Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Centern ansvarigt för elhaveri

Att använda sig av vita lögner sänker förtroendet för alla som har politiska uppdrag och framförallt för just de politiker som framför de vita lögnerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barsebäck.

Bild: Ola Torkelsson

Annons

Regionråden Annette Linander (C) och Birte Sandberg (C) försökte den 3 mars lura SKD:s läsare att tro att Sverigedemokraterna vill ”fördärva Skåne med urangruvor”, vilket är en ren lögn. Sverigedemokraterna har aldrig föreslagit uranbrytning i Skåne och kommer inte att göra det heller.

För drygt ett år sedan föreslog sverigedemokraterna att Region Skåne skulle tillskriva regeringen för att få till stånd en lagändring som möjliggör byggandet av ny kärnkraft i Skåne. Vi ville också se att Vattenfall får i uppdrag att utreda och planera byggandet av lämpligt antal små modulära reaktorer (SMR) för att framtidssäkra Skånes elförsörjning. Världens ledande energiproducenter storsatsar nu på SMR-reaktorer för att skapa stabil planerbar elproduktion för framtidens elektrifierade samhällen. Små reaktorer kan serietillverkas i fabriker vilket sänker kostnaden rejält. Dessa reaktorer kommer också i de flesta fall ha passiva säkerhetssystem som gör att de kyler sig själva och de blir därför mycket säkrare än dagen reaktorer.

Annons

Annons

Vi vill ha en stabil elproduktion, där man kan ladda allt ifrån elbilar till mobiltelefoner varje dag och dygnet runt. Vi ska inte ha en situation där detta och mycket annat endast går att göra när det blåser eller solen skiner, eller där det kostar så mycket att göra det att både hushåll och företag går på knäna ekonomiskt. Skåne behöver ny baskraft som levererar el dygnet runt oavsett väder. Får vi inte det kommer tillväxten och den ekonomiska utvecklingen att stanna upp och vi blir fattigare och får tex sämre sjukvård då skatteintäkterna blir lägre.

Centerpartiets energipolitik fallerar och de bär ett mycket stort ansvar för haveriet i Skånes elförsörjning genom sitt motstånd mot kärnkraften, vilket lett fram till att Barsebäck och ytterligare två reaktorer i Ringhals stängts. De bär genom Maud Olofsson också en stor del av ansvaret för de hutlösa prisskillnader som råder som en konsekvens av indelningen av Sverige i fyra elprisområden. Nämnas måste också Nuon-affären där Centerns tidigare partiledare Maud Olofsson var högst ansvarig för Sveriges både största och genom tiderna sämsta affär, som vållat Sverige stor ekonomisk skada.

Företag och hushåll i Skåne får nu ta de ekonomiska konsekvenserna av bland annat Centerpartiets naiva och orealistiska energipolitik. Det är tydligt att det som behövs är en ny regering som åter kan ge svenskarna och skåningarna stabil elproduktion till både stabila och rimliga elpriser. Det gynnar ingen svensk att Sverige fått ett nytt Miljöparti.

Niclas Nilsson

Gruppledare och Regionråd (SD)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy