Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne län

”Jag har köpt biljetter till mina föräldrar”

Spänningen stiger i Ukraina efter Putins besked om att Ryssland erkänner utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk och det förgrenar sig ut i den ukrainska diasporan.

– Jag har inte sovit på hela natten, bara kollat nyheterna, säger Svitlana Odynets, migrationsanalytiker bosatt i Lund.

"Stoppa Putin". Demonstranter utanför den ryska ambassaden i Kiev. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Annons

IT-konsulten Olga Matishak i Skanör har kvar sina föräldrar i Kalysh i västra Ukraina. När Skånskan senast pratade med henne om situationen i hennes hemland, för en knapp månad sedan, uttryckte hon oro, inte minst för föräldrarnas skull. Sedan dess har situationen förvärrats. På måndagen erkände Vladimir Putin de separatistkontrollerade områdena i regionerna Donetsk och Luhansk som självständiga republiker och det har gått in ryska trupper i området.

– Nu kommer ryska trupper in i Donetsk utan att gömma sig bakom rebellerna. De var där tidigare också men inte lika öppet, säger Olga Matishak.

– Nu är alla överenskommelser i Minskavtalet borta. Putin skruvar reglerna efter hur det passar honom.

Minskavtalet är det avtal som förhandlades fram efter att kriget i Donbass – ett samlingsnamn för regionerna Donetsk och Luhansk – brutit ut 2014 och som gav områdena ett utökat självstyre men fortsatt som en del av republiken Ukraina.

Annons

Annons

Kalysh ligger långt från utbrytarrepublikerna, eller "de så kallade republikerna" som Matishak med emfas kallar dem, men det hindrar inte att situationen gnager.

Olga Matishak berättar om en god väns svärfar som satt fast i de ockuperade områdena. Han behövde vård i Kiev men fick redan på att i så fall skulle han åka till Moskva istället. "Det slutade med att han dog", säger hon.

Bild: Privat

– Jag har pratat mest med mina föräldrar. De är såklart oroliga och det är vi här hemma också. Jag tror nästan att min svenska man är mest orolig. För mig ... kriget började för åtta år sedan och det är svårt att säga vad som kommer att hända nu.

"Gamla men envisa"

Hon berättar att hon bokat tågbiljetter för sina föräldrar från hemmet och över gränsen till Polen. Huruvida de verkligen kommer att sätta sig på tåget är dock en annan fråga.

– De är gamla men de är envisa. Pappa säger att han ska ingenstans. Han har sina tomater och det är snart dags att odla dem. Han säger att Putin är ett as men det har vi vetat länge

I nuläget är det bara delar av de mycket folkrika regionerna Donetsk och Luhansk som är under rebellernas kontroll.

– Frågan är om det räcker med de ockuperade regionerna eller om de kommer försöka bita av mer av Ukraina. Jag är orolig och jag vet inte hur man kan hjälpa de områden som ligger närmast de så kallade republikerna.

Går det över huvud taget att komma in i de separatistkontrollerade områdena med hjälp?

– Jag tror att det är svårt. Vad jag förstår kan inte ens Röda Korset komma in.

En kvinna passerar gränsen mellan det område som kontrolleras av de ryskstödda separatisterna och det av Ukraina kontrollerade området i Donbass. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Annons

Hon berättar om en god väns svärfar som fastnade i det separatistkontrollerade området. Han var sjuk och behövde komma till Kiev för vård.

Annons

– Men de släppte inte ut honom. De sa att om han behövde behandling någon annanstans skulle han ta sig till Moskva. Det slutade med att han dog.

Sömnlös natt

För Svitlana Odynets var natten efter Putins tal sömnlös. Hon pratade med sin mamma nästan varje timma och kollade nyheterna hela tiden. Hon beskriver en känsla av maktlöshet:

– När det var protesterna på Majdantorget [som inleddes i november 2013 och som ledde fram till att president Viktor Janukovytj avsattes, reds anm] var det lättare för alla oss som var på plats. Vi var där, vi såg vad som hände och vi deltog. Vi trodde att vi kunde påverka situationen. Just nu är jag i Sverige och kan inte flytta till Ukraina. Jag är nyanställd och kan inte ta semester men jag tänker hela tiden att jag skulle vilja göra det. Det känns som att man kan påverka mer när man är på plats även om det kanske bara är en illusion.

Hon berättar att hon i sina professionella nätverk märkt tydliga markeringar från ukrainska forskare som skrivit till sina kollegor i Moskva att de väljer att inte delta i en gemensam konferens som var planerad. Själv har hon gjort liknande ställningstaganden.

– Jag har också skrivit att jag inte kommer ha möjligheten att hålla kontakten så länge deras stat anfaller mitt land.

Svitlana Odynets säger att en majoritet av ukrainare nu förväntar sig hårda sanktioner mot Ryssland från Europa och USA och att man är trötta på att vänta på dem.

– Just nu är alla kort på bordet och det är tydligt att det Ryssland som anfaller Ukraina. Samtidigt finns det en lättnad att Minskavtalet inte längre är relevant. Ryssland försökte tvinga Ukraina att erkänna de här republikerna som man nu själv har erkänt.

Annons

Svitlana Odynets tillsammans med maken Niklas Bernsand.

Bild: Privat

Annons

– Nu kan vi prata om de saker händer vid deras riktiga namn.

Svitlana Odynets ser tre tänkbara scenarier för vad som kommer att hända nu. Antingen kommer Ryssland att nöja sig med de områdena som redan är under ryskt inflytande eller så fortsätter man och tar hela Donetsk och Luhansk.

– Han kan försöka anfalla Odessa också. Och i det värsta scenariet försöker han ta Kiev och västra Ukraina med. Jag är ingen politisk analytiker men jag hoppas på det bästa.

Olika grupper

Den ukrainska befolkningen befolkningen består huvudsakligen av etniska ryssar och etniska ukrainare. Språken som talas är ryska och ukrainska men det är inte så enkelt att ryssar talar ryska och ukrainare talar ukrainska.

– Det som jag observerat är att även många av de som är ryskspråkiga säger att det räcker nu, vi försöker prata ukrainska istället för annars betyder det bara att Putin kommer och "skyddar" oss, det vill säga att han kommer att manipulera som han gör hela tiden. När det gäller etniska ryssar kan jag inte säga att jag har kontakt med dem men jag kan föreställa mig att det finns folk som är glada över det som händer.

Hon tycker sig dock märka att det blir färre och färre som dyker upp i medier när journalister frågar folk på gatan som säger sig vara positiva till Rysslands agerande.

– Och det är mest kvinnor som är 60 plus och är bosatta i östra Ukraina.

Svitlana Odynets menar att förståelsen för vad det innebär att vara en ukrainare har utvecklats från sovjettiden fram till idag.

Annons

– För de intellektuella eliterna har det varit uppenbart att Ukraina har varit på väg till Europa och att vi är ett självständigt land. Men för vanligt folk har det förändrats, allt fler säger att de ska kämpa för vårt land. Ukraina är Ukraina och Ryssland är Ryssland. Vi kan ha olika relationer, bra eller dåliga, men det här är vårt land. Politisk och nationell identitet har utvecklats mycket under de åtta åren sedan Ryssland annekterade Krim.

Annons

Det är kanske så att den nationella identiteten stärks när den hotas utifrån?

– Absolut. Och så länge som Ukraina existerat som land har vi haft det hotet från den ryska sidan. Putin talade nästan en timma igårkväll och 90 procent av den tiden ifrågasatte han Ukrainas existens. Det var bara ett misstag som de kommunistiska ledarna gjorde som ledde till självständigheten.

Till toppen av sidan