Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Världsautismdagen: Släpp in unga med autism på den öppna arbetsmarknaden

Hampus Holmberg i Skåne är en av alla människor i världen som har autism. Genom sitt specialintresse för metallarbete fick han jobb på ett teknikföretag, men det var lång väg dit.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Albert Einstein. Foto: Scanpix

Annons

Autism- och Aspergerföreningen i Skåne vill rikta ljuset mot alla de människor med autism och specialintressen som både kan och vill arbeta.

Hampus Holmberg har ett stort specialintresse för metallarbete med handverktyg och vill jobba med det han är bra på. Det var svårt för honom att hitta ett arbete, men med rätt stöd gick det vägen och idag är han stolt. Arbetet har gett honom självförtroende, ekonomisk självständighet och hjälpt honom att växa som människa. För att visa hur viktigt det är för honom och andra i samma livssituation har han gjort dokumentärfilmen: Vad ska jag göra med det jag är bra på.

Förra året lanserade Autism- och Aspergerförbundet rapporten Förlorade år, om livssituationen för unga med autism i Sverige. Den visade att varannan ung person med autism inte klarar skolans mål och varannan vuxen med autism förblir beroende av sina föräldrar ekonomiskt. Så bör det inte vara.

Annons

Annons

Diagnosen autism introducerades 1952 i amerikanska psykiatrikerförbundets diagnosmanual DSM-II. Manualen och diagnoskriterierna har uppdaterats fortlöpande och nu används DSM-V över hela världen. I den beskrivs autism som en utvecklingsrelaterad funktionsnedsättning som påverkar hur individen uppfattar omvärlden och samspelar med andra. Autism förekommer på alla intellektuella funktionsnivåer och är ett spektrum med diagnoskriterier såsom varaktiga begränsningar i förmågan till social kommunikation och samspel, och begränsade, repetitiva mönster i beteende och intressen.

Begränsade intressen kallas även specialintressen och är en stor styrka med väldig variation hos människor med autism. Det finns ett övertygande antal framgångsrika personer som använt sitt specialintresse i karriären. Vi kan nämna Temple Grandin, professor vid Colorado State University och forskare inom husdjursvetenskap, Anthony Hopkins, välkänd engelsk skådespelare, Greta Thunberg, svensk miljöaktivist som fått en hel värld att lyssna och Elon Musk, sydafrikansk-amerikansk entreprenör som står bakom uppfinningar som elbilen Tesla.

2015 genomförde Cambridge University en studie med en halv miljon deltagare, en av slutsatserna var att personer med autistiska drag är överrepresenterade inom naturvetenskap, teknik, matematik och företagande. Många historiker och psykologer menar att om det hade varit möjligt att applicera kriterierna för autism på historiska personer som Isaac Newton, Charles Darwin och Albert Einstein, skulle de sannolikt fått diagnosen. Vi kan fråga oss var vetenskapen hade stått idag om de inte hade släppts in på arbetsmarknaden och i forskarvärlden.

Annons

Annons

Att få meningsfull sysselsättning står högt upp på önskelistan bland unga med autism. Ett arbete innebär inte bara en vinst för individen och företagen som anställer, utan också för samhället. Enligt nationalekonomen Ingvar Nilsson kostar en person som inte arbetar mellan tolv och femton miljoner kronor under sin livstid. Räknar vi dessutom in kostnaderna för psykiatrisk vård och rehabilitering för människor som hamnar i utanförskap landar samhällskostnaderna ännu högre.

Hampus Holmberg har gjort sin film för att uppmärksamma att människor med autism vill få chansen att arbeta och bidra i samhället. På Världsautismdagen, instiftad av FN:s generalförsamling för att uppmärksamma och öka kunskapen om autism i världen, vill vi i Autism- och Aspergerföreningen Skåne uppmana alla att se filmen och att släppa in unga med autism på den öppna arbetsmarknaden. Det skulle innebära en stor vinst för arbetsgivare, individer och samhälle.

Navid Ghannad,

ordförande för inom Autism- och Aspergerföreningen Skåne

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy