Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Larmrapport från förlossningsvården

Vi ser hur barnmorskor säger upp sig. Hur lediga tjänster inte kan tillsättas. Hur man tvingas stänga förlossningsrum, trots att det finns behov av att ha dem öppna. Larmrapporterna från förlossningsavdelningen i Malmö borde oroa oss alla.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nyfödd bebis. Foto: Christine Olsson

Bild: TT

Annons

Redan i höstas larmade vårdpersonalen på de skånska förlossningsavdelningarna om en ohållbar arbetssituation. De beskrev hur barnmorskor sprang mellan förlossningsrummen för att hinna med och hur de ständigt slog knut på sig själva för att få de födande kvinnorna att känna sig trygga. De berättade om sin ångest över att aldrig räcka till och om sin oro för patienterna, både de blivande mammorna och de ofödda barnen.

De problem som lyftes fram var oroande och fick oss socialdemokrater att i november lägga ett förslag om att hälso- och sjukvårdsnämnden omedelbart skulle skjuta till 25 miljoner till förlossningsvården. Det motsvarar drygt 30 barnmorsketjänster. Men vi utesluter inte att det kan behövas ännu mer. Eller att det kan finnas andra yrkesgrupper än barnmorskor som behöver förstärkning.

Annons

Annons

Vi krävde av den styrande Alliansen att agera snabbt, innan situationen blev värre. I annat fall befarade vi att det skulle kunna bli i Skåne som i Stockholm, där barnmorskor då sade upp sig i protest. Genom att snabbt skjuta till mer resurser för att åtgärda de mest akuta problemen ville vi förhindra att förlossningsvården fastnade i en ond cirkel där försämrad arbetsmiljö leder till att fler säger upp sig och personalbristen leder till ännu sämre arbetsmiljö. Genom att åtgärda det akuta skulle det kunna skapa ett andrum för att reda ut vad som behöver göras på längre sikt.

Tyvärr väntade alliansen i flera månader innan de ens lät nämnden ta ställning till vårt förslag. Under tiden hände precis det som vi och vårdpersonalen hade varnat för. Arbetsförhållandena på förlossningsavdelningarna fortsatte att bli sämre. Fler sade upp sig, både barnmorskor och annan vårdpersonal. Och för de som var kvar ökade arbetsbelastningen.

I februari rapporterade tidningarna om att 20 barnmorskor hade sagt upp sig i Malmö under de senaste månaderna. Det motsvarar ungefär en tredjedel av den totala barnmorskebemanningen på förlossningsavdelningen. Redan då hade man behövt stänga ner 3 av 15 förlossningsrum.

Men det hindrade dem inte från att, tillsammans med Sverigedemokraterna, rösta nej till vårt förslag när det till slut togs upp för behandling i början av mars. Trots att deras passivitet redan har lett till nya uppsägningar. Trots att situationen fortfarande är ohållbar. Trots att ingenting tyder på att den kommer att förbättras innan sommaren.

Annons

Otrygghet är en allvarlig riskfaktor under en förlossning. Därför är det så viktigt att varje blivande mamma känner sig trygg under förlossning, att hon kan lita på att hon och hennes barn får det stöd och den hjälp de behöver. Det är barnmorskorna experter på. Att skapa trygghet för den födande och deras eventuella partner. Men barnmorskorna och de anställda behöver få rimliga förutsättningar att göra sitt jobb. Det måste finnas en balans mellan de krav vi ställer på förlossningspersonalen och de resurser vi ställer till deras förfogande.

Annons

Många av dem som sagt upp sig nu kommer att sluta i juni. Redan förra sommaren var det en utmaning att klara bemanningen. Hur ska man då klara den kommande sommaren med ännu mindre personal?

Vi hoppas därför att Alliansstyret kan släppa prestigen och tänka om. Åtgärder borde ha satts in redan i höstas, men det är ingen anledning att fortsätta vara passiva nu. Det är inte för sent att börja lyssna på personalen och hjälpas åt för att vända den här utvecklingen.

Sommaren närmar sig med stormsteg. Det behövs politisk vilja, lyhördhet och snabba åtgärder för att lösa förlossningskrisen. Och det behövs nu.

Anna-Lena Hogerud (S)

regionråd och andre vice ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden

Carina Svensson (S)

regionråd och andre vice ordförande för Sjukhusstyrelse SUS

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy