Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Smart klimatskatt på kött

En klimatskatt på livsmedel, där intäkterna används till satsningar på att binda kol i marken, kan mer än halvera de svenska växthusgasutsläppen från matkonsumtion. Det visar en internationellt uppmärksammad studie, ”Refunding of a climate tax on food consumption in Sweden”, gjord av forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kosläpp. Foto: Henning Bagger

Annons

Köttindustrin står enligt FN för 14,5 procent av världens växthusgasutsläpp. Det är nödvändigt att minska köttkonsumtionen om vi ska kunna undvika en katastrofal global upphettning. Studien visar att en klimatskatt på livsmedel, på samma nivå som nuvarande koldioxidskatt på fossila bränslen, kan minska de totala utsläppen från matkonsumtionen i Sverige med över fyra procent. Men den allra största nyttan nås om intäkterna från skatten används till att ge jordbrukare en stor del av intäkterna, för att genomföra klimatåtgärder inom jordbruket.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy