Personligt

Födelsedag till lunch - sedan firar hon julafton

Personligt
Gärsnäs För många barn kanske det låter som en mardröm - att fylla år på julafton. Men Lena Saksis föräldrar var alltid noga med att hon verkligen skulle få fira sin födelsedag, ofta med barnkalas. Först därefter tog julstöket vid.

– Våra grannar och vänner måste ha älskat mina föräldrar, skrattar Lena när hon tänker på hur husen runt omkring tömdes på barn och de vuxna lämnades i fred för att ordna med förberedelserna för julaftonsfirandet.

– Det var nog värre för mina föräldrar...

Även i de små detaljerna var det noga med att Lena skulle få sin alldeles egen dag. Födelsedagspresenterna fick inte slås in i julklappspapper, utan det skulle vara vanligt presentpapper kring paketen.

– Förmiddagen var min. Ungefär fram till lunch var det min födelsedag, sedan blev det julafton, minns Lena som egentligen bara såg en nackdel med att fylla år just den dagen på året:

– Om man inte fick det man önskade varken i födelsedagspresent eller i julklapp så var det ett helt år tills man på nytt hade chansen att få det man önskade. Andra hade kanske bara ett halvår tills det kom en ny chans.

Barnkalasen på julafton blev många. Några år senare blev det i stället populära partyn och fester under mellandagarna. När Lena var i tonåren innebar röda dagar stängt på riktigt. Affärer och nöjesställen stod tomma hela julen och efter flera sådana dagar på raken, utan möten med kompisarna, längtade man efter att få slå klackarna i taket.

– Jag gillar fest och party. Men i år ska jag faktiskt inte fira jul alls.Vissa år känner man - vad det ska bli kul! Det ska vara stor gran och mycket presenter, man känner för att fixa en superjul. Men inte varje år. Och nu råder det ju coronarestriktioner igen...

Att följa rekommendationer och restriktioner är viktigt. Kanske särskilt viktigt om man råkar vara myndighetschef. Det är där Lena befinner sig i dag, närmare bestämt i Skurup.

– Jag är arkitekt från början och har varit i branschen sedan 1985. Efter många år började jag bli nyfiken på vad som händer på andra sidan bordet och fick mitt första offentliga jobb på Tomelilla kommun. Det var jättekul, man hanterar många typer av ärenden och får träffa mycket folk. Jag gillar att jobba offentligt och är ganska obyråkratisk.

Släkten kommer från Tornedalen och Saksi är mammas flicknamn. Men Lena är född i Karlstad och vet berätta att uttrycket ”Sola i Karlstad” inte har med vädret att göra. Sola var en glad och trevlig servitris vars rykte spred sig långväga och det är alltså hon som etsat sig fast i folkmun, inte solen.

Arkitektstudierna tog henne till Stockholm men efter flera kortare visiter till Österlen fastnade hon för platsen. Hon slog sig ner permanent i Gladsax 1995 där hon drev egen arkitektbyrå.

– Jag hade en massa kompisar som hade flyttat ner till Österlen och det är verkligen en fantastisk plats! Himlen är hög, man ser från horisont till horisont. Men visst, på vintern gäller det att ha en bra bil med fyrhjulsdrift och rejäla däck. Och så ska man vara förberedd på att man kommer att bli insnöad någon vecka varje vinter. Bor man på åkrarna blir det så, konstaterar hon med upphöjt lugn.

De senaste åren har hon flyttat och bytt jobb flera gånger. Men egentligen var det bara när hon jobbade på Boverket i Karlskrona som hon var tvungen att lämna Österlen för en tid. I dagarna flyttar hon in i sitt senaste hus, en villa i Gärsnäs.

– För första gången är det inte något renoveringsobjekt, säger hon med ett skratt. Det är bara att flytta rakt in. Till och med trädgården är klar, den behöver bara underhåll.

Det är kanske inte vad man förväntar sig av en utbildad arkitekt. Lena försäkrar emellertid att hon verkligen gillar att renovera gamla hus och att hon kommer att få sitt lystmäte även i framtiden:

– Jag har ett litet sommarhus i Norje i Blekinge också. Det är däremot ett renoveringsobjekt och allt behöver göras i ordning, inklusive trädgården.

Den utmaningen omfamnar hon och det lilla huset köpte hon 2012 med en tydlig baktanke: Sweden Rock-festivalen.

– Det är bara sex minuters gångväg dit, så läget är perfekt! Jag kan sitta i trädgården och lyssna om jag vill. Och jag kan gå hem och byta om till kvällspasset.

Lena är vis av erfarenhet. Festivalen ligger tidigt på året, innan havet har hunnit värmas upp.

– Så på kvällen blir det alltid kyligt, även om det kan vara varmt på dagarna. Och om det är stekhett på dagen - vilket det ofta är - så får man solfrossa och behöver verkligen varma kläder framåt småtimmarna.

Festivalen 2002 blev hennes första, när hon hängde med en kompis. Sedan dess har hon inte missat en enda, även om den blivit inställd de senaste två åren på grund av corona-pandemin.

– Det är som att vara i en bubbla, med massor av bra band. Jag brukar hinna med att se ett 30-tal. Det blir allt från hård hårdrock och stora gamla band till lite avantgarde. Det är kanske inte så vanligt att 60-åriga damer gillar death metal och trash, men det gör jag. Fast jag gillar även de gamla banden som Guns ’n‘ Roses till exempel.

Det faktum att festivalen ligger innan skolorna fått sommarlov och att man inte riktar sig till ungdomar utan har sin specifika målgrupp med stammisar som ofta återkommer år från år gör Sweden Rock-festivalen speciell.

– Medelåldern är typ 40 och stämningen är fantastisk! Det blir inga bråk, alla är där för att man gillar musiken och för att träffa andra som också gör det.

Trädgården som hör till sommarhuset i Norje behöver i nuläget en hel del kärlek och omvårdnad. Lena gillar mycket liv i trädgården och ser gärna ”mormors torparträdgård” som förebild. Det ska vara lite ”lagom rufsigt” och det ska vara mycket blommor:

– Jag har planterat rhododendron, körsbärsträd, praktmagnolia, kejsarträd... Och tulpanlökar, massor av tulpanlökar har jag petat ner, men jag hann inte de sista hundra, vintern kom oväntat tidigt... Men det kan bli fler chanser längre fram, kanske i januari. Jag har haft rosor som blommat på julafton, så vem vet?

Rosor, irisar och hostor hör till hennes favoriter just nu och växter är något som ofta har fått följa med i de olika flyttarna. Inomhus har hon en julkaktus som hon fått av sin mamma, som i sin tur fått den av Lenas mormor. Men utomhus finns det inte många växter med släktrötter. I stället är det kompisar och grannar som har delat med sig av en hel del plantor och sticklingar.

– Man kan titta på dem och tänka ”Den där fick jag av Anki, som hade fått den av den gamla damen längre ner på gatan” - det blir också växter med en historia.

Hon kunde ha lagt till ”i ett socialt sammanhang”. För det är tydligt att Lena är en väldigt social person, nyfiken och intresserad av andra.

– Jag gillar att träffa folk och det måste man göra i ett yrke som mitt. Det handlar hela tiden om väldigt mycket möten. Och trädgård, kontinuiteten som finns där... En trädgård kräver tid och ett långsiktigt perspektiv. Det finns ju kinesiska ordspråk som säger att man blir lycklig om man har en trädgård. Det ligger nog en viss sanning i det.

Årets jul firas alltså inte. Men nästa år, när Lena fyller 65, lär bli en sådan där extra-allt-superjul.

– När man fyller jämnt så har man förtur på julen. Det förstår även andras svärföräldrar och släkt. Så det har faktiskt sina fördelar att fylla år på julafton!

FAKTA

Profilen

Ålder: 64 (fyller år i dag).

Bor: Gärsnäs.

Familj: Dottern Nikki Schmidt som är visuell kommunikatör i Malmö och Kim Schmidt som är arkitekt i Kramfors.

Intressen: Gillar bilar, hus och trädgård. ”Klättrade i berg förr i världen när jag var yngre och starkare”. Reser gärna och har varit i 47 länder men aldrig i Sydamerika - ”dit vill jag väldigt gärna”. Målar lite ibland, förr blev det akvarell, nu mest akryl. ”Det är inte fast som olja eller flyktigt som akvarell utan mitt emellan”.

Kultur och nöje

Fransk skådespelare död i skidolycka

Den franske skådespelaren Gaspard Ulliel har omkommit i en skidolycka. Arkivbild.
Foto: Mosa'ab Elshamy/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den franske skådespelaren och modellen Gaspard Ulliel har omkommit i en skidolycka i franska Alperna. Olyckan inträffade under tisdagen i skidorten La Rosière då Ulliel kolliderade med en annan skidåkare och ådrog sig svåra skallskador.

Hans familj bekräftar dödsfallet i ett uttalande till AFP via Ulliels agent. Ulliel blev 37 år gammal.

Ulliel uppmärksammades internationellt för sin roll som den unge Hannibal Lecter i "Hannibal rising" 2007 och för sitt porträtt av modemogulen Yves Saint Laurent i 2014 års biografiska film "Saint Laurent". Han har också en huvudroll i den kommande Marvelserien "Moon knight" tillsammans med Oscar Isaac och Ethan Hawke.

Gaspard Ulliel, som har en modellkarrär bakom sig, är ansiktet utåt för Chanels parfym Bleu de Chanel.

Sport

Legendarisk norsk fotbollstränare död

Nils Arne Eggen har gått bort. Arkivbild.
Foto: Ole Martin Wold/NTB/TT
Sport
Personligt
Sport Norsk fotboll har sorg.
Tränarlegendaren Nils Arne Eggen har gått bort, bekräftar Rosenborg på sin hemsida.
"Det är var med stor sorg Rosenborg i dag mottog beskedet att klubbens allra största legend är död", skriver klubben.

Han blev 80 år gammal.

– Det är förfärligt att höra. Han har betytt så enormt mycket för norsk fotboll och har drivit klubbfotbollen framåt och visat alla vad som är möjligt. Han är en gigant för alla norska fotbollstränare, säger Norges förbundskapten Ståle Solbakken till TV2.

Eggen ledde Rosenborg till stora framgångar mellan 1988 och 2002 och vann ligan hela 13 gånger under den perioden. Han tog också laget till en sensationell kvartsfinal i Champions League 1997.

Svenska hyllningar

Han gjorde senare comeback i klubben i två år mellan 2010 och 2011, efter att Erik Hamrén lämnat posten för att ta över det svenska landslaget.

– Det är Norges största och mest framgångsrika fotbollstränare genom tiderna, han var fantastisk och enormt stor i Rosenborg, Trondheim och hela Norge, säger Hamrén till Aftonbladet.

Eggen säkrade ytterligare en ligatitel med Rosenborg säsongen 2010, med spelare som Mikael Dorsin, Mikael Lustig och Rade Prica i laget.

– Det är så mycket man kan lyfta fram om Nils Arne, men Rosenborg, norsk fotboll och norsk idrott har Nils Arne att tacka för mycket. Han var banbrytande i sitt sätt att leda, tänka och vara på. Han skapade en tro i norsk fotboll och idrott att göra det omöjliga möjligt och en vi kan slå alla-mentalitet, säger Dorsin till Aftonbladet.

Norsk förbundskapten

Sedan 2019 står han som staty utanför Rosenborgs hemmaarena Lerkendal.

Utöver framgångarna med Rosenborg har han även varit norsk förbundskapten mellan 1974 och 1978.

De senaste åren har han haft bekymmer med hälsan och bland annat behövt amputera båda benen. Han genomförde även en njurtransplantation 2015.

Personligt

En urkraft mot våld och förtryck

Personligt
Personligt Som tvååring hamnade hon i fängelse eftersom hennes mamma och pappa ansågs farliga av det ungerska styret. Ett par år senare höll hennes styvfar sitt vapen mot hennes huvud och hotade trycka av. I dag arbetar Susanna Udvardi för frihet och mot våld och förtryck - och mot alla odds.

– Jag har upplevt så mycket våld, när jag var 13 år flyttade jag ifrån min mamma och min styvfar, som var militär och alkoholist, för att jag inte stod ut längre.

Susanna rymde till sin far och eftersom han bodde på landet tillsammans med sin flickvän, fick hon bo i hans lägenhet i Budapest. Det var ett ruffigt område dit inte ens den ungerska polisen begav sig.

– Och det kan jag säga dig, att den ungerska polisen är tuff!

Susanna Udvardi
Efter drygt 20 år i chefs- och vd-position inom IT-branschen bestämde sig Susanna Udvardi för att arbeta med något som hon upplever som mer meningsfullt.
Foto: Erika Udvardi

Susanna pluggade och jobbade som servitris för att kunna försörja sig. När hennes arbetskväll var slut hade bussarna slutat gå och hon joggade hem, en och en halv mil.

Många gånger hamnade hon i situationer där hon tvingades springa för livet och att hon i dag kan sitta ner vid arbetsbordet på Freezonen i Ystad med en kopp kaffe, det kan hon tacka sin snabbhet för.

– Jag har alltid varit snabb och var ungersk ungdomsmästarinna i sprint och på korta häcken i tre år, berättar hon. Min tränare var fantastisk, han fick mig att inse att man kan vända motgångar till något positivt.

Korsbanden i knäna orkade emellertid inte med påfrestningarna och hon fick ge upp den idrottskarriären. I stället sadlade hon om till bågskytte. Efter två år hade hon lyckats klättra upp på en ungersk silverplats bland damerna. På sätt och vis har hon idrotten att tacka för att hon finns i Sverige i dag.

– Jag skulle åka och tävla utomlands som 19-åring och min pappa skulle köra mig. Men vad myndigheterna inte visste var att vi tänkte fly till Frankrike.

Missade Frankrike

Susannas pappa kunde ingen engelska och Susanna kunde bara ungerska och ryska. De höll andan när de passerade landsgränserna, men till slut lyckades de ta sig till väst. Fast inte till Frankrike...

– Vi körde fel och kom aldrig till Frankrike, säger Susanna med ett litet leende. Vi visste inte riktigt hur det skulle vara vid franska gränsen, så när vi plötsligt körde över vatten tänkte vi inte så mycket på det. Men vi hamnade i Danmark i stället för Frankrike.

Susanna kom till slut till Sverige och fick flyktingstatus. Hennes pappa däremot återvände till Ungern, eftersom det blev för svårt för honom att lämna familj och vänner bakom sig.

På tre månader lärde sig Susanna svenska. Hon slet med sje-ljuden med hjälp av förinspelade kassettband lika målinriktat som hon tränat under sin elitidrottskarriär.

En stormig dag i Ystad. Susanna Udvardi och Snö söker lä strax utanför jobbet på Freezonen.
Foto: Jeanette Thelander

Hon pluggade, jobbade som diskplockare och funderade på att bli biolog. Men hon kom fram till att IT-branschen, som var dynamisk, kreativ och framtidsorienterad, var hennes plats i livet. Där stannade hon kvar i ett tjugotal år i ledande positioner som vd, marknadschef och försäljningschef.

– Men så småningom började jag fundera och kom fram till att jag ville göra något verkligt meningsfullt. När jag fick tips om att Freezonen annonserade efter en verksamhetsledare, så sökte jag jobbet och fick det.

Freezonen har sitt säte i Ystad men arbetar även i Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Skurups kommuner. Men driver också en nationell jourlinje på telefon för våldsutsatta.

– Vårt fysiska verksamhetsområde sträcker sig över fem kommuner och är till för alla våldsutsatta. Vi bedriver kvinnojour, tjej-jour och brottsofferjour. Vi har enormt mycket att göra, men tyvärr väldigt lite pengar. Många kommuner hänvisar gärna till oss, men stryker oss sedan ur budgeten.

– Det är inte hållbart i längden, vi som jobbar här är volontärer på fritiden också. Ändå har vi långa väntetider och hinner sällan arbeta proaktivt.

Som hjärntvätt

Susanna hade gärna sett att kommunerna arbetade mer förebyggande mot våldet, speciellt bland unga. På Freezonen kommer man i kontakt med ungefär 500 personer varje år som utsätts eller har utsatts för våld i någon form. Bland flickor är det inte sällan tal om hedersvåld, omgivet av komplicerad problematik.

– Det fungerar nästan som hjärntvätt i en sekt. När en flicka - eller pojke för den delen - väl vågar söka hjälp måste den personen ha stöd runt omkring sig hela tiden. Men tyvärr fungerar det dåligt här. Inte sällan blir de isolerade och ensamma i någon lägenhet eller på något vandrarhem.

Enligt Susanna är det i sådana lägen tankarna på den egna familjen gör sig påminda. Även om man har varit ofri, levt under hot om tvångsgifte och kanske även blivit fysiskt bestraffad händer det att personen återvänder till sin familj.

– Man tycker helt enkelt att den situationen som man har i sin familj trots allt är bättre än att vara helt ensam.

Kunskapen om hedersvåld i kommunerna och andra organisationer kunde vara betydligt bättre, menar Susanna.

– Det har inte hänt mycket sedan mordet på Fadime, inte förrän de senaste åren. Okunskapen är skrämmande.

Konkreta verktyg i ny bok

För att råda bot på kunskapsbristen och ge personal i exempelvis skolan konkreta verktyg att jobba med har Susanna Udvardi skrivit boken som hon själv har saknat, ”Alla barn har inte samma rättigheter. En bok om hedersvåld.”.

– Många tror att de gör en bra sak när de låter flickor i nicab sitta utanför klassrummet när man pratar om sex och samlevnad till exempel. Men tack och lov ändras det i den nya skollagen. Från första juni måste man tala om hedersvåld i skolan.

Boken har hon gjort tillsammans med en SO-lärare och sista delen i boken är väldigt ”hands-on”. Här hittar man bland annat konkreta frågor man bör ställa och saker man bör vara uppmärksam på om man misstänker att någon befinner sig farozonen för hedersvåldet.

– Det handlar inte bara om flickor och unga kvinnor. Det finns pojkar och unga män som inte vill, men som känner sig tvingade att kontrollera sina systrar till exempel.

Vägen framåt

Susanna ser bara en väg framåt och det är upplysning och samtal bland ungdomarna. Nyligen beviljades Freezonen pengar från Sparbanksstiftelsen för att kunna nå ut i skolorna och arbeta förebyggande med sjätte- och sjundeklassare genom kreativt skapande på temat ”frihet från våld”.

– Det ska bli så skönt att få möjlighet att komma ut. Jag hade gärna börjat redan på dagis! Om man börjar tala om de här sakerna tidigt kommer vi att kunna sätta stopp för våldsspiralen.

– Som det är nu är vi där när huset brinner och drar ut den skadade. Men långt innan dess går killen i skolan och påverkas av det man talar om där och vilka ideal som lyfts fram, konstaterar Susanna.

FAKTA

Susanna Udvardi

Ålder: 54 år.

Bor: På landet i sydost.

Familj: En vuxen son och en vuxen dotter, båda konstnärer.

Fritid: ”Jag pluggar alltid och fördjupar mig i det jag gör för att få kunskap och förståelse.” Tycker om att ta promenader med hunden Snö och har en passion för konst.

Aktuell: Väntar på att hennes bok ”Alla barn har inte samma rättigheter. En bok om hedersvåld.” ska gå i tryck under våren.

Kultur och nöje

Obamas moderådgivare död

André Leon Talley, amerikansk modeprofil och tidigare domare i amerikanska 'Next top model' har avlidit.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske modejournalisten och tidigare Vogue-redaktören André Leon Talley har avlidit. Talley blev något av en pionjär inom den amerikanska modevärlden, känd för sin verbala förmåga och sina iögonfallande kaftaner, hattar och tunikor, skriver The Guardian.

Han föddes 1948, växte upp under Jim Crow-eran i North Carolina, och kom att ägna större delen av sitt liv åt just mode. Förutom arbetet på Vogue blev han domare i amerikanska "Next top model" och 2008 även familjen Obamas egen moderådgivare. 2020 kritiserade han dock familjen Obama offentligt efter att det tidigare presidentparet, trots pandemin, hade haft en födelsedagsfest. Intervjuad i New York Times jämförde André Leon Talley paret Obama med Marie Antoinette.

– Jag tycker att nyrika som Obamas är riktigt tondöva..., sade han till New York Times.

– De behöver komma ihåg sina enkla rötter.

André Leon Talley blev 73 år.

Kultur och nöje

"Chapel of love"-sångerska död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Rosa Lee Hawkins, sångerska i 1960-talsgruppen The Dixie Cups, har avlidit i samband med en operation, uppger NME. Trion hade stora framgångar med låtar som "Chapel of love", "Iko iko" och "People say".

I gruppen ingick förutom Rosa Lee Hawkins även hennes storasyster Barbara Ann och kusin Joan Marie Johnson. Med "Chapel of love" lyckades de till och med peta ned Beatles "Love me do" från Billboardlistan 1964.

"Chapel of love" har gjorts i många coverversioner sedan dess, bland annat av Elton John och Bette Midler och förekommer i filmer som "Brudens far" och "Full metal jacket".

Rosa Lee Hawkins blev 76 år gammal.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Kultur och nöje

Earth, Wind and Fires hitmakare död

Jon Lind skrev hitlåten 'Boogie wonderland' åt Earth, Wind and Fire (bilden). Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske låtskrivaren Jon Lind har avlidit, rapporterar NME. Lind är mest känd för "Boogie wonderland" som 1979 blev en megahit med Earth, Wind and Fire. Han skrev också Madonnas "Crazy for you" och arbetade under sin karriär även med artister som Cher, Vanessa Williams och The Temptations.

ASCAP, den amerikanska motsvarigheten till svenska Stim, beskriver honom som "en stor låtskrivare och en vacker själ" i ett uttalande. Man sörjer förlusten men skriver också att Jon Linds humor, musik och "underbara, generösa själ lever i våra hjärtan".

Senare i karriären blev Jon Lind chef på Hollywood Records där han jobbade med bland andra Miley Cyrus och Selena Gomez.

Jon Lind blev 73 år.

Personligt

Björn Natthiko Lindeblad är död

Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Personligt
Kultur och nöje
Personligt Den tidigare buddhistmunken och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad är död. Han avslutade sitt liv under måndagen, efter flera år med den obotliga sjukdomen ALS.
PREMIUM

"Om du läser det här, så har jag gått ur tiden", skriver Björn Natthiko Lindeblad i ett inlägg som publicerades hans sociala medier under tisdagsmorgonen.

Av inlägget framgår att han avslutade sitt liv under måndagen, "omgiven av nära och kära". Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år.

Han var civilekonom med ett chefsjobb inom näringslivet när han under 1990-talet valde att säga upp sig för att i stället leva som buddhistmunk. Under den tiden tog han sig namnet Natthiko, "Den som växer i visdom". Efter 17 år som munk lämnade han klosterlivet och återvände till Sverige.

Därefter har Björn Natthiko Lindeblad bland annat verkat som meditationslärare, föreläst och skrivit boken "Jag kan ha fel". 2012 valdes han till lyssnarnas sommarpratare i Sveriges Radio. Den 26 juni 2020 var han värd i Sommar i P1 för andra gången.

2018 diagnosticerades Björn Natthiko Lindeblad med den obotliga sjukdomen ALS.

"Tack alla ni som lyste upp mitt liv. Tack för att jag så ofta fick känna mig sedd, förstådd, uppskattad, litad på, stöttad, välkommen, ja till och med älskad", skriver han i sitt avskedsbrev.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Kultur och nöje

Skönsjungande doo wop-stjärna död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

The Five Satins frontman Fred Parris har avlidit i en ålder av 85 år, skriver NME.

Den amerikanska doo wop-gruppen är mest känd för låten "In the still of the night" från 1956, som även spelats in av The Beach Boys och Boyz II Men.

Texten till klassikern skrev Parris medan han tjänstgjorde som vakt vid en amerikansk armébas nära Philadelphia och låten har förekommit i filmer som "Dirty Dancing", "The Buddy Holly Story" och "The Irishman".

The Five Satins blev invald i The Vocal Group Hall of Fame 2003.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL