Skåne

Region Skåne: Stanna hemma från nyårsfirandet vid symtom

Håll dig inomhus och borta från offentliga tillställningar på nyårsafton om du har symtom, vädjar Region Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Inför nyårsfirandet uppmanar regionens smittskyddsläkare skåningarna att inte ge sig ut om man har symtom som kan vara covid-19.

Trots att fyra av fem skåningar har tagit första sprutan mot covid-19 fortsätter spridningen av viruset att öka i länet, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande på årets näst sista dag. Mer än var femte person som provtar sig för covid-19 är nu positiva.

Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i regionen, betonar vikten av att följa myndigheternas allmänna råd och rekommendationer för att hålla smittan nere.

– Undvik miljöer med trängsel och arbeta hemifrån när så är möjligt. Håll avstånd till andra i offentliga miljöer, säger Mattias Waldeck i pressutskicket.

Han vädjar till nyårsfirare som känner sig det minsta sjuka att inte delta i några festligheter.

– Om du har symtom, även lindriga, som kan vara covid-19 så stanna hemma från nyårsfirandet och har du själv bjudit in till nyårsfest så var beredd att ställa in om någon i hushållet får symtom.

FAKTA

Aktuell coronastatistik i Skåne

Nya konstaterade covid-19-fall: 2 227 (566)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 191 679 (187 574)

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 119 (116)

Inlagda på iva med konstaterad covid-19: 12 (11)

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 12 år): 991 710 motsvarar 82, 8%

Totalt antal vaccinerade med en andra dos (över 12 år): 957 862 motsvarar 80,0 %

Totalt antal vaccinerade med en tredje dos (över 12 år): 307 645 motsvarar 25,7 %

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 833 (1 833)

Källa: Region Skåne

Siffror från: 30 december. Föregående siffror inom parentes. Region Skåne uppdaterar vanligtvis siffrorna varje tisdag och torsdag.

Covidfakta

Dagens coronasiffror i Skåne

Foto: TT
Skåne
Skåne
PREMIUM

Så ser läget gällande covid-19 ut just nu, enligt Region Skånes senaste sammanställning.

FAKTA

Aktuella covid-siffror i Skåne

Nya konstaterade covid-19-fall: 3 715 (1 775)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 223 854 (217176)

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 208 (234)

Inlagda på iva med konstaterad covid-19: 13 (14)

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 12 år): 995 155 motsvarar 81,9%

Totalt antal vaccinerade med en andra dos (över 12 år): 963 473 motsvarar 79,3%

Totalt antal vaccinerade med en tredje dos (över 12 år): 363 377 motsvarar 29,9%

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 871 (1 869 den 5 januari)

Källa: Region Skåne

Siffror från: 13 januari. Föregående siffror inom parentes. Region Skåne uppdaterar vanligtvis siffrorna varje tisdag och torsdag.

Inrikes

Proteinvaccin nytt vapen mot covid-19

En vaccinatör ger en man en dos vaccin. Arkivbild.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Inrikes
Inrikes Proteinbaserade vacciner, som är välbeprövade mot andra infektioner, är på väg att bli ett nytt vapen i kampen mot covid-19.
Forskare hoppas nu att de ska ge ett mer långvarigt antikroppsskydd och att fler ska kunna ta sprutan.

Med hjälp av mRNA-teknik som använts i vaccinerna från Pfizer-Biontech och Moderna, har en enorm mängd doser snabbt kunnat tillverkas, vilket räddat miljontals liv under pandemin. Antikropparna som skyddar mot infektion har dock visat sig minska relativt fort, även om skyddet mot svår sjukdom troligen finns kvar längre.

Före jul godkände Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) ett nytt vaccin, Nuvaxovid från Novavax, vars skyddseffekt mot allvarlig sjukdom och död är 90 procent, enligt Läkemedelsverket.

Till skillnad från de andra vaccinerna är det ett proteinbaserat vaccin som bygger på en äldre och mer konventionell teknik som bland annat förekommer i vaccin mot hepatit b.

– Det är en vaccinform som vi har använt tidigare och man känner till eventuella biverkningar. Vi hoppas också att skyddet sitter lite längre jämfört med mRNA-vaccinerna eller de virusvektorbaserade där man ser att det dalar ner efter ett halvår. Men det vet vi inte förrän vi börjar vaccinera, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

Behöver hjälpämne

Med mRNA-tekniken introduceras molekylen mRNA som innehåller en instruktionsmall för hur kroppen själv kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Proteinbaserade vaccin innehåller i stället proteinpartiklar från viruset som framställs i laboratorium och injiceras tillsammans med ett hjälpämne.

– Man måste ha något annat ämne med som retar upp immunförsvaret för att kroppen ska svara på det här proteinet, det kallas för adjuvans, säger Ali Mirazimi.

Gemensamt för vaccinen är att de stimulerar produktionen av antikroppar och minnesceller, som gör att immunförsvaret tränas upp att känna igen och blockera viruset. En skillnad som har lyfts fram är att proteinvaccinerna vanligen ger högre antikroppsnivåer och därmed en längre skyddseffekt.

Bra nivåer av antikroppar

Än så länge vet man dock för lite om hur vaccinsorterna jämför sig med varandra för att kunna säga vilket som är bäst, menar Karin Loré, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet.

– Mycket pekar på att proteinbaserade vaccin får upp riktigt bra nivåer av antikroppar, men man får nog vänta lite innan man kan uttala sig med säkerhet om att det kommer göra en signifikant skillnad jämfört med mRNA-vaccinen.

Att antikropparna minskar med tiden är naturligt med alla vaccin, men ju högre nivåer man har från början, desto längre dröjer det innan de är så låga att de inte har effekt. Även med proteinvaccinen talar allt för att det kommer krävas påfyllnadsdoser, enligt Karin Loré.

Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet. Arkivbild.
Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler patientgrupper

Både hon och Ali Mirazimi ser flera fördelar med att olika typer av vaccin finns på marknaden.

– Det kan vara så att folk som är rädda för mRNA-vaccin av någon anledning, känner sig mer trygga med att ta ett proteinbaserat vaccin för att de är beprövade för andra sjukdomar och man vet att de oftast funkar väldigt bra, säger Karin Loré.

De lyfter också fram att proteinvaccin skulle kunna ges till patienter som av olika anledningar inte kan ta de andra vaccinen.

– Ibland kanske man inte kan ta en vaccinsort på grund av olika medicinska skäl. Vissa är till exempel superallergiska och kan inte ta mRNA-vaccin. Då finns det proteinvaccin som kan funka hos den patientgruppen, säger Ali Mirazimi.

Kan förvaras i kyl

En ytterligare fördel är att proteinbaserade vacciner klarar kylskåpstemperatur, vilket underlättar förvaring och distribution. Enligt Karin Loré finns det också data som pekar mot att proteinbaserade vacciner har en tendens att ge lite färre biverkningar, som influensaliknande symtom eller ont i armen, och det har diskuterats om de kan bli aktuella för barn eller äldre framöver.

– De kliniska studierna har rapporterat färre biverkningar med de proteinbaserade vaccinen. Man kanske skulle kunna tänka sig att de kan vara extra lämpliga för barn om man vill försöka undvika så mycket biverkningar som möjligt.

Det hittills enda godkända proteinvaccinet från Novavax rekommenderas dock för vuxna från 18 år och uppåt.

En nackdel är att proteinvaccin tar längre tid att producera i stor skala.

– Om det ska uppdateras för att matcha en ny stam och variant av viruset kommer det också ta lite längre tid, säger Karin Loré.

När proteinbaserade vaccin kan tas i bruk på bred front är ännu oklart. Vaccinsamordnaren Richard Bergström har tidigare sagt till TT att Sverige beställt 4,1 miljoner doser från Novavax, men att han blir glad om vi får 100 000 under första kvartalet 2022.

Slutet för covid-19?

Karin Loré tror att det kan dröja innan produktionen kommer upp i de volymer som behövs, men hoppas att tillgången så småningom ska vara så god att man kan välja vaccin eller åtminstone diskutera det med sin läkare.

TT: Kan de proteinbaserade vaccinen bidra till att utrota covid-19?

– Jag tror att de likväl som mRNA-vaccinen har den potentialen. Om vi fortsätter att vaccinera flitigt så har man till slut utrotat viruset. Men jag tror inte att de proteinbaserade vaccinen är miraklet, utan det faktum att folk vaccinerar sig, säger Karin Loré.

Ali Mirazimi menar att viruset inte kommer att försvinna helt eftersom det är en zoonos, en infektion som kan spridas mellan djur och människor.

– Det som är helt klart är att vi kan minska smittspridningen och belastningen på sjukvården, men det är något som kräver både vaccin och antivirala mediciner. Definitivt kan proteinbaserade vaccin bidra till den arsenalen.

Marielle Theander Olsson/TT

FAKTA

Fakta: Godkända vacciner mot covid-19

Vaccinet Nuvaxovid från det amerikanska bolaget Novavax är det femte att få grönt ljus av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Det är godkänt för vuxna som är 18 år och äldre och EU-kommissionen har centralt beställt 200 miljoner doser för medlemsländernas räkning.

Sedan tidigare är mRNA-vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna, samt virusvektorvaccinen från Astra Zeneca och Janssen godkända. Det sistnämnda används dock inte i Sverige, medan Astra Zenecas vaccin som inledningsvis gavs till äldre har fasats ut.

De proteinbaserade vaccinerna, dit Novavax vaccin räknas, ger direkt immunförsvaret främmande substanser att agera mot. De innehåller grupper av det protein, i det här fallet coronavirusets spikeprotein, som immunförsvaret ska lära sig att bekämpa samt ett adjuvans, ett hjälpämne som förstärker effekten.

Vaccinerna från Pfizer-Biontech och Moderna använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, det vill säga budbärare. Molekylen, som även kallas budbärar-RNA, innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner, även här spikeproteinet, som immunförsvaret ska reagera på.

Vektorvaccin innehåller precis som mRNA-vaccin genetiska instruktioner för ett protein. Genen sätts dock in i ett försvagat förkylningsvirus som infekterar kroppens celler och ger upphov till det önskade proteinet, som i sin tur sätter i gång ett immunsvar. Det används exempelvis mot ebola.

Källa: Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Karolinska institutet

Inrikes

Omikrons utbredning varierar stort i landet

Statsepidemiolog Anders Tegnell under en pressträff i november. Arkivbild.
Foto: Duygu Getiren/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen är på fortsatt uppgång – under julveckan steg antalet nysmittade med 14 procent jämfört med veckan före, allra mest bland ovaccinerade. Även antalet fall av den nya virusvarianten omikron ökade.
PREMIUM

Hur utbredd den nya varianten är varierar stort bland regionerna, från som lägst tre procent till 51 procent, enligt preliminära resultat från vecka 51. Alla svar från landets regioner är dock inte fullständigt rapporterade, på grund av helgdagarna.

Det är ännu för tidigt att säga hur ökat resande och ändrade umgängesrutiner som julfirandet medfört kommer att påverka smittspridningen.

– Vi har ändå en tid mellan att man blir smittad och man blir sjuk. Någon effekt från julhelgen kommer vi inte se förrän om några dagar, säger Folkhälsomyndighetens (FHM) statsepidemiolog Anders Tegnell.

Omikron väntas ta över

Men trenden är tydlig, skriver FHM i en lägesrapport: Andelen omikronfall har stigit och förväntas öka även framöver. FHM gjorde före jul bedömningen att omikron skulle blir den dominerande varianten i mitten av januari. Anders Tegnell säger att det kan ske tidigare än så.

– Om det kommer att ske om en eller två veckor vet vi inte, men det kommer att ske.

Tegnell är tydlig med att den omfattande smittspridning, driven av omikron, utgör en fjärde smittvåg.

– Det är alldeles uppenbart, inte bara utifrån utvecklingen i Sverige men sammantaget utifrån utvecklingen i många andra länder i vårt närområden inom EU.

I Europa når smittspridningen nu rekordnivåer. Mellan den 22 och 28 december rapporterades i snitt över 935 000 fall om dagen, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån Reuters.

Svårspådd utveckling

Under tidigare smittvågor i Europa har en liknande spridningsfrekvens kunnat skönjas i Sverige efter omkring två veckor. Nu är utvecklingen svårare att förutspå.

– I flera av de länder som drabbades tidigt har smittan nu börjat gå ner väldigt fort. Nederländerna, Belgien och Tyskland har en ganska snabb nedgång av antal fall, medan de länder som inte var så drabbade i början som Spanien och Italien, nu ser en uppgång, säger Anders Tegnell och understryker att den nu pågående vågen ser ut att präglas av snabbare upp- och nergångar än tidigare.

– Vi har också ett lite annat läge Sverige. Vi har hunnit vaccinera fler med tredje dosen än vad man hunnit med i de länder som hade en tidig spridning. Vi kan hoppas att det gör skillnad, åtminstone att vi inte får en lika stor vårdbelastning som många av de länderna har haft.

Färre avlider

Hittills har 29 procent av alla som är 18 år eller äldre fått en påfyllnadsdos av vaccinet. Bland dem som är 65 år eller äldre hade 79 procent fått den tredje dosen fram till den 28 december.

Att covid-19 drabbar ovaccinerade hårdast visas tydligt i statistiken över antalet sjuka som behöver intensivvård. Under de fyra senaste veckorna har antalet intensivvårdade per 100 000 invånare varit tolv gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade.

Beläggningen inom sjukvården ökar, men är fortfarande lägre än under tidigare perioder av omfattande smittspridning. Även antalet avlidna med covid-19 ligger på en lägre nivå än tidigare perioder med hög smittspridning.

Rättad: I en tidigare version angavs fel nyhetsbyrå som källa.

Cecilia Klintö/TT

Tomas Lauffs/TT

Skåne

De ska hjälpa skånska vården med tredje vaccindosen

Macc People, Vaccina och Vaccinova har fått förtroende av Region Skåne att erbjuda skåningar en trejde vaccindos mot covid-19.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Region Skåne tecknade på tisdagen nya avtal med tre privata aktörer som ska erbjuda myndiga skåningar en påfyllnadsdos av covid-19-vaccin.

Tjänsten har varit ute på upphandling sedan 16 november. Nu står det klart att det blir företagen Macc People, Vaccina och Vaccinova som ges förtroendet att genomföra uppdraget.

– Jag är mycket glad över att vi nu har fått till ett bra avtal med flera leverantörer som gör så att vi säkerställer en omfattande vaccinationskapacitet, säger regionrådet Gilbert Tribo (L) som är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, i ett pressutskick.

Våra leverantörer ska vara kopplade till våra journalsystem vilket innebär att vi kan få en tydligare bild kring antalet vaccinerade i Skåne, säger Gilbert Tribo (L) i utskicket.
Foto: Stefan Sandström

Uppdraget är att erbjuda skåningar 18 år och äldre en tredje vaccindos mot covid-19, vilken ges tidigast sex månader efter dos två. Totalt blir det tolv mottagningar i hela länet och det ska vara möjligt med såväl tidsbokning på kvällar och helger som drop-in.

Planerad start för vaccinationsmottagningarna är mitten av januari.

– Våra vårdcentraler och sjukhus har haft en mycket utmanande period där de vaccinerat flera olika grupper. Det har varit ett hårt arbete och där de har vädjat om stöd, och nu säkerställer vi att våra vårdenheter får rätt stöd, fortsätter Gilbert Tribo i utskicket.

Mottagningarna kommer att finnas i Malmö, Arlöv, Ängelholm, Helsingborg Hässleholm, Kristianstad, Löddeköpinge, Kävlinge, Simrishamn, Ystad, Lund och Trelleborg. Även de som vill ta vaccindos ett eller två är välkomna.

Samtidigt kommer möjligheten att vaccinera sig hos sin vårdcentral att finnas kvar. Bokning av tid görs enklast via 1177.se.

–Vår avsikt är att det ska bli så enkelt och smidigt som möjligt för skåningen när det är dags att boka in den tredje dosen, säger Anna Mannfalk (M), regionråd och förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i utskicket.

Skåne

SMHI varnar för storm i Skåne – tåg ställs in

Det kommer att blåsa rejält under måndagsdygnet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Väder SMHI har gått ut med en vädervarning för storm över Skåne under natten mot måndagen. Trafikverket har därför valt att ställa in tågtrafiken på vissa sträckor.

Det blir rejält blåsigt under natten mot måndagen och en bit in på måndagen. SMHI har utfärdat två varningar.

– Dels så har vi en varning för plötslig ishalka som gäller för nordöstra Skåne, det är från i natt fram till imorgon bitti och det handlar om att det passerar regn som följs av en snabb uppklarning och att det då kan frysa på. Och utöver det har vi en varning för mycket hårda vindbyar, lokalt stormbyar, det gäller i stort hela Götaland och då även Skåne, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Det kommer att blåsa norrifrån och väntas bli som värst över Skåne från midnatt till måndag morgon.

– Det är risk för stormbyar med dryga 25 m/s under natten. Under måndagen kommer det fortsätta vara blåsigt, om än inte med någon varning, och sedan avtar det successivt. Man får räkna med en blåsig dag även om om solen lyser.

Kan orsaka trafikstörningar

Värst blir det längs med den nordvästra kusten.

– Där får vinden lite extra fart men det kommer vara ordentligt blåsigt även i övriga Skåne.

Kraftiga vindbyar kan blåsa ned träd över vägbanor. Det gäller därför att ta det extra försiktigt om man ger sig ut på vägarna.
Foto: Johan Nilsson/TT

Den kraftiga vinden kan orsaka störningar både på vägarna och i tågtrafiken.

– Det kan vara stora grenar som går av, träd som ramlar över vägar och gångvägar eller luftburna elledningar. Höga fordon, typ långtradare, är ganska vindkänsliga. Det kan också göra att det blir störningar i biltrafiken. Uppmaningen är att tänka efter före, behöver jag åka ut tidigt eller kan jag åka lite senare? Och ta lite extra tid på sig så att man inte behöver ha så bråttom i trafiken.

Tåg ställs in på flera håll

På grund av SMHI:s vädervarning har Trafikverket beslutat att stänga av flera tågsträckor i Skåne:

För Öresundståg på sträckan Kristianstad - Karlskrona och omvänt är banan avstängd mellan midnatt och 14.00 på måndagseftermiddagen.

För Pågatåg på sträckan Ystad - Simrishamn och omvänt är tågbanan avstängd fram till 16.00 på måndagseftermiddagen, liksom på sträckan Eslöv - Teckomatorp - Helsingborg.

Mellan Kristianstad och Karlshamn är tågbanan avstängd fram till klockan 14 för pågatåg.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Skåne

Gurkodlaren hårt drabbad av skenande elpriser

Roy Rosendahl, vd på Klagstorps gurkodling.
Foto: Elisabeth Sandberg
Skåne
Skåne De höga elpriserna har slagit hårt mot skånska företag, ett företag som drabbats är Klagstorps gurkodling. Som resultat har företaget tvingats höja gurkpriserna och om elkostnaderna fortsätter stiga kan företaget behöva stänga ner sin vinterodling.
– Det är ett problem som har uppstått som vi aldrig hade kunnat föreställa oss.

Hösten och vinterns höga elpriser är ett resultat av bland annat frusna älvar och dyra bränslepriser. Något som påverkat energikrävande verksamheter i Skåne.

Vinterodlade skånska gurkor

Ett av de företag som påverkats av de höga elpriserna är Klagstorps gurkodling utanför Malmö. Gurkodlingen som bedrivs i växthus året om använder sig av starka lampor för att kunna säkra produktionen under vintern.

– Överföringspriserna som kommer på toppen av elavtalet kan du inte påverka. Något som har kostat mig 600 000 - 700 000 kr extra nu i november, december förutom det vanliga avtalet, säger Roy Rosendahl, vd på Klagstorps Gurkodling.

Gurkodlingen kräver 1,3 miljoner kilowattimmar

Klagstorps gurkodling har haft ett fast elavtal som gått ut nu vid årsskiftet. De har ännu inte tecknat ett nytt fast elpris i dagsläget och företagets elkonsult har rekommenderat dem att vänta på grund av de höga priserna. För att täcka upp de höga kostnaderna har man fått höja priset på gurkorna.

– Vi har en förbrukning på 1,3 miljoner kilowattimmar i månaden, så det är inte småpotatis vi pratar om. Jag har fått till ett bättre pris på gurkorna för januari-februari som ska täcka upp delar av kostnaderna men vi har inte tagit höjd för några katastrofpriser, blir det så får vi stänga ner helt enkelt.

För att kunna odla gurkor under vinterhalvåret krävs det kraftfulla lampor.
Foto: Elisabeth Sandberg

Fler vinterodlare drabbade

Just ovissheten kring hur elpriserna kommer att utvecklas och påverka verksamheten har gjort det svårt att tänka framåt.

– Det här gör det inte lätt att kunna planera för framtiden. Det är ett problem som har uppstått som vi aldrig hade kunnat föreställa oss, berättar Roy Rosendahl.

Roy har märkt av från de andra odlare i Skånetrakten som odlar på vintern att det finns en viss oro för framtiden och hur elpriserna kommer att utveckla sig.

– Vi måste klara oss de här månaderna för att se om elpriserna kommer att stabilisera sig eller om vi får lägga ner våra verksamheter.

50 öres höjning kan bli dyr

Sjöbo kommun och det kommunala fastighetsbolaget Sjöbohem har ett fast elavtal så man har inte påverkats av de höga priserna ännu. Men nästa år ska både kommunen och Sjöbohem omförhandla sina avtal och där en prishöjning skulle kunna bli dyr.

– Om man höjer priserna med 50 öre per kilowattimme så blir det en kostnadsökning för kommunen på 3 miljoner kronor. Det är ju väldigt mycket pengar vi pratar om, säger Kamilla Danielsson, tillväxtchef på Sjöbo kommun.

Kraftledningar utanför Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT

Pågen tvingades höja priset på bröd

I december förra året gick Pågen ut med att man höjer priserna på bröd man bakar. Det var elpriserna tillsammans med dålig skörd som låg bakom prishöjningen. Pågen aviserar ut prisändringar till butiker några gånger per år och prishöjningen landade runt 1-2 kronor.

– Nu bakar vi till ett fast pris och då kan man ju bli förlorare på kort sikt. Men över tid sen så lär det påverka konsumenten och konsumentpriset. Det var det vi gick ut och talade om här nu i november, december, säger informationschef Berith Apelgren.

Vill minska elförbrukningen

Matproducenten Orkla Foods som har fabriker i bland annat Eslöv har även de märkt av prishöjningarna.

– Elpriserna har ökat kraftigt för alla våra anläggningar i Sverige och vi vidtar åtgärder för att minska vår energiförbrukning, skriver Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på Orkla Sverige.

Skåne

Hästaffärer fick gården att bli en verklighet

Skåne
feature
Sport
SKÅNE Framgångsrika ryttaren Sofia Farman Zetterman lever sedan några år i ett paradis för hästtjejer. Men vägen dit har inte varit helt enkel.

Anläggningen Magic Park Stables, utanför Tyringe, där Sofia bor tillsammans med maken Royne och dottern Ronja, började som Royne Zettermans vision. Mannen som är en av de riktigt stora legenderna inom svensk ridsport.

– När han började prata om att skaffa hästgård hängde jag med. Idén var okej, för där bodde han i en lägenhet efter skilsmässan och där bodde jag i en annan. Hästar hade vi på alla möjliga ställen.

– Men att köpa mark, dra in vatten och avlopp, bygga stallar, ridbanor, anlägga sjö, bygga timmerstugor. Var inte det lite överdrivet. Och vad skulle det inte kosta?!

Men precis så blev det.

På anläggningen Magic Park Stabels utanför Tyringe stortrivs Sofia Farman Zetterman.
Foto: Stefan Sandström

Hösten 2012 togs det första spadtaget. Våren 2013 stod den magnifika anläggningen där. Ekonomin då? undrar vän av ordning. 40 miljoner som anläggningen har kostat spottar man väl inte upp hur som helst?

Jodå. Det gör man när det säljs hästar i världsklass. Sofia avslöjar att de gjorde ett av hästsveriges fetaste klipp när de i höstas sålde en av sina egna produkter till USA för ett skyhögt pris. Till vem? Hemligt. För hur mycket? Hemligt. Men det handlar förstås om miljonbelopp. Bland annat den affären gjorde att de idag kan se sig så gott som skuldfria.

Tiden när de byggde vill hon helst glömma.

– Vi pendlade över en timme enkel resa för att vara med under byggtiden. Innan vi åkte red vi hästar vi hade i träning och när vi kom hem var det dags att rida igen. Jag fick magsår och fattar inte hur vi klarade det.

Pappa köpte några billiga hästar till mig som jag utbildade, tävlade och sålde. Vid sidan om jobbade jag som personlig assistent, och tog också jobb på Maxi och Mc Donalds.

Den som tror att Sofia gled in i ridsportvärlden på en räkmacka tar fel.

Hon var åtta år när mamma äntligen gav med sig och Sofia fick börja rida hos Röinge Ridklubb i Hässleholm. Sofia hade tjatat sedan hon var sex.

– Det var nära att jag fick börja en gång, men då läste mamma om en ridolycka och så var det kört, berättar Sofia.

Sofia Farman Zetterman driver anläggningen ihop med meriterade ryttaren och maken Royne, samt dottern Ronja.
Foto: Stefan Sandström

Eftersom intresset minst sagt höll i sig så investerades det så småningom i den avdankade travhästen Pilen.

– En jättejobbig häst som slängde av mig i princip dagligen. Och jag hade ingen sadel utan red till en början barbacka. Men jag gav mig inte och så småningom kunde han grunderna i både dressyr och hoppning. Där tvingades jag hitta många problemlösningar och det har jag fortsatt att göra, inte minst med problemhästar som jag har tagit mig an.

Sofia var inställd på att bli hästveterinär och valde naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Man måste ha ett vanligt jobb, inte bara jobba med hästar, resonerade hon. Det blev inget vanligt jobb utan hästar för hela slanten. Efter Pilen köpte hon ett svenskt halvblod, sedan ytterligare ett. Och började rida andras hästar. Massor av hästar. Som 15-åring flyttade hon från mamma i Sjörröd till pappa i Göteborg.

– Han köpte några billiga hästar till mig som jag utbildade, tävlade och sålde. Vid sidan om jobbade jag som personlig assistent, och tog också jobb på Maxi och Mc Donalds.

Efter några år flyttade hon till Mexiko och USA där hon red 10-15 hästar om dagen. Allt för att lära sig så mycket som möjligt.

Visst märks åldersskillnaden ibland. Musiksmaken till exempel. Alltså, låten ”Lyckliga gatan”, vad är det?

Tillbaka i Sverige startade Sofia företaget Farman Showjumpers AB. Fortsatte att köpa hästar, utbildade dem och sålde. Renoverade lägenheter som såldes för att få pengar att köpa hästar.

– Vem Royne Zetterman var visste alla i branschen. Vi hade hästar på samma ställen och han hjälpte mig att slipa min ridteknik. Vi var vänner under lång tid. Så började han bjuda ut mig och vänskapen utvecklades till mer än vänskap.

– Visst märks åldersskillnaden ibland. Musiksmaken till exempel. Alltså, låten ”Lyckliga gatan”, vad är det? fortsätter Sofia och skrattar gott.

2014 blev Sofia sjuk. Hon drabbades av SLE, en ovanlig autoimmun sjukdom där immunförsvaret tar fel och angriper den egna organismen.

– Jag får värk, vissa dagar kan jag inte klä på mig själv. Tar starka mediciner, cortison, cellgifter, starka smärtstillande. Det kan hålla sjukdomen i schack. Men värk har jag alltid. Och sjukdomen får jag leva med.

Hästar har varit del av Sofia Farman Zettermans liv sedan hon var åtta år gammal.
Foto: Stefan Sandström

Det hindrar henne inte från att göra sitt jobb. Mellan åtta och fram till lunch rider hon flera hästar. På eftermiddagen handlar det om administration.

Egentligen hade Sofia inte tid med någon intervju den här dagen. På eftermiddagen skulle familjen till Malmö för PCR-test inför resan till USA dagen därpå. Innan vi träffades hade hon uppvaktat Ronja som fyllde fem och ridit åtta hästar…

– Sån är hon. Hon ger sig aldrig, konstaterade maken Royne Zetterman när vi stötte ihop med honom i stallet.

– Det gör inte Royne heller, kommenterade en av företagets fem anställda inifrån en box. De är verkligen värda två veckors semester.

Vänner och partners.
Foto: Stefan Sandström

FAKTA

Sofia Farman Zetterman

Familj: Maken Royne, dottern Ronja, chihuahuan Bart, 14 år och dobermanntiken Maggie, sex år. Relationen till Roynes två vuxna söner, Alexander och Daniel, framgångsrika ryttare, är numera utan komplikationer.

Bor: På anläggningen Magic Park Stabels i Mjölkalånga, Tyringe. 28 hästar i stallet. Ett 70-tal på andra platser.

Om att fylla 40: Jobbigt. Åldersnoja.

Meriter: Utbildar framgångsrikt unghästar från fyra år upp till och med Grand Prix. Hon har vunnit alla stora unghästchampionat i Sverige: Falsterbo Open, Champion of the youngster och Breeders Trophy. Hon har även vinster och placeringar i Grand Prix.

Intressen: Hästar! Men också mode, skönhet, kläder.

Avkoppling: ”När jag är med Ronja, vi fikar (har jag aldrig haft tid med tidigare), handlar på City Gross och kanske sticker till H&M och köper en Frostklänning.”

Tittar på: ”Hinner inte titta på tv, film eller serier särskilt ofta. Ibland tittar vi på Yellow Stone, (modernt westerndrama, red.anm) som tur är gillar Royne det också.”

Dold talang: Är faktiskt riktig duktig på pingis.

Skåne

Tre påkörda när de sågade itu nedfallet träd

Polis och bärgare på plats efter en olycka på Bockebodavägen utanför Kristianstad där tre personer fått föras till sjukhus efter att de blivit påkörda av en bil då de röjde undan ett träd som fallit i stormen Gyda.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Kristianstad De tre personerna var i färd med att såga itu ett nedfallet träd då en bil körde på det.

Olyckan inträffade på Bockebodavägen utanför Kristianstad på fredagsmorgonen. Ett träd hade fallit över vägen och tre personer stannade vid platsen för att försöka såga itu det. Då kom det plötsligt en bil körande på vägen och körde in i trädet och tre personer skadades. De fördes till sjukhus med ambulans.

En av personerna, en man i 50-årsåldern, skadades lindrigt. De övrigas skadeläge är oklart.

På flera håll i Skåne har träd fallit över vägen på grund av den hårda blåsten.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL