Bokrecensioner

Påklistrad Sherlock-kopia i Lagercrantz spänningsroman

Kultur och nöje
Bok/Recension Sophie Lossing har läst David Lagercrantz senaste spänningsroman Obscuritas.

Sherlock Holmes är en karaktär som med mer eller mindre framgång använts i en mängd tappningar sedan han dök upp i Conan Doyles böcker i slutet av 1800-talet. En del har varit trogna sitt original, andra har varit nyskapande utan att för den delen förlora det symbiotiska förhållande som råder mellan Sherlock och hans vän doktor Watson. Nu sällar sig även David Lagercrantz till Sherlockskaran med sin spänningsroman Obscuritas, och han gör ännu en ny variant.

I stället för Sherlock har han professor Hans Rekke, professor i psykologi och expert på förhörstekniker. Han är ansedd världen över, men har precis som Sherlock ett bräckligt sinne och smak för droger. Efter ett sammanbrott har han kommit hem från USA, till Sverige, kraschat sitt äktenskap och bor i en lägenhet på Östermalm. Och i stället för Watson finns Micaela Vargas, en ung, skärpt polis från förorten Husby. Tystlåten, envis och omutlig utgör hon ett slags antiWatson.

Deras vägar korsas i en utredning där en fotbollsdomare från Afghanistan dödas i Husby. Misstankarna riktas mot en känd bråkstake, men när Rekke anlitas för att förhöra honom underkänner han snabbt och brutalt förundersökningen. Ingen fälls och Micaelas förstockade och misogyna poliskollegor har ingen som helst aning om hur man ska gå vidare. Hon entledigas från fallet men fortsätter att jobba med det på egen hand. En ovillig och nerdrogad Rekke dras in i härvan och tillsammans nystar de vidare i något som verkar vara mycket större än ett ”enkelt” mord i Husby.

Rekke har då gått från uppburen professor till en persona non grata, och fråntagen alla prestigefyllda uppdrag i USA. De flesta tror att det berodde på hans labila tillstånd. I stället föddes osämjan på grund av hans motvilja mot vissa oetiska förhörstekniker som USA började med efter elfte september. I terroristjaktens namn var allt plötsligt tillåtet och sanktionerat från högsta ort - och de mänskliga rättigheterna gravt åsidosatta. Man började helt enkelt tortera folk, och öppnade Guantanamofängelset där fångar internerades utan vare sig rättegång eller dom.

Lagercrantz har knåpat ihop en smart och spännande intrig, på många sätt viktig. USA:s smyginförande av tortyr kan inte behandlats nog i dagar som dessa, när man skriker efter hårdare tag och längre straff. Krigets logik är visserligen inte fredens men det får finnas gränser för vad som är krig och dessa överträdde USA med råge, med världens goda minne.

Men varför göra en så utpräglad Sherlock-kopia av det hela? Efter Zlatanboken, och Millennium kunde man förvänta sig en mer självständig roman. Allt Rekke gör, säger och avslöjar blir av nöd jämfört med föregångaren, och Rekke kommer till korta. Hans deduktiva förmåga känns påklistrad och hans slutledningar sökta. Användandet av latinska termer förefaller affekterat och tillgjort. Han blir något av en karikatyr i stället för en människa av kött och blod. Ser fram mot en vassare och mer trovärdig Rekke i fortsättningen.

Betydligt mer levande är Micaela Vargas, levande och enigmatisk. Hennes härkomst och kontakter med den sämre sidan av verkligheten är uppfriskande och trovärdiga. Henne tar man lätt till sig - och har svårt att förstå. Det är en bra början på en litterär bekantskap. Där finns stor potential för växande och utveckling. Det ser jag också fram mot.

FAKTA

Bok

Obscuritas

Av: David Lagercrantz

Förlag: Norstedts

Kultur och nöje

Mia Skäringer startar ny podd

Mia Skäringer startar en ny podd. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren och komikern Mia Skäringer startar en ny podcast tillsammans med skådespelaren Hampus Nessvold, rapporterar Aftonbladet.

"Skäringer & Nessvold" har premiär på måndag.

”Vi kommer inte krångla in oss i några intellektuella haranger och resonemang. Det blir väl som vanligt när vi lyckas ses väldigt snabba kast mellan flams med lite djupgående oro här och var, sårbart och självupptaget”, skriver Skäringer i ett mejl till Aftonbladet.

Skäringers podd tillsammans med Anna Mannheimer, "Skäringer & Mannheimer", var en av de mest lyssnade svenska poddarna innan den lade ned i våras.

Kultur och nöje

Dree Low lägger ner karriären

Salah 'Dree Low' Abdulle i samband med att han tog emot priset för Årets hiphop/r’n’b under P3 Guld-galan i Partille arena i Göteborg 2020. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Rapparen Salah "Dree Low" Abdulle avslutar karriären, meddelar han själv på Instagram.
PREMIUM

"Sho sho folket! Jag lägger ner min musikkarriär för att fokusera på det som är bättre.. Kommer fortsätta mitt kreativa arbete på andra sätt. Tack!", skriver han i sin Instagram-story, rapporterar Aftonbladet.

Beskedet kommer efter att delar av Dree Lows musik plötsligt försvunnit från plattformar som Youtube och Spotify under veckan.

Under 2021 var Dree Low Sveriges tredje mest spelade artist på Spotify.

På P3 Guld 2020 vann han pris i kategorierna årets hiphop/r'n'b och framtidens artist.

I december förra året rapporterade dock Expressen att Dree Low, likt många andra gangsterrappare, börjat spelas alltmer sällan på P3 i kölvattnet efter mordet på rapkollegan Nils "Einár" Grönberg.

Dree Low dömdes nyligen till ett års fängelse för ett uppmärksammat butiksrån. Enligt Aftonbladet har han i förhör sagt att det hela berodde på ett missförstånd.

De 30 dagarna före Dree Lows dom spelades han 5,47 gånger per dygn på P3 Din gata. De första 30 dygnen efter domen spelades han däremot bara 0,57 gånger per dygn, vilket är en minskning med cirka 90 procent.

Kultur och nöje

Minister: Licensavgiften för BBC skrotas

BBC:s huvudkontor i London. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Storbritanniens kulturminister Nadine Dorries skriver i sociala medier att det kommande avtalet om licensavgiften för public service-bolaget BBC, som sträcker sig till år 2027, blir det sista.
PREMIUM

Fram till dess ska licensavgiften frysas. Vad som ska ersätta avgiften är oklart.

"Dagarna då landets äldre hotas med fängelse och har kontrollanter som knackar på dörren är över. Nu är det dags att diskutera och debattera nya sätt att finansiera, stödja och sälja fantastiskt brittiskt innehåll", skriver Dorries på Twitter.

BBC har inte kommenterat utspelet.

I en Daily Mail-artikel som Dorries själv länkar till framgår det att den frysta licensavgiften – som ska ligga på motsvarande knappt 2 000 kronor om året – kan leda till minskade intäkter för BBC i storleksordningen 25 miljarder kronor under åren som kommer. Tidigare har licensavgiften höjts i takt med inflationen.

Nadine Dorries har tidigare gjort sig känd för att kritisera BBC och har kallat det för en "partisk vänsterorganisation", bland annat.

BBC är världens äldsta och största public service-bolag.

Kultur och nöje

Då får "Love is blind" premiär på Netflix

Första säsongen av realityprogrammet 'Love is blind' blev en stor publiksuccé. Amber Pike och Matt Barnett var ett av paren som gifte sig. Pressbild.
Foto: Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Andra säsongen av dejtingsåpan "Love is blind" har fått ett premiärdatum. Enligt Netflix hemsida är det dags för ett nytt gäng singlar att söka kärleken med start den 11 februari.

Vilka som ska få kliva in i "poddarna" och gå på dejter utan att se med vem de pratar med är ännu inte offentliggjort. Däremot är det klart att värdparet återigen blir Vanessa och Nick Lachey.

Den första säsongen blev ett av de mest sedda programmen på Netflix vid premiären 2020.

Kultur och nöje

Drottning Margrethes liv blir musikal

Drottning Margrethe omgiven av sin familj. Nästa år hyllas hon med en musikal. Arkivbild.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Firandet av drottning Margrethes 50-årsjubileum på tronen pågår för fullt under 2022 i Danmark – och hyllningarna ska fortsätta även under 2023.

Då får musikalen "Margrethe" premiär på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, rapporterar Ritzau.

Musikalen ska skildra nedslag i drottningens liv, från födseln 1940 till i dag och föreställningen beskrivs som "intim och episk" i ett pressmeddelande.

"Margrethe" är skriven och komponerad av trion Thomas Høg, Lasse Aagaard och Sune Svanekier. Föreställningen produceras av Mikkel Rønnow i samarbete med HC Andersen Festivals och Toca Records.

Rollen som drottning Margrethe ska spelas av fyra skådespelare i olika åldrar. Namnen på dem offentliggörs först till våren.

"Margrethe" får premiär i juni 2023.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Kultur och nöje

MP: Mer krisstöd behövs till kulturen

- Läget är akut, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi om situationen i kulturbranschen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Miljöpartiet vill göra om evenemangsstödet till kulturen och satsa mer pengar på att återstarta branschen.
– Vi hör från många håll att det är för komplicerat att söka, säger språkröret Märta Stenevi.
PREMIUM

Fram till slutet av november var det Miljöpartiet och kulturminister Amanda Lind som styrde på kulturdepartementet. Men efter avhoppet från regeringen kritiserar nu språkröret de olika pandemistöden till kulturen.

Till exempel de 120 miljoner kronor som regeringen aviserade i december för ytterligare krisstöd till kulturen.

– Det är alldeles för lågt i det här läget, säger Stenevi.

Fryser inne

Hon ser också en risk för att en stor del av de cirka 3 miljarder kronor som satsats på evenemangsstöd under pandemin kommer att frysa inne, eftersom så lite av pengarna har använts. Enligt Stenevi har endast runt 50 miljoner kronor betalats ut så här långt.

– Det vore en katastrof om de fryser inne. Det är pengar som har avsatts i budgeten för att hjälpa sektorn, säger hon.

Reglerna utformades under den tid som MP satt i regeringen, men Stenevi är inte självkritisk.

– När man ser att pengar inte går ut måste man agera snabbt, så att pengarna kommer till nytta, säger hon.

I veckan kommer MP därför att ta ett initiativ i riksdagens finansutskott, för att uppmana regeringen att göra om reglerna för stöden.

– Vi vill omvandla hela evenemangsstödet till ett krisstöd, som ska bli bredare och enklare att söka, säger Stenevi.

Mer pengar

MP vill också skjuta till ytterligare en halv miljard kronor i vårändringsbudgeten för återstarten av kulturen. I höstbudgeten fanns knappt en miljard kronor avsatt för detta.

– Nu får vi en ny stor våg och nya restriktioner igen, och då behöver vi skjuta till mer pengar. Speciellt i en situation då evenemangsstödet inte har använts, säger Stenevi.

Under veckans partiledardebatt satt flera kulturkändisar på åhörarläktaren, bland andra artisterna Lisa Nilsson, Malena Ernman och Lasse Holm. Debatten har fortsatt därefter och kritiken har varit hård mot att stöden är komplicerade och har dålig träffsäkerhet.

Rättad: I en tidigare version benämndes stödet på 120 miljoner felaktigt.

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Så här fungerar evenemangsstödet

Evenemangsstödet syftar till att arrangörer av evenemang som kräver framförhållning och medför planeringskostnader ska våga planera för att genomföra evenemang när smittläget tillåter.

Stödet innebär att staten står för delar av arrangörens ekonomiska risk, men högst 70 procent av kostnaderna.

Maxbeloppet per stödmottagare (inte per evenemang) är 17,5 miljoner kronor.

Evenemanget ska rikta sig till minst 250 deltagare.

Till en början har stödet gällt evenemang som planerats under perioden juni-december 2021, men som inte kunnat genomföras på grund av av restriktioner. Regeringen har nyligen föreslagit att stödet ska förlängas så att det även omfattar evenemang under första kvartalet 2022.

Skatteverket hanterar ansökningarna. Ett av kraven för att få stöd är att motsvarande evenemang arrangerades 2019 eller att företaget brukar arrangera liknande evenemang.

Källa: Regeringen, Skatteverket

Kultur och nöje

"Scream" går om "Spider-man" i USA

Ghostface är tillbaka – vilket lockar publik till biograferna i USA. Pressbild.
Foto: Paramount Pictures/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Efter fyra succéveckor på den amerikanska biotoppen har "Spider-man: No way home" fått kliva åt sidan. Den nyväckta skräckserien "Scream" ser även den ut att spurta uppför backen i den pandemityngda biomarknaden – och beräknas under helgen (den extra långa Martin Luther King Jr-helgen i USA) att dra in motsvarande omkring 325 miljoner kronor, vilket placerar filmen på en stabil förstaplats.

"Scream" återförenar originalstjärnorna Neve Campbell, David Arquette och Courteney Cox med en ny mördare i förvriden spökmask.

Vid den svenska premiären den 14 januari fick filmen blandad kritik, från en 4:a i Sydsvenskan till en 1:a i GP.

Kultur och nöje

Brian Cox: "Johnny Depp är överskattad"

Brian Cox spelar patriarken i HBO-serien 'Succession' och är aktuell med sin självbiografi. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/Invision/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

"Succession"-stjärnan Brian Cox har släppt sin självbiografi, "Putting the rabbit in the hat", där han frispråkigt berättar om roller han skippat och skådespelare han inte har så mycket till övers för.

Enligt ett utdrag som Variety tagit del av så tackade Brian Cox nej till rollen som Governor Weatherby Swann i "Pirates of the Caribbean"-serien. En anledning var att Cox ansåg att filmerna var en "Johnny Depp som Jack Sparrow-show".

"Även om han är personlig så är han överdriven och överskattad", skriver Cox och fortsätter:

"Jag menar, ta 'Edward Scissorhands'. Låt oss slå fast att om du har sådana händer och blek, ärrad ansiktssminkning, behöver du inte göra någonting. Och det gjorde han inte heller. Och efter det har han gjort ännu mindre. Men folk älskar honom. Eller, de älskade honom. De älskar honom inte så mycket nu för tiden, förstås".

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL