Personligt

Presenterar många spännande möten med människor

En leende man i skjorta och glasögon.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Malmö
Personligt Han har skrivit om en miljöskandal, en pyroman och underhållande om grannlandet Danmark. Den elfte och senaste boken handlar om vänner till Trygve Bång, och speglar vad som varit viktigt personligen för den vetgirige generalisten genom livet.
– Jag tänkte skriva en bok om en klassresa först, men det är för pretentiöst och så märkte jag att det ändå hela tiden handlade om människor jag mött, berättar han.

Det är ett porträtt av konstnären Ola Billgren på bokomslaget ”Jag tänker ofta på dig - en bok om vänner”. Nu avlidne konstnären Ola Billgren är en av flera vänner som Trygve saknar, tänker på och har formats av. I november arrangerade Trygve Bång en boksläppsfest på Konsthallen i Malmö och förmodligen kommer han att presentera sin elfte bok vid fler evenemang i framtiden, när pandemin tillåter. Läsaren får möta sanna vänner, litterära förebilder och personligheter som Fritiof Nilsson Piraten, Åke Arenhill, Helmer Lång, Kulla-Gullas skapare Martha Sandwall-Bergström, Trygves mamma Ada Carlsson och många fler.

FAKTA

Profilen

Ålder: 82 år.

Bor: På Gamla Väster i Malmö.

Familj: Sambon Birgitta Sanderberg, tre barn och fem barnbarn.

Gör: Pensionär, har tidigare arbetat i reklambranschen och som journalist.

Aktuell: Med sin elfte bok, ”Jag tänker ofta på dig - en bok om vänner. ”

Intressen: - Litteratur, resor, historia och segling. Är medlem i åretruntbadarsällskapet Isbjörnarna, Traveller´s club och kulturföreningen Heimdall.

Läser just nu: - Carl-Göran Ekerwalds bok, ”Om bildning”.

Kuriosa: Han valdes in i Sveriges Författarförbund 1997. Han har också varit verksam som ordförande i Författarcentrum Syd och Skånes författarsällskap. 1999 fick han Bombi bitt-priset av Piratensällskapet.

Trygve Bång växte upp i Växjö med en far som jobbade som byggnadssnickare och en mor som var hemmafru. Han hade tre äldre syskon som var ett eller flera decennium äldre än han själv var. Familjen hade det knapert rent ekonomiskt och Trygve aktiverade sig med dåtidens billiga sporter, fotboll, innebandy och ishockey. Och läste nästan ut varenda bok i ungdomsbibliotekets hyllor.

– Jag läste flicklitteraturen också, det var gröna bokryggar för Wahlström och Widstrands pojkböcker och röda för flickböckerna, minns Trygve.

Bibliotekarien Helga hjälpte honom att få tillgång till vuxenbiblioteket några kvarter bort, ett år innan han fyllde femton år, så att han skulle få tillgång till fler böcker.

– Jag tror att mitt läsande handlade mycket om en verklighetsflykt. Vi hade knappt pengar till mat hemma, säger Trygve.

Tog extrajobb för att se film

Han började ta extrajobb för att ha råd att gå på bio - ett drag som med tiden fick honom att tjäna sina första egna pengar, genom att fortsätta att gå på bio.

Under gymnasietiden blev Trygve skoltrött och gick till Helga på biblioteket igen för att be om råd. Hon satte ett yrkeslexikon i händerna på Trygve som läste fram till bokstaven j. Under rubriken journalist tyckte han att beskrivningen stämde på honom själv. 20 år gammal gick han över till dagstidningen Smålandsposten och sökte jobb. Han fick börja med att recensera film på biograferna. Trygve kom att älska den lärorika redaktionsmiljön och hängde på tidningen även när han var ledig. Under fem års tid flyttade han runt mellan olika dagstidningar, på vikariat, för att slutligen flytta till Malmö för att jobba på tidningen Arbetet. Nu hade han träffat en kvinna och de planerade att bilda familj varför Trygve började fundera på att byta jobb.

– Det var dåligt betalt och dåliga arbetstider med kvälls- och helgjobb på tidningarna, säger han.

Tryggve ringde en äldre lumparkompis, Lars Wannberg.

– Jag ringde Lasse som jobbade på en stor reklambyrå, och jo, han svarade att vi behöver en ung copywriter. Vad jag inte visste då var att Svenska Telegrambyrån var ledande i Sverige, berättar Trygve som är tacksam över att det förhöll sig så.

Arbetet på byrån blev en lärorik skola, med bättre betalda arbetsuppgifter, och efter fem år bytte han jobb och blev chef på reklambyrån ”Ad Notam”.

Det var lätt att få jobb i Sverige mellan 1975 och 1985 säger Trygve som är tacksam att det förhöll sig så.

– Jag gjorde en klassresa, jag hade ingen utbildning att tala om. Det här var mumma för mig, säger han.

Gick in i väggen

Han blev förälder i äldre 20-årsåldern två gånger med sin fru och som fyrtiofyraåring blev han pappa för tredje gången tillsammans med en annan kvinna. När sistnämnda lilla familj lämnade Göteborg där de bodde då, och han köpte ett gatuhus på Gamla Väster i Malmö, blev livet lite för krävande för att Trygve skulle orka med. Han skulle renovera gatuhuset samtidigt som han drev egen reklambyrå och var make och far. Det slutade med en skilsmässa och att han fick utmattningssyndrom. Fast det fanns inte samma terminologi på den tiden och han sökte inte hjälp i egentlig mening, vilket han numer uppmanar andra att göra som ligger i farozonen för utmattning. Han föll ihop på jobbet en dag och kunde inte lyfta armarna och fick åka ambulans till sjukhuset. Läkarna hittade inga fysiska fel på honom men hans initiativförmåga och energi var borta, för en lång tid.

– Jag hade ingen lust att gå upp ur sängen om morgnarna, kunde stå i köket och välja pålägg till mackan i 20 minuter. Jag trodde inte att jag skulle få tillbaka initiativkraften, fy, det var en hemsk tid, minns Trygve.

Förälskade sig i Danmark

Nästan fyra år tog det innan han blev lite gladare och piggare igen och ytterligare några år senare när hans yngste son, då 12-årige Love, började tjata på honom att lära sig att hantera en dator - gjorde han just det. Far och son gjorde en tidning tillsammans på skoj om deras semesterort, Anholt. Den reslystne, nyfikne och målinriktade Trygve Bång var tillbaka med besked. Han började utforska Danmark med en förälskad människans engagemang. Det blev hans första bok, vid namn, ”En onyttig bok - Danska äventyr med en odygdig gosse”. Boken blev omskriven i positiva ordalag och det gav 57-årige Trygve Bång blodad tand att fortsätta skriva. Han har ofta använt sig av en journalistiskt arbetsmetod och har bland annat skrivit ”Modersuggan och det osynliga lort-Sverige”, om en miljökatastrof i hans förfäders vattendrag i Böksholm i Växjö, där han själv också fiskat och sommarjobbat på pappersbruket som lämnade miljöfarliga restprodukter efter sig.

Professor Sven Björk som hjälpte Trygve Bång med faktauppgifter i samband med arbetet med ”Modersuggan och det osynliga lort-Sverige. ”
Foto: Privat

Han vet inte om han kommer att skriva någon mer bok. Det brukar vara en organisk process som växer fram berättar han och tillägger:

– Jag skulle vilja skriva helt ocensurerat någon gång, men det går ju inte, säger han och skrattar.

Undertecknad ropar till sig hans sambo sedan 18 år, den vackra nu pensionerade skådespelerskan Birgitta Sanderberg, och frågar om hon tycker att det är lämpligt att han skriver ocensurerat.

Jo, det tror hon går alldeles utmärkt, säger hon. Sedan tittar två par ögon uppfordrande på Trygve Bång för att få veta vad som kommer härnäst.

Malmö

Låtskrivare Ellen Berg erövrar Asien med sin K-pop

En kvinna framför en gul internatbyggnad.
Foto: Catharina Nilsson
Malmö
Skurup
Personligt
Personligt Malmöbördiga Ellen Berg skaffade sig en bred musikutbildning på Skurups folkhögskola. Nu har hon gjort succé i Korea i låtskrivarduon ”Sunshine” som skriver K-pop och hitintills har hon medverkat till 13 Billboardettor. I vår är hon aktuell i svenska Melodifestivalen.

I höstas fick hon och kollegan i låtskrivarduon ”Sunshine” regeringens hedersomnämnande för deras internationella musikexport.

– Det här är mer än vad jag hade kunnat drömma om, slår hon fast.

Under de senaste fyra åren har Ellen Bergs musikproduktion varit diger. I samarbete med andra har hon skrivit text och musik till 350 låtar och 51 av dem har getts ut.

Två kvinnor som ler brett i en aprikosfärgad miljö.
Låtskrivarduon Sunshine, Moa Carlebecker och Ellen Berg.
Foto: Julia Dansarie

Genombrottet kom 2017 då hon slog igenom som låtskrivare och blev signad av musikförlaget Ekko Music Rights. ”Breaket” kom med låten ”Peek-A-Boo” som framfördes av K-popbandet och tjejgruppen Red Velvet. Låtskrivare åker ofta på flera dagar långa camps, en sorts låtskrivarläger. Det var när hon blev inbjuden av Moa Carlebecker, Jonatan Gusmark och Ludvig Evers och de fyra skrev ”Peek-A-Boo” som hennes karriär tog riktig fart. Låten har visats över 160 miljoner gånger på Youtube. Hon fick en ny arbetsgivare, nya låtskrivarkollegor och året efter kunde hon säga upp sitt extraknäck som personlig assistent och försörja sig enkom på musiken - royalties och ersättning för cd-försäljning - främst från den asiatiska marknaden.

– Jag jobbade i studion under vardagarna och på extraknäcket på helgerna. Så var det i ungefär tio års tid. Så det krävs en hel del hängivenhet att jobba med musik, konstaterar hon och fortsätter berätta att hon hade en tro och ett driv under tiden.

– Jag blev rätt taggad av den processen. Jag tror att framgång ligger i att vara väldigt enveten.

FAKTA

Profilen

Ålder: 31 år.

Bor: I Stockholm men har familj i Malmö och svärmor och svärfar i Skurup.

Familj: Fästmannen Victor Axelsson och ettåriga sonen Jon.

Gör: Är låtskrivare på Ekko Music Rights, arbetar ofta i par med Moa Carlebecker i låtskrivarduon ” Sunshine”.

Aktuell: Repeterar körsång inför Melodifestivalen. Hennes låtskrivarpartner, Moa Carlebecker, uppträder under artistnamnet Cazzi Opeia med låten

”I can´t get enough”

Intressen: - Jag gillar att laga mat, yoga och meditera, umgås eller gå i skogen. I Malmö tycker jag om att gå till Kallis, jag älskar att kallbada och basta.

Prisad: I höstas fick låtskrivarduon Sunshine regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering, med anledning av de stora framgångarna inom K-Pop, koreansk pop.

Kuriosa: Har varit med i Melodifestivalen två gånger tidigare, körade åt Lucia Piñera 2013,” Must be Love”, och 2017 åt Krista Sigrid i låten ”Snurra min jord>”. 2016 tävlade hon som låtskrivare i Eurovision Song Contest för Moldavien med låten” Falling Stars”. Det var Lidia Isac som sjöng bidraget.

Ellen Bergs föräldrar är musiker, mamma Agnes Berg är frilansande sångerska och stränginstrumentalist och pappa PA Tollbom är jazztrummis. Själv valde hon musikinriktning på Djupadalsskolan i Limhamn redan i fjärde klass och har fortsatt att utbilda sig inom musikgenren sedan dess. Några viktiga år blev det på Skurups folkhögskola på rocklinjen där hon skaffade sig en bred musikaliskt bas och fick viktiga kontakter. För precis tio år sedan intervjuades Ellen Berg i Skånska Dagbladet då hon gick på folkhögskolan och förklarade för reportern att hon skulle fokusera mer på sitt låtskrivande och kanske satsa på en utbildning i Paris, London eller New York. Men det blev Örnsköldsvik som tog henne ut i världen. Musikern och läraren Frank Ådahl som jobbar på yrkeshögskolan Musikmakarna i Örnsköldsvik besökte Skurups folkhögskola och gjorde intryck på Ellen, som satte sig ned för att komponera fem riktigt bra låtar för att kunna söka in till utbildningen.

Skiver i högre tempo

– Det tog ett helt år att skriva fem låtar. Nu skriver jag ibland fem låtar under en vecka på ett camp, men då är jag också helt slut i huvudet efter det, berättar hon leende.

Ellen Berg har rört sig mellan många olika musikstilar under sitt liv och har en extra kärlek till soul, som hon oftast väljer när hon sjunger själv. När hon skulle söka in till Musikmakarna parades hon ihop med en partner som spelade didgeridoo, den australiensiska ursprungsbefolkningens instrument, men lyckades ta sig igenom utmaningen att anpassa sig till situationen och övertygade lärarna om att hon hörde hemma på skolan.

En kvinna sedd bakifrån på en gågata.
Innan pandemin reste Ellen Berg flera gånger till Sydkorea för att jobba.
Foto: Privat

Praktiken som ingår på utbildningen förlade hon till Stockholm och efter den blev hon kontrakterad som låtskrivare på Snowflake, innan hon bytte till nuvarande arbetsgivaren Ekko Music Rights. Det är en ödmjuk och ambitiös låtskrivare, nybliven mor, Skånska Dagbladets utsända träffar efter storhelgerna. Ellen är på besök i Skåne för att hälsa på sin och sambons familj, och låta dem umgås lite med ettåriga sonen. Hon har fått en förfrågan av en lärare på Skurups folkhögskola om att föreläsa i Skåne men hon tvingades tacka nej för att hon har för mycket att göra i vår.

Tänker ge tillbaka till Skåne

– Det står på min att-göra-lista att jag ska komma tillbaka och föreläsa eller någonting liknande, lovar Ellen Berg. Men nu måste hon tillbaka till studion i Stockholm efter föräldraledigheten och ska fokusera på att skola in sin son på förskolan, flytta till en större lägenhet i huvudstaden och köra under repetitionerna av ”I can´t get enough”, ett av årets bidrag i Melodifestivalen. Det blir fjärde gången som Ellen medverkar i Melodifestivalen på ett eller annat sätt. Hon står gärna på scenen och sjunger men än så länge nöjer hon sig med att hålla sig lite i bakgrunden.

– Jag är introvert och lider av blyghet, berättar Ellen och konstaterar att det ibland varit nästan plågsamt att utsätta sig själv för strålkastarna inom musikbranschen. Men hon kan ändå inte låta bli.

– Det är så himla kul, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag känner att drömmen om musiken är så himla stark, jag känner ett så starkt behov av att få hålla på med musik att jag måste fortsätta.

En kvinna i svart täckjacka.
Ellen Berg, låtskrivare som gick rocklinjen på Skurups folkhögskola. Numer lever hon på sitt låtskrivande.
Foto: Catharina Nilsson
En bild med skivomslag i förgrunden och två personer i bakgrunden.
Ellen Berg med sin son Jon och alla cd-omslag som hon medverkat i.
Foto: Moa Carlebecker

Kultur och nöje

Sångerskan Ronnie Spector är död

Sångerskan Ronnie Spector har avlidit. Arkivbild.
Foto: Peter Kramer/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Ronnie Spector, sångerskan som slog igenom som frontfigur i 60-talsgruppen The Ronettes, har avlidit 78 år gammal.
"Ronnies musik och själ kommer att leva för evigt", säger Beach Boys-medlemmen Brian Wilson i ett uttalande.
PREMIUM

Enligt tidningen Billboard hade sångerskan nyligen fått en cancerdiagnos. Hennes familj bekräftar dödsfallet på Ronnie Spectors hemsida.

"Vår älskade ängel Ronnie lämnade jordelivet i dag efter en kort tids kamp mot cancern. Hon var med sin familj och sin man Jonathan. Ronnie levde livet med glimten i ögat, en fräck attityd och ett retsamt sinne för humor", skriver familjen.

Vännen och branschkollegan Brian Wilson uttrycker sin sorg på Twitter.

"Jag älskade hennes röst och hon var en väldigt speciell person och en kär vän. Det här känns i hjärtat", skriver han.

Sångerskan och gitarristen Joan Jett beskriver Ronnie Spector som en väldigt fin person i ett inlägg på Twitter.

"Och hennes avtryck på rock'n'rollen är outplånligt."

Steven Van Zandt, gitarrist i E Street Band, skriver om hur det var en ära att samarbeta med henne på 1970-talet.

"Hennes skiva tillsammans med E Street Band hjälpte till att hålla oss över ytan under en svår tid", skriver han på Twitter.

"Kondoleanser till hennes make och familj."

Ikonisk hitlåt

Ronnie Spector föddes som Veronica Bennett 1943 i New York. Hon, systern Estelle Bennett och kusinen Nedra Talley bildade gruppen The Darling Sisters 1957 – en grupp som blev mer känd under namnet The Ronettes.

De sökte upp Phil Spector som signade dem till sitt bolag Philles Records 1963. Samma år släpptes deras ikoniska hitlåt "Be my baby", skriven av deras nya producent tillsammans med Jeff Barry och Ellie Greenwich. Varken Estelle eller Nedra medverkade dock på singeln.

Phil Spector använde ofta olika sångare ur sitt stall utan att credda dem och var mest intresserad av att utveckla sin signatur-ljudbild "Wall of sound". "Be my baby" var första låten från Philles Records som hade spelats in med en hel stråkorkester i studion.

Låten har flera gånger utnämnts till den bästa poplåten någonsin.

Brian Wilson älskade och blev besatt av "Be my baby" och beskrev den som musikhistoriens motsvarighet till Albert Einsteins relativitetsteori.

The Ronettes släppte låtar som "Do I love you?" och "Walking in the rain". 1965 röstades de fram till den tredje mest populära gruppen i Storbritannien, efter Rolling Stones och Beatles. Deras sista singel "I can hear music" släpptes 1966.

Hotade med pistol

Ronnie Spector och den gifte producenten hade redan 1963 inlett en affär och efter Phil Spectors skilsmässa 1965 gifte de sig. Ronnie Spector har talat öppet om hur han ofta höll henne inlåst i deras gemensamma hem under flera års tid och hotade att döda henne och tillskansa sig hela vårdnaden om deras tre adopterade barn.

Det ska ha pågått tills hon 1972 flydde från huset – enligt uppgift barfota och helt utan ägodelar, med hjälp av sin mamma.

"Jag visste att om jag inte lämnade så skulle jag dö där", har hon skrivit i sina memoarer.

Ronnie Spector fortsatte karriären som soloartist och 1971 spelade hon in "Try some, buy some" på Beatles bolag Apple Records, där Phil Spector hade blivit chef med uppdrag att hitta nya musikaliska talanger. Låten hade skrivits av George Harrison, men blev ingen hit.

Ny konstellation

1973, året efter att hon hade lämnat Phil Spector, gjorde Ronnie Spector ett försök med en ny konstellation, eftersom exmaken hindrade henne från att sjunga sina gamla hits som han hade rättigheterna till. Ronnie Spector and the Ronettes bestod förutom Spector själv av sångerskorna Chip Fields Hurd och Diane Linton, men den nya gruppen nådde inga stora framgångar.

1976 skrev den då ganska okände Bruce Springsteen, som många gånger vittnat om hur mycket han älskade The Ronettes, låten "You mean so much to me" till Ronnie Spector, som spelade in den som duett tillsammans med artisten Southside Johnny.

Spector, som inte hade fått mycket pengar efter skilsmässan, stämde 1988 sin före detta make för att The Ronettes skulle få del av royaltyutbetalningar från låtarna de spelat in på hans bolag. 2001 dömde en domstol i New York till gruppens fördel. Phil Spector ålades att betala 2,6 miljoner dollar. Men året därpå gick en högre instans på producentens linje och summan blev i slutändan drygt en miljon dollar.

2019 hyllade Ronnie Spector rörelserna Metoo och Time's up i en intervju med The Guardian.

– När jag spelade in skivor för femtio år sedan hade man ingen talan som kvinna. Det var mannens vilja som dikterade vad man gjorde. Vi gjorde alla hans låtar, med hans texter och manliga producenter. Alla var män på den tiden. Det är därför jag älskar Metoo och Time's up – för mäns tid är verkligen över, sade hon.

Ann Edliden/TT

Joakim Magnå/TT

Personligt

Höörsprofilen Sture Nilsson avliden

I samband med flytten från Höör till Malmö skrev Matilda Arborelius ett reportage i Skånska Dagbladet.
Foto: Jeanette Thelander
Personligt
Höör En verklig glädjespridare och stor profil i Höör, Sture Nilsson, har gått bort, 89 år gammal. Förutom tre barn och sex barnbarn med familjer är det många som saknar honom och minns honom med värme.

– Den typen av människor finns knappt längre, han var väldigt social och hade lätt för att prata med alla, säger barnbarnet Victor Falkenklev som i dag är vd för åkeriets Malmö-avdelning.

Sture Nilsson föddes 1932 och började som 25-åring sin företagargärning som åkare i Höör under namnet Sture Nilssons åkeri. Tillsammans med hustrun Brita köpte han åkeriets första lastbil genom att sätta familjeklenoden, en nyinköpt Volvo PV, i pant. Sedan rullade det på.

– Han var väldigt duktig och fick saker gjorda, säger Victor Falkenklev, han var driven och lösningsorienterad. Sture kunde gå ut och lasta och köra och var mer ”hands on” än vad jag är till exempel som menar på att nuförtiden sköts det mesta bakom datorn.

2013 skrev Skånska Dagbladet en artikel med anledning av att åkeriet då flyttade från Höör till Malmö i samband med att man hade köpt konkursdrabbade Transportledet. Det var med vemod som Sture Nilsson såg företaget lämna Höör, men han gladde sig åt att lokalerna inte skulle bli helt tomma. Viss verksamhet har funnits kvar på orten.

– Fram till de sista månaderna var han ute på kontoret i Höör varje dag, säger Victor Falkenklev som också berättar att Sture Nilsson var en riktig samlare.

Gamla bilar, många hästvagnar, polismotorcyklar och annat, det mesta kopplat till transporter på olika sätt finns samlat i något som mest kan liknas vid ett privat museum.

– Vi kallar det för ”Stures vagnsmuseum”, där finns mycket prylar - skyltar och sådant - från ASG, som ju numera heter DHL. Det är inte något officiellt museum med öppettider för allmänheten, men om man kom och hälsade på så kunde han visa runt, minns Victor Falkenklev.

Fyra år efter företagsstarten föddes dottern Marita, som numera är huvudägare till åkeriet som i dag heter Falkenklev Logistik AB. Hon växte upp med bilar runt omkring sig och kom till och med hem från BB i en lastbil.

Marita tog över ledningen 1999 och fortsatte driva åkeriet i Sture Nilssons anda. En familjär arbetsplats där man bryr sig om och tar hand om sina anställda. 2017 köpte man Hugossons åkeri i Helsingborg, där man också har kontor i dag. Där är Victors bror William vd.

– Men nu har morsan tagit ett steg tillbaks och sitter i dag som huvudägare och i en mentors-roll. Hon är inte så mycket inne i det dagliga utan vi har fått steppa upp, säger Victor Falkenklev.

Sture Nilssons dödsfall har berört många. Bland kondoleanserna är det hundratals som vittnar om vilken omtyckt person Sture Nilsson var.

”Jag kände inte Sture i så många år men det var en av dom roligaste och mest glädjespridande farbröder jag någonsin träffat.”, ”Han lämnar ett stort tomrum efter sig.”, ”Vi har haft så mycket roligt med Sture och Brita.”, är några av kommentarerna som lämnats i samband med beskedet att Höörsprofilen nu gått bort som den siste i sin egen syskonskara.

Hustrun Brita gick bort för några år sedan och närmast sörjande är barnen Anders, Marita och Carina med familjer.

Sture Nilsson omgiven av sina närmaste, brodern Sven och de tre barnen Carina, Anders och Marita.

Kultur och nöje

Rapparen Earl Swavey död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske rapparen Earl Swavey är död, skriver Pitchfork.

Vad som har orsakat Los Angeles-rapparens död är inte känt i nuläget.

Earl Swavey växte upp i södra Los Angeles och debuterade 2013 med sin mixtape "Business before pleasure (BBP)", vilket ledde till att rapparen Asap Yams tog sig an honom som en mentor innan denne dog i en överdos 2015. Förra året gav Earl Swavey ut hela tre album, "The dirtiest", "Unphuckwithable" och "Gangland 4".

Han blev 26 år.

Kultur och nöje

Morddömde multimiljonären Robert Durst är död

Robert Durst blev 78 år.
Foto: Myung J. Chun
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Multimiljonären Robert Durst – känd från dokumentärserien "The jinx" – är död, rapporterar The New York Times.
Durst dömdes i höstas till livstids fängelse utan chans till villkorlig frigivning. Han var även åtalad för mord på sin före detta hustru.
PREMIUM

Dödsfallet, som inträffade på ett sjukhus dit han förts från fängelset i Stockton i Kalifornien, bekräftas av Dursts försvarare.

I mitten av september meddelade en jury i Kalifornien att den amerikanske multimiljonären Robert Durst, känd från HBO:s "The jinx", var skyldig till mordet på vännen Susan Berman. I oktober meddelades straffet – livstids fängelse utan chans till villkorlig frigivning.

Åklagarna ansåg att Susan Berman kände till detaljer om Dursts hustrus försvinnande och att han därför dödade Berman. Hustrun Kathleen Durst försvann 1982 och har aldrig återfunnits.

Bara en vecka efter livstidsdomen åtalades Durst även för mordet på Kathie Durst. På begäran av familjen förklarades hon död 2017. Robert Durst skilde sig från henne 1990.

78-åringen blev känd världen över som huvudperson i HBO:s uppmärksammade dokumentärserie "The jinx" från 2015. Han greps i mars samma år, dagen innan det sista avsnittet av serien skulle sändas, efter det att dokumentärfilmarna med dold mikrofon hade spelat in när han erkänner att han mördat flera personer.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Personligt

Seglade hem basketklubb till en trygg och prisad hamn

En kvinna i svart kappa och mössa framför Hästhagens sporthall.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Malmö
Personligt Med väldigt lite kunskaper om basket men desto fler kompetenser på andra områden styrde klubbchef Katarina Olsson Malbas BBK bort från ruinens brant för fyra år sedan. 2020 utsågs Malbas till Årets idrottsförening och klubben har nu fördubblat antalet medlemmar till 1 400.
– Det har jag inte gjort själv, det är ett stort vi som har gjort. Jag har bara gått i täten, säger Katarina Olsson som i vår går vidare till Miso, Malmö idrottföreningars samorganisation.

När Katarina Olsson modigt bytte spår och bestämde sig för att leda sin första ideella organisation år 2017 fick hon lära sig en ny arbetskultur, den ideella sektorns, där känslor präglar verksamheten i högre grad jämfört med andra arbetsplatser enligt hennes mening. Det fanns andra som kunde basket i ledningen så hon skulle professionalisera verksamheten, skapa struktur, skapa relationer och marknadsföra klubben. Hon, tillsammans med styrelsen, fick ansvar för en ekonomisk röra med stora skulder och de bestämde sig för att de vuxna herrarna och damerna inte fick spela i förbundsserierna 2018 och 2019 för att få ordning på ekonomin. Hon ångrar inte besluten i sak, men hur de genomfördes.

– När jag ser i backspegeln har jag full förståelse, men jag var inte beredd på de känslomässiga reaktionerna.

– Jag lärde mig i processen att det är viktigt att bedöma jämställdheten i besluten som tas, damerna och herrarna hade inte samma förutsättningar, berättar hon och förklarar att damerna tidigare hade känt sig förbigångna och nu kunde de inte fortsätta spela överhuvudtaget, för de hade likt herrarna ingen division 2 att falla tillbaka på.

– Sportsligt och emotionellt var inte beslutet det bästa, men jag är inte säker på att Malbas hade funnits i dag om vi inte hade vidtagit åtgärder.

FAKTA

Profilen

Ålder: 46 år.

Bor: I Malmö.

Familj: Ja, mamma, syster och min jaktlabrador Lexi.

Gör: Är klubbchef i Malbas BBK, Malmös största basketklubb.

Aktuell: Slutar som klubbchef i Malbas sista februari och blir ny verksamhetsledare i Miso, Malmö idrottsföreningars samorganisation, den första april.

Intressen: - Människor, min hund, gå promenader, plocka svamp, trädgårdsarbete och att bara vara.

Kuriosa: 2020 blev Malbas en av fyra finalister i ATG:s drömfond och erhöll 50 000 kronor till klubben. Finalplatsen fick klubben för att de startat tjejgrupper med basket i Rosengård i samarbete med Rosengårdsfastigheter. Samma år, 2020, blev Malbas utsedd till Årets idrottsförening i Malmö med motiveringen:

”Årets idrottsförening är Malbas BBK. Gemenskap, nytänkande, delaktighet och gränsöverskridande arbete genomsyrar föreningens arbete. Samarbete med fastighetsbolag och andra föreningar har skapat verksamheter i hela Malmö, Nybörjarverksamhet för tonåringar, Girls Only och Open gym för tonårstjejer är några exempel. Föreningen har dessutom fortsatt leverera spelare till de svenska ungdomslandslagen och arrangerat EM-kval-matcher i samarbete med Svenska Basketbollförbundet.”

Katarina Olsson växte upp i Sjöbo i en familj som var engagerade i samhället. Pappa Kjell-Arne Olsson var politiker, militär, jägare och tävlade i skytte, vilket även Katarina gjorde. Hon spelade också fotboll i Sjöbo IF med välkomnande ledare som fick henne att känna sig hemmastadd. En turismutbildning drog till sig Katarinas intresse efter gymnasiet och hon gjorde sin praktik i Malmö. När Malmö stad skaffade sig sin egen nya turistorganisation tjatade hon till sig en tjänst som marknadsassistent. Hon kom att arbeta i 20 års tid med besöksnäringen. När hon slutade var hon evenemangschef för Malmö stad.

Malmö förändrades under tiden

– När jag slutade var Malmö ljusår från där staden befann sig när jag började. Det var häftigt att få vara involverad och få följa med på resan. Malmö är min stad, den ligger mig varmt om hjärtat, säger hon och förklarar att staden under dessa två decennier gick från att vara en industristad med en besöksnäring till en kunskapsstad med en stor besöksnäring och inflyttning.

Katarina Olsson har arbetat hela sitt liv med människors fritid. De första åren med dem som hade pengar att spendera på nöjen och senare i föreningslivet med fokus på barnen som saknar egna ekonomiska muskler.

– Även om jag älskar Malmö kan jag bli arg, ledsen och besviken på staden också. Det är en stad med två sidor, en tillrättalagd del och en annan sida som inte är lika vacker.

En kvinna med långt brunt hår.
Katarina Olsson.
Foto: Catharina Nilsson

Klubben försöker hålla låga medlemspriser för att ha en låg tröskel in i idrottsgemenskapen. Pengar till utrustning, matcher och träningsläger försöker de hitta på andra sätt än enkom via barnens föräldrar. Bland annat har flera grupper med tjejer och killar som spelar basket i Rosengård och på Hermodsdal skapats med stöd av Rosengårdsfastigheter och Trianon, det är några exempel på Katarina Olssons relationsskapande arbete.

Söker balans mellan jobb och fritid

Efter att ha haft basketklubbens väl och ve som sin livsstil de senaste åren kom hon att omvärdera sitt liv i samband med att hennes far dog i februari förra året. Katarina bestämde sig för att försöka få bättre balans mellan arbete och fritid och ska gå vidare till tjänsten som verksamhetsledare i Miso, en samorganisation som hon suttit i styrelsen för de senaste åren.

– Nu ska jag ta klivet upp och arbeta för hela föreningslivet, på samma sätt som jag gjorde inom besöksnäringen, desto mer jag tänker på det desto mer exalterad blir jag.

En kvinna framför en röd tegelbyggnad.
Katarina Olsson vid Hästhagens sporthall.
Foto: Catharina Nilsson

Kultur och nöje

Stjärnan från "Huset fullt" hittad död

Bob Saget hittades död på ett hotellrum på söndagen. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Den amerikanska skådespelaren Bob Saget, 65, hittades under söndagen avliden på ett hotellrum i Florida.
PREMIUM

Saget är mest känd för rollen som Danny Tanner, pappa till döttrarna D.J., Stephanie och Michelle i tv-serien "Huset fullt" som sändes mellan 1987 och 1995. I uppföljaren "Huset fullt – igen" (2016–2020) repriserade han rollen.

Han var också stand-up komiker, programledare för "America's funniest home videos" och gjorde rösten till Ted Mosby i tv-serien "How I met your mother". Han hade också roller i filmer som "Dum och ännu dummare" och "Dirty work".

Skådespelaren hade precis inlett sin turné med den egna showen "I don't do negative tour," och ska ha uppträtt på Ponte Vedra Concert Hall i Jacksonville Florida på lördagskvällen. Polisen fick larm om att en man hade hittats på ett hotellrum vid klockan 16 lokal tid, det skulle visa sig att den avlidne var Bob Saget.

Orsaken till hans död är ännu okänd men det fanns inga spår av våld eller droger, enligt en tweet från polisen i Orange County, Florida, uppger tidningen Variety.

Hyllningar från Hollywoodstjärnor har strömmat ut sedan nyheten om Sagets död blev känd, rapporterar The Hollywood Reporter. Bland annat skriver kollegan John Stamos på Twitter: "Jag är förstörd. Jag är knäckt. Jag är i total chock. Jag kommer aldrig någonsin att ha en annan vän som honom. Jag älskar dig så mycket Bobby."

Även stjärnor som Norman Lear, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Billy Crystal och Jon Stewart kommenterade skådespelarens död.

Bob Saget lämnar efter sig fru och tre barn.

Petra Weiss/TT

Kultur och nöje

Låtskrivaren Marilyn Bergman död

Alan och Marilyn Bergman på en gala i Kalifornien 2008. Marilyn, till höger, har gått bort 93 år gammal.
Foto: Matt Sayles/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den mångfaldigt prisbelönte amerikanska låtskrivaren och sångtextförfattaren Marilyn Bergman har gått ur tiden. Hon blev 93 år gammal.

Marilyn Bergman skrev tillsammans med sina make Alan texterna till många av de mest kända låtarna från film och tv under 1960-, 70- och 80-talet och de fortsatte samarbetet långt in på 2000-talet.

Tillsammans vann de bland annat två Oscar för bästa låt, för "The windmills of your mind" med Noel Harrison från filmen "Äventyraren Thomas Crown" 1968 och "The way we were" med Barbara Streisand från filmen "Våra bästa år" 1973.

För det sistnämnda verket prisades duon även med en Grammy för bästa låt.

Andra kända verk är titellåten till filmen "I nattens hetta" från 1967 med Sidney Poitier i huvudrollen och låtarna till musikalfilmen "Yentl" med Barbara Streisand från 1983, vilket resulterade i ytterligare en Oscarstatyett.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL