att ge sig på kvotflyktingarna, några av de mest utsatta flyktinggrupperna och som via FN blivit utvalda och fördelade över olika länder, är på en ny nivå av neslighet även för Sonesson. Av kvoten Sverige blivit tilldelad 2022 av FN:s flyktingorgan UNHCR ska Staffanstorp totalt under året ta emot 36 personer.

Sonesson motiverar sitt besked med att man vill prioritera mottagandet av flyktingar från Ukraina. Det är en falsk konflikt. Naturligtvis har Staffanstorp med sina 25 000 invånare möjlighet att ta emot både ukrainare och 36 kvotflyktingar.

Staffanstorps beslut att vägra ta emot familjen är ett fullständigt empatilöst agerande och med en total avsaknad av solidaritet. Kommunen har dessutom medvetet brutit mot lagen. Det finns garanterat massvis av kommunstyrelseordföranden runt om i landet som har åsikter om nationella regelverk, men om alla dessa var lika ansvarslösa som Sonesson så hade lokalpolitiken i Sveriges alla kommuner varit rena rama High Chaparral.

Det är skamligt att Sonesson gör skillnad på flykting och flykting. Staffanstorp har som kommun i ett av världens rikaste länder skyldighet att ta emot och efter bästa förmåga ta hand om de 36 kvotflyktingar man blivit tilldelad i år. Det har man möjlighet till utan att försumma de ukrainska flyktingarna. Staffanstorps kommun måste riva upp beslutet om att vägra ta emot kvotflyktingar och ta sitt medmänskliga och solidariska ansvar. Den som flyr har inget val, men det har Christian Sonesson.

Hedda Persson Elsässer

ordförande LUF Skåne

Elin Hjelmestam

migrationspolitisk talesperson LUF

Gabriella Toftered

integrationspolitisk talesperson LUF

Till toppen av sidan