Personligt

Julälskare som njuter högtiden i stilla mak

Gun-Britt Lundström på Mellanheden har haft två hjärtinfarkter.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Malmö
Personligt Julen är fortfarande en kär högtid på året för Gun-Britt Lundström, även om hon fick en hjärtinfarkt för två år sedan, den 21 december - den andra hjärtinfarkten hon drabbats av. Numer försöker hon att inte stressa och sprider ut besök samt uppgifter och framför allt att lyssna på kroppen.
– Jag trodde att man skulle få mycket mer ont i bröstet, men så kraftig smärta får man inte. Jag har pratat med andra kvinnor som säger samma sak, säger hon.

Hon fortsätter att förklara att hon har lärt sig känna igen tecknen bättre och att hon blev förvånad över att en hjärtinfarkt inte skapar större bröstsmärta än vad det har gjort på henne. Däremot har hon fått ont i vänsterarmen, värk i käken och blivit varm, kallsvettig och anfådd.

Första gången var för nio år sedan. Då var hon 65 år och på en semesterresa i Spanien. Gun-Britt älskar att resa och förstod inte varför hon inte mådde bra på dessa varmare breddgrader.

– Jag fick svårt att andas och tänkte att det kanske berodde på värmen. Jag fick värk i vänster arm och det kändes som att någon höll mig runt halsen. Alla sade att jag skulle gå till sjukhuset, berättar Gun-Britt.

Hon uppsökte vården, tog prover och reste hem. Och det första hon gjorde när hon kom hem var att gå ned i tvättstugan för att tvätta upp resegarderoben. Och nu mådde hon dåligt igen.

– När jag kom upp till lägenheten ringde jag vårdcentralen och de skickade en ambulans.

– Jag hade haft en mindre hjärtinfarkt fick jag reda på sen.

På sjukhuset i Malmö fick hon läkemedel och två gånger gick läkarna in i kranskärlen och gjorde ballongvidgningar.

Gun-Britt berättar att hon blev lite arg på sig själv i efterhand, för att hon inte riktigt förstått tecknen, inte förstått allvaret.

– Jag kunde ha dött redan i Spanien. Hur kunde jag ha varit så nonchalant? Jag är så glad i mina döttrar och barnbarn.

Livet med dåvarande maken Jan fortsätter efter första infarkten med ungefär samma livskvalitet. De njuter av umgänge på kolonilotten på Ärtholmen i Mamlö, lagar mat och bjuder hem folk, men gräva i rabatterna orkar inte Gun-Britt längre. Hon lider av lungfibros och diabetes också. Efter några år dör hennes livskamrat Jan och kolonilotten säljs, dagen efter att hon har drabbats av ett inbrottsförsök. När ficklampan lös henne i ansiktet mitt i natten och hon blev så rädd att handen darrade när hon larmade grannarna, jobbade hjärtat på fint mitt under stresspåslaget.

– Jag skrek rakt ut, tänk att bli så rädd!

FAKTA

Profilen

Ålder: 76 år

Bor: På Mellanheden i Malmö

Familj: Änka sedan fem år, två vuxna döttrar och fyra barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Gör: Är pensionerad försäkringstjänsteman och aktiv inom PRO.

Intressen: - Jag är med i PRO:s styrelse och är ansvarig för resor, jag jobbade tidigare en tid som reseledare. Jag tycker också om kultur, jag är en allätare inom musiken och så gillar jag frågesport, är fyrfaldig Skånemästare i Radio Malmöhus. Jag är ett stort fan av MFF och gick på alla matcher förr.

På kolonilotten bodde hon och dåvarande maken under sommarhalvåret och numer bor hon året runt i en vindslägenhet med en stor uteplats. Det är ombonat med färgstarka textilier i Gun-Britts lägenhet och många tända ljus. I bakgrunden ligger en ljudmatta med stilla julmusik. Gun-Britt älskar att pynta vid advent, och mer till lucia och ännu mer dagarna innan jul. Hon tycker om den familjära ombonade högtiden, men har dragit ned på måstena genom åren.

– Det är Jesusbarnet som ska komma hit, inte hälsovårdsnämnden. Det räcker att städa lagom, säger hon och skrattar.

Det är lätt att glömma för vem och varför vi gör saker runt jul, och även svårt att prioritera även om vi är medvetna. Enligt hjärt- och lungfonden ökar antalet hjärtinfarkter med hela 40 procent under julafton. Forskarna tolkar det som att stress och oro är den bakomliggande boven.

– Sammantaget tycks stress och oro vara de viktigaste yttre faktorerna bakom det ökade antalet hjärtinfarkter under julen. Vi har inte funnit några belägg för att infarktpatienterna varit inblandade i fler konflikter och gräl under högtiden eller struntat i eventuell medicinering under dessa dagar. Längre resor, snöskottning eller ekonomiska bekymmer visade sig inte heller vara några uttalade triggers, säger David Erlinge, professor vid Skånes universitetssjukhus i Lund, i ett pressmeddelande från Hjärt- och lungfonden.

FAKTA

Fakta hjärtinfarkt

Drabbade i siffror: Varje år drabbas omkring 25 000 personer i Sverige av hjärtinfarkt. Årligen dör över 5 000 svenskar till följd av hjärtinfarkt. Dödstalen på grund av ischemiska hjärtsjukdomar har minskat med drygt 70 procent sedan 1987. Inom gruppen ischemiska hjärtsjukdomar är det framför allt hjärtinfarkter som har minskat i så hög grad. Antalet hjärtinfarkter har nästan halverats samtidigt som överlevnaden efter en hjärtinfarkt har ökat kraftigt.

Tiden är dyrbar: Experterna skiljer på hjärtinfarkt med ST-höjning på EKG (STEMI) och hjärtinfarkt utan ST-höjning (NSTEMI). En hjärtinfarkt med ST-höjning är allvarligare i det akuta skedet och varje minut är viktig när det gäller att återställa blodflödet i kärlet.

Källa: Hjärt- lungfonden

Julen 2019 den 21 december fick Gun-Britt Lundstöm en andra hjärtinfarkt. Hon var på restaurang i Malmö med sin dotter och svärson och tappade plötsligt matlusten. Hon ville inte äta, blev väldigt varm.

– Jag tyckte det tryckte över halsen och gjorde ont i armen, berättar Gun-Britt som ändå föreslog att hon skulle vila i dotterns centralt belägna lägenhet. Men efter en stund protesterade hon inte längre när svärsonen ville köra henne till sjukhuset. Det visade sig att hon fått en andra hjärtinfarkt.

– Då vågade jag inte säga emot, jag ville inte chansa. Det var en mindre hjärtinfarkt, berättar hon.

Det är svårt att se vid ett första ögonkast att Gun-Britt Lundström har hälsoproblem. Hon är rapp i tungan och det glittrar i de stora blå ögonen, hon utstrålar levnadsglädje och de rosamålade läpparna ler ofta. Men hon är mer rädd om sig nuförtiden och planerar alltid in en dag av återhämtning mellan aktiviteter och event. Och hemma sätter hon sig i fåtöljen efter att hon har dammsugat för att vila.

– Dammsugning är det jäkligaste jag vet, säger hon med bister uppsyn och skiner upp när hon berättar om pausen i sköna fåtöljen med spelet betapet efteråt.

Den planerade återhämtningen ger hon sig själv och hon känner sig också tryggare i och med att hon fått en pacemaker inopererad. Den mäter hjärtfrekvensen och sjukvårdspersonal kan kalla henne till kontroll om onormala värden uppvisas. Hjärtat måste hänga med lite till. Gun-Britt drömmer om att åka glaciärexpressen i Schweiz och se ut över alperna, men planerar för en något billigare resa med en väninna för tillfället.

– Det är lite lyxigt och dyrt att åka glaciärexpressen så vi får nog nöja oss med inlandsbanan, säger hon med ett leende.

I april väntar också en resa med PRO till Tyskland där hon håller i arrangemanget. Och snart kommer barnbarnsbarnet, ettåriga Elise på besök. En sak i taget, en dags återhämtning mellan varje aktivitet.

Gun-Britt Lundström på Mellanheden har haft två hjärtinfarkter.
Foto: Catharina Nilsson
Gun-Britt Lundström på Mellanheden har haft två hjärtinfarkter.
Foto: Catharina Nilsson
Gun-Britt Lundström på Mellanheden har haft två hjärtinfarkter.
Foto: Catharina Nilsson

Kultur och nöje

Fransk skådespelare död i skidolycka

Den franske skådespelaren Gaspard Ulliel har omkommit i en skidolycka. Arkivbild.
Foto: Mosa'ab Elshamy/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den franske skådespelaren och modellen Gaspard Ulliel har omkommit i en skidolycka i franska Alperna. Olyckan inträffade under tisdagen i skidorten La Rosière då Ulliel kolliderade med en annan skidåkare och ådrog sig svåra skallskador.

Hans familj bekräftar dödsfallet i ett uttalande till AFP via Ulliels agent. Ulliel blev 37 år gammal.

Ulliel uppmärksammades internationellt för sin roll som den unge Hannibal Lecter i "Hannibal rising" 2007 och för sitt porträtt av modemogulen Yves Saint Laurent i 2014 års biografiska film "Saint Laurent". Han har också en huvudroll i den kommande Marvelserien "Moon knight" tillsammans med Oscar Isaac och Ethan Hawke.

Gaspard Ulliel, som har en modellkarrär bakom sig, är ansiktet utåt för Chanels parfym Bleu de Chanel.

Sport

Legendarisk norsk fotbollstränare död

Nils Arne Eggen har gått bort. Arkivbild.
Foto: Ole Martin Wold/NTB/TT
Sport
Personligt
Sport Norsk fotboll har sorg.
Tränarlegendaren Nils Arne Eggen har gått bort, bekräftar Rosenborg på sin hemsida.
"Det är var med stor sorg Rosenborg i dag mottog beskedet att klubbens allra största legend är död", skriver klubben.

Han blev 80 år gammal.

– Det är förfärligt att höra. Han har betytt så enormt mycket för norsk fotboll och har drivit klubbfotbollen framåt och visat alla vad som är möjligt. Han är en gigant för alla norska fotbollstränare, säger Norges förbundskapten Ståle Solbakken till TV2.

Eggen ledde Rosenborg till stora framgångar mellan 1988 och 2002 och vann ligan hela 13 gånger under den perioden. Han tog också laget till en sensationell kvartsfinal i Champions League 1997.

Svenska hyllningar

Han gjorde senare comeback i klubben i två år mellan 2010 och 2011, efter att Erik Hamrén lämnat posten för att ta över det svenska landslaget.

– Det är Norges största och mest framgångsrika fotbollstränare genom tiderna, han var fantastisk och enormt stor i Rosenborg, Trondheim och hela Norge, säger Hamrén till Aftonbladet.

Eggen säkrade ytterligare en ligatitel med Rosenborg säsongen 2010, med spelare som Mikael Dorsin, Mikael Lustig och Rade Prica i laget.

– Det är så mycket man kan lyfta fram om Nils Arne, men Rosenborg, norsk fotboll och norsk idrott har Nils Arne att tacka för mycket. Han var banbrytande i sitt sätt att leda, tänka och vara på. Han skapade en tro i norsk fotboll och idrott att göra det omöjliga möjligt och en vi kan slå alla-mentalitet, säger Dorsin till Aftonbladet.

Norsk förbundskapten

Sedan 2019 står han som staty utanför Rosenborgs hemmaarena Lerkendal.

Utöver framgångarna med Rosenborg har han även varit norsk förbundskapten mellan 1974 och 1978.

De senaste åren har han haft bekymmer med hälsan och bland annat behövt amputera båda benen. Han genomförde även en njurtransplantation 2015.

Personligt

En urkraft mot våld och förtryck

Personligt
Personligt Som tvååring hamnade hon i fängelse eftersom hennes mamma och pappa ansågs farliga av det ungerska styret. Ett par år senare höll hennes styvfar sitt vapen mot hennes huvud och hotade trycka av. I dag arbetar Susanna Udvardi för frihet och mot våld och förtryck - och mot alla odds.

– Jag har upplevt så mycket våld, när jag var 13 år flyttade jag ifrån min mamma och min styvfar, som var militär och alkoholist, för att jag inte stod ut längre.

Susanna rymde till sin far och eftersom han bodde på landet tillsammans med sin flickvän, fick hon bo i hans lägenhet i Budapest. Det var ett ruffigt område dit inte ens den ungerska polisen begav sig.

– Och det kan jag säga dig, att den ungerska polisen är tuff!

Susanna Udvardi
Efter drygt 20 år i chefs- och vd-position inom IT-branschen bestämde sig Susanna Udvardi för att arbeta med något som hon upplever som mer meningsfullt.
Foto: Erika Udvardi

Susanna pluggade och jobbade som servitris för att kunna försörja sig. När hennes arbetskväll var slut hade bussarna slutat gå och hon joggade hem, en och en halv mil.

Många gånger hamnade hon i situationer där hon tvingades springa för livet och att hon i dag kan sitta ner vid arbetsbordet på Freezonen i Ystad med en kopp kaffe, det kan hon tacka sin snabbhet för.

– Jag har alltid varit snabb och var ungersk ungdomsmästarinna i sprint och på korta häcken i tre år, berättar hon. Min tränare var fantastisk, han fick mig att inse att man kan vända motgångar till något positivt.

Korsbanden i knäna orkade emellertid inte med påfrestningarna och hon fick ge upp den idrottskarriären. I stället sadlade hon om till bågskytte. Efter två år hade hon lyckats klättra upp på en ungersk silverplats bland damerna. På sätt och vis har hon idrotten att tacka för att hon finns i Sverige i dag.

– Jag skulle åka och tävla utomlands som 19-åring och min pappa skulle köra mig. Men vad myndigheterna inte visste var att vi tänkte fly till Frankrike.

Missade Frankrike

Susannas pappa kunde ingen engelska och Susanna kunde bara ungerska och ryska. De höll andan när de passerade landsgränserna, men till slut lyckades de ta sig till väst. Fast inte till Frankrike...

– Vi körde fel och kom aldrig till Frankrike, säger Susanna med ett litet leende. Vi visste inte riktigt hur det skulle vara vid franska gränsen, så när vi plötsligt körde över vatten tänkte vi inte så mycket på det. Men vi hamnade i Danmark i stället för Frankrike.

Susanna kom till slut till Sverige och fick flyktingstatus. Hennes pappa däremot återvände till Ungern, eftersom det blev för svårt för honom att lämna familj och vänner bakom sig.

På tre månader lärde sig Susanna svenska. Hon slet med sje-ljuden med hjälp av förinspelade kassettband lika målinriktat som hon tränat under sin elitidrottskarriär.

En stormig dag i Ystad. Susanna Udvardi och Snö söker lä strax utanför jobbet på Freezonen.
Foto: Jeanette Thelander

Hon pluggade, jobbade som diskplockare och funderade på att bli biolog. Men hon kom fram till att IT-branschen, som var dynamisk, kreativ och framtidsorienterad, var hennes plats i livet. Där stannade hon kvar i ett tjugotal år i ledande positioner som vd, marknadschef och försäljningschef.

– Men så småningom började jag fundera och kom fram till att jag ville göra något verkligt meningsfullt. När jag fick tips om att Freezonen annonserade efter en verksamhetsledare, så sökte jag jobbet och fick det.

Freezonen har sitt säte i Ystad men arbetar även i Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Skurups kommuner. Men driver också en nationell jourlinje på telefon för våldsutsatta.

– Vårt fysiska verksamhetsområde sträcker sig över fem kommuner och är till för alla våldsutsatta. Vi bedriver kvinnojour, tjej-jour och brottsofferjour. Vi har enormt mycket att göra, men tyvärr väldigt lite pengar. Många kommuner hänvisar gärna till oss, men stryker oss sedan ur budgeten.

– Det är inte hållbart i längden, vi som jobbar här är volontärer på fritiden också. Ändå har vi långa väntetider och hinner sällan arbeta proaktivt.

Som hjärntvätt

Susanna hade gärna sett att kommunerna arbetade mer förebyggande mot våldet, speciellt bland unga. På Freezonen kommer man i kontakt med ungefär 500 personer varje år som utsätts eller har utsatts för våld i någon form. Bland flickor är det inte sällan tal om hedersvåld, omgivet av komplicerad problematik.

– Det fungerar nästan som hjärntvätt i en sekt. När en flicka - eller pojke för den delen - väl vågar söka hjälp måste den personen ha stöd runt omkring sig hela tiden. Men tyvärr fungerar det dåligt här. Inte sällan blir de isolerade och ensamma i någon lägenhet eller på något vandrarhem.

Enligt Susanna är det i sådana lägen tankarna på den egna familjen gör sig påminda. Även om man har varit ofri, levt under hot om tvångsgifte och kanske även blivit fysiskt bestraffad händer det att personen återvänder till sin familj.

– Man tycker helt enkelt att den situationen som man har i sin familj trots allt är bättre än att vara helt ensam.

Kunskapen om hedersvåld i kommunerna och andra organisationer kunde vara betydligt bättre, menar Susanna.

– Det har inte hänt mycket sedan mordet på Fadime, inte förrän de senaste åren. Okunskapen är skrämmande.

Konkreta verktyg i ny bok

För att råda bot på kunskapsbristen och ge personal i exempelvis skolan konkreta verktyg att jobba med har Susanna Udvardi skrivit boken som hon själv har saknat, ”Alla barn har inte samma rättigheter. En bok om hedersvåld.”.

– Många tror att de gör en bra sak när de låter flickor i nicab sitta utanför klassrummet när man pratar om sex och samlevnad till exempel. Men tack och lov ändras det i den nya skollagen. Från första juni måste man tala om hedersvåld i skolan.

Boken har hon gjort tillsammans med en SO-lärare och sista delen i boken är väldigt ”hands-on”. Här hittar man bland annat konkreta frågor man bör ställa och saker man bör vara uppmärksam på om man misstänker att någon befinner sig farozonen för hedersvåldet.

– Det handlar inte bara om flickor och unga kvinnor. Det finns pojkar och unga män som inte vill, men som känner sig tvingade att kontrollera sina systrar till exempel.

Vägen framåt

Susanna ser bara en väg framåt och det är upplysning och samtal bland ungdomarna. Nyligen beviljades Freezonen pengar från Sparbanksstiftelsen för att kunna nå ut i skolorna och arbeta förebyggande med sjätte- och sjundeklassare genom kreativt skapande på temat ”frihet från våld”.

– Det ska bli så skönt att få möjlighet att komma ut. Jag hade gärna börjat redan på dagis! Om man börjar tala om de här sakerna tidigt kommer vi att kunna sätta stopp för våldsspiralen.

– Som det är nu är vi där när huset brinner och drar ut den skadade. Men långt innan dess går killen i skolan och påverkas av det man talar om där och vilka ideal som lyfts fram, konstaterar Susanna.

FAKTA

Susanna Udvardi

Ålder: 54 år.

Bor: På landet i sydost.

Familj: En vuxen son och en vuxen dotter, båda konstnärer.

Fritid: ”Jag pluggar alltid och fördjupar mig i det jag gör för att få kunskap och förståelse.” Tycker om att ta promenader med hunden Snö och har en passion för konst.

Aktuell: Väntar på att hennes bok ”Alla barn har inte samma rättigheter. En bok om hedersvåld.” ska gå i tryck under våren.

Kultur och nöje

Obamas moderådgivare död

André Leon Talley, amerikansk modeprofil och tidigare domare i amerikanska 'Next top model' har avlidit.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske modejournalisten och tidigare Vogue-redaktören André Leon Talley har avlidit. Talley blev något av en pionjär inom den amerikanska modevärlden, känd för sin verbala förmåga och sina iögonfallande kaftaner, hattar och tunikor, skriver The Guardian.

Han föddes 1948, växte upp under Jim Crow-eran i North Carolina, och kom att ägna större delen av sitt liv åt just mode. Förutom arbetet på Vogue blev han domare i amerikanska "Next top model" och 2008 även familjen Obamas egen moderådgivare. 2020 kritiserade han dock familjen Obama offentligt efter att det tidigare presidentparet, trots pandemin, hade haft en födelsedagsfest. Intervjuad i New York Times jämförde André Leon Talley paret Obama med Marie Antoinette.

– Jag tycker att nyrika som Obamas är riktigt tondöva..., sade han till New York Times.

– De behöver komma ihåg sina enkla rötter.

André Leon Talley blev 73 år.

Kultur och nöje

"Chapel of love"-sångerska död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Rosa Lee Hawkins, sångerska i 1960-talsgruppen The Dixie Cups, har avlidit i samband med en operation, uppger NME. Trion hade stora framgångar med låtar som "Chapel of love", "Iko iko" och "People say".

I gruppen ingick förutom Rosa Lee Hawkins även hennes storasyster Barbara Ann och kusin Joan Marie Johnson. Med "Chapel of love" lyckades de till och med peta ned Beatles "Love me do" från Billboardlistan 1964.

"Chapel of love" har gjorts i många coverversioner sedan dess, bland annat av Elton John och Bette Midler och förekommer i filmer som "Brudens far" och "Full metal jacket".

Rosa Lee Hawkins blev 76 år gammal.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Allt du behöver veta om företagslån 2021

Privatlån.com Det kan finnas flera olika anledningar till att man kan behöva ansöka om ett företagslån. Det kan handla om allt från att du vill ta ditt företag till nästa nivå av tillväxt till att du vill kunna finansiera renoveringar och andra liknande saker. I denna artikel ska vi ta oss en närmare titt på just företagslån och allt du behöver veta om de.

Så fungerar ett företagslån

Ett företagslån fungerar i mångt och mycket på samma sätt som ett vanligt privatlån. Skillnaden är den att du ansöker om ett lån för ditt företag i stället för att ansöka om ett lån för dig som privatperson. Företagslån finns tillgängliga oavsett vilken typ av företag som du har. Du kan alltså ansöka om ett sådant oavsett om du har en enskild firma, ett aktiebolag eller ett handelsbolag.

Företagslån med säkerhet

Precis som när det gäller vanliga privatlån brukar man skilja på företagslån med säkerhet och sådana utan säkerhet. Ett företagslån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet som långivaren kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna så som det är tänkt. När det gäller privatlån brukar detta röra sig om saker som en bostad eller en bil, men när det gäller företagslån kan det i stället handla om att du använder dig av en borgenär eller en företagsinteckning. Oavsett vilket tar långivaren en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett företagslån med säkerhet än vad de gör när de ger dig ett lån utan säkerhet. Skulle du inte klara av att betala tillbaka pengarna kan långivaren nämligen ta det som du lämnat i säkerhet från dig. Detta kanske kan låta som en nackdel, men faktum att långivaren tar en mindre risk innebär i sin tur att de kan erbjuda dig flera andra fördelar. För det första kan du med lån med säkerhet ofta låna större belopp när det gäller företagslån än vad som är fallet när det kommer till lån utan säkerhet. Faktum att långivaren tar en mindre ekonomisk risk innebär även att de kan erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta vinner du och ditt företag förstås mycket på eftersom det då blir billigare för dig att låna pengar.

Företagslån utan säkerhet

Alternativet till att ta ett företagslån med säkerhet är att ta ett utan säkerhet. Precis som namnet antyder behöver du inte lämna något i säkerhet när det kommer till ett sådant lån. Detta är förstås en stor fördel eftersom du då inte tar en lika stor risk när du lånar pengar som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Nackdelen är dock den att långivaren tar en större ekonomisk risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet. Detta får du därför kompensera för på två olika sätt. Dels har du i de flesta fall inte möjligheten att ta lån på lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. Dessutom brukar sådana lån i de allra flesta fall ha en betydligt högre ränta än vad lån med säkerhet har. Har du möjligheten att lämna något i säkerhet när du ska låna pengar å ditt företags räkning kan det därför vara värt att göra det.

Vad krävs för att kunna få ett företagslån beviljat?

Vad krävs då för att kunna få ett företagslån beviljat? Detta är dels något som kan variera beroende på vilken långivare du vänder dig till, dels vilken typ av företag du har och hur länge det har varit verksamt. Rör det sig till exempel om ett helt nystartat företag kan kraven vara hårdare än vad som är fallet med ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst. Det handlar helt enkelt om att långivaren vill kunna vara så säker som möjligt på att du och ditt företag verkligen kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Av förklarliga skäl kan de känna sig mer säkra på att du ska kunna göra detta om du har ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst än vad som är fallet när det kommer till ett helt nystartat företag.

Det hela beror också på om det rör sig om ett företagslån med eller utan säkerhet. Rör det sig om ett företagslån med säkerhet kommer du att behöva någon form av tillgång som du kan lämna i säkerhet. Detta kan till exempel röra sig om ditt företags egendom eller din utrustning och så vidare.

Du som har ett helt nystartat företag, eller som behöver låna pengar för att kunna starta upp ett, kommer av förklarliga skäl stöta på hårdare krav. Eftersom långivaren i detta fall inte har något bevis på att du redan går med vinst och kommer klara av att betala tillbaka lånet kommer du behöva försäkra denne om att du kommer kunna göra det på andra sätt. Detta kan bland annat handla om att du kommer behöva förse långivaren med en noggrann beskrivning av din affärsplan. Långivaren behöver då i sin tur avgöra ifall din affärsplan är gångbar eller inte och om ifall de tror att du kommer att kunna betala tillbaka lånet så som det är tänkt eller inte.

Vill du låna ett mindre belopp?

Är du ute efter att låna ett mindre belopp pengar till ditt företag? Då kommer du i de flesta fall att behöva vända dig till en annan typ av långivare än de traditionella bankerna. Dessa brukar i många fall nämligen bara ge dig lån på större belopp. Generellt sett kan man säga att om du ska låna mellan 5000–100 000 kr så kommer du att behöva vända dig till en annan typ av långivare än en bank. Detta är dock förstås något som kan variera från bank till bank.

Undvik de vanliga fallgroparna

Det finns en mängd misstag som det är vanligt att företag gör när de ska ansöka om ett lån. En av dessa är att de inte läser igenom lånevillkoren tillräckligt noga. Se därför alltid till att göra detta så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar när du väl har accepterat ett låneerbjudande. Det är också viktigt att du fokuserar på den effektiva räntan och inte bara den nominella. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma till ditt lån. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du alltså en helhetsbild över hur mycket det kommer att kosta dig att låna pengar medan den nominella räntan bara förser dig med en delvis bild. Det är också viktigt att du väljer att lån som passar ditt företag så bra som möjligt samt satsar på en långivare som du känner dig trygg med.

Kultur och nöje

Earth, Wind and Fires hitmakare död

Jon Lind skrev hitlåten 'Boogie wonderland' åt Earth, Wind and Fire (bilden). Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske låtskrivaren Jon Lind har avlidit, rapporterar NME. Lind är mest känd för "Boogie wonderland" som 1979 blev en megahit med Earth, Wind and Fire. Han skrev också Madonnas "Crazy for you" och arbetade under sin karriär även med artister som Cher, Vanessa Williams och The Temptations.

ASCAP, den amerikanska motsvarigheten till svenska Stim, beskriver honom som "en stor låtskrivare och en vacker själ" i ett uttalande. Man sörjer förlusten men skriver också att Jon Linds humor, musik och "underbara, generösa själ lever i våra hjärtan".

Senare i karriären blev Jon Lind chef på Hollywood Records där han jobbade med bland andra Miley Cyrus och Selena Gomez.

Jon Lind blev 73 år.

Personligt

Björn Natthiko Lindeblad är död

Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Personligt
Kultur och nöje
Personligt Den tidigare buddhistmunken och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad är död. Han avslutade sitt liv under måndagen, efter flera år med den obotliga sjukdomen ALS.
PREMIUM

"Om du läser det här, så har jag gått ur tiden", skriver Björn Natthiko Lindeblad i ett inlägg som publicerades hans sociala medier under tisdagsmorgonen.

Av inlägget framgår att han avslutade sitt liv under måndagen, "omgiven av nära och kära". Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år.

Han var civilekonom med ett chefsjobb inom näringslivet när han under 1990-talet valde att säga upp sig för att i stället leva som buddhistmunk. Under den tiden tog han sig namnet Natthiko, "Den som växer i visdom". Efter 17 år som munk lämnade han klosterlivet och återvände till Sverige.

Därefter har Björn Natthiko Lindeblad bland annat verkat som meditationslärare, föreläst och skrivit boken "Jag kan ha fel". 2012 valdes han till lyssnarnas sommarpratare i Sveriges Radio. Den 26 juni 2020 var han värd i Sommar i P1 för andra gången.

2018 diagnosticerades Björn Natthiko Lindeblad med den obotliga sjukdomen ALS.

"Tack alla ni som lyste upp mitt liv. Tack för att jag så ofta fick känna mig sedd, förstådd, uppskattad, litad på, stöttad, välkommen, ja till och med älskad", skriver han i sitt avskedsbrev.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Kultur och nöje

Skönsjungande doo wop-stjärna död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

The Five Satins frontman Fred Parris har avlidit i en ålder av 85 år, skriver NME.

Den amerikanska doo wop-gruppen är mest känd för låten "In the still of the night" från 1956, som även spelats in av The Beach Boys och Boyz II Men.

Texten till klassikern skrev Parris medan han tjänstgjorde som vakt vid en amerikansk armébas nära Philadelphia och låten har förekommit i filmer som "Dirty Dancing", "The Buddy Holly Story" och "The Irishman".

The Five Satins blev invald i The Vocal Group Hall of Fame 2003.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL