Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Stoppa id-kontroller över bron!

Regeringen vill åter införa id-kontroller för att resa över Öresund. Det är både olagligt, onödigt och orimligt, skriver Niels Paarup-Petersen (C).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Gränskontroller. Foto: Johan Nilsson

Annons

Rysslands vedervärdiga invasion av Ukraina har sänt miljoner på flykt. Människor som letar efter nya hem för att känna sig trygga. Hem de flesta hoppas kunna lämna för att ta sig tillbaka till Ukraina.

Att regeringen vill ha koll på vad som händer när flera hundratusentals människor kanske kommer till Sverige är inte konstigt. Men när regeringen med infrastrukturminister Tomas Eneroth svarar på ankomsten av flyktingar med att åter vilja införa id-kontroller för att resa över Öresundsbron är de helt fel ute.

Annons

EU-domstolen har i en dom från 2018 tydligt sagt att det är olagligt att kräva operatörsansvar över gränser inom EU. Som mellan Danmark och Sverige. Redan innan den domen ifrågasatte Justitiekanslern att id-kontrollerna från 2015 var lagliga.

Ukrainare har rätt att komma in i landet vilket gör att de inte stoppas med id-kontroller. Det är alltså en helt annan situation än 2015, när de flesta som kom för att söka asyl stoppades i Danmark. Så det syftet uppnås inte ens med id-kontroller denna gången.

Annons

Andra nationaliteter än ukrainare kan helt enkelt ta bilen över bron och skippa ID-kontrollerna, det så kallade operatörsansvaret gäller inte vid överfart med bil.

Vill vi som land ha ökad insyn i vem som reser över gränsen finns fortfarande de ”tillfälliga” gränskontrollerna efter över 6 år. Id-kontrollerna bidrar inte till det då man inte kontrollerar vem personen är, bara att hen har legitimation.

Id-kontroller med operatörsansvar kan fungera vid färjor och flyg där det bara finns ett ställe att gå på och ett att gå av. För kontinuerlig trafik som tåg och bil är det förödande för trafiken och de som använder den.

All tågtrafik över sundet och vidare ut i Skåne påverkas. Kraftigt. Det är ännu ett dråpslag mot idén om den gränsöverskridande Öresundsregionen.

* Återigen svarar regeringen på en kris med id-kontroller som river sönder vår region.

* Återigen dessutom utan att ge trafikoperatörerna och regionen ordentlig tid att ge input. Denna gång fick Region Skåne i praktiken en dag på sig.

Annons

* Återigen ska Skåne och Öresundsregionen stå med kostnaden för att lösa Sveriges utmaningar.

För att strö salt i såret påstår regeringen att id-kontroller inte hade några större negativa effekter för regionen förre gången. Det är skrattretande.

Id-kontroller är helt enkelt olagliga, onödiga och orimliga! De är förödande för Öresundsregionens arbetsmarknad. Region Skåne, Skånes kommuner och mina skånska kollegor i riksdagen måste vara med att sätta ner foten. Id-kontroller på Öresundsbron ska inte få införas igen!

Niels Paarup-Petersen,

riksdagsledamot för Malmö (C)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy