Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lund

Debatt
Bygg ett grönt och jämlikt Lund

Klimatnödläget är akut. Det är tydligt att Lunds kommuns insatser för att minska utsläppen är otillräckliga. Klimatarbetet måste skalas upp och snabbas på.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Shahad Lund Bild: Miljöpartiet.

Annons

I Lunds kommun står trafiken ungefär för hälften av utsläppen. Under de kommande åren kommer det att krävas krafttag för att minska utsläppen från trafiken. Miljöpartiet vill kraftigt bygga ut de hållbara alternativen. Vi föreslår att börja planera för en ny spårvägsetapp och storsatsa på bättre cykelinfrastruktur. Vi vill också bygga ut laddinfrastrukturen och etablera fler tankställen för biogas. Alla ska ha möjligheten att resa hållbart, oavsett vart man bor och vilka förutsättningar man har.

Annons

För att nå klimatmålen måste vi också bryta den stora dominans som biltrafiken har i stads- och trafikplaneringen. Miljöpartiet vill ha en bilfri stadskärna. Att bilarna tar mindre plats i staden skulle leda till större utrymme för fotgängare och cyklister, men också till en trevligare stadsmiljö. När bilens dominans bryts ges istället utrymme åt grönska, uteserveringar och lekplatser. Det finns många städer i världen som har gjort det valet där handeln i staden har gynnats, stadskärnor har blivit fulla av liv och rörelse och en inbjudande atmosfär har skapats.

Annons

Den ambitiösa klimatpolitiken måste kombineras med en politik för en stark välfärd och minskad ojämlikhet. I skolan läggs grunden för resten av livet. Att ge varje barn förutsättningarna att lyckas i skolan är det viktigaste vi kan göra för att bygga ett välfungerande och jämlikt samhälle. Under de senaste åren har Lunds kommun tyvärr fallit i i skolrankningar. 2018 var Lund enligt rankingen Sveriges 17:e bästa skolkommun. 2021 är Lund på plats 90 enligt samma rankning. Enligt Lärarförbundet har 265 av landets 290 kommuner högre lärartäthet än i Lund.

Därför vill Miljöpartiet storsatsa på skolan. Den psykiska ohälsan bland unga har ökat. Vi vill stärka elevhälsan med mer pengar. Miljöpartiet vill att Lunds kommun ska följa de tak om max 300 elever per kurator och 500 elever per skolpsykolog som rekommenderas av respektive fackförbund.

För oss är det självklart att satsa på barn och ungas tillvaro även utanför skoltid. Varje barn ska ha rätt till en aktiv och meningsfull fritid! Vi vill bland annat införa mer öppen fritidsverksamhet och öppen kulturverksamhet samt satsa på jämställd idrott.

Annons

Lund är en fantastisk kommun med utomordentligt goda förutsättningar. Vår vision är att Lund ska vara världens klimatsmartaste kommun och samtidigt storsatsa på en stark välfärd. För det krävs grön politik.

Axel Hallberg,

förstanamn på Miljöpartiets lista till kommunfullmäktige i Lund

Shahad Lund,

andranamn på Miljöpartiets lista till kommunfullmäktige i Lund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy