Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Dumsnålt att inte hjälpa skånska diabetiker

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Ola Torkelsson Hjälpmedel för diabetiker.

Annons

För de över 500 000 personer som har diabetes i Sverige idag är blodsockerkontroll ett dagligt och påfrestande bekymmer. Om inte sjukdomen sköts varje dag, året om, kan det leda till mycket allvarliga komplikationer och i värsta fall för tidig död. Detta gäller även för de upp mot 70 000 personer som lever med diabetes i Region Skåne.

Det finns emellertid idag tekniska hjälpmedel som möjliggör att personer med diabetes på ett enkelt sätt kan följa sina blodsockervärden och optimera sin egenvård, oavsett diabetestyp. En helt ny undersökning bland Svenska Diabetesförbundets medlemmar visar tyvärr, att 11 procent har blivit nekade tekniska hjälpmedel som de har efterfrågat hos sin vårdgivare. Bland personer med typ 1-diabetes är andelen 7 procent, medan denna är 15 procent bland personer med typ 2-diabetes. I region Skåne är motsvarande andelar 6 procent respektive 19 procent. I undersökningen är huvudskälet till att personer med diabetes inte får tekniska hjälpmedel att det anses vara för dyrt.

Annons

Annons

Som företrädare för personer med diabetes i Region Skåne är det min bild, att den låga förskrivningen av dessa tekniska hjälpmedel främst beror på de politiska beslutfattarna i regionen. De har inte har avsatt tillräckligt med resurser för detta ändamål. Därför bör regionens politiska beslutsfattare öka de ekonomiska resurserna till förskrivning av tekniska hjälpmedel. Det gäller för alla som lever med diabetes, men behovet är alltså störst bland personer med typ 2-diabetes.

Ur mitt perspektiv är det dumsnålt att inte säkerställa en bättre tillgång till tekniska hjälpmedel för personer som lever med diabetes i Region Skåne. Exempelvis nyare glukosmätare (CGM-tekniken) gör vardagen och möjligheten till god behandling avsevärt bättre. Det minskar risken för komplikationer över tid och akuta tillstånd, såsom för lågt eller för högt blodsockervärde.

En sådan investering ger alltså inte bara bättre hälsa och livskvalitet för individen, utan bidrar också till minskade samhällskostnader till följd av mindre behov av sjukhusbaserad vård för, och färre som förlorar arbetsförmåga till följd av, diabeteskomplikationer. Mer pengar till tekniska hjälpmedel i diabetesvården är alltså en bra investering, för individen och inte minst ur ett samhällsperspektiv.

Bättre att börja med dessa investeringar idag, än imorgon.

Stig Åke Grönvall,

ordförande Diabetesföreningen i Skåne län

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy