Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Centerns fel att MP fått inflytande

Replik på ” Skånskt lantbruk behöver framtidstro” 2022-04-14: Tycker Centerpartiet att det varit till gagn för svenskt och skånskt jordbruk att Miljöpartiet fått så stort inflytande över våra myndigheter att det lett till regelkrångel och kraftigt försämrade förutsättningar för näringen?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Höstvete tröskas utanför Vallkärra norr om Lund. Foto: Johan Nilsson.

Annons

Centerpartiet har under den här mandatperioden bidragit till att Miljöpartiet har haft regeringsmakten. Moderaterna har varit tydliga och har sagt nej till att MP ska ha inflytande över jordbrukspolitiken.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, framförde i september förra året att de önskar extra stimulanser i Landsbygdsprogrammets nya CAP (Common Agriculture policy) från nästa år. Förstärkning med en miljard svenska kronor skulle behövas. Detta kommer Moderaterna se till vid ett regeringsskifte till en moderatledd regering.

Det är en tuff ekonomisk situation som svenskt jordbruk befinner sig i och moderaterna i finansutskottet har tagit fram ett paket som fullt utnyttjat innebär 4,6 miljarder till svensk livsmedelsproduktion. M har drivit på för att det årligen ska genomföras en regel - och förenklingskommission där Jordbruksverket tillsammans med näringen ska jobba för att minska regelkrånglet. Som enda parti har moderaterna lagt förslag på att minska köttkontrollavgifterna och vi vill göra en total översyn av miljöbalken som idag på många sätt begränsar svenskt jordbruk.

Annons

Annons

Vi värnar ägande- och brukanderätten för lantbrukaren och vi vill se en högre inhemsk livsmedelsproduktion som minskar vår sårbarhet ur ett totalförsvarsperspektiv. Därför behöver animalieproduktion och växtodling öka i vårt land. Det kan enbart ske med ett jordbruk som står sig i konkurrens med andra länder. Redan innan Rysslands invasion av Ukraina var svenska livsmedelsproducenter hårt pressade av kostnadsökningar på grund av störningar i globala handelsflöden under pandemin och höga svenska skatter.

Från Ukraina och Ryssland kommer en betydande del av handeln med handelsgödsel, djurfoder och vete. Därför har moderaterna tagit initiativ till ett växtodlingsstöd med tyngdpunkt på vete, en utökning av det föreslagna stödet till gris- och fjäderfäsektorn samt stöd till nötkreatur – och fårproduktion till EU:s maxnivå. Dessutom vill vi lätta på växtföljdskravet för att jordbrukare ska kunna nyttja all sin mark så effektivt som möjligt utan att det ska slå på deras förgröningsstöd.

Priset på olja och gas har skjutit i höjden och kommer att stiga ytterligare om sanktioner mot Ryssland skärps. Det innebär att vi dras med höga svenska skatter på drivmedel. Därför har Moderaterna drivit frågan om en sänkning och fått igenom den i finansutskottet.

Centerpartiet borde fråga sig själva vad deras samarbete med den tidigare rödgröna regeringen åstadkommit och ett fortsatt stöd för sittande regeringen innebär?

John Widegren (M)

Landsbygdpolitisk talesperson

Ulrika Heindorff (M)

Riksdagsledamot Skåne västra

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Riksdagsledamot näringsutskottet, Skåne västra

Catharina Malmborg (M)

Kommunalråd Eslöv

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy