Malmö

"Om ett år har jag nycklarna till nya Hipp i handen”

Kitte Wagner, chef Malmö stadsteater
Foto: Gunilla Wedding
Malmö
Kultur och nöje
Scen Kitte Wagners femte år som chef för Malmö stadsteater har varit ett alldeles speciellt år. Förutom coronapandemin som ställt till det rejält så har också ombyggnaden av Hipp gjort att man fått söka nya spelplatser och samarbetspartners runt om i Malmö.
- Vi ville göra så många samarbeten som vi kunde, för det här är en unik chans, säger Kitte Wagner med den entusiasm inför nya sätt att arbeta som blivit hennes kännetecken.

Vi träffas på Kitte Wagners arbetsrum i Malmö stadsteaters administrativa våning på Kalendegatan. I samma hus pågår också det stora ombyggnadsarbetet av Hipp för fullt. Det ska bli teaterkafé, mer plats för pedagogisk verksamhet och mer plats för publik i salongen bland annat. Förändringen av Hipp till ett mer tillgängligt och välkomnande teaterhus var en av idéerna som Kitte Wagner hade med sig när hon tog över som chef för stadsteatern 1 oktober 2016.

- När jag kom hit fanns en fantastisk ensemble och en hög konstnärlig nivå men jag ville få till ett mer samlat repertoararbete som styrker oss och vår identitet och så ville jag lyfta Hipp, kringverksamheten var verkligen kriminellt låg då, berättar Kitte Wagner när vi slagit oss ner vid hennes besöksbord med varsin kopp kaffe.

- Alla höll med mig om Hipp men sa samtidigt att det aldrig kommer att hända, att det här huset är så kulturminnesmärkt att du inte kan sätta upp en ny lampa utan tillåtelse, fortsätter hon. Att det sedan gick och så pass lätt, jag måste nästan nypa mig i armen för att fatta att det är sant.

Kitte Wagner, chef Malmö stadsteater
Foto: Gunilla Wedding

Samarbeten

Beslutet i kommunfullmäktige i Malmö om att stötta ombyggnaden av Hipp togs i oktober 2019 och sedan gällde det för Malmö stadsteater att fundera över hur man skulle kunna erbjuda skåningarna lika mycket teater som vanligt under ombyggnadsåren 2021 och 2022. Tidigt bestämde man sig för att ta samma väg som Stockholms stadsteater tog under sin ombyggnad och satsa på samarbeten och projekt ihop med andra institutioner och teatergrupper.

- Vi började prata i ensemblen kring vilka projekt som skulle kunna vara intressanta för samarbeten och vem man skulle kunna samtala med kring detta. Det var lite som Rubiks kub med många olika faktorer som ska gå ihop. Vilken idé passar på vilken scen?, beskriver Kitte Wagner.

En av de tidiga idéerna var ett samarbete med Malmö live konserthus och Malmö akademiska orkester kring en föreställning om Ortrud Mann, Sveriges första kvinnliga dirigent.

- Här fanns verkligen en klockren idé kring varför just en stadsteater och en symfoniorkester ska samarbeta, säger Kitte Wagner.

Ortrud Mann satte Malmö stadsteater upp i samarbete med Malmö live konserthus och Malmö universitet.
Foto: Emmalisa Pauly

Utomhusföreställning

Ortrud Mann hade premiär i Kuben på Malmö live 9 oktober och veckan innan hade ett annat samarbetsprojekt, barnföreställningen Tennsoldaten och pappersdansösen, premiär på lilla Kirsebergsteatern. Under hösten var det också urpremiär för Varför älskar ingen de lesbiska? i samarbete med World pride och i december för The world is full of married men som gjordes tillsammans med Malmö dockteater. Under 2022 väntar det största samarbetsprojektet av alla - utomhusföreställningen Robin Hoods hjärta på borggården utanför Malmöhus som görs i samarbete med Malmö muséer och Malmö konstmuseum.

- Den är definitivt vårt största och mest krävande projekt, vi ska bland annat bygga upp en stor gradäng på borggården, berättar Kitte Wagner.

Vad har ni lärt er av samarbetena som ni tar med in i nästa år?

- Vi lär oss så mycket åt alla håll av det här. Man kan tro att olika scenformer jobbar på liknande sätt men så är det inte alls. Vi har till exempel lärt oss hur en symfoniorkester arbetar. När vi gör det igen vet vi mycket mer om deras process och hur de jobbar. Vi har också lärt oss mycket av Malmö museer i Robin Hood-arbetet, inte minst kring utställningarna och det pedagogiska arbetet runt. Och vi har jobbat med dockteatern i deras källare där scen och verkstad ligger fem meter från varandra. Det har verkligen varit konstnärliga utbyten som varit extremt intressanta. Vi har också lärt känna de olika institutionerna och deras publik och de har lärt känna vår.

Kitte Wagner, chef Malmö stadsteater
Foto: Gunilla Wedding

Teatern som Finlandsfärja

Vad ingen räknat med från början var att 2021 också skulle vara ett år av pandemi och restriktioner.

- Det har påverkat oss på många olika sätt så klart och man går ständigt runt med frågor i bakhuvudet kring om vi verkligen kommer att kunna spela, hur det kommer att gå och om någon blir smittad, säger Kitte Wagner. Vi har gjort oändliga antal riskanalyser och hela tiden också varit i press mellan det konstnärliga och folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kitte Wagner beskriver sin teater som en Finlandsfärja som avgår, seglar och ankommer och menar att även om hon har full respekt för dem som styr landet under dessa komplicerade tider så var det extremt otydliga besked de fick många gånger.

- Vi har stora excelark med produktionsplaner och tre års framförhållning, förklarar hon. Det är som en tågtidtabell eller dominobrickor. Tar man bort något måste allt göras om. I en sådan här situation är det också så lätt att tappa känslan för varför vi gör det här och för vem vi gör det. För mig personligen var det också svårt med avståndet som uppstod. Jag och ledningsgruppen fick syssla med krisledarskap som är toppstyrning och något jag egentligen inte alls tror på.

Samtidigt menar Kitte Wagner att man i Sverige ändå varit lyckligt lottade som inte haft total lockdown och ändå kunnat repetera en stor del av året.

- Det var egentligen bara en del av våren när vi fick stänga ner helt men både Ortrud Mann och Måsen fick vi repa med avstånd och utan närkontakt. Måsen var kanske den svåraste. Tänk själv att göra naturalistisk teater utan att få röra varandra eller kyssas. Men sedan kom vaccinationerna och restriktionerna försvann och vi kunde göra den som regissören Eva Dahlman ville. Då hade vi också längtat så mycket efter att spela och fick verkligen kicken av det.

- Det märks också så tydligt att publiken är meningen med allt för oss, att meningen är att ridån ska gå upp, lägger hon till.

Tennsoldaten och pappersdansösen spelades på Kirsebergsteatern.
Foto: Emmalisa Pauly

Inkludera alla

Under de fem år som Kitte Wagner har arbetet på Malmö stadsteater har hon arbetat hårt inte bara för ombyggnaden utan också för de där andra idéerna hon sökte arbetet utifrån - att börja repertoararbetet i workshops och inkludera alla från början - ensemblen, publiken, regissörerna.

- Jag skulle säga att det handlar om att kvalitetssäkra, säger hon eftertänksamt. Att man börjar det konstnärliga samtalet tidigt, att det får ta sin tid. Ibland utgår vi från läsningar, ibland tar vi ut det på golvet direkt. Det var det jag ville när jag sökte jobbet. Det är ett sätt att mogna kring en idé tillsammans och när vi väl kommit till kollationeringen så är det ganska klart för många, även de i huset som inte är med i föreställningen, vad vi vill och jag tror att publiken märker det också.

Syftet med att arbeta med teaterns repertoar på det här inkluderande sättet är att få en större bredd och Kitte Wagner poängterar att det är ett arbetssätt hon kommit fram till efter många år i branschen och mycket observationer.

- Vårt uppdrag är att spela teater, framförallt dramatisk teater, med både spets och bredd för alla Malmöbor, säger hon och liknar repertoaren vid ett pärlhalsband.

- Varje pärla måste glänsa och stråla för sig och helheten ska vara ett smycket.

The world is full of married men är ett samarbete med Malmö dockteater.
Foto: Emmalisa Pauly

Nycklarna i handen

När vi träffas är det bara ett par veckor kvar av 2021 och snart dags att ta steget in i Kitte Wagners sjätte år på teatern. Det är ett år som i skrivande stund inleds med delvis fortsatta restriktioner - coronapass för alla på föreställningar över 20 personer och avständ mellan sällskap när det är över 500 i publiken. Första premiären för Malmö stadsteater blir nyskrivna Gasljus: Malmö och på en stor whiteboard i Kitte Wagners rum döljer sig de föreställningar som ännu inte är avslöjade. Och så i slutet av året öppnas äntligen dörrarna till det ombyggda Hipp - åtminstone för stadsteaterns anställda.

- Om ett år har jag nycklarna i handen och vi repar för fullt inför premiären 23 februari 2023, berättar Kitte Wagner.

Vilken pjäs det blir kan hon inte avslöja än men kan i alla fall säga att den är specialgjord för det nya rummet och att det är en ensembleföreställning som ska understryka att Malmö stadsteater är en ensembleteater.

- Jag tror att det här är det största jag kommer att göra i min karriär, lägger Kitte Wagner till, nästan med darr på rösten. Det händer nog bara en gång i livet att man får ett sådant privilegium och förtroende.

Kitte Wagner, chef Malmö stadsteater
Foto: Gunilla Wedding

Nyårsönskning

På nyårsafton är i alla fall även en teaterchef ledig. Kitte Wagner ska fira kvällen med sin särbo och även hinna träffa sina två söner innan de ska iväg på egna fester.

- Vi brukar alltid ses på förmiddagen eller tidig eftermiddag och dricka lite champagne. Kanske blir det ett besök vid min mammas grav också, där vi brukar prata om vad hon skulle önska för oss. Det är en fin tradition.

När jag frågar om önskningar inför det nya året blir det tyst en lång stund och sedan kommer svaret bestämt.

- Jag har så många önskningar, men alla handlar om Malmö stadsteater. En önskning går mot själva byggprocessen och en annan, den största, mot publiken. Jag önskar så att vi får får mötas orädda och live kring föreställningarna nästa år.

FAKTA

Kitte Wagner om ...

... vilka ord som beskriver teateråret 2021: ”Dilemma men också vilja. och avstånd.”

... hur Hipp kommer att se ut efter ombyggnaden: ” Arkitektfirman Haworth Tompkins som har skapat hela konceptet är berömda för att de revolutionerat tanken kring hur man bygger teatrar. De har fokus på att skapa communitys och varma välkomnande teaterrum med stor flexibilitet. Så det är det rummet vi kommer att få. Själva scenrummet blir större med fler platser och bättre siktlinje. Vi får också en ny foajé, en ny bistro, nya hissar, ett torg och ett laboratorium. Mycket fokus läggs på allt runt om, mötet innan och efter föreställningen. Men själva juvelen är så klart salongen. Vi ska gräva fram Hippodromen från sin lite bortglömda existens här i Malmö.

... vad det var som gjorde att Hipps ombyggnad blev av: ”Jag skulle säga att det handlar om det som är viktigt för alla konstnärliga projekt - en stark idé som mognar. Sedan också att det är brinnande nödvändigt och att man har rätt team för det är verkligen en gigantisk teaminsats, många måste jobba för det.”

FAKTA

Premiärdatum på Malmö stadsteater 2022:

15/1: Gasljus: Malmö

Nyskriven av Henrik Bromander och regisserad av John Hanse.

Spelas i Malmö stadsteaters repetitionslokal på Stadt Hamburggatan i Malmö.

5/2: Borkmania

Av Henrik Ibsen, i bearbetning av Alejandro Leiva Wenger, regi Stefan Pucher.

Spelas på Intiman.

12/3: Chefen

Skriven av Malin Axelsson, regi Maria Löfgren.

Spelas på Intiman.

4/6: Robin Hoods hjärta

Skriven av David Farr, regi Ronny Danielsson.

Spelas på borggården utanför Malmöhus slott.

Malmö

Krävs på avgift för ambulans med tatueringsservice

Edvin Abazagic måste betala 3000 kronor i avgift för att han inte har anmält sin tatueringsambulans till miljöförvaltningen, tycker Malmö stad. Fantasier och missförstånd, menar Edvin Abazagic.
Foto: Anna Lindblom
Malmö
Malmö Vad är egentligen en tatueringsambulans? Miljöförvaltningen och tatueringsambulansens ägare har helt olika åsikt om den saken. Ägaren krävs på straffavgift – men menar att allt är ett missförstånd.

Edvin Abazagic är den första att medge att berättelsen om hans tatueringsambulans är ganska snårig.

– Det är en lång och krånglig historia, som egentligen började redan 2015.

Det var då han råkade se en ambulans från insidan för första gången.

– Det var ju helt sterilt där inne, och jag tänkte att ”där skulle man ju faktiskt kunna tatuera”.

Blev för krångligt

Han drev tatueringsstudio redan på den tiden, nämligen, och det gör han fortfarande. I dag finns han bara i Malmö, men tidigare har han även haft verksamhet i Skurup.

– Så redan då, 2015, ställde jag frågan till miljöförvaltningen i Skurup. Tatuera i en ambulans, hur fixar man det?

Edvin Abazagic har ambulansen parkerad utanför sin tatueringsstudio i östra Malmö. Själva tatuerandet äger rum inne i studion, betonar han. Fast det spelar ingen roll, menar Malmö stad.
Foto: Anna Lindblom

Men det skulle bli krångligt, blev svaret. Det krävdes specifika ytor och plats för städutrustning och allt möjligt besvärligt, berättar Edvin Abazagic, så han lät hela saken rinna ut i sanden, tillsvidare.

Och det är här någonstans berättelsen börjar glida iväg åt två olika håll. När Edvin Abazagic berättar den låter den på ett sätt. När miljöförvaltningen berättar den låter den helt annorlunda.

Taxi och tatuering

Edvin Abazagic beskriver hur han noggrant har anmält sin tatueringsverksamhet till miljöförvaltningen vartenda år, precis som man ska, och att det är en verksamhet som i och för sig omfattar en ambulans, men där inga som helst behandlingar görs, eller någonsin har gjorts, i ambulansen ifråga.

– Jag har aldrig utfört en tatuering i bilen. Aldrig. Den har använts till att köra kunder i, och för att visa upp oss. Vi har ställt upp den på event och sålt presentkort i den.

Köra kunder?

– Ja, jag har kunder från många olika ställen, Göteborg, Ystad. Så slipper de köra själva.

Som en kombinerad taxi- och tatueringsservice?

– Ja, det kan man säga. Och marknadsföring, som sagt. Men jag har aldrig tatuerat någon inne i bilen.

Det kvittar om bilen bara har använts som marknadsföring, menar miljöförvaltningen och kräver Edvin Abazagic på miljösanktionsavgift.
Foto: Anna Lindblom

Att det har funnits tatueringsutrustning i bilen, något miljöförvaltningen har noterat på bilder som Edvin Abazagic lagt ut i sociala medier, beror på att han har fraktat utrustningen mellan gästspel i olika studier, förklarar han.

– Det är klart att jag vill använda mina egna grejer.

Marknadsföring räknas

Fast egentligen spelar det där ingen roll, menar miljöförvaltningen. Och nu blir det om möjligt ännu snårigare.

Låt oss säga att Edvin Abazagic har haft sin ambulans, inklusive utrustning, utan att någonsin tatuera någon i den. Enligt miljöförvaltningen har han gjort fel i alla fall, genom att använda ambulansen i marknadsföringssyfte. Han har i och för sig anmält sin stationära tatueringsstudie, och årligen haft miljöinspektör på plats enligt alla konstens regler, men genom att inte specifikt anmäla ambulansen har han brutit mot miljöbalken. Även om den bara har utgjort en rullande reklampelare.

– Ja. Det är praxis. Det finns rättsfall som visar att det räcker att marknadsföra en verksamhet för att det ska räknas som att man bedriver verksamheten.

Det förklarar David Lindsjö, enhetschef vid avdelningen för miljö- och hälsoskydd i Malmö stad som alltså nu har krävt Edvin Abazagic på 3 000 kronor i miljösanktionsavgift.

Han har överklagat beslutet, och tänker inte betala.

– Absolut inte. Det är ingen tatueringsbil, det är deras fantasi. Man kan inte betala för något man inte har gjort. Och jag fattar inte varför de lägger sin energi på det här? Lägg den på dem som sitter hemma och tatuerar istället, utan tillstånd. Jag har ju alltid haft tillstånd!

FAKTA

Kan alltså vem som helst köpa en ambulans?

Ja, det är jättelätt, försäkrar Edvin Abazagic.

– Det finns massor av avställda ambulanser på till exempel Blocket.

En snabb googling visar att han har helt rätt. På Blocket, och många andra annonssajter, finns mängder av ambulanser som för ett otränat öga ser helt nya och moderna ut, de billigaste för några enstaka 10 000, de dyraste för många 100 000 kronor.

Edvin Abazagic skulle egentligen vilja börja tatuera i bilen.

– Planen har alltid varit att komma dit, och det har jag också sagt till miljöförvaltningen. Det här är ett helt nytt koncept, jag har ingen kunskap om vad som krävs, vägled mig vidare! Jag är inte deras fiende, jag vill ha kommunikation och samarbete.

Annat perspektiv

Ur David Lindsjös perspektiv ser alltihop, som sagt, helt annorlunda ut.

– Vi anser ju att vi har haft den kommunikationen. Vi har varit tydliga med att han inte uppfyller kraven.

Finns det en möjlighet att det här slutar med att Edvin Abazagic faktiskt får tatuera i sin bil?

– Jag vill inte föregå den prövningen, men då får han ju komma in med information som visar att han kan göra detta på ett hälsosamt sätt, enligt de krav och regler som finns för exempelvis ventilation och hygien. Och så får vi titta på det då.

Malmö

Bilolycka på E65 i höjd med Jägersro

Malmö
Malmö En bil har kört av vägen på E65 vid avfarten mot Jägersro. Två ambulanser ska finnas på platsen.

Enligt SOS Alarm rör det sig om en singelolycka som inträffat vid 07.40-tiden på tisdagen. Två ambulanser var vid åttatiden på morgonen på plats.

Det finns ännu ingen information om skadeläget.

Malmö

Personbil krockade med cyklist

Malmö
Malmö Vid sjutiden på tisdagsmorgonen krockade en bilist och en cyklist på Exercisgatan i centrala Malmö.

Larmet om olyckan som inträffade i korsningen med Kungsgatan i Rörsjöparken kom in till polisen 07.08.

En person har enligt SOS Alarm förts till sjukhus med ambulans. Personen ska ha varit vaken och talbar, uppger polisen.

Malmö

Bilbrand på Röda Höja

Malmö
Malmö Tidigt på tisdagsmorgonen brann två bilar på Högatorpsvägen i Malmöstadsdelen Röda Höja.

Larmet om branden kom in till polisen vid halv fem-tiden på morgonen. Enligt polisen har två bilar skadats.

Branden misstänks vara anlagd och polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand.

Malmö

Dyr nota när katter förorenade lägenhet

Vanvården av en lägenhet i Malmö står en utflyttad hyresgäst dyrt, enligt en färsk dom i tingsrätten. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Malmö
Malmö
PREMIUM

När hyresgästen flyttade ut från lägenheten i centrala Malmö uppdagades en omfattande vanvård. Besiktningsprotokollet visar stora fuktfläckar på parkettgolvet och synliga spår efter kattavföring på väggarna.

Enligt en dom i tingsrätten ska hyresgästen nu betala över en kvarts miljon kronor, skriver Hem & Hyra.

För hyresvärden, en bostadsrättsförening, slutade notan för sanering och renovering på drygt 225 000 kronor. Bland annat var man tvungen att riva ut golv, hela köksinredningen och garderober och slipa betongen under golvet.

Kostnaden för renoveringen krävde föreningen av hyresgästen via tingsrätten. Eftersom hyresgästen varken svarat på stämningsansökan eller dykt upp i rätten handlar det om en så kallad tredskodom.

Enligt domen ska hyresgästen bekosta både renoveringen och föreningens rättegångskostnader.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Malmö

Berusad man slog kvinna på buss

Malmö
Malmö En man omhändertogs under måndagen av polis på en stadsbuss i Malmö. Anledningen var att manen ska ha slagit en kvinnlig medpassagerare.

Polis ryckte vid 18-tiden på måndagen ut till Lindeborg efter ett larm om att en man misshandlat en kvinna på en buss. Mannen ska ha varit berusad och polisen frihetsberövade honom enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Han är nu misstänkt för misshandel. Hur allvarligt skadad kvinnan blev är oklart men enligt polisen behövde hon inte ambulansvård.

Malmö

Bedragare lurade äldre par på 150.000 kronor

Malmö
Malmö Ett par i 80-årsålder blev under måndagen utsatta för ett telefonbedrägeri.

Paret blev under måndagen uppringda av en man som påstod att han var från banken. Bedragare menade att deras bankdosa behövde uppdateras och att de därför behövde identifiera sig med sin bankdosa. På så vis lyckades bedragaren överföra 150.000 kronor från parets konto.

Polisen uppmanar på sin hemsida allmänheten att aldrig legitimera sig med bankdosa eller bank-id på uppmaning av personer som ringer.

”Är du osäker, lägg på luren direkt”, skriver de.

På måndagskvällen hade polisen inte lyckats gripa någon misstänkt för bedrägeriet.

Malmö

Storköksmatlagning till hemlösa succé

Glada miner vid matlagningen i storköket hos Catharina Andersson, Victor Witt och Natalie Ek.
Foto: Stephan Andersson
Malmö
MALMÖ Mer än 200 portioner gulaschsoppa delades ut när Matkärringarna höll sitt arrangemang för hemlösa i lördags. En orsaker till succén var att maten kunde tillagas snabbare i ett restaurangkök.

– Det är något helt annat att laga mat till så många i ett storkök än att stå hemma i någons kök. Där finns riktiga maskiner, stora kastruller och kunskap om storkök. Dessutom är det roligare att laga tillsammans, säger en glad Stephan Andersson i gruppen Matkärringarna.

Ett års tid

Skånskan berättade i lördagstidningen om hur föreningen i ett års tid har ordnat utdelning av mat, kläder och andra förnödenheter till hemlösa och utsatta i Malmö.

Stephan Andersson från Matkärringarna, restaurangchefen Kristian Wolanszyk och kocken Niklas Månsson lastar ur varorna från bilen, dagen innan eventet.
Foto: Stefan Persson

Fram till i lördags har all mat och dryck tillagats hemma hos medlemmarna. Då fick de tillgång till ett riktigt storkök i restaurangen The Green Lion Inn.

– Vi är mycket tacksamma mot krögaren Richard Vollmer och hans personal, som har ställt upp på en fantastiskt sätt. En av kockarna vill också hjälpa till att laga mat, berättar Stephan Andersson.

Fortsätter i storköket

Tanken är att Matkärringarna ska fortsätta att laga maten till utdelningen varannan lördag i restaurangens storkök. Richard Wollmer har tidigare sagt i tidningen att det är viktigt att hjälpa stans hemlösa, och därigenom föreningen.

Det var även kö till kläd- och prylutdelningen, där allt tog slut.
Foto: Stephan Andersson

– När vi öppnade matutdelningen i lördags var det nästan tomt på folk men efter en stund blev det långa köer av folk. Ryktet måste ha spritt sig. Vi fick öppna två köer för maten och hann knappt med att göra mackor till alla som strömmade till, säger Stephan Andersson.

Han är glad för att intresset för gruppen ökar och att allt fler blir medlemmar och stöttar upp ekonomiskt. Allt arbete som sker görs ideellt, men inköpen kostar.

Är generösa

– Folk är generösa och vi får in kläder och andra saker hela tiden. Därför söker vi efter en lokal där vi kan förvara allt plus rekvisitan, tält och bord, till matutdelningen.

Stephan Andersson berättar att en fastighetsägare i Malmö har sagt sig vara villig att ställa upp med en lokal. För att man ska kunna dela ut mat och skapa en form av värmestuga krävs dock tillstånd. I nuläget är en förvaringslokal det mest angelägna.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL