Annons

Annons

Annons

Annons

Höör

Vagnsamling värderad till en halv miljon ute till försäljning

Något för sommaren, något för den sportiga och varför inte en släde att köra kappkörning med på vintern? Nu ska Sture Nilssons unika vagnsamling ut på auktion. Skånskan träffade ett par av intressenterna i visningslokalen.

Mattias Andersson från Höörs auktionshall sitter i en av vagnarna som tillhör avlidne Sture Nilssons vagnsmuseum.

Bild: Tobias Lagerholm

Annons

Profilen Sture Nilsson som begravdes den 8 februari var känd för många bybor. När han fördes till den sista vilan såg familjen till att tillgodose ett av hans sista önskemål. En tur genom Höör i Sture Nilssons egen likvagn eller katafalk som det också kallas.

Vagnen på bilden tros ha använts av Hagasessorna och är värderad till 8 000 kronor.

Bild: Tobias Lagerholm

Händelsen uppmärksammades av Skånska Dagbladet. Nu har det gått några månader och Sture Nilssons anhöriga har efter viss betänketid bestämt sig för vad man ska göra med vagnsamlingen som han samlade på sig under sina 89 år och som kallades Stures vagnmuseum.

Annons

Fick oväntat uppdraget

Ägaren till Höörs auktionshall Mattias Andersson berättar hur han oväntat blev ansvarig för att sälja en stor samling vagnar.

Annons

– Familjen ringde oss om hans bostadshus och vi var där och hittade cirka 100 föremål som vi bedömde att vi kunde sälja via auktionshallen.

"Vi har något annat som vi behöver bli av med som vi inte riktigt vet hur vi ska hantera", sade Sture Nilssons döttrar och visade Mattias Andersson vagnsamlingen.

– Vi har aldrig gjort detta, men vi löser det, blev hans svar.

Antikexperten Peder Lamm är ständigt i farten. Nu har varit med och värderat Sture Nilssons vagnsamling i Höör.

Bild: Tobias Lagerholm

Auktionshallen fick uppdraget och nyligen var värderingsmannen Andreas Siesing och antikexperten Peder Lamm på besök i logistiklokalen på Industrigatan 17 där vagnarna stått under många år.

– De var imponerade över i vilket skick vagnarna var i och menade att det var första gången som en så stor samling av gamla vagnar går ut till försäljning i norra Europa, säger Mattias Andersson.

På bilden syns katafalken som användes på Sture Nilssons begravning.

Bild: Tobias Lagerholm

Siesing och Lamm har värderat samtliga vagnar och budgivningen har påbörjats via sajten auctionet.com. På Kristi himmelfärdsdag den 26 maj mellan klockan 13 och 16 är det öppen visning på Industrigatan 17.

– Då hoppas vi på fint väder så att vi kan ta ut några av vagnarna och visa för allmänheten. Lions kommer vara här och sälja korv. Peder Lamm har förberett oss på att det kan komma flera tusen personer. Vi får se, säger Mattias Andersson.

Annons

Annons

Hagasessorna

En av vagnarna tros ha tillhört kungens systrar, de så kallade Hagasessorna.

– Peder Lamm har lovat att kolla saken med prinsessan Christina. Han har andra kanaler än jag, säger Mattias Andersson och skrattar.

Majken Ståhl och Björn Synnerstad från Troserums Säteri besökte vagnsamlingen på måndagen. Den 29 maj är sista dagen att lämna bud.

Bild: Tobias Lagerholm

Intressenter från Holland och Belgien är på väg till Höör för att titta på vagnarna. Lika långt har inte Björn Synnerstad och Majken Ståhl från Troseröds Säteri i Edsbruk nära Västervik. Båda använder regelbundet hästvagnar på sitt säteri som ett sätt ta sig fram.

– Jag hade förmånen att träffa Sture Nilsson ett par tillfällen och han var en mycket vänlig man som dessutom har en välskött samling. Jag nyttjar och äger själv ett antal vagnar som jag hoppas kunna komplettera, säger Björn Synnerstad innan han går in till samlingen.

Vagnarna värderas från 7 000 till 70 000 kronor.

Bild: Tobias Lagerholm

Till toppen av sidan