Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Den skånska sjukvården

Debatt
Akutsjukvården i Sydöstra Skåne riskerar kollaps

Om två veckor kommer Medicinavdelningen på Lasarettet i Ystad att stängas ner. 28 internmedicinska vårdplatser kommer att försvinna, motsvarande nästan en tredjedel av totalen på ett sjukhus där det redan råder en akut brist på vårdplatser. Medborgarna i sydöstra Skåne riskerar att stå utan akutsjukvård.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Johan Nilsson Lasarettet i Ystad.

Annons

Sjukvården har varit oerhört belastad under pandemin, som har blottlagt hur underdimensionerad sjukvården är i Sverige och hur liten marginal vi har för att kunna hantera kriser. Vi har lägst antal vårdplatser i hela Europa, både på vårdavdelningar och inom intensivvården.

Vi har passerat smärtgränsen för länge sen; läkarna jagar ideligen vårdplatser för de sjukaste av patienterna medan mindre sjuka i vissa fall skickas hem med en stilla bön om att behandlingen ska vara tillräcklig. Många patienter ligger kvar på överfyllda akutmottagningar med dålig tillsyn och vård, när personalen måste springa till nästa larm och till nästa patient.

Operationer blir inställda för att det saknas vårdplatser. Patienterna läggs in på överbelagda vårdavdelningar där sjuksköterskor och undersköterskor går på knäna för att försöka hinna med att vårda och trösta med bibehållen värdighet. Den etiska stressen är outhärdlig. Att inte kunna sitta ned en stund med oroliga Bertil, att inte hinna hjälpa Hilda på toaletten innan det blev för sent, att inte hinna uppmärksamma försämring hos Kim.

Annons

Annons

Lasarettet i Ystad har vuxit ur sin kostym och är underdimensionerat i förhållande till sitt uppdrag. Akutmottagningen är för liten, vårdavdelningarna trängs ihop, operationsverksamheten och förlossningen har för få salar. Arbetsmiljön har varit så undermålig att vi har gjort arbetsmiljöanmälan på både medicin- och kirurgavdelningen samt på Akutmottagningen.

Sjuksköterskeflykten är ett faktum. Medicinavdelningen har kunnat hållas öppet med hjälp av inhyrd vårdpersonal, utan att en hållbar och långsiktig lösning har presenterats av arbetsgivaren. När kraven ökar måste mer resurser till för att säkra en dräglig arbetsmiljö. Istället möts vi av budgetåtstramningar, spar- och effektiviseringskrav och ett beslut som innebar att högre timlön stoppades. Med ens dras hyrpersonal tillbaka av bemanningsföretagen och avdelningen kan inte hållas öppen med befintlig personal. Fanns det någon gnutta omsorg för patienterna när beslutet togs? Patientsäkerheten är i allra högsta grad hotad.

Vi kämpar för Lasarettet i Ystads överlevnad. Risken är stor för en dominoeffekt där en nerlagd medicinavdelning är början på slutet. Arbetsmiljöproblemen kommer att spilla över på fler vårdavdelningar och situationen på akutmottagningen riskerar att förvärras. Vi står återigen inför en sommar där invånarantalet i sydöstra Skåne ökar kraftigt med turister och säsongsboende och inför en oförutsägbar säkerhetspolitisk situation i vårt närområde som kräver akutsjukvård i högsta beredskap.

Annons

Vi uppmanar regionpolitikerna att genast agera:

* Tillför resurser som säkrar tillgången till hälso- och sjukvård för medborgare i sydöstra Skåne.

Annons

* Inför en regional kriskommission för arbetsmiljön i vården.

* Säkerställ en god arbetsmiljö och attraktiva villkor så att fler väljer att stanna inom vården.

* Säkra kompetensförsörjningen till de mindre sjukhusen och kommunerna genom attraktiva villkor.

* Fler vårdplatser som motsvarar behovet.

Vi uppmanar dig som medborgare att hjälpa oss sätta press på politikerna.

Steve Lu,

Specialistläkare, huvudskyddsombud Lasarettet i Ystad, Sveriges Läkarförbund.

Maria Wadman,

Överläkare fil.dr, huvudskyddsombud Lasarettet i Ystad, Sveriges Läkarförbund.

Titti Lundquist,

leg. Barnmorska, huvudskyddsombud Lasarettet i Ystad, Vårdförbundet.

Anne Rosdahl,

Undersköterska, huvudskyddsombud Lasarettet i Ystad, Kommunal.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy