Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Stärk det nordiska säkerhetssamarbetet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Jessica Gow Aron Emilsson.

Annons

21 – 22 mars håller Nordiska rådet temasession i Malmö och den 23 mars firas Nordens dag i riksdagen i Stockholm - hela 70 år efter samarbetet grundats.

I Sverige har det varit fred i över två hundra år. Det finska vinterkriget, då Finland slogs för frihet och självständighet, är en idag avlägsen, men ändå högst relevant påminnelse om att konflikter faktiskt har ägt rum i vår del av världen, där vi svenskar själva varit involverade.

I början av 1800-talet slogs även Sverige mot den ryska aggressionen och förlorade en tredjedel av vårt dåvarande landområde. Ryssland har således ett återkommande mönster av att gå in i andra länder, och nu ser vi hur man återigen har gjort detta mot ett land i dess närområde.

Under lång tid har samhällsdebatten i Sverige och Norden dominerats av helt andra frågeställningar än säkerhet och trygghet. Vi har av det vänsterliberala etablissemanget låtit oss invaggas i en falsk trygghet om att vi lever en sorts evig fredstid. Detta är och förblir en naiv världsbild sett till historien. Tidigare svenska statsministrar har betecknat det svenska försvaret som ”ett särintresse”, vilket skulle motivera nedskärningar i försvarsanslagen. Med facit i hand har dessa nedskärningar i försvarets kapacitet uppenbarligen varit helt fel väg att gå. Lägger vi dessutom samman betraktelsen av försvaret som särintresse med senare statsministrars devis ”vi såg det inte komma” inser alla att vårt politiska ledarskap i Sverige har förvaltat denna fråga historielöst, omdömeslöst och farligt.

Annons

Annons

Primärt finns det kritiska behovet av att uppvärdera och lyfta de frågor som berör vår inre och yttre säkerhet inom de nordiska länderna. Trots att vi inom Norden valt att förhålla oss på olika sätt till de internationella säkerhetssamarbetena är det hög tid att flytta upp frågan om ett fördjupat nordiskt försvarssamarbete högst upp på den politiska agendan. Lika viktigt är att diskutera den inre tryggheten med samarbetsfrågor för kustbevakningen, tullverken, migrationssystemen, terrorism, polis- och rättsväsende, hälso- och sjukvård, samt livsmedelsförsörjning och civil beredskap.

Grundläggande trygghetsfrågor behöver vecklas ut och belysas om hur vi stärker vårt samarbete. Det handlar om att Norden måste ta ett samlat grepp om den civila krisberedskapen. Detta därför att det i närtid utkristalliserats en bild av ett modernt samhälle där vi bevittnar flygplansbombningar i våra grannländer, terrordåd på våra shoppinggator och skjutningar i våra förorter. Detta samtidigt som smittspridning slår ut företag, butikshyllor gapar tomma och signalerar risken för matbrist.

Politiken behöver på nästan samtliga områden diametral kursändring, och det nordiska samarbetet är vår självklara plattform där vi måste ta ansvar för dessa mycket kritiska risker och bygga gemensam beredskap och säkerhet för nordens framtida frihet.

Aron Emilsson (SD)

Utrikespolitisk talesperson och ordförande för Nordisk frihet i Nordiska rådet

Angelika Bengtsson (SD)

Ledamot i svenska delegationen i Nordiska rådet och ledamot i utskottet för välfärd i Norden

Staffan Eklöf (SD)

Ledamot i svenska delegationen i Nordiska rådet och ledamot i utskottet för ett hållbart Norden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy