Annons

Annons

Annons

Debatt
Svenska studenter vill inte finansiera Putins krig

Svenska studenter vill inte finansiera Rysslands krig mot Ukraina. Ändå fylls butiker, kaféer och restauranger på våra campus med produkter från företag som förser ryska statskassan med pengar.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Driana Halili Foto: Moderata studenter

Annons

Putins vidriga krig i Ukraina har nu pågått i mer än en månad. Oskyldiga ukrainare har dött och miljoner tvingats på flykt. Motståndet i Ukraina är dock starkt och uppbackningen från omvärlden omfattande. Över 300 multinationella företag och organisationer har redan valt att lämna landet för att skada den ryska ekonomin.

Effekten av detta tillsammans med staters sanktioner är avgörande. Rysk ekonomi har saktat in betydligt och i landet gör allt fler invånare motstånd mot kriget. Genom att många företag lämnar påverkas befolkningens vardag på ett sätt som gör dem allt mer negativa till kriget.

Douglas Thor Foto: Moderata studenter

Annons

Vid Yale universitet har ett forskarteam sammanställt hundratals multinationella företags olika val om verksamhet i Ryssland sedan Putin inledde kriget. Företag som Ikea, H&M, Nike, Adidas, McDonalds och Volvo står på rätt sida av historien i och med deras val att avsluta all verksamhet i Ryssland. Det finns dock företag som väljer att vara kvar.

Annons

Företaget Nestlé - med mat och dryckesprodukter som används av svenskar dagligen - är ett av de som valt att fortsätta sin verksamhet i Ryssland. Deras produkter som Lion-choklad, Kitkat och Zoéga-kaffe återfinns i campuskaféer, butiker och restauranger i hela landet. Det mest rimliga vore att sluta sälja produkter från företag som Nestle och Ritter. Åtminstone borde alla högskolor och universitet se till att varor från företag som kollaborerar med Ryssland märks så studenter enkelt kan bojkotta.

Skulle Malmö Universitet av någon anledning välja att ha kvar produkterna är det minsta de kan göra att märka dem så det i alla fall blir enkelt för Malmö Universitets studenter att bojkotta. Moderata Studenter har tagit fram förslag på märkningarna och skickat till alla lärosäten. Märkena är en döskalle på den ryska flaggan och med en varningstext likt den på tobaksprodukter. Varningstexten lyder: Köp av den här varan bidrar till att Ryssland kan fortsätta att döda ukrainare.

Företagen som stannar försöker motivera det med en tredje väg där de kan fortsätta sin verksamhet i Ryssland, att det inte är svart eller vitt. De har fel. I detta fall finns ingen tredje väg. Det finns en tyrannisk mördare och utsatta offer. Företag som stannar i Ryssland är därmed krigs stöttande och bör bojkottas.

Annons

Studenter vill inte medverka till att finansiera Rysslands folkmord. Alla campuskaféer, butiker och restauranger på Malmö Universitets campus bör därför sluta sälja produkter från Rysslandstöttande företag. Även exempelvis ICA borde utöver att bojkotta Nestlé också sluta köpa produkter från Ritter, och butiker som Elgiganten bör sluta köpa datorer från Asus, Lenovo och övriga som innehåller komponenter från MSI, då även dessa företag valt att fortsätta göda den ryska krigskassan.

Annons

Nu kräver vi att butiker, kaféer och restauranger på campus tar sitt ansvar. Ju mindre handel med de rysslandsstödjande företagen desto mindre blir Putins krigskassa. Helst borde produkterna plockas bort helt och i andra hand märkas så det blir enkelt för oss studenter att bojkotta. Det är dags att sluta finansiera Putins krig.

Driana Halili

Ordförande för Moderata studenter Malmö

Douglas Thor

Riksordförande för moderata studenter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan