Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Gärna rabatt, men först tillgänglighet

Centerpartiet vill likt Moderaterna gärna se en pensionärsrabatt. Men utan tillgänglig kollektivtrafik i hela Skåne blir reformen verkningslös.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Regionbuss. Foto: Kasper Dudzik/Arkiv

Annons

Resandet i den skånska kollektivtrafiken har återhämtat sig väl efter pandemin. Det är positivt att allt fler åter väljer att resa kollektivt, men för de skåningar som bor på en plats dit bussen aldrig kommer eller vart ifrån tåget aldrig avgår gör ett rabatterat pris ingen skillnad.

Idag finns det tre typer av rabatterat resande för resenärer i Skånetrafiken. Barn i åldern 7 – 19 år reser med 40 % rabatt, studenter reser med 25 % rabatt och dessutom finns det en så kallad tillsammansrabatt som erbjuds när två eller fler köper en gemensam biljett. Vi i Centerpartiet ställer oss bakom rabatterat pris även för seniorer. Seniorrabatt i kollektivtrafiken var något som vi lyfte redan inför valet 2018.

Annons

Oavsett om du är ung eller äldre, student eller senior spelar ett rabatterat kollektivtrafikpris ingen roll om du inte har vare sig buss eller tåg att kliva på i din del av Skåne. Centerpartiet har kämpat hårt för en väl fungerande kollektivtrafik i hela Skåne. Vi behöver erbjuda skåningarna alternativ som är hållbara både för miljön och livspusslet.

Annons

* Bygg ut kollektivtrafiken.

Den skånska kollektivtrafiken måste nå ut till fler i vår region. Turerna måste gå tätare, även på mindre orter, och sträcka sig längre ut på landsbygden. Tillgängliggör vi fungerande kollektivtrafik för fler skåningar blir det också ett reellt alternativ i människors vardag.

* Fungerande gång- och cykelvägar till hållplatser.

För många både unga och äldre är transporten till busshållplatsen det största hindret. Att promenera i vägrenen eller behöva korsa en trafikerad väg innebär att människor kan avstå från att resa kollektivt. Vi vill att det ska finnas säkra och trygga gång- och cykelbanor i hela Skåne som i största möjliga mån är anslutna till kollektivtrafikens hållplatser.

* Ökad flexibilitet i kollektivtrafiken.

Om kollektivtrafiken ska vara ett alternativ för alla måste vi erbjuda fler flexibla kollektivtrafiklösningar. Det måste finnas komplement till den tidtabellstyrda kollektivtrafiken och en större flexibilitet gällande var bussarna stannar, i synnerhet nattetid.

Att det blir billigare för fler att ta del av den skånska kollektivtrafiken är bra, men om kollektivtrafiken inte är tillgänglig är reformen verkningslös. För Skånes bästa måste vi se behoven även utanför våra större städer och dess angränsande kommuner.

Annons

Leif Sandberg

Centerpartiet i Tomelilla

Ulrika Axelsson

Centerpartiet i Sjöbo

Jörgen Sjöslätt

Centerpartiet i Skurup

Eva Clausson

Centerpartiet i Ystad

Sara Ripa

Centerpartiet i Svedala

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy