Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne län

Födande kvinnor kan behöva flyttas till andra sjukhus

Trycket på den skånska förlossningsvården är högt i sommar. I Malmö kommer vissa födande kvinnor att hänvisas till andra förlossningsenheter och i Höör och Hörby råds gravida kvinnor att föda i Kristianstad.

Region Skånes högsta chefer höll under onsdagen pressträff om sommarplaneringen för den skånska sjukvården.

Bild: Scanpix

Annons

– Vi har en brist på barnmorskor i hela landet. På Sus (Skånes universitetssjukhus) har vissa gått i pension och andra har slutat. Det har gjort att vi har ett färre antal att bemanna verksamheten med nu i sommar.

Det sade Marie Ekberg, chefsläkare på Sus, under en pressträff på onsdagen, som Region Skånes högsta chefer höll om sommarplaneringen för den skånska sjukvården.

Förlossningsvården har inför sommaren identifierats som en särskild utmaning.

– Därför har vi tagit fram en gemensam handlingsplan tillsammans med alla förlossningsenheter i Skåne, där vi samarbetar enheterna emellan när det gäller till exempel planerade kejsarsnitt, vändningar och igångsättningar, säger Marie Ekberg.

För att möta upp personalbristen har barnmorskor från såväl privata som offentliga mottagningar erbjudits pass inom Region Skånes kvinnosjukvård.

Annons

Annons

Det sätts in även åtgärder för att avlasta förlossningsavdelningen i Malmö. Det innebär att vissa kvinnor som skulle föda där i sommar istället flyttas till avdelningar på andra sjukhus.

– Detta sker givetvis utifrån en riskbedömning som görs för varje födande kvinna, säger Marie Ekberg.

Samtidigt råder man gravida kvinnor i Höör och Hörby att föda i Kristianstad och kvinnor i Landskrona att föda i Helsingborg.

– Vi siktar på att upprätthålla den kapacitet vi behöver för att varje födande kvinna ska få en god och säker vård, säger Marie Ekberg.

Även andra delar av den regionala sjukvården påverkas när de cirka 30 000 vårdmedarbetarna ska gå på semester. Semesterplaneringen pågår för fullt och Region Skåne säger sig utgå från att alla ska få sina fyra veckors lagstadgade semester. Men att det skulle bli så är enligt en akutvårdare som vi pratat med inte alls säkert.

– Jag har två veckors semester nu, och är rätt säker på att den kommer bli indragen. Jag vet även att de som tagit fyra veckors semester har fått dela upp den, säger vår källa som jobbar inom akutvården i Malmö.

På många sjukhus befaras det kunna bli ont om vårdplatser. För att bättre kunna utnyttja de platser som finns ökar Region Skåne därför kapaciteten för transporter mellan sjukhusen.

– Samordning och samarbete mellan sjukhus, vårdinrättningar, kommuner och region är oerhört väsentligt i den här situationen, sade Björn Ekmehag, förvaltningschef för Skånes universitetssjukvård, på pressträffen.

Annons

Annons

Lägst antal medarbetare i tjänst är det från mitten av juli och fyra veckor framåt. Då kan väntetiden för vård på till exempel akutmottagningar bli längre än vanligt.

– Då är det ännu viktigare att man som invånare försöker göra det man kan själv. På till exempel 1177.se finns jättemycket information om vad man kan göra först för att bedöma när man behöver söka sjukvård, sade Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, som samtidigt försäkrar att vårdcentralerna i länet kommer att öppet som vanligt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy