Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Utvisa inte de som vill arbeta

Liberalerna ställde nyligen en fråga i riksdagen till migrationsminister Anders Ygeman om vad regeringen tänker göra för att säkerställa att även nya malmöbor och skåningar ska kunna arbeta i Danmark – utan att riskera utvisning.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Öresundspendlare i passkontroll. Foto: Johan Nilsson.

Annons

Ahlams är en ny Malmöbo som likt så många andra hade hittat arbete i Danmark. För att få permanent uppehållstillstånd i Sverige krävs ett arbete. Migrationsverket kunde inte ge ett besked om det räckte för att hon skulle kunna räknas som självförsörjande, på grund av att arbetet var i Danmark och inte i Sverige.

Öresundsregionen har över 4,1 miljoner invånare och har vuxit med över 320 000 invånare på 10 år. Totalt pendlar 18 000 dagligen över sundet. Med rätt förutsättningar hade regionen kunnat växa ytterligare och antalet arbetspendlare hade kunnat öka. Fler nyanlända hade snabbare kunnat nå självförsörjning och en tryggare tillvaro i sitt nya hemland.

Otydligheten i lagstiftningen ledde till att Ahlam blev tvungen att tacka nej till en heltidsanställning i ett yrke som hon är utbildad för. Istället arbetar hon nu deltid och letar fortsatt efter en heltidsanställning och en möjlighet att stanna i Sverige.

Annons

Annons

Ygemans svar inleds med att han felaktigt konstaterar att Ahlams situation är ett enskilt ärende. Fallet är ett uttryck för ett generellt problem i lagstiftningen, som berör många i Malmö och resten av Öresundsregionen. Det hade först blivit ett ärende om Ahlam hade tackat ja till arbetet, fått avslag på ansökan om permanent uppehållstillstånd och sen överklagat det till domstolen. Svaret avslutas med ”I vilken mån inkomster från anställningar utomlands kan beaktas inom ramen för bedömningen av försörjningskravet är ytterst en fråga för rättstillämparen att ta ställning till.” Vi liberaler anser inte det. Vi anser att om lagrummet är oklart och att Migrationsverket inte vet hur man ska tillämpa lagstiftningen. Det krävs förtydligande direktiv.

Tusentals Malmöbor pendlar till arbeten i Danmark. Varför skulle inte nya Malmöbor kunna göra samma sak? Lagstiftningens syfte är att säkerställa att individen blir självförsörjande och då borde inte arbetets geografiska placering spela roll, så länge kravet om självförsörjning uppfylls. Öresund är en arbetsmarknadsregion som bygger på bilaterala avtal. Då ska vi inte ha en inhemsk lagstiftning som motverkar regionens internationella syften. Samtidigt som Skåne har en hög arbetslöshet så har Danmark och Köpenhamn ett skriande behov av arbetskraft inom flera sektorer.

Regeringen sviker människor som kan och vill jobba genom att inte ta ställning för att lön i Danmark ska räknas som inkomst. Redan utsatta människor får leva i ovisshet när de blir tvungna att gå emot Migrationsverkets bedömning. Vi frågar oss vem som vågar ta ett arbete med risken att bli utvisad eftersom det ligger på fel sida av Öresundsbron. Det är inhumant och oacceptabelt att Ygeman inte använder sin befogenhet för att skicka ett förtydligande direktiv till Migrationsverket. Istället ska Ahlam med flera behöva riskera hela sin framtid. Jobb ska värderas lika, oavsett om det utförs på dansk eller svensk mark.

Liberalerna kräver att Regeringen skickar ett förtydligande direktiv till Migrationsverket om att var arbetet finns någonstans inte ska spela någon roll för att få ett permanent uppehållstillstånd, för Ahlam, för Skåne, för Sverige.

Robert Hannah (L)

migrations- och integrationspolitisk talesperson

Roko Kursar (L)

kommunstyrelsens förste vice ordförande i Malmö

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy