Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne län

Kända och okända upplevelser i årets reahögar

Gunilla Wedding, Maria Zandihn, Thomas Almqvist, Eva Emmelin, Matilda Arborelius, Clemens Altgård och Sophie Lossing

Text

På tisdag 22 februari startar årets bokrea. Foto: Pontus Lundahl / TT

Bild: Pontus Lundahl / TT

Annons

Hitta bästa bokreafynden. Kulturredaktionens medarbetare tipsar om guldkornen i boktravarna.

Thomas Almqvist (skönlitteratur):

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez: Det här är berättelsen om sju generationer i familjen Buendía i den lilla colombianska byn Macondo, en roman som gjorde att García Márquez fick Nobelpriset i litteratur 1982. Det är en klassiker inom den latinamerikanska magiska realismen och ett måste för alla som inte redan läst den. Lina Wolff står för nyöversättningen. Min favoritroman alla kategorier.

Tritonus av Kjell Westö: Tritonus är den musikaliska benämningen för det dissonanta djävulsintervallet och även romanen rör sig mellan harmoni och dissonans. Det är en finländsk skärgårdsberättelse om musik och gemenskap, framgång och ensamhet, tecknad med både allvar och värme. Hur kan vi leva med varandra, med alla våra olikheter i en tid som vår? Finns det möjlighet till försoning och botgörelse? Det är också en roman om moral. Du är dina gärningar, vare sig du vill eller inte.

Annons

Annons

Nikes bok av Agnes Lidbeck: Lidbeck gestaltar gärna obehagliga och osympatiska människor i medelklassen och vad de gör med varandra. Olika generationer kopplas ihop i Nikes bok och frigör sig, ljuger och längtar. Kärlek uppstår och får farliga konsekvenser. Det är en osentimental och osminkad historia, där hon kryper in under skinnet på huvudpersonerna och även på mig som läsare. Hon gestaltar vardagens existentiella villkor bland tre familjer i ett litet samhälle på Österlen.

Clemens Altgård (skönlitteratur):

2 av Yahya Hassan: Den i förtid döde danske poeten Yahya Hassan gjorde en sensationell debut med den självbetitlade diktsamlingen Yahya Hassan 2013. Det här är den svenska översättningen av uppföljaren som är minst lika bra som debuten. Mer än två diktsamlingar blev det inte. Men de är skoningslöst självutlämnande och mycket läsvärda.

En underjordisk dagbok av Fjodor Dostojevskij: Detta är en bok som sedan länge har klassikerstatus, men då som ”Anteckningar från ett källarhål.” I Barbara Lönnqvists översättning får texten en ny fräschör och hon förklarar på ett övertygande vis varför den nya titeln är mer korrekt.

Paradiset av Abdulrazak Gurnah (nyutgåva): Paradiset av 2021 års Nobelpristagare i litteratur Abdulrazak Gurnah är ett verkligt fynd. Det var med den han fick sitt stora genombrott och den har framhållits som ett slags svar på klassikern Mörkrets hjärta av Joseph Conrad. Gurnahs bok är en mångfasetterad framställning av förhållandena i Centralafrika under kolonialtiden.

Annons

Matilda Arborelius (skönlitteratur):

Shuggie Bain av Douglas Smith: Denna hyllade nattsvarta roman utspelar sig i Glasgow på 80-talet och följer den unge Shuggies uppväxt med en ensamstående men glamourös mamma som sjunker allt längre ned i alkoholmissbruket. Familjen lever i stor fattigdom, hans äldre syskon flyr så fort de får chansen. Shuggie är en udda fågel och måste hitta sin egen väg i en vardag som sällan vill en väl. Mycket läsvärt om klass, kärlek och hopp.

Annons

Jana Kippo-sviten av Karin Smirnoff: Få har nog missat uppståndelsen kring Smirnoffs makalösa trilogi, om Jana som återvänder till hembygden för att ta hand om sin försupne bror. Med ett egensinnigt, fritt och vackert språk skriver Smirnoff fram Jana Kippos historia, rå, varm och kärleksfull. Böcker att sugas in i och sträckläsa - här med alla tre i en.

Visdomens öar av Alexander Moszkowski: En bok jag inte läst men definitivt kommer att lägga vantarna på under bokrean. Beskrivs som en satirisk dystopi i Swifts och Rabelais anda, där ett märkligt örike upptäcks efter en skrift av Nostradamus. Det låter otroligt fantasieggande och när om inte under rean ska man vara äventyrlig och prova något helt okänt?

Eva Emmelin (barnböcker):

Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum: En modern rödluva där det försiktiga barnet får upprättelse. Pija Lindenbaums mångbottnade saga ger ängslan ett ansikte och gör det läskiga hanterbart och möjligt att övervinna med ordning, reda och godnattvisor.

Annons

Tandresan eller när Bella tappade en tand av Eva Eriksson: Nyutgåva av en av mina barndomsfavoriter, där Bella tar med sig Gustav och lillebror på bussfärd betalad med en tappad tand. Om att vara stor, självständig och mycket liten på en och samma gång.

Livet Livet: en liten bok om stora frågor av Pernilla Stalfelt: Bajs, hår och döden - Pernilla Stalfelt har utforskat det mesta i sina underfundiga faktaböcker om sådant som många barn fascineras av. I den här boken ger hon inga svar, utan väcker frågor och tankar om viktiga ämnen.

Annons

Sophie Lossing (skönlitteratur):

Box av Henrik Fexeus och Camilla Läckberg: Här hjälper en mentalist polisen att hitta en seriemördare, i en riktig bladvändare med en smart intrig, och huvudpersoner man verkligen vill läsa mer om. Som tur är ska det bli en trilogi. Väntar ivrigt.

Jag kan ha fel av Björn Natthiko Lindeblad: Björn Natthiko Lindeblad som tragiskt gick bort helt nyligen delar i sin bok, Jag kan ha fel, med sig av sitt liv och sina erfarenheter som affärsman, munk och föreläsare. En bok som tröstar, roar, ger hopp och får en att fundera på vad som verkligen är viktigt i livet.

Söndagsvägen av Peter Englund: Söndagsvägen är en resa tillbaka till 1965 och till ett verkligt mordfall. Numera bortglömt men då föranledde det  den största mordutredningen i Sverige före Palmemordet. Med gedigen research fångar Englund tidsandan och dramatiken i fallet där en ung kvinna mördas i en till synes lugn förort till Stockholm. Gastkramande otäckt.

Annons

Maria Zandihn (skånska kokboksförfattare):

Diadonnas balkanmat av Diana Dontsova: Lundabon Diana Dontsova har länge bloggat under namnet Diadonna och när kokboken Diadonnas balkanmat kom, blev jag överlycklig. Diana Dontsova bjuder här på en balkanfest med härliga smaker och recept att plocka fram både till vardag och fest.

Wok, ris, nudlar av Jennie Walldén: Bli en expert på wok, ris och nudlar med Jennie Walldén som med en trygg hand lär dig alla finesser och trick som finns för att du ska kunna skapa alla härligheter som finns i boken. Tygelsjöbon Jennie Walldén vann Sveriges mästerkock 2013 och har sedan 2015 drivit den koreanska fusionrestaurangen Namu i Malmö. Det här är hennes fjärde kokbok som är precis lika pedagogisk och fantastiskt som hennes tidigare. Både för köttätare och vegetarianer.

Annons

Brynt smör av Julia Tuvesson: Om man älskar något – självklart ska man tillägna en hel bok till det! Det är precis vad Malmöbon Julia Tuvesson, även känd under namnet Tuvessonskan, gör i sin tredje kokbok Brynt smör. Här är det smöret som hyllas och som med sin specifika form sätter smak på rätterna. Hennes recept är precis som vanligt oerhört kreativa och enkla att ta till sig och maten smakar fantastiskt. En av mina absoluta favoritkokboksförfattare.

Gunilla Wedding (deckare)

Baskervilles hund och En studie i rött av Sherlock Holmes: Nya deckare kommer ut i en aldrig sinande ström. Ibland behöver man pausa och gå tillbaka till klassikerna. En studie i rött är Arthur Conan Doyles första berättelse om mästerdetektiven Sherlock Holmes. Här blir han och Watson rumskamrater och allt börjar. Och Baskervilles hund fortsätter att vara en av de ruggigaste deckare som finns. Väl investerade reapengar oavsett om det är förstagångsläsning eller omläsning.

Annons

Konferensen av Mats Strandberg: Ett gäng kommuntjänstemän åker på en teambildande konferens till Kolsjöns stugby där en okänd mördare snabbt börjar ta livet av dem, en efter en. Slasher möter pusseldeckare i den här lika underhållande och pricksäkra som blodiga romanen av skräckförfattaren Mats Strandberg. Köp om du vågar ...

Likblomman av Anne Mette Hancock: Likblomman är första delen i danska Hancocks serie om journalisten Heloise Kaldan och polisen Erik Schäfer och Hancocks personligt hårdkokta stil, bristen på förutsägbarhet och en väldigt speciell mördare som man gärna vill lära känna bättre gör det här till en riktig höjdare i genren. Blir man fast finns nummer två, Äppelmannen också på svenska och nummer tre, Pitbull, kommer i mars.

Annons

Annons

Till toppen av sidan