Lagfarter SkD

94 kvadratmeter stort hus i Skurup sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på adressen Stattenagatan 7 i Skurup är nu klar. Nya ägare är Emma Johanna Landin, 24, och Robin Sebastian Wiklund, 27, och säljare är Jan Bertil Christer Olsson. Huset är byggt 1957 och har en boyta på 94 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i november 2021 och priset blev 2 998 000 kronor.

Ett par hundra meter bort såldes nyligen ett annat hus, på Oskarsgatan 16. Där såldes ett 125 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 3 850 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 47 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Södergatan 52, som gick för 6 200 000 kronor.

  • Datum: 2021-11-22
  • Överlåtelse: Vanligt köp
  • Pris: 2998000 kr
  • Taxeringsvärde: 1592000 kr
  • Adress: Stattenagatan 7, Skurup

Ekonomi

Nedåt på Asienbörserna

Asiens ledande börser backade vid öppningen. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP
Ekonomi
Ekonomi

De ledande börserna i Asien inledde fredagens handel nedåt.

Tokyobörsen backade kraftigt i spåren av gårdagens nedgång på Wall Street. Nikkei 225-index sjönk 2 procent och det bredare Topix-index sjönk 1,7 procent.

I Hongkong öppnade börsen nedåt efter gårdagens kraftiga uppgång på 3 procent, även här till följd av oro för ytterligare börsfall på Wall Street.

Hang Seng-index backade 0,2 procent. Även Shanghaibörsen sjönk med drygt 0,2 procent, medan kompositindexet i Shenzhen sjönk nära 0,4 procent.

Inrikes

Studie: Nötter kan stoppa allergi

Jordnötter kan framkalla allvarliga, i värsta fall livshotande, allergiska reaktioner hos barn. Arkivbild.
Foto: Junge, Heiko/NTB Scanpix
Inrikes
Inrikes

Att tidigt introducera jordnötter i små barns kost kan hindra allergi mot baljväxten, enligt en ny studie publicerad i The Lancet.

Studien följde 146 jordnötsallergiska barn, 0–3 år gamla, under två och ett halvt år. 96 av dem fick ett jordnötsproteinpulver motsvarande sex jordnötter, vars mängd gradvis ökades, medan resten fick havremjöl.

Sex månader efteråt visade det sig att 20 av barnen som gavs jordnötspulvret inte längre fick någon allergisk reaktion.

Utrikes

De flyttar tillbaka till Fukushimas sista ödeby

Bild tagen i Futaba för snart ett år sedan. Brandstationens klocka har stannat på 14:46 – klockslaget då jordskalvet slog till den 11 mars 2011.
Foto: Hiro Komae/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den sista ödebyn i katastrofzonen i japanska Fukushima får nu invånare igen. Men det är bara 15 personer som vågat ansöka om att leva i Futaba.

Den lilla staden, eller mer en by, hade före jordbävningen och härdsmältan 2011 ungefär 5 600 invånare. Sedan dess har den ingått i de avstängda områdena, medan ett noggrant saneringsarbete pågått.

Saneringen kostar mångmiljardbelopp och är ännu inte klar. Men förra året godkände myndigheterna att folk får flytta tillbaka till Futaba på prov.

Endast 15 personer ansökte, och fem av dessa har nu anlänt för att inspektera och flytta in i sina gamla kvarter.

– Det rinner! För första gången på tio år och elva månader kommer det vatten ur kranen här, säger en av de frivilliga i japansk tv när han testar vattenförsörjningen på tomten.

Jordskalvet hade en magnitud på 9,0 och utlöste tsunamier som ledde till en härdsmälta i Fukushimas kärnkraftverk. Det ledde till ny oro världen över kring kärnkraftens faror.

Skalvet och flodvågorna ledde till att över 18 400 människor miste livet eller klassades som saknade.

Strålningen från härdsmältan innebar att stora områden i prefekturen Fukushima spärrades av i åratal. Förra året hade 2,4 procent av prefekturen fortfarande tillträdesförbud.

Inrikes

Man åtalas för rån med motorsåg

Inrikes
Inrikes

En man i 30-årsåldern åtalas för att ha rånat en person i Valdemarsviks kommun på juldagen genom att hota vederbörande med en motorsåg, rapporterar SVT Nyheter Öst.

Mannen ska även ha hotat rånoffret till livet om denne inte överlämnade smycken. Enligt åtalet har mannen ”visat på synnerlig råhet”.

Han åtalas även för grovt hemfridsbrott för att under samma dag ha trängt sig in hos en kvinna, också denna gång med hjälp av motorsågen.

Mannen åtalas också för försök till uppressning efter att han, enligt åklagaren, försökt kräva en man på pengar genom att hota honom till livet.

Mannen förnekar brott.

Utrikes

Jury klar för ny Floydrättegång

Demonstranter hyllar George Floyd i samband med att en polisman förra året dömdes för att ha dödat honom. Nu har en jury utsetts för ytterligare en rättegång mot poliser i fallet. Arkivbild.
Foto: Julio Cortez/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En jury har utsetts i rättegången där tre poliser åtalas för inblandning i den svarte amerikanen George Floyds död i Minneapolis i USA i maj 2020.

De tre anklagas för att ha hjälpt sin kollega Derek Chauvin att – vid ett gripande –hålla fast Floyd mot marken, vilket ledde till hans död.

Chauvin har redan dömts till 22,5 års fängelse för att ha dödat Floyd. Fallet ledde till massiva demonstrationer för rörelsen Black Lives Matter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Utrikes

Kongressutskott ber Ivanka Trump samarbeta

Ivanka Trump, dotter till USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.
Foto: John Bazemore/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ledamöterna i det utskott i USA:s representanthus som utreder attacken mot Kapitolium förra året uppmanar Ivanka Trump, dotter och rådgivare till USA:s förre president Donald Trump, att samarbeta med utredningen.

Enligt kommittén har vittnen uppgivit att den nu 40-åriga Ivanka Trump vädjade till sin far att försöka få stopp på våldet i samband med att hans anhängare stormade den amerikanska kongressbyggnaden, Kapitolium, den 6 januari.

"Vittnesmål som kommittén tagit del av pekar på att personer i Vita husets personal bad om din hjälp vid flera tillfällen för att du skulle ingripa och försöka övertala president Trump att hantera och adressera våldsamheterna och laglösheten på Kapitolium", skriver utskottets ordförande Bennie Thompson, demokrat, i ett detaljerat brev till Ivanka Trump som offentliggjordes på torsdagen.

Delta frivilligt

Kongressutskottet vill exempelvis ha svar på i vilken mån dåvarande president Donald Trump och hans närmaste krets uppmuntrade till den förödande attacken som bland annat ledde till att fem människor miste livet.

Hittills har utskottet redan hört omkring 400 vittnesmål och de har utfärdat juridiska kallelser till nyckelpersoner i Donald Trumps krets. Bland dessa finns den tidigare stabschefen Mark Meadows, sociala medier-chefen Dan Scavino och Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon.

Bland annat Bannon har vägrat att infinna sig och han är därför åtalad för kongresstrots.

Men utredarna vill att Ivanka Trump frivilligt ska delta och berätta vad hon vet för kommittén, då hennes agerande medan stormningen pågick utgör "ett centralt fokus" för utredningen.

Inget besked än

Ivanka Trump, som är äldst av expresidentens två döttrar, har inte kommenterat brevet och uppmaningen från kommittén.

Hennes talesperson meddelar dock i ett uttalande som flera amerikanska medier fick ta del av på torsdagen att hon "nyss fått reda på" kongresskommitténs begäran. Någon indikation om Ivanka Trump kommer att hörsamma utskottets önskan ges inte.

"Som kommittén redan vet, så höll inte Ivanka något tal under demonstrationen den 6 januari", säger talespersonen.

FAKTA

Bakgrund: Stormningen av Kapitolium

Den 6 januari 2021 samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte presidenten höll under parollen "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han bland annat.

Några hundra personer tog honom på orden. Protesterna övergick till våld när de stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i den demokratiska talmannen Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Minst fem människor, varav en polis, miste livet i samband med våldsamheterna.

Inrikes

Fartyg fick slagsida – fem räddades från luften

En räddningshelikopter från Sjöfartsverket. Arkivbild från 2016.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Sjöfartsverket ryckte ut med räddningspersonal och helikopter sedan ett fartyg på torsdagskvällen fått slagsida på danskt vatten väster om Kullen i nordvästra Skåne.
Hela besättningen plockades upp med vinsch.

– Sjöfartsverkets helikopter är där och plockar upp personer. Det är mitt i sundet, sade Fredrik Strömbäck, kommunikatör på Sjöfartsverket, till TT vid 22-tiden.

Larmet från fartyget, som är norskflaggat, kom strax före klockan 21. Fem personer befann sig ombord. Vid 22.30 hade helikoptern plockat upp samtliga och var på väg med dem till Sverige för vård.

– Helikoptern plockade upp två från fartyget och tre från en livflotte. Så det har gått precis som det ska.

TT: Insatsen till havs är avslutad?

– Fartyget ligger kvar vad jag förstår. Det är på danskt vatten, säger Strömbäck.

Enligt Emma Nykvist, biträdande sjöräddningsledare, klarade sig de inblandade utan allvarliga skador.

– Vad vi vet mår de bra och är efter omständigheterna välbehållna, säger hon till Sydsvenskan.

Den troliga förklaringen till slagsidan är att lasten har vält eller flyttat på sig.

– Det har varit väldigt hårt väder, med hårda vindar och kraftiga vågor, vilket har föranlett lastförskjutningen, säger Nykvist till tidningen.

En fregatt från den danska flottan kommer att bevaka fartyget, som driver söderut i riktning mot Själland, under natten.

Ett miljöskyddsfartyg kommer också att skickas ut när det ljusnar för att undersöka om något läckt ut i havet.

Kultur och nöje

Wallace & Gromit gör comeback efter 15 år

Det ostälskande radarparet Wallace & Gromit är tillbaka. Pressbild.
Foto: Aardman Animations
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den måttligt framgångsrika uppfinnaren Wallace och hans betydligt smartare hund Gromit ska ge sig ut på nya äventyr. Det är strömningstjänsten Netflix som ska producera den sjätte filmen i den animerade serien, skriver Deadline.

Senast det begav sig var 2008 då skaparen Nick Park Oscarsnominerades för "Wallace & Gromit: En strid på liv och bröd".

Den ännu namnlösa uppföljaren får premiär 2024 och handlingen ligger rätt i tiden. Gromit har börjat bli orolig för att Wallace är lite för beroende av sina uppfinningar och när Wallaces senaste "smarta skapelse" utvecklar ett eget sinne, faller det på Gromit att slåss mot olycksbådande krafter och rädda sin herre.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL