Personligt

Kriminolog Nina Rung kämpar mot kvinnovåld

En kvinna i röd tröja och kort lockigt hår.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Personligt
Personligt När arbetet mot sexuella övergrepp mot kvinnor och barn gick för långsamt sade kriminologen Nina Rung upp sig från polisen. I dag arbetar hon förebyggande och gläds åt att allt fler får upp ögonen för frågorna.
Redan som barn förstod Nina Rung att något inte stämde. Hon blev medveten om hur killar tafsade på tjejer i skolan _ då var hon runt nio år _ och i tonåren upplevde hon rädslan för att råka illa ut på bussen, på ett dansgolv eller på väg hem från en fest.
- Jag kände tidigt att något var knas. Varför såg det ut så här? Jag behövde förstå detta med våld och kön och det förde mig till genusvetenskapen. Där skulle jag åtminstone få en teoretisk förståelse.

På universitetet fortsatte hon med kriminologi och började så småningom arbeta inom polisen. Innan hon sade upp sig 2017 utredde hon grova sexuella övergrepp mot barn. Det vällde in fall, men Nina kunde bara jobba med ett i taget och hennes frustration växte.

- Våld mot kvinnor och barn har inte tillräckligt hög status inom polisen och det var något jag tog upp gång på gång. Där finns en väldigt hög förbättringspotential om jag ska uttrycka mig på ett trevligt sätt.

Hur konstigt det än kan låta tyckte hon ändå att jobbet var roligt, ja bland det roligaste hon gjort. För det är inte alltid man får ett kvitto på resultatet av ens arbete. Men när Nina Rung hittade en förövare och det ledde till en rättsprocess och fällande dom, då visste hon att hon gjort skillnad.

Att ägna sig åt de här frågorna har också en baksida. Det är tunga saker att ta in och det är svårt att ta del av dokumenterade övergrepp, menar hon.

- Det är klart att det händer något med oss som gör det, men man kan inte ha en mörk livsinställning. Själv drivs jag av skillnaden man kan göra.

TT: Var kommer den inställningen ifrån?

- Den är nog bara ett karaktärsdrag bland andra. Som barn kunde jag bli ledsen eller förbannad på saker men sedan tänkte jag: "Vad kan jag göra åt det här?" Man får bryta ihop och komma igen, det är lite av mitt livsmotto.

Sedan fem år driver hon en egen firma ihop med maken Peter. De föreläser, utbildar och processleder inom områden som våldsprevention, normer och porr.

- Även om vi håller på med olika projekt så arbetar vi nästan alltid tillsammans och när vi får tid över pratar vi oftast om sådant som har med jobbet att göra. Det kanske inte passar alla men för oss funkar det bra.

Målgruppen är framför allt kommuner och myndigheter men också kvinnojourer. På senare år har även näringslivet börjat få upp ögonen för frågor om övergrepp mot kvinnor och barn, enligt Nina Rung. Projektet Huskurage är till exempel en satsning som riktar sig mot bostadsbolag för att underlätta för deras hyresgäster att förebygga och larma om våld i närmiljön.

Unga tjejers utsatthet ökar

Under de 15 år som Nina Rung har arbetat med frågorna har mycket förändrats.

- Vi pratar mera om det, det kommer lagar, vi får kunskap. Samtidigt upplever jag att tjejers utsatthet ökar med internet, det blir mer sexuella trakasserier i skolan och hårdare språkbruk.

Hon är själv utsatt på grund av det hon gör. På sin hemsida skriver hon att alla försök att trakassera henne kommer att polisanmälas. Rädd är hon dock inte, utom för döttrarnas skull. Den äldsta är tolv år.

- Det är en ålder där en massa skit börjar hända. Personer kan nå henne på nätet. Det finns risk att hennes gränser överskrids i en framtida relation. Hur kommer porren att påverka henne och de killar hon umgås med?

Nina Rung.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sedan ett halvår är Nina Rung och hennes familj gotlänningar. De bodde i Nacka utanför Stockholm och hade under flera år besökt Visby under Almedalsveckorna. Snart upptäckte de den stora öns skönhet och för något år sedan bestämde de sig för att flytta. Nu bor de i ett hus norr om Klintehamn på öns västsida med gångavstånd till havet.

- Det är så rofyllt! När allt snurrar och det är mycket bråk i sociala medier, då kan jag gå ned med hunden och se på solnedgången och känna att, ja solen går ned. Och i morgon går den upp igen. Då känns inte allt annat så stort.

Johan Ekfeldt/TT

FAKTA

Profilen

Nina Rung

Fyllde: 40 år den 26 december, på tidningsfri dag.

Gör: Kriminolog. Arbetar för att förebygga våld mot kvinnor och barn.

Bor: Strax norr om Klintehamn på Gotland.

Familj: Maken Peter och två döttrar, tolv och tre år gamla, samt en stor pudel.

Om att fylla 40: “Jag är tillfreds med livet jag lever. Jag ska bara se till att jorden blir en bättre plats att leva på för alla."

Så firar hon födelsedagen: “Jag är bättre på att ordna fest åt andra och den 26 december brukar folk ändå inte vara så tillgängliga. Men vi ska fira med några vänner som vi brukar träffa då."

På fritiden: Rider gärna tillsammans med äldsta dottern. Och tittar på solnedgångarna i havet.

Kultur och nöje

Fransk skådespelare död i skidolycka

Den franske skådespelaren Gaspard Ulliel har omkommit i en skidolycka. Arkivbild.
Foto: Mosa'ab Elshamy/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den franske skådespelaren och modellen Gaspard Ulliel har omkommit i en skidolycka i franska Alperna. Olyckan inträffade under tisdagen i skidorten La Rosière då Ulliel kolliderade med en annan skidåkare och ådrog sig svåra skallskador.

Hans familj bekräftar dödsfallet i ett uttalande till AFP via Ulliels agent. Ulliel blev 37 år gammal.

Ulliel uppmärksammades internationellt för sin roll som den unge Hannibal Lecter i "Hannibal rising" 2007 och för sitt porträtt av modemogulen Yves Saint Laurent i 2014 års biografiska film "Saint Laurent". Han har också en huvudroll i den kommande Marvelserien "Moon knight" tillsammans med Oscar Isaac och Ethan Hawke.

Gaspard Ulliel, som har en modellkarrär bakom sig, är ansiktet utåt för Chanels parfym Bleu de Chanel.

Sport

Legendarisk norsk fotbollstränare död

Nils Arne Eggen har gått bort. Arkivbild.
Foto: Ole Martin Wold/NTB/TT
Sport
Personligt
Sport Norsk fotboll har sorg.
Tränarlegendaren Nils Arne Eggen har gått bort, bekräftar Rosenborg på sin hemsida.
"Det är var med stor sorg Rosenborg i dag mottog beskedet att klubbens allra största legend är död", skriver klubben.

Han blev 80 år gammal.

– Det är förfärligt att höra. Han har betytt så enormt mycket för norsk fotboll och har drivit klubbfotbollen framåt och visat alla vad som är möjligt. Han är en gigant för alla norska fotbollstränare, säger Norges förbundskapten Ståle Solbakken till TV2.

Eggen ledde Rosenborg till stora framgångar mellan 1988 och 2002 och vann ligan hela 13 gånger under den perioden. Han tog också laget till en sensationell kvartsfinal i Champions League 1997.

Svenska hyllningar

Han gjorde senare comeback i klubben i två år mellan 2010 och 2011, efter att Erik Hamrén lämnat posten för att ta över det svenska landslaget.

– Det är Norges största och mest framgångsrika fotbollstränare genom tiderna, han var fantastisk och enormt stor i Rosenborg, Trondheim och hela Norge, säger Hamrén till Aftonbladet.

Eggen säkrade ytterligare en ligatitel med Rosenborg säsongen 2010, med spelare som Mikael Dorsin, Mikael Lustig och Rade Prica i laget.

– Det är så mycket man kan lyfta fram om Nils Arne, men Rosenborg, norsk fotboll och norsk idrott har Nils Arne att tacka för mycket. Han var banbrytande i sitt sätt att leda, tänka och vara på. Han skapade en tro i norsk fotboll och idrott att göra det omöjliga möjligt och en vi kan slå alla-mentalitet, säger Dorsin till Aftonbladet.

Norsk förbundskapten

Sedan 2019 står han som staty utanför Rosenborgs hemmaarena Lerkendal.

Utöver framgångarna med Rosenborg har han även varit norsk förbundskapten mellan 1974 och 1978.

De senaste åren har han haft bekymmer med hälsan och bland annat behövt amputera båda benen. Han genomförde även en njurtransplantation 2015.

Personligt

En urkraft mot våld och förtryck

Personligt
Personligt Som tvååring hamnade hon i fängelse eftersom hennes mamma och pappa ansågs farliga av det ungerska styret. Ett par år senare höll hennes styvfar sitt vapen mot hennes huvud och hotade trycka av. I dag arbetar Susanna Udvardi för frihet och mot våld och förtryck - och mot alla odds.

– Jag har upplevt så mycket våld, när jag var 13 år flyttade jag ifrån min mamma och min styvfar, som var militär och alkoholist, för att jag inte stod ut längre.

Susanna rymde till sin far och eftersom han bodde på landet tillsammans med sin flickvän, fick hon bo i hans lägenhet i Budapest. Det var ett ruffigt område dit inte ens den ungerska polisen begav sig.

– Och det kan jag säga dig, att den ungerska polisen är tuff!

Susanna Udvardi
Efter drygt 20 år i chefs- och vd-position inom IT-branschen bestämde sig Susanna Udvardi för att arbeta med något som hon upplever som mer meningsfullt.
Foto: Erika Udvardi

Susanna pluggade och jobbade som servitris för att kunna försörja sig. När hennes arbetskväll var slut hade bussarna slutat gå och hon joggade hem, en och en halv mil.

Många gånger hamnade hon i situationer där hon tvingades springa för livet och att hon i dag kan sitta ner vid arbetsbordet på Freezonen i Ystad med en kopp kaffe, det kan hon tacka sin snabbhet för.

– Jag har alltid varit snabb och var ungersk ungdomsmästarinna i sprint och på korta häcken i tre år, berättar hon. Min tränare var fantastisk, han fick mig att inse att man kan vända motgångar till något positivt.

Korsbanden i knäna orkade emellertid inte med påfrestningarna och hon fick ge upp den idrottskarriären. I stället sadlade hon om till bågskytte. Efter två år hade hon lyckats klättra upp på en ungersk silverplats bland damerna. På sätt och vis har hon idrotten att tacka för att hon finns i Sverige i dag.

– Jag skulle åka och tävla utomlands som 19-åring och min pappa skulle köra mig. Men vad myndigheterna inte visste var att vi tänkte fly till Frankrike.

Missade Frankrike

Susannas pappa kunde ingen engelska och Susanna kunde bara ungerska och ryska. De höll andan när de passerade landsgränserna, men till slut lyckades de ta sig till väst. Fast inte till Frankrike...

– Vi körde fel och kom aldrig till Frankrike, säger Susanna med ett litet leende. Vi visste inte riktigt hur det skulle vara vid franska gränsen, så när vi plötsligt körde över vatten tänkte vi inte så mycket på det. Men vi hamnade i Danmark i stället för Frankrike.

Susanna kom till slut till Sverige och fick flyktingstatus. Hennes pappa däremot återvände till Ungern, eftersom det blev för svårt för honom att lämna familj och vänner bakom sig.

På tre månader lärde sig Susanna svenska. Hon slet med sje-ljuden med hjälp av förinspelade kassettband lika målinriktat som hon tränat under sin elitidrottskarriär.

En stormig dag i Ystad. Susanna Udvardi och Snö söker lä strax utanför jobbet på Freezonen.
Foto: Jeanette Thelander

Hon pluggade, jobbade som diskplockare och funderade på att bli biolog. Men hon kom fram till att IT-branschen, som var dynamisk, kreativ och framtidsorienterad, var hennes plats i livet. Där stannade hon kvar i ett tjugotal år i ledande positioner som vd, marknadschef och försäljningschef.

– Men så småningom började jag fundera och kom fram till att jag ville göra något verkligt meningsfullt. När jag fick tips om att Freezonen annonserade efter en verksamhetsledare, så sökte jag jobbet och fick det.

Freezonen har sitt säte i Ystad men arbetar även i Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Skurups kommuner. Men driver också en nationell jourlinje på telefon för våldsutsatta.

– Vårt fysiska verksamhetsområde sträcker sig över fem kommuner och är till för alla våldsutsatta. Vi bedriver kvinnojour, tjej-jour och brottsofferjour. Vi har enormt mycket att göra, men tyvärr väldigt lite pengar. Många kommuner hänvisar gärna till oss, men stryker oss sedan ur budgeten.

– Det är inte hållbart i längden, vi som jobbar här är volontärer på fritiden också. Ändå har vi långa väntetider och hinner sällan arbeta proaktivt.

Som hjärntvätt

Susanna hade gärna sett att kommunerna arbetade mer förebyggande mot våldet, speciellt bland unga. På Freezonen kommer man i kontakt med ungefär 500 personer varje år som utsätts eller har utsatts för våld i någon form. Bland flickor är det inte sällan tal om hedersvåld, omgivet av komplicerad problematik.

– Det fungerar nästan som hjärntvätt i en sekt. När en flicka - eller pojke för den delen - väl vågar söka hjälp måste den personen ha stöd runt omkring sig hela tiden. Men tyvärr fungerar det dåligt här. Inte sällan blir de isolerade och ensamma i någon lägenhet eller på något vandrarhem.

Enligt Susanna är det i sådana lägen tankarna på den egna familjen gör sig påminda. Även om man har varit ofri, levt under hot om tvångsgifte och kanske även blivit fysiskt bestraffad händer det att personen återvänder till sin familj.

– Man tycker helt enkelt att den situationen som man har i sin familj trots allt är bättre än att vara helt ensam.

Kunskapen om hedersvåld i kommunerna och andra organisationer kunde vara betydligt bättre, menar Susanna.

– Det har inte hänt mycket sedan mordet på Fadime, inte förrän de senaste åren. Okunskapen är skrämmande.

Konkreta verktyg i ny bok

För att råda bot på kunskapsbristen och ge personal i exempelvis skolan konkreta verktyg att jobba med har Susanna Udvardi skrivit boken som hon själv har saknat, ”Alla barn har inte samma rättigheter. En bok om hedersvåld.”.

– Många tror att de gör en bra sak när de låter flickor i nicab sitta utanför klassrummet när man pratar om sex och samlevnad till exempel. Men tack och lov ändras det i den nya skollagen. Från första juni måste man tala om hedersvåld i skolan.

Boken har hon gjort tillsammans med en SO-lärare och sista delen i boken är väldigt ”hands-on”. Här hittar man bland annat konkreta frågor man bör ställa och saker man bör vara uppmärksam på om man misstänker att någon befinner sig farozonen för hedersvåldet.

– Det handlar inte bara om flickor och unga kvinnor. Det finns pojkar och unga män som inte vill, men som känner sig tvingade att kontrollera sina systrar till exempel.

Vägen framåt

Susanna ser bara en väg framåt och det är upplysning och samtal bland ungdomarna. Nyligen beviljades Freezonen pengar från Sparbanksstiftelsen för att kunna nå ut i skolorna och arbeta förebyggande med sjätte- och sjundeklassare genom kreativt skapande på temat ”frihet från våld”.

– Det ska bli så skönt att få möjlighet att komma ut. Jag hade gärna börjat redan på dagis! Om man börjar tala om de här sakerna tidigt kommer vi att kunna sätta stopp för våldsspiralen.

– Som det är nu är vi där när huset brinner och drar ut den skadade. Men långt innan dess går killen i skolan och påverkas av det man talar om där och vilka ideal som lyfts fram, konstaterar Susanna.

FAKTA

Susanna Udvardi

Ålder: 54 år.

Bor: På landet i sydost.

Familj: En vuxen son och en vuxen dotter, båda konstnärer.

Fritid: ”Jag pluggar alltid och fördjupar mig i det jag gör för att få kunskap och förståelse.” Tycker om att ta promenader med hunden Snö och har en passion för konst.

Aktuell: Väntar på att hennes bok ”Alla barn har inte samma rättigheter. En bok om hedersvåld.” ska gå i tryck under våren.

Kultur och nöje

Obamas moderådgivare död

André Leon Talley, amerikansk modeprofil och tidigare domare i amerikanska 'Next top model' har avlidit.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske modejournalisten och tidigare Vogue-redaktören André Leon Talley har avlidit. Talley blev något av en pionjär inom den amerikanska modevärlden, känd för sin verbala förmåga och sina iögonfallande kaftaner, hattar och tunikor, skriver The Guardian.

Han föddes 1948, växte upp under Jim Crow-eran i North Carolina, och kom att ägna större delen av sitt liv åt just mode. Förutom arbetet på Vogue blev han domare i amerikanska "Next top model" och 2008 även familjen Obamas egen moderådgivare. 2020 kritiserade han dock familjen Obama offentligt efter att det tidigare presidentparet, trots pandemin, hade haft en födelsedagsfest. Intervjuad i New York Times jämförde André Leon Talley paret Obama med Marie Antoinette.

– Jag tycker att nyrika som Obamas är riktigt tondöva..., sade han till New York Times.

– De behöver komma ihåg sina enkla rötter.

André Leon Talley blev 73 år.

Kultur och nöje

"Chapel of love"-sångerska död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Rosa Lee Hawkins, sångerska i 1960-talsgruppen The Dixie Cups, har avlidit i samband med en operation, uppger NME. Trion hade stora framgångar med låtar som "Chapel of love", "Iko iko" och "People say".

I gruppen ingick förutom Rosa Lee Hawkins även hennes storasyster Barbara Ann och kusin Joan Marie Johnson. Med "Chapel of love" lyckades de till och med peta ned Beatles "Love me do" från Billboardlistan 1964.

"Chapel of love" har gjorts i många coverversioner sedan dess, bland annat av Elton John och Bette Midler och förekommer i filmer som "Brudens far" och "Full metal jacket".

Rosa Lee Hawkins blev 76 år gammal.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur kan man jämföra lån i Norge?

Privatlån.com

När du ska låna pengar är det inte någon bra idé att nappa på det första bästa låneerbjudandet som du får. I stället är det bättre att ta din tid och jämföra olika lån för att försäkra dig om att du verkligen kommer att få ett lån med bästa möjliga villkor. Vi ska i denna artikel ta oss en titt på hur man kan jämföra lån i Norge.

Ta hjälp av en låneförmedlare

Ett av de absolut bästa sätten för att jämföra lån när man bor i Norge är att använda sig av en låneförmedlare. När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare ansöker denna i sin tur per automatik nämligen om lån hos flera olika aktörer åt dig. Därefter listas de låneerbjudanden som du har fått, och du kan välja ut det som har de allra bästa villkoren.

Genom att ansöka om ett lån via en låneförmedlare kan du därför ansöka om lån hos flera olika långivare, detta samtidigt som du bara behöver göra en enda låneansökan. Det ger dig därför största möjliga chans att lyckas finna bästa möjliga lån samtidigt som det sparar dig oerhört mycket tid.

En annan fördel med att ansöka om ett lån via en låneförmedlare är det faktum att det då inte behöver göras flera kreditupplysningar i ditt namn, utan det räcker med en. Detta är en fördel eftersom kreditupplysningar kan försämra din kreditpoäng, och görs det då alltför många kreditupplysningar på dig kan det påverka din kreditpoäng allvarligt. Detta är alltså dock inte något som du behöver oroa dig för genom att göra en låneansökan hos en låneförmedlare.

Vad ska man tänka på när man jämför lån?

En av de saker du bör tänka på när du ska jämföra lån är om det rör sig om ett lån med eller utan säkerhet. Väljer du att satsa på ett lån med säkerhet kommer du att behöva lämna någon av dina tillgångar i säkerhet till långivaren. Denna kan långivaren då ta ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka ditt lån så som ni har kommit överens om. Faktum är att man i många fall använder samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att kunna köpa en bil lämnar du då samma bil i säkerhet. Då kan alltså långivaren ta bilen ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka enligt er överenskommelse.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet om det kan resultera i att man kan bli av med någon av sina tillgångar kanske du undrar? Svaret på denna fråga är att långivaren tar en mindre risk när de ger dig ett lån med säkerhet än vad som är fallet när de ger dig ett utan. Men varför är då detta något positivt för dig som låntagare? Det är det eftersom faktum att banken tar en mindre ekonomisk risk innebär att de kan kompensera dig för detta på olika sätt och vis. Bland annat kan de erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till ett lån med säkerhet. Dessutom kan de i många fall erbjuda lån på större belopp än vad de kan göra när det gäller lån utan säkerhet.

När det gäller lån utan säkerhet är detta alltså lån som du inte behöver pantsätta någon av dina tillgångar för att kunna få. Just detta är också fördelen med dessa lån, alltså att du inte behöver riskera att bli av med någon av dina tillgångar om det är så att du får problem med tillbakabetalningen av lånet. Nackdelen med dessa lån är att långivaren tar en större risk genom att ge dig ett sådant. Detta är därför något som du får kompensera för genom att få en högre ränta samtidigt som du i vissa fall inte kan ansöka om lån på lika höga belopp. Har du tillgångar som du kan lämna som säkerhet kan därför ett lån med säkerhet vara att föredra.

En annan sak som det är mycket viktigt att tänka på när man ska jämföra lån är räntan. Ju lägre ränta du får på ditt lån desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar. Gör dock inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Tyvärr är detta nämligen ett misstag som många låntagare begår, och det är ett misstag att göra det eftersom den nominella räntan inte inkluderar samtliga kostnader som tillkommer till ett lån. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt övriga avgifter som kan tillkomma. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du därför reda på exakt hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Här gäller det helt enkelt att välja ett lån som har en så låg effektiv ränta som möjligt.

En annan sak som kan spela en viktig roll är den tid som du har på dig för att betala tillbaka ditt lån. Först och främst gäller det här att välja en återbetalningstid som resulterar i en månadskostnad som du kommer att ha råd med. Är det då en bra idé att välja en så lång återbetalningstid som möjligt eftersom detta ger dig lägsta möjliga månadskostnad? Svaret på den frågan är att det är det tyvärr inte. Skälet till det är att ju längre återbetalningstid du väljer desto högre blir nämligen räntan. Det är därför bäst att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du kommer att ha råd med, detta utan att för den sakens skull vara längre än nödvändigt eftersom det ger dig en högre ränta. Du får helt enkelt göra ditt bästa för att hitta en passande balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Numera har du som låntagare också alternativet att ansöka om ett så kallat snabblån. Detta är lån där det går snabbt att få ett svar på sin låneansökan. Är det så att din låneansökan beviljas går det dessutom snabbt att få pengarna utbetalda. Snabblån kan dessutom även du som har betalningsanmärkningar i många fall ansöka om. Nackdelen med dessa lån är dock det faktum att de har hög ränta och i de flesta fall även en väldigt kort återbetalningstid.

Kultur och nöje

Earth, Wind and Fires hitmakare död

Jon Lind skrev hitlåten 'Boogie wonderland' åt Earth, Wind and Fire (bilden). Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske låtskrivaren Jon Lind har avlidit, rapporterar NME. Lind är mest känd för "Boogie wonderland" som 1979 blev en megahit med Earth, Wind and Fire. Han skrev också Madonnas "Crazy for you" och arbetade under sin karriär även med artister som Cher, Vanessa Williams och The Temptations.

ASCAP, den amerikanska motsvarigheten till svenska Stim, beskriver honom som "en stor låtskrivare och en vacker själ" i ett uttalande. Man sörjer förlusten men skriver också att Jon Linds humor, musik och "underbara, generösa själ lever i våra hjärtan".

Senare i karriären blev Jon Lind chef på Hollywood Records där han jobbade med bland andra Miley Cyrus och Selena Gomez.

Jon Lind blev 73 år.

Personligt

Björn Natthiko Lindeblad är död

Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Personligt
Kultur och nöje
Personligt Den tidigare buddhistmunken och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad är död. Han avslutade sitt liv under måndagen, efter flera år med den obotliga sjukdomen ALS.
PREMIUM

"Om du läser det här, så har jag gått ur tiden", skriver Björn Natthiko Lindeblad i ett inlägg som publicerades hans sociala medier under tisdagsmorgonen.

Av inlägget framgår att han avslutade sitt liv under måndagen, "omgiven av nära och kära". Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år.

Han var civilekonom med ett chefsjobb inom näringslivet när han under 1990-talet valde att säga upp sig för att i stället leva som buddhistmunk. Under den tiden tog han sig namnet Natthiko, "Den som växer i visdom". Efter 17 år som munk lämnade han klosterlivet och återvände till Sverige.

Därefter har Björn Natthiko Lindeblad bland annat verkat som meditationslärare, föreläst och skrivit boken "Jag kan ha fel". 2012 valdes han till lyssnarnas sommarpratare i Sveriges Radio. Den 26 juni 2020 var han värd i Sommar i P1 för andra gången.

2018 diagnosticerades Björn Natthiko Lindeblad med den obotliga sjukdomen ALS.

"Tack alla ni som lyste upp mitt liv. Tack för att jag så ofta fick känna mig sedd, förstådd, uppskattad, litad på, stöttad, välkommen, ja till och med älskad", skriver han i sitt avskedsbrev.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Kultur och nöje

Skönsjungande doo wop-stjärna död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

The Five Satins frontman Fred Parris har avlidit i en ålder av 85 år, skriver NME.

Den amerikanska doo wop-gruppen är mest känd för låten "In the still of the night" från 1956, som även spelats in av The Beach Boys och Boyz II Men.

Texten till klassikern skrev Parris medan han tjänstgjorde som vakt vid en amerikansk armébas nära Philadelphia och låten har förekommit i filmer som "Dirty Dancing", "The Buddy Holly Story" och "The Irishman".

The Five Satins blev invald i The Vocal Group Hall of Fame 2003.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL