Kultur och nöje

Betty White död – 99 år gammal

Skådespelaren Betty White har avlidit, 99 år gammal. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Tv-ikonen Betty White, med en åtta decennier lång karriär bakom sig har avlidit, 99 år gammal, skriver New York Post.
PREMIUM

Den åttafaldiga Emmy-vinnaren innehar rekordet för den längsta tv-karriären inom underhållningsbranschen. Hon debuterade redan 1939 och fortsatte att framträda som skådespelare, programledare och gäst i tv-shower långt in på 1990-talet.

Mest känd är hon för sin roll som den promiskuösa matlagningsvärden Sue Ann Nivens i "The Mary Tyler Moore show" på 1970-talet och som den söta men enfaldiga Rose Nylund i "Pantertanter" på 1980-talet.

– Om en skådespelare kan få spela en sådan karaktär under sin karriär är det stort. Både de här rollerna har fått klassikerstatus, säger Robert Thompson, tv-professor vid Syracuse University, till New York Post.

Betty White var också en uppskattad gäst i olika tv-shower tack vare sin frispråkighet.

– Om Betty White fanns med på gästlistan så visste du att det skulle bli roligt. Ju äldre hon blev, desto mer tolererade tv hennes rättframma sätt. Hon blev känd för att man aldrig visste vad som skulle komma ur hennes mun, säger Robert Thompson.

2010 startade White-fans en Facebook-kampanj för Betty White skulle vara värd för "Saturday night live". Nästan en halv miljon personer gillade uppropet och vid 88 års ålder blev hon den äldsta personen som hittills stått värd för underhållningsprogrammet. Dessutom vann hon sin sjunde Emmy för framträdandet.

White gjorde också sex säsonger av komediserien "Hot in Cleveland" och var värd för humorshowen "Betty White's off their rockers" och "Betty White's smartest animals in America", där hon fick ge uttryck för sin livslånga kärlek till djur.

Kultur och nöje

Premiärdags för American Song Contest

Italienska Maneskin vann Eurovision Song Contest i fjol. Den amerikanska tävlingen genomförs med den europeiska som förlaga. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Måndag den 21 mars blir det premiär för American Song Contest och några veckor senare, den 9 maj äger själva finalen rum.

I maj i fjol meddelade den svenske melodifestivalräven Christer Björkman att han fått ett nytt jobb. Det amerikanska tv-bolaget NBC sänder American Song Contest 2022 med Björkman som en av producenterna. Och nu börjar tävlingen ta form. 50 delstater, fem amerikanska territorier och huvudstaden finns representerade, och den stora finalen äger rum dagen före den första semifinalen i Eurovision Song Contest.

Kultur och nöje

Adele i tårar – ställer in i Vegas

Adele meddelar att hennes show inte är färdig och klar för premiär. Arkivbild.
Foto: Matt Sayles/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En dag före showstarten i Las Vegas meddelar Adele att hon skjuter upp premiären. Världsstjärnan, vars senaste album "30" blev en storsäljare i höstas, säger nu att hennes utsålda show inte är färdig, vilket hon förklarar med "fördröjda leveranser och covid".

"Jag är ledsen, men min show är inte färdig" säger hon i en video som hon postat på Instagram.

Med tårar i ögonen och darrande röst meddelar Adele att halva hennes styrka är sjuk.

"Jag är ledsen att det här kommer så sent, vi har varit vakna i över 30 timmar för att försöka lösa situationen och nu finns det inte längre någon tid".

Adele säger att hon är upprörd och generad och ledsen för alla som har rest till Las Vegas för att se premiären. Showen har titeln "Weekends with Adele," och är planerad två gånger i veckan från 21 januari till 16 april.

När showen nu ska få premiär är inte klart.

Kultur och nöje

Ilska och besvikelse från norska kulturlivet

Företrädare för det norska kulturlivet demonstrerade tidigare i veckan utanför Stortinget. Arkivbild.
Foto: Javad Parsa/NTB
Kultur och nöje
Kultur och nöje De norska publikrestriktionerna lättas ytterligare. Men företrädare från kulturlivet uttrycker besvikelse och ilska och menar att regeringen kunde ha gått längre.

Från lunchtid fredag 21 januari kan norska kulturarrangörer ta emot en publik på upp till 1 500 inomhus och 3 000 personer utomhus så länge som besökarna har anvisade platser. För inomhusarrangemangen råder dock också en gräns på 50 procents kapacitet samtidigt som publiken måste delas upp i grupper på högst 200 personer. Mellan dessa krävs ett avstånd på två meter.

Olav Munch, administrativ chef i Grieghallen säger till Bergensavisen att det i praktiken inte blir möjligt att ta emot 1 500 personer.

– Om alla gäster ska hålla en meters avstånd, kan vi i teorin ta emot 820 personer. Men eftersom det nu också är snack om grupper, och avstånd mellan grupperna, kommer antalet besökare att bli lägre. I praktiken betyder det att vi har plats för ungefär 600 i publiken. Det är klart vi hade hoppats på mer.

En rad aktörer hade bett om att arrangörerna själva ska får göra en värdering av hur många som går att ta in, enligt samma princip som råder för butiker, träningslokaler med flera. I stället satte regeringen en ny övre gräns.

– Vi är besvikna och arga. Det är så orättfärdigt att jag mest har lust till att gråta, säger Atle Halstensen från musikalproducenten Scenekvelder till Aftenposten.

Tidigare i veckan arrangerade Scenekvelder en demonstration utanför Stortinget som samlade flera hundra personer från kulturlivet.

Den norska kulturministern Anette Trettebergstuen, Arbeiderpartiet, beskriver de nya restriktionerna som ett steg i rätt riktning.

Kultur och nöje

Tio filmer att se fram emot i vår

Gal Gadot, Emma Mackey och Armie Hammer i 'Döden på Nilen'. Pressbild.
Foto: Rob Youngson/2020 Twentieth Century Fox
Kultur och nöje
Kultur och nöje Restriktioner eller ej – vårrepertoaren är än så länge fylld av starka filmer av Kenneth Branagh, Maggie Gyllenhaal och Jacques Audiard som redan har prisats på olika festivaler. Och så är det äntligen dags för Tom Cruise att flyga riktigt vårdslöst igen i "Top gun"-uppföljaren.
Här är tio filmer att våga sig till biografen för.

"Döden på Nilen"

Kenneth Branagh tvinnar åter mustascherna i rollen som Agatha Christies detektiv Hercule Poirot. Den här gången blir hans små grå hårt prövade när en ung, vacker arvtagerska (Gal Gadot) blir mördad under en semesterresa på Nilen. Klassisk story full av stjärnor, även den skandaliserade Armie Hammer, men det kan bara bli bättre än "Mordet på Orientexpressen".

Premiär: 11 februari.

"Blue Bayou"

Justin Chon spelar en adopterad man som har bott i Louisiana i nästan hela sitt liv. När han står inför hot om deportering till Sydkorea, som han inte har någon relation till, skakar världen för honom, hans gravida fru (Alicia Vikander) och hennes lilla dotter. Belyser USA:s politik kring adoptioner och fick fina recensioner efter premiären i Cannes.

Premiär: 18 februari.

"Belfast"

Mera Brangah – skådespelaren och regissören återvänder till sin barndoms turbulenta och våldsamma arbetarkvarter i Belfast i det här redan hyllade svartvita dramat. Året är 1969 och "The troubles" präglar tillvaron för den lille fräknige Buddy. En dag förändras allt när konflikten mellan protestanter och katoliker trappas upp.

Premiär: 25 februari.

"The lost daughter"

Filmatiseringen av den här Elena Ferrante-historien har haft premiär på Netflix på många håll – och har hajpats rejält sedan dess – men i Sverige blir det biopremiär. Maggie Gyllenhaals regidebut är ett mörkt familjedrama med Olivia Colman, Jessie Buckley och Dakota Johnson i huvudrollerna. Filmen tilldelades pris för bästa manus i Venedig och den är en av lågoddsarna på vårens alla prisgalor.

Premiär: 25 februari

"Lamm"

Den här egensinniga filmen med manus av författaren och poeten Sjón har beskrivits som en cool och upprörande skräckkomedi, hopsnickrat av lika delar folkloristiskt drama som chockeffekter. Det finns också ett gulligt (?) litet lamm i centrum av historien. Alla talar isländska, inklusive Noomi Rapace, som spelar en av huvudrollerna.

Premiär: 11 mars

"Licorice pizza"

En Paul Thomas Anderson-film är alltid ett event, och den här gången har "Magnolia"-regissören livat upp sin rollista med Cooper Hoffman, son till den avlidne Philip Seymour Hoffman. Storyn utspelas i San Fernando Valley 1973 och handlar om ett möte mellan den 15-årige Gary och 25-åriga Alana.

Premiär: 18 mars.

"Drive my car"

Baserad på en novell av Haruki Murakami och en av de hetaste titlarna i vår, som spås gå långt i kategorin bästa internationella film på Oscarsgalan. Den japanska filmen är tre timmar lång men det verkar vara väl tillbringad tid. Detta bilburna drama om en man som flyr sitt sorgearbete har hyllats av kritiker och redan vunnit fina priser bland annat i Cannes.

Premiär 1 april.

"The Northman"

Mera Sjón – den isländske författaren har varit med och skrivit manus till det här vikingadramat. Räkna med blod, gegga, suggestiv stämning och avgrundsvrål när Alexander Skarsgårds vikingaprins är på jakt efter hämnd i Robert Eggers ("The lighthouse") nya film. Medverkar gör även Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy och Björk.

Premiär: 1 april.

"Paris 13:e arrondissement"

Det är svartvitt, det är ett Paris bortom turiststråken och det är fullt av unga, vackra människor som söker sex och kärlek. Filmen bygger på en amerikansk serieroman av Adrian Tomine och har fått blandad kritik, men eftersom det ändå är oftast mästerlige Jaques Audiard ("Profeten", "Rust and bone") som står för regin är det nog bäst att ha ett öppet sinne och avgöra själv.

Premiär: 11 mars.

"Top gun: Maverick".

Den har skjutits upp på grund av pandemin, men nu ser det ut att bli av: Mer än 30 år sedan originalet är det dags för Tom Cruise att spela Pete "Maverick" Mitchell och reta överordnade, sjunga karaoke och flyga riktigt vårdslöst igen. Val Kilmer står också med i rollistan så man får väl hoppas på iskall munhuggning och minst en beach volleyboll-match.

Premiär: 27 maj.

Miranda Sigander/TT

Jessie Buckley spelar den yngre versionen av huvudpersonen i 'The lost daughter'. Pressbild.
Jessie Buckley spelar den yngre versionen av huvudpersonen i "The lost daughter". Pressbild.
Foto: Yannis Drakoulidis
I 'Lamm' syns Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace, som förlöser ett mystiskt lamm. Pressbild.
I "Lamm" syns Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace, som förlöser ett mystiskt lamm. Pressbild.
Foto: Triart
Cooper Hoffman och Alana Haim i en scen ur Paul Thomas Andersons 'Licorice Pizza'. Pressbild.
Cooper Hoffman och Alana Haim i en scen ur Paul Thomas Andersons "Licorice Pizza". Pressbild.
Foto: MGM/AP
Tom Cruise flyger igen, i uppföljaren 'Top gun: Maverick'. Pressbild.
Tom Cruise flyger igen, i uppföljaren "Top gun: Maverick". Pressbild.
Foto: Paramount pictures/AP

Filmfredag

Livsbejakande och stark surfingdokumentär

Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/Recension Peter Eliasson har sett surfdokumentären Into the storm.

Verkligheten vinner. I alla fall föräras dokumentärfilmer inte sällan både fina recensioner och priser. Som till exempel Into the storm, en historia med tydligt fängslande underdogperspektiv och en autentisk närhet både till huvudperson och platsen denne kommer ifrån. Sedan kan jag inte med bästa vilja påstå att ett sportrelaterat fokus är mitt forte, till skillnad då från filmens upphovsman Adam Brown, som kom in på regissörsyrket i egenskap av kameraman inom just sportvärlden. Men visst är det här en både en stark och fängslande skapelse.

Historien tar sin början 2014. Det var då Brown upptäckte den då 14-årige Jhonny Guerrero under ett filmuppdrag. Han blev såg en story i den fattige tonåringen från Chorillos, en av Limas brottstyngda stadsdelar, och hans ambition att bli en framgångsrik surfare trots de dåliga oddsen. Så regissören började helt enkelt filma hans liv både i vardagen och på surfingvågorna.

I slutänden blev Into the storm en mycket mer långdragen affär än vad det var tänkt eftersom historien ständigt växte och utvecklades. Dessutom hoppades Brown länge kunna presentera ett positivt slut, vilket alla som ser filmen också tacksamt kan konstatera.

Mycket hinner hända under de fem år Brown filmade Guerrero. Vi får vara med om värvandet till en surfingakademi, som drivs av tidigare världsmästarinnan Sofia Mulanovich, genombrottet i Perus juniorserie, ett skottdrama Guerrero, den slutliga triumfen och så vidare.

Sedan finns här givetvis en inneboende konflikt som adderar ett gott mått syre till dramatiken. För de två liv Jhonny delar mellan Chorillos och surfingen går inte ihop. Eller också kan man uttrycka det som Mulanovich högra hand Jose Plaza gör om Guerreros dåliga sällskap på hemmafronten: ”Sluta hänga med de där idioterna. Annars kommer du att dö”.

Men ändå, i slutänden vinner livet och det positiva i Into the storm. Mycket må vara jobbigt i det som skildras, men på det hela taget är det här en såväl upplyftande som genuin och livsbejakande film om att slå oddsen. Även för de som inte betraktar en massa tjusiga surfingsekvenser som en sorts livets vatten.

FAKTA

Filmrecension

Film

Into the storm

Regi: Adam Brown

Dokumentär med Jhonny Guerrero, Sofia Mulanovich, Jose Plaza, Diego Villaran med flera

Betyg: 4

Peter Eliasson

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Kultur och nöje

Då får "The island" premiär

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Dokusåpan "The island Sverige" har fått ett premiärdatum. Den 10 februari på Discovery+ och Kanal 5 får tittarna se hur kändisar som Maria Montazami, Thomas Wassberg och Magdalena Graaf klarar av att "överleva" på en enslig ö i Stilla havet.

Andra medverkande i realityserien är Klas Eriksson, stjärnkocken Daniel Couet, Mikael "Soldoktorn" Sandström och Alexandra Zazzi.

Premissen för programmet är att de tävlande ska klara sig i 14 dagar genom att samarbeta och hjälpa varandra. De måste söka föda på egen hand och bygga egna skydd mot naturens krafter – ungefär som i pionjären i genren, "Robinson".

Kultur och nöje

Blandade känslor för Grynet Molvig

Det är dags för Grynet Molvigs dag i 'Stjärnorna på slottet'. Arkivbild.
Foto: Duygu Getiren/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter en lång tid i karantän under 2020 tackade Grynet Molvig ja till "Stjärnorna på slottet".
– Det blev en dörr till att vädra luft igen, säger hon.

Skådespelaren och artisten Grynet Molvig har fått frågan om att vara med i SVT:s "Stjärnorna på slottet" många gånger tidigare. Hon har alltid tackat nej, men den här gången blev det ett ja. Anledningen stavas pandemin – efter en lång tid av isolering var Molvig sugen på något nytt.

– Jag hade i princip suttit i karantän i ett och ett halvt år, men så plötsligt blev det här ett slags dörr till att få komma ut och vädra luft, och befinna sig i ett socialt sammanhang, säger hon.

Privatlivet

I programmet delat Grynet Molvig med sig av sitt liv, och det innebär berättelser från karriärerna i Norge och Sverige och tiden med Hasse och Tage, men också från privatlivet. Bland annat berättar hon om sitt äktenskap med Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt, som hon skilde sig från 1996 och som avled 2017.

Helt enkelt var det inte att prata som privatlivet i programmet, enligt Molvig:

– Egentligen är det förfärligt att lämna ut sig själv och sitt liv så här. Min generation är inte uppvuxen med att dela med sig av allt på sociala medier. Men ska man vara med i ett sådant här program kan man inte sitta och hålla igen – antingen får man ge järnet eller låta bli att vara med, säger hon.

Blandade känslor

TT: Hur känns det att ditt program ska sändas nu?

– Både och. Det är väldigt blandade känslor faktiskt. Det var en intensiv och intressant vistelse, men väldigt väldigt roligt. Alla var så snälla och rara och ville varandra väl, och det är ju en förutsättning för att man ska våga öppna sig.

Grynet Molvigs dag i "Stjärnorna på slottet" sänds den 22 januari.

Sara Haldert/TT

Grynet Molvig. Arkivbild.
Grynet Molvig. Arkivbild.
Foto: Duygu Getiren/TT

FAKTA

Fakta: Grynet Molvig

Född: 1942 i Rygge, Norge

Bakgrund: Slog igenom som jazz- och popsångerska i Norge i början av 1960-talet. Filmdebuterade 1961 i "Norges söner".

Slog igenom i Sverige 1966 med huvudrollen i komedin "En flicka på gaffeln" där hon spelade mot Lars Ekborg.

Började jobba med Hasse och Tage i slutet av 60-talet, först i revyn "Spader, Madame!" och därefter bland annat i filmerna "Mannen som slutade röka" "Sopor".

Var engagerad vid Stockholms stadsteater 1970–1982

Har även samarbetat med Povel Ramel i tv-serierna "Semlons gröna dalar "och "Affären Ramel".

Aktuell: I årets säsong av "Stjärnorna på slottet" i SVT tillsammans med artisterna Per Andersson och Carola Häggkvist, komikern Marika Carlsson och författaren David Lagercrantz.

Kultur och nöje

Wallace & Gromit gör comeback efter 15 år

Det ostälskande radarparet Wallace & Gromit är tillbaka. Pressbild.
Foto: Aardman Animations
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den måttligt framgångsrika uppfinnaren Wallace och hans betydligt smartare hund Gromit ska ge sig ut på nya äventyr. Det är strömningstjänsten Netflix som ska producera den sjätte filmen i den animerade serien, skriver Deadline.

Senast det begav sig var 2008 då skaparen Nick Park Oscarsnominerades för "Wallace & Gromit: En strid på liv och bröd".

Den ännu namnlösa uppföljaren får premiär 2024 och handlingen ligger rätt i tiden. Gromit har börjat bli orolig för att Wallace är lite för beroende av sina uppfinningar och när Wallaces senaste "smarta skapelse" utvecklar ett eget sinne, faller det på Gromit att slåss mot olycksbådande krafter och rädda sin herre.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL