Resor

Snöyoga och sparksafari för den vågade

Ridningen runt Trumvallen går i en varierad terräng. Ofta är snön meterdjup.
Foto: Trumvallen Fjällridning
Resor
Resor Det finns mer att göra i naturen på vintern än att åka skidor. Till exempel kan man testa skatecross, fatbikecykling eller snöskovandring. Här är några av vinterns udda äventyr runt om i landet.
PREMIUM

Nej, alla vill varken åka slalom eller längskidor. Många är trötta på skidskor och har åkt pulka vintrarna igenom. Vad gör man då? Här är några tips.

Sväva fram i skärgården

En svävare bärs upp av en luftkudde, som just svävar fram över underlaget, och kan ta sig fram över såväl is som vatten. Att åka svävare över isbelagda fjärdar i vinterskärgården är en härlig upplevelse. I många skärgårdar används de av Sjöräddningen och som ett alternativ till den ordinarie båttrafiken. Det finns även företag som erbjuder taxiresor och nöjesturer med svävare, till exempel Svisch Air i Stockholms mellanskärgård. Ett bra ställe att utgå från – eller ta sikte på – är Svartsö. Här finns vinteröppna Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem, Bistro Sågen och en vedeldad bastu vid vattnet.

Vandra med snöskor i Västerbotten

Med snöskor på fötterna blir det möjligt att vandra även om snön ligger djup. Runt om i landet finns flera företag som arrangerar guidade snöskoturer. Ett exempel är Granö Beckasin mellan Umeå och Lycksele i Västerbotten. Här erbjuds både kortare prova på-turer, längre utflykter på de omgivande myrarna och en kvällstur med vandring i månens sken.

Skåda norrsken i Abisko

Norrskensspaning är en aktivitet som lockar långväga turister till norra Sverige. Samtidigt finns det också många svenskar som aldrig har upplevt det speciella ljusfenomenet. Bäst förutsättningar är det vid mörkt och klart väder, allra helst på en öppen plats utan störande belysning. Ett populärt resmål för ändamålet är Abisko, med Aurora Sky Station, som erbjuder första parkett. Även vid Svenska Turistföreningens turiststation i Abisko är förutsättningarna goda för att njuta av polarnatten. I Abisko finns också möjlighet att testa andra vinteraktiviteter som isklättring, snöskovandring och turskidåkning.

Vinterridning i Härjedalen

Ridning förknippas ofta med varmare årstider, men att höra snön knarra under hovarna kan vara minst lika härligt. Dessutom är hästryggen varm och skön att sitta på. Landet runt finns flera ridföretag som erbjuder turridning på vintern.

Ett av dem är Trumvallen Fjällridning i Vemdalen, Härjedalen, en westerninspirerad hästranch omgiven av höga fjäll, skog och myrmarker. Här erbjuds flera olika ridturer vintertid, alltifrån korta slädturer till flerdagarspaket med helpension. De senare inkluderar även skoterturer, isfiske, häst- och slädåkning – och skijoring, vilket innebär att man tolkar på slalomskidor bakom en galopperande häst.

Hundspann i Norrbotten

Att fara fram genom ett gnistrande vitt landskap enbart med hjälp av kraften från hundar är en fantastisk upplevelse. I fjällen finns otaliga företag som erbjuder kortare prova på-turer, men det finns också ställen som tar gästerna på längre utfärder. Ett av dem är Northern Soul Journeys i Ängesträsk i Norrbotten, drygt fem mil norr om Boden. Här bor och verkar paret Jeremias och Hannah Kinnunen Levy tillsammans med sina alaskan huskies. De arrangerar bland annat en heldagstur som låter gästerna prova på livet som hundspannsförare för en dag.

Sparksafari i Dalarna

En klassisk spark kan vara ett oumbärligt transportmedel vintertid, men också ett kul och udda vinteräventyr – åtminstone för dem som bor i södra Sverige och aldrig har använt en förut. En av de första sparkarna med stålmedar tillverkades i Orsa och i dag är sparkar en vanlig syn i den här delen av Dalarna. För den som vill ta sig runt på egen hand finns sparkar att låna på många av hotellen runt Siljan. Om isen är tjock är ett tips att glida ut på Siljan och sparka ut på den vidsträckta sjön. I Vikarbyn nordväst om Rättvik kan oerfarna åkare följa med Green Owl Travel på en guidad sparksafari och lära sig mer om bygden.

Fatbike och yoga i Lofsdalen

Med en så kallad fatbike, en mountainbike med extra breda däck, blir det möjligt att trampa fram även i djup snö. Ännu enklare blir det om man följer ett skoterspår. På så sätt kan du komma ut i svåråtkomliga fjällmiljöer utan ljudet från en skotermotor. Flera sportaffärer i fjällen har börjat hyra ut den här typen av cyklar, exempelvis Karins Sportbod i Lofsdalen. Ett trevligt mål att ta sikte på är Våffelstugan på 820 meters höjd med utsikt över hela Lofsdalen. Vill du bara cykla ena vägen kan du åka bandvagn hem. En annan udda vinteraktivitet som kan testas här är snöyoga, som utförs på renskinn i snön framför en värmande brasa.

Äventyrspark på is i Stockholm

I vinter har fältet utanför Sjöhistoriska museet i Stockholm förvandlats till Nordens största äventyrspark på is. Det 3 500 kvadratmeter stora vinterlandet Scandinavian Ice Adventure har olika isbanor som gör det möjligt att testa bland annat ishockey, skridskodisco eller skatecross, ett fartfyllt äventyr med både lutningar, hopp och tvära svängar. Men här erbjuds också lugnare aktiviteter som eisstock, som påminner om curling och boule, och skridskoåkning på en hjärtformad kärleksbana.

Annika Goldhammer/TT

Med så kallade fatbikes är det möjligt att cykla även i snö.
Med så kallade fatbikes är det möjligt att cykla även i snö.
Foto: Martin Olson
Med hjälp av varma kläder, renfällar och värmande brasa kan man göra yoga även i snön.
Med hjälp av varma kläder, renfällar och värmande brasa kan man göra yoga även i snön.
Foto: Lofsdalen Outdoor
Norrsken över Aurora Sky Station i Abisko.
Norrsken över Aurora Sky Station i Abisko.
Foto: Chad Blakley/Lightsoverlapland
Att åka svävare är udda, men fullt möjligt i skärgårdsmiljö.
Att åka svävare är udda, men fullt möjligt i skärgårdsmiljö.
Foto: Bo Lind
Att åka hundspann är ett härligt sätt att uppleva den svenska fjällvärlden.
Att åka hundspann är ett härligt sätt att uppleva den svenska fjällvärlden.
Foto: Annika Goldhammer
Snöskovandring i Granö i Västerbotten. Att gå med snöskor är en allt populärare vinteraktivitet.
Snöskovandring i Granö i Västerbotten. Att gå med snöskor är en allt populärare vinteraktivitet.
Foto: Bea Holmberg
Trumvallen Fjällridning i Vemdalen är ett snösäkert resmål.
Trumvallen Fjällridning i Vemdalen är ett snösäkert resmål.
Foto: Trumvallen Fjällridning
Spark är ett bra alternativ för dem som inte åker skridskor och ändå vill glida fram över isen.
Spark är ett bra alternativ för dem som inte åker skridskor och ändå vill glida fram över isen.
Foto: Annika Goldhammer

FAKTA

Hyr och prova på

Vill du vidga vyerna och testa något nytt har många fjälldestinationer både utrustning att hyra och aktivitetsföretag som arrangerar guidade turer. Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen brukar också erbjuda kurser och prova på-aktiviteter på olika håll.

Resor

Helsingfors – en stad där kulturen blomstrar

Helsingfors nya centrumbibliotek Ode utmärks av djärva former. Här välkomnas besökare inte bara för att låna böcker, utan också för att använda en symaskin eller att besöka fotostudion.
Foto: Anders Pihl
Resor
Resor Helsingfors fortsätter att utvecklas på kulturens område. Valmöjligheterna är många för en fullmatad helgresa med allt från arkitektur och konst till design och gastronomi.
PREMIUM

Resor

Den finska huvudstaden bjuder ofta på överraskningar för den kulturintresserade. På stadens främsta affärsgata Alexandersgatan pågår kommersen för fullt. Här förväntar man sig inte att hitta annat än lyxbutiker och bankpalats. Men på nummer 13 lyser plötsligt det brokiga Glasshouse Helsinki upp gatubilden. En liten galleria med bästa läge som ett fastighetsbolag har upplåtit för små, personliga butiker för ”hållbar shopping”, en alternativ bokhandel och ett stort konstgalleri.

Det är osannolikt, men ändå typiskt Helsingfors – här har de så kallade mjuka värdena en starkare ställning än i Sverige. Det är de massiva kultursatsningarna i staden under de senaste tio åren ett bevis på.

Helsingfors växer snabbt just nu och kulturen har en självklar plats. Nya spektakulära signaturbyggnader berikar stadsbilden nästan varje år. Bland de senaste tillskotten märks ett nytt centralt utomhusbad, ett nytt stadsbibliotek, ett nytt danshus och – snart – ett nytt designmuseum.

Frågan är också om någon annan stad har lika många bra konsthallar på en så liten yta. Kiasma, Helsinki Art Museum, Helsingfors Konsthall, Ateneum och nya underjordiska Amos Rex ligger alla i en radie av några hundra meter från varandra.

Många menar att denna utveckling satte igång på allvar när Helsingfors blev utnämnd till designhuvudstad 2012. Designdistriktet i Rödbergen var redan känt för sina många designbutiker, men fick då en mer officiell status som turistattraktion. Samma år byggdes Tystnadens kapell, eller Kampens kapell som det också kallas; en sfärisk byggnad i stadens absoluta centrum där alla som vill kan gå in för en stunds stillhet.

Bredvid modig arkitektur och stolta designtraditioner har stadens myndigheter insett vikten av att få kulturens enskilda utövare att frodas. Helsingfors har gott om så kallade kreativa zoner med plats för olika kulturella inslag, ofta i gamla industribyggnader. Några exempel är Konepaja, Teurastamo och Cable Factory, som stödjer kultur av många slag och inspirerar oss besökare.

Mia Franck är finlandssvensk författare och aktuell med den hyllade romanen "Galanterna" som gavs ut 2021. Hon är femte generationens Helsingforsbo och älskar stadens geografi.

–  Det fascinerande med Helsingfors är dess läge precis vid havet. Öarna ligger nära, till många går det båt.

På senare år har det satsats på kultur också på olika öar, utomhus, berättar Mia Franck. I somras kunde man åka färja till ön Skanslandet där Helsingfors första stora konstbiennal hölls. På ön intill ligger världsarvet Sveaborg, en sjöfästning där det är tjockt med både svensk och finsk kulturhistoria.

Men var finner besökare det mest aktuella kulturutbudet för en helg? Mia Franck nämner Myhelsinki.fi som en bra sajt för att kolla efter museum och konserter.

–  Den häftigaste kulturen hittar man dock inte alltid där. Själv tänker jag att kulturen är staden. Kanske måste man röra sig bort från absoluta centrum för att förstå den.

En god idé kan vara att ta en promenad och titta på husen, föreslår hon.

–  Börja med fotoutställningen som finns permanent på elskåpen i stadsdelen Kronohagen. Därifrån är det nära till Saluhallen i Hagnäs, som fortfarande verkligen är en saluhall. Gå sedan vidare in i Berghäll som någon nyligen kallade för vårt Berlin. Det är en levande stadsdel där det oberoende av tid på dygnet rör sig människor.

Mia Franck håller med om att Helsingfors utvecklats mycket som kulturstad på senare tid.

–  Staden har blivit mer öppen för andra sätt att göra kultur på. Det går att hitta andra röster helt enkelt, andra blickar på Finland. På senare år har det exempelvis ordnats utställningar där queer inte är något slags undantag utan en del av kulturen med en egen röst, en viktig del av samhället.

När Mia Franck behöver en paus besöker hon ofta Ode, Helsingfors nya och framåtblickande centrumbibliotek i tre våningar, som invigdes 2018.

–  Överst kan man läsa en bok i kaféet med utsikt. På andra våningen kan man bara hänga och fascineras av allt man får använda med bibliotekskortet, som symaskin, inspelningsstudio, fotostudio och skrivare i storformat.

Hon går också gärna till Skatuddskajen på centrala ön Skatudden.

–  Det finns en mängd olika sorters ställen i de gamla hamnmagasinen. Intill Skatudden ligger också kafébåten Relanders Grund, ett av mina favoritställen sommartid.

Anders Pihl/TT

Nya Folks Hotel ligger mitt i Konepaja, ett före detta industriområde som nu hyser många kulturella aktiviteter.
Nya Folks Hotel ligger mitt i Konepaja, ett före detta industriområde som nu hyser många kulturella aktiviteter.
Foto: Anders Pihl
Tystnadens kapell ligger där det dagtid passerar många människor i Helsingfors.
Tystnadens kapell ligger där det dagtid passerar många människor i Helsingfors.
Foto: Anders Pihl
Innergården på Lasipalatsi (Glaspalatset) pryds numera med ljusinsläppen till det nya underjordiska konstmuseet Amos Rex.
Innergården på Lasipalatsi (Glaspalatset) pryds numera med ljusinsläppen till det nya underjordiska konstmuseet Amos Rex.
Foto: Anders Pihl
Mia Franck är finlandssvensk författare, aktuell med romanen 'Galanterna' (2021).
Mia Franck är finlandssvensk författare, aktuell med romanen "Galanterna" (2021).
Foto: Niklas Sandström
Jättemålningar av Katharina Grosse på Helsinki Art Museum, ett av fem riktigt bra konstmuseum på en liten yta i Helsingfors.
Jättemålningar av Katharina Grosse på Helsinki Art Museum, ett av fem riktigt bra konstmuseum på en liten yta i Helsingfors.
Foto: Anders Pihl
Relanders Grund är en kafébåt som ligger nära Skatudden i centrala Helsingfors.
Relanders Grund är en kafébåt som ligger nära Skatudden i centrala Helsingfors.
Foto: Anders Pihl
På tredje våningen till Helsingfors nya stadsbibliotek Ode finns utlåning av böcker och musik, en barnavdelning och ett kafé med fina vyer.
På tredje våningen till Helsingfors nya stadsbibliotek Ode finns utlåning av böcker och musik, en barnavdelning och ett kafé med fina vyer.
Foto: Anders Pihl
Det finska designundret fortsätter att trivas, här på Formverk mitt i Designdistriktet.
Det finska designundret fortsätter att trivas, här på Formverk mitt i Designdistriktet.
Foto: Anders Pihl

FAKTA

Helsingfors

Allmänt

Gustav Wasa grundade Helsingfors 1550. Så sent som 1900 var staden nästan helt svenskspråkig. I dag har bara fyra procent svenska som förstaspråk, men det ännu tvåspråkigt på alla officiella skyltar. Med förorter och grannstäder har Helsingfors nära 1 miljon invånare. I hela Finland bor det 5,3 miljoner.

Resa dit

Flyg direkt från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg. Färjor går från Stockholm med Silja Line och Viking Line. Den som vill göra en lyxkryssning väljer Silja Lines A-hytter.

Bo

Hotel U14. Nyöppnat fyrstjärnigt boutiquehotell med förträffligt läge ett par kvarter från Esplanaden. Härlig frukost. Dubbelrum från cirka 1 760 kronor per natt.

Folks Hotel Konepaja. Nytt hotell i ombyggd industribyggnad i heta Konepaja, ett område med kulturaktiviteter. Dubbelrum från cirka 1 150 kronor per natt.

GLO Hotel Art. Varmt välkomnande i en mycket vacker jugend-byggnad. Dubbelrum från cirka 1 000 kronor per natt.

Kommunikationer

Spårvagnar och bussar utgör en välfungerande kollektivtrafik. Helsingfors-kortet gäller på all kollektivtrafik. Till de nära öarna finns i regel täta båtturer. Taxi är något billigare än i Sverige.

Prisnivå

Priserna i city ligger strax under de svenska, och några kvarter från de populäraste stråken hittar du alltid restauranger och kaféer som är betydligt billigare än på motsvarande lägen i Stockholm eller Göteborg.

Mat och dryck

Chéri. Medelhavsinspirerade smårätter att dela på. Avslappnat, elegant och definitivt njutbart.

Nolla. Ny populär ekologisk krog med strikt hållbar filosofi där komposten faktiskt står i matsalen.

Grön. All mat här är vegetarisk och kommer från närområdet kring Helsingfors. Den är dessutom sensationellt god. En Michelinstjärna.

Helsingfors ligger mitt i skärgården.
Helsingfors ligger mitt i skärgården.
Foto: Anders Pihl
 Grillad purjolök på Michelin-restaurangen Grön, där allt som serveras kommer inom nära avstånd från Helsingfors
Grillad purjolök på Michelin-restaurangen Grön, där allt som serveras kommer inom nära avstånd från Helsingfors
Foto: Anders Pihl

FAKTA

Tips för en kulturhelg i Helsingfors

+ Svenska Teatern. Att Helsingfors är en av svenska språkets främsta teaterstäder glöms lätt bort.

+ Rolig gallerirunda. På sajten myhelsinki.fi finns bra tips på konstgallerier. Sök på "galleri" på sajten.

+ Glasshouse Helsinki. Osannolik shoppinggalleria med hållbara butiker och stort konstgalleri.

+ Teurastamo (Slakthuset). Slakthusområdet är sedan 2012 en plats för kultur, restauranger och barer.

+ G-Livelab. Scen för livemusik på musikens villkor med unikt högtalarsystem.

+ Tanssin Talo (Danshuset). Jättebyggnad helt tillägnad danskonsten. Invigs i februari 2022.

Konstgalleriet på Glasshouse Helsinki. Här syns verk av skulptören Pasi Karjula.
Konstgalleriet på Glasshouse Helsinki. Här syns verk av skulptören Pasi Karjula.
Foto: Anders Pihl

Resor

Sju toppkaféer som bullar upp

Damien Foschiatti och hans team av bagare och konditorer har skapat ett franskt pilgrimsmål med svensk touch.
Foto: Johan Öberg
Resor
Resor En skön fikastund är vi alla värda. Huvudstaden bullar upp med en mängd lockande ställen. Här är sju Stockholmskaféer i toppklass.
PREMIUM

Utifrån ser inte Magnus Johanssons Bageri & Konditori mycket ut för världen, granne med en lågprisbutik i Hammarby sjöstad. Men väl inne förstår vi att vi just har hittat ett av stans bästa kaféer. Konditorn Magnus Johansson berättar dock att pandemin varit nära att knäcka stället:

–  Det har varit väldigt tufft, men vi räddades bland annat av att sjöstadsborna ser oss som ”sitt” fik och fortsatte komma, säger han.

I branschen är han välkänd. Han skapade Nobelmiddagens efterrätt elva år i rad, gjorde desserten till kungens 75-årsmiddag och har jobbat på flera topprestauranger.

–  Vårt utbud följer säsongerna. Nu vid jul är det så klart saffran som gäller, liksom hjortron och lingon. På hösten blir det mycket äpple, och när våren kommer fläder och rabarber.

Här finns dessutom både laktosfritt och veganskt.

–  Svårast att ersätta är ägg. Men man kan göra mycket gott även om det blir annorlunda.

Hans egen favorit just nu är matbröd på kulturspannmål – sorter som riskerar att försvinna på grund av stordrift. Och så tipsar han om hur hembakta saffransbullar blir saftigare:

–  Saffran är uttorkande så det är lätt att brödet blir torrt. Blanda saffranet med lite socker och alkohol och använd rumstempererat smör, aldrig smält.

Magnus Johanssons eget favoritfik är Café Pascal, som finns både på Söder och i Vasastan. Jag kan bara instämma, men det finns ett problem: När du känner för en söndagsfika eller tisdags-sopplunch med en mättande croque monsieur, känner andra likadant, så där är ofta svårt att hitta plats.

På Rörstrandsgatan i Vasastan finns ett kafé med liknande mysstämning som också ofta är fullt: Mellqvist Café och Bar, eller i folkmun bara Mellqvist Kaffebar. Satsa gärna på någon av de fina smörrebröden – det är bara att peka vid disken. Eller så får det bli en café au lait-frukost med ägg, juice och yoghurt. Bullälskarna går heller inte lottlösa.

Söker man genuint svensk konditorikänsla är Vete-Katten på Kungsgatan perfekt, både vad gäller utbudet, personalens fina traditionella klädsel och miljön. Här finns flera kafferum att välja mellan. Själv gillar jag det största bäst, med stora fönster och vy över diskarna med tårtor, praliner och – nu i juletid – massor av läckra lussekatter.

Men inget slår en fransk touch på riktigt finfika. Så jag styr stegen mot lilla Löjtnantsgatan på Östermalm. Här driver det fransksvenska paret Damien Foschiatti och Malin Eklund stället Fosch Artisan Pâtisserie.

Bakelserna, bullarna och matbrödet har hyllats av många och lockar folk från när och fjärran. Från början valde paret att öppna på denna undanskymda plats 2016 av ett enda skäl: Det var den enda lokal de hade råd med.

–  Vi vill att de franska smakerna ska möta de svenska, säger konditorn Damien Foschiatti och väljer följaktligen två favoriter:

–  Våra franska croissanter och de svenska kardemummabullarna.

2019 var Fosch välkänt och paret utökade med ett kafé på supercentrala Birger Jarlsgatan. Men satsningen kunde ha stjälpt hela lasset då coronapandemin tog fart strax efteråt – och kunderna försvann. All personal permitterades och paret fick kämpa på själva. Men nu är verksamheten igång som vanligt.

Om du i stället söker avancerade kaffesmaker, styr stegen mot Drop Coffee, på en bakgata nära Mariatorget på Södermalm. Här träffar jag Sergei Minakov, som ansvarar för kaféet.

–  För oss är det viktigt att ha koll på hela förloppet från kaffeplantan till oss. Vi har träffat alla de små odlare vi jobbar med och vårt kaffe är skördat för hand, så varje böna är plockad när den är mogen. Så jobbar inte de stora rosterierna, säger Sergei, som också erbjuder sopplunch, mackor och bullar.

Men trots noga listade smaknyanser för varje sort vill han inte veta av någon snobbig nördighet:

–  Alla ska såklart känna sig bekväma att fika här. Det roliga är ju när kaffedrickarna upptäcker dryckens alla nyanser.

Djurgården är många stockholmares favorit-söndagspromenadstråk och ibland verkar det som att alla valt att fika på Rosendals Trädgårdskafé. Köerna för att köpa matiga mackor, soppa och sötsaker till kaffet blir ibland långa. Men ta det lugnt, njut av vinterns fika i det stora varma växthuset där fåglar ofta kvittrar som om det vore sommar. Stärkt av svart java, ett stort glas av Rosendals egen äppelmust och en baguette med rostad svamp går resterande Djurgårdspromenad lätt. Fast kanske får du då kånka på blommor, ekologiska grönsaker eller något annat gott från den fina – men dyra – butiken.

Johan Öberg/TT

Smörrebröden på Mellqvist Café & Bar förvandlar ett fikastopp till en Danmarksresa i miniatyr.
Smörrebröden på Mellqvist Café & Bar förvandlar ett fikastopp till en Danmarksresa i miniatyr.
Foto: Johan Öberg
Färgglada bakelser hos Magnus Johanssons Bageri & Konditori.
Färgglada bakelser hos Magnus Johanssons Bageri & Konditori.
Foto: Johan Öberg
På Rosendals Trädgårdskafé kan gästerna njuta av kaffe, bakverk eller mackor i ett av växthusen – där småfåglarna ofta kvittrar som om det vore sommar även i december.
På Rosendals Trädgårdskafé kan gästerna njuta av kaffe, bakverk eller mackor i ett av växthusen – där småfåglarna ofta kvittrar som om det vore sommar även i december.
Foto: Johan Öberg
Sergei Minakov på Drop Coffee brinner för gott kaffe.
Sergei Minakov på Drop Coffee brinner för gott kaffe.
Foto: Johan Öberg
Mellqvist Café & Bar drar folk från hela Stockholm tack vare sin sköna atmosfär.
Mellqvist Café & Bar drar folk från hela Stockholm tack vare sin sköna atmosfär.
Foto: Johan Öberg
Både närboende och finsmakare från andra delar av Storstockholm letar upp Fosch Artisan Pâtisserie på Östermalm.
Både närboende och finsmakare från andra delar av Storstockholm letar upp Fosch Artisan Pâtisserie på Östermalm.
Foto: Johan Öberg
Magnus Johansson har skapat en rad efterrätter till Nobelfesterna. Sedan några år driver han eget bageri och konditori i Hammarby sjöstad.
Magnus Johansson har skapat en rad efterrätter till Nobelfesterna. Sedan några år driver han eget bageri och konditori i Hammarby sjöstad.
Foto: Johan Öberg
Mycket att välja på hos Fosch Artisan Pâtisserie.
Mycket att välja på hos Fosch Artisan Pâtisserie.
Foto: Johan Öberg
Fyllda croissanter på Pascal på Skånegatan, där lunchsoppan håller toppklass.
Fyllda croissanter på Pascal på Skånegatan, där lunchsoppan håller toppklass.
Foto: Johan Öberg
Sergei Minakov gör ännu en espresso på Drop Coffee på Södermalm.
Sergei Minakov gör ännu en espresso på Drop Coffee på Södermalm.
Foto: Johan Öberg
På Vete-Katten kan gästerna välja mellan en rad olika fikarum – allt från de i juletid extra mysiga till det stora, som har lite Wienkonditori-känsla.
På Vete-Katten kan gästerna välja mellan en rad olika fikarum – allt från de i juletid extra mysiga till det stora, som har lite Wienkonditori-känsla.
Foto: Johan Öberg
Dags för café au lait på El Sunzita-bönor från El Salvador, på Drop Coffee.
Dags för café au lait på El Sunzita-bönor från El Salvador, på Drop Coffee.
Foto: Johan Öberg
Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 50Resor-Stockholmsfik.

FAKTA

Fler fina fik bortom Stockholms tullar

+ Bak

Att bagare använder enbart händerna för att knåda deg är en raritet, men på Bak i Hökarängen får nävarna jobba länge med det läckra surdegsbrödet. Ett annat tips är de smörrika kardemummabullarna.

+ Winterviken

Alfred Nobels gamla sprängämnesfabrik i Aspudden är i dag ett av stadens trevligaste utflyktsmål för fika. På fiket, som drivs av Markus Aujalay, finns både prisvärda luncher och en rejäl disk med mackor och söta bakverk – samt gott om platser både inne och ute.

+ Bådan Café & Konditori

Konstmuseet Artipelag på Värmdö har inte bara fina utställningar, en härlig skulpturpark och en bra restaurang. Här finns också ett kafé värt en utflykt. Här serveras lätta luncher, men läckrast är ändå alla sötsaker – från kokostopparna till de vackra bakelserna.

+ RC Chocolat

Om det är läckra moussetårtor och bakelser du suktar efter är RC Chocolat i Sigtuna rätt för dig. Som namnet antyder finns här också ett rikt utbud av fina, handgjorda chokladpraliner.

+ Leijon Stenugnsbageri & Konditori

Studentstaden Uppsala har så klart gott om fik. Men man får leta sig till Årstagatan en bit bortom centrum för det bästa. Frida Leijon korades till årets konditor 2016 och det märks på de matiga lunchmackorna, mumsiga bullarna och eleganta bakelserna.

På Winterviken går det att sitta utomhus.
På Winterviken går det att sitta utomhus.
Foto: Johan Öberg
Bakelse på RC Chocolat i Sigtuna.
Bakelse på RC Chocolat i Sigtuna.
Foto: Johan Öberg

Resor

Tio platser för gemenskap och vinterlugn

Poolklubben på The Steam Hotel har fin utsikt över Mälaren från sin högt liggande utomhuspool.
Foto: Anders Pihl
Resor
Resor Vad går upp mot att byta miljö ett par dagar kring jul eller under kalla, trista januari? Vinterlugnet kan hittas på olika sätt. Vi börjar med att gå i kloster i Vadstena och fortsätter till det mer aktiva The Steam Hotel i Västerås. Fler tips hittas här nedan.
PREMIUM

Sakrala körer stiger mot takrymderna högt ovanför. Det är gudstjänst i Vadstena klosterkyrka, invändigt en av Sveriges vackraste. Utanför kyrkoporten slår kall vinterblåst mot ansiktet. Dessbättre är det inte många steg bort till Klosterhotellets frukostmatsal i Birger Jarls kungapalats från 1200-talet – samma palats som Heliga Birgitta förvandlade till nunnornas del av klostret.

Insidan av Vadstena klosterkyrka, en av landets finaste, färdigbyggd 1420.
Insidan av Vadstena klosterkyrka, en av landets finaste, färdigbyggd 1420.
Foto: Anders Pihl

Numera ingår hela klostret i Vadstena Klosterhotel. Det är familjedrivet och erbjuder olika slags övernattningar. De gamla nunnecellerna är spartanska, medan annexen har mer ombonade rum. Såväl par som ensamma resenärer kommer till vinterstillheten här.

–  För verkliga fridsökare har vi tre dagars tysta retreat, säger hotellets restaurangchef Aurore Milton.

Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 49Resor-Vinterlugn.

Den medeltida körmusiken återkommer i klosterhotellets spa-avdelning, en intim anläggning där man inte är fler gäster än att man gärna byter några ord i pooler och bastur. I avspänningsrummet, som har brasa och vilstolar, är det dock tyst.

På kvällen serveras en förstklassig middag under medeltida valv i byggnaden där munkcellerna tidigare låg. På hemvägen passerar jag tindrande ljus på kyrkogården. Att sedan krypa in i rummets egen infrabastu är svårslaget.

Ett helt annat slags vinterlugn väntar i Västerås på The Steam Hotel. Det före detta ångkraftverket står 18 våningar högt i stadens gamla industrihamn. Hotellets innanmäte är en tonträff där designen kretsar kring 1900-talets första hälft och kombineras med kraftverkets miljö med nakna tegelväggar och kvarlämnade skyltar, rör och mätardosor.

För verkliga fridsökare har vi tre dagars tysta retreat.

Det finns en energi i luften, även om det är en tillbakalutad sådan. Hit kommer man för att mysa och göra saker ihop. Mängder av sällskapsspel, gammaldags pingisbord, shuffleboard och biljardbord står uppställda här och var. Turbine Lounge har en klassisk ginbar och en egen charmig bio som visar filmklassiker varje dag.

–  Vi är inte ett spahotell. Ändå kan du verkligen slappna av här, säger Philip Björck, marknadsansvarig på hotellet.

På Velvet Lounge's pool club finns levande brasor både inne i relaxavdelningen och vid den rykande varma utomhuspoolen med utsikt över Mälaren. Barnen kan roa sig på Playground med dataspel och filmer och upptäcka diverse andra lekmiljöer. I samma byggnad finns grannen Kokpunkten, ett så kallat actionbad som lockar familjer från hela regionen med sina vilda rutschkanor.

Här är ytterligare tips:

Vy från ett hett bad ut mot skogen utanför Yasuragi, det japanska badhotellet i Nacka.
Vy från ett hett bad ut mot skogen utanför Yasuragi, det japanska badhotellet i Nacka.
Foto: Yasuragi
Yasuragi är det japanska badhotellet i Nacka utanför Stockholm.
Yasuragi är det japanska badhotellet i Nacka utanför Stockholm.
Foto: Yasuragi

Yasuragi

På det japanska badhotellet utanför Stockholm syftar allt till att nå inre balans och lugn. Här finns flera sorters varma bad, yoga och meditation. En bra japansk restaurang. Över jul och nyår erbjuds flera specialpaket.

Hotell Mossbylund

Allra längst söderut i Sverige, i Skivarp väster om Ystad, ligger detta hotell med spa i lantliga omgivningar och med havsutsikt. Hotellet var Skånes nominering till Stora turismpriset 2021.

Högbo Brukshotell

Bruksherrgård i Gästrikland som erbjuder en vistelse med yoga- och skidåkarpaket, pool och relaxavdelning. Maten har fokus på hållbarhet och egna råvaror.

Skönt utomhusbad på spa-avdelningen på Torekov Hotell.
Skönt utomhusbad på spa-avdelningen på Torekov Hotell.
Foto: Anders Karolyi

Torekov Hotell

Med Bjärehalvöns karga kusthedar utanför knuten är Torekov Hotell, mellan Ängelholm och Halmstad, en plats för andhämtning med guldkant. Det är utsett till landets bästa lyxboutique-hotell 2018 av tävlingen World Luxury Hotel Awards. Fint spa och flera paket, bland annat yogaretreat. Restaurang Bistron dukar upp ett asiatiskt julbord.

Sandhamns Seglarhotell

Nog lockar ett par dagars ölugn i Stockholms skärgård? Klassiska seglarhotellet i Sandhamn har gjort en nysatsning med bland annat ny kock, spa-avdelning, bastuflottar och badtunnor. Julbord serveras i december.

Hooks Herrgård söder om Jönköping i vinterskrud. Ett ställe att ladda sina batterier på.
Hooks Herrgård söder om Jönköping i vinterskrud. Ett ställe att ladda sina batterier på.
Foto: Lena Landin/Hooks herrgård
Inomhuspoolen på Hooks Herrgård utanför Jönköping.
Inomhuspoolen på Hooks Herrgård utanför Jönköping.
Foto: Hooks herrgård

Hooks Herrgård

Hooks Herrgård, med anor från 1300-talet, ligger naturskönt vid Hokasjön en knapp timmes bilväg söder om Jönköping. Kombinera julinspirerade måltider i herrgården med stunder i den ångande utomhuspoolen.

Sörbygården Bed & Breakfast

Idylliskt pensionat norr om Brunflo i Jämtland, 500 meter från Storsjön och lika nära till en liten skidbacke och fina längdspår. Idealiskt om man vill återkoppla till naturen i detta vackra vinterlandskap.

Strandbadet i Falkenberg har ett stort inglasat poolområde.
Strandbadet i Falkenberg har ett stort inglasat poolområde.
Foto: Falkenbergs Strandbad

Falkenberg Strandbad

Detta är enligt många Västsveriges främsta spahotell. I centrum av vinterrekreationen finns The Retreat Club, ett inglasat poolområde på 3 000 kvadratmeter. Öppet året runt.

Anders Pihl/TT

Bordtennismatch i lobbyn på The Steam Hotel i Västerås.
Bordtennismatch i lobbyn på The Steam Hotel i Västerås.
Foto: Anders Pihl
En av tre olika slags bastur på Vadstena Klosterhotel.
En av tre olika slags bastur på Vadstena Klosterhotel.
Foto: Vadstena Klosterhotel

FAKTA

Rofyllt i Abisko

Allt fler arrangörer syr ihop resor som kombinerar yoga med stillsamma upplevelser. Ett exempel är svenska In Shape Travels vinterretreat i Abisko. Lätt vandring i fjällen, norrskenssafari och kvalitativa yogaklasser står på programmet.

På vandring i Abisko.
På vandring i Abisko.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Resor

På besök i tre mikrobryggerier

Jessica Heidrich och sambon Magnus Karperyd sade upp sig från sina jobb och köpte Waxholms Bryggeri i Rindö hamn för fyra år sedan.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Resor
Resor Den svenska bryggerinäringen har i takt med det växande intresset för öl formligen exploderat de senaste 20 åren. Då fanns ett 40-tal hantverksmässiga bryggerier, nu är de över 400. Flera av dem erbjuder guidade visningar.
PREMIUM

Konsten att göra öl är lika gammal som konsten att baka bröd. Redan under faraonernas tid bryggde man, och i Inkakulturen i Sydamerika var majsölet populärt. Även i Sverige framställde man öl under medeltiden – på festerna i Valhall flödade drycken, man trodde att ruset var en gudagåva.

Sedan kustartilleriregementet lämnade Rindö utanför Vaxholm för drygt tjugo år sedan har ön förvandlats till ett attraktivt område både för bostäder och företag. I en biograf på det gamla kasernområdet ligger Waxholms Bryggeri.

Det unika med hantverksmässiga bryggerimetoder är mängden av olika typer av öl vi framställer.

Genom de stora fönstren strömmar solen in och reflekteras i de rostfria jästtankarna. Tittar vi ut ser vi Oxdjupets blåsvarta vatten där en träskuta med vita segel just passerar.

–  Vi kunde inte drömma om ett bättre läge när vi fick chansen att köpa det här relativt nystartade bryggeriet, säger Jessica Heidrich och får ett nickande medhåll av sin kompanjon och sambo Magnus, medan vi tar några bilder nere vid båtbryggan.

Jan Zakrisson, Klövsjö Gårdsbryggeri, brygger inte bara öl, utan har en växande cidertillverkning också.
Jan Zakrisson, Klövsjö Gårdsbryggeri, brygger inte bara öl, utan har en växande cidertillverkning också.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Jessica är en av få kvinnliga professionella bryggare i landet. De senaste tolv åren, innan köpet av Waxholms Bryggeri för fyra år sedan, ledde hon ett framgångsrikt arbete på St Eriks Bryggeri i Stockholm. På sitt cv har hon fyra SM-titlar i ölbryggandets konst och dessutom erfarenhet av att ha varit tävlingsdomare både i Australien, Nya Zeeland och USA.

–  Allt fler inser att öl är en spännande dryck med utrymme för många olika stilar och smaksättningar, vilket stimulerar min kreativitet som bryggare. Jag brinner för konsten att brygga öl. Att driva ett hantverksmässigt bryggeri är sjukt roligt, men samtidigt så mycket jobbigare än vad många tror, säger Jessica medan hon häller upp en ljus lager på bryggeriets restaurang Syrran & jag.

Temat på Klövsjö Gårdsbryggeriets öletiketter, KGB, är olika spionhistorier. Här en Bond Ale.
Temat på Klövsjö Gårdsbryggeriets öletiketter, KGB, är olika spionhistorier. Här en Bond Ale.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Just nu pågår tappningen av julölet som är bryggeriets storsäljare tillsammans med påskens och sommarens säsongsöl. Utöver detta brygger hon mer experimentella ölsorter under varumärket Hop Notch.

De små lokala hantverksmässiga bryggerierna började dyka upp i mitten av 1990-talet och bland de första ut var Jämtlands Bryggeri, som skapade sitt premiäröl Jämtlands President 1996. Det var en hyllning till musikfestivalen Storsjöyran. Majoriteten av all öl som produceras i Sverige är ljus lager. Men stilen som dominerar bland hantverksbryggerierna är ofta olika typer av Ipa, ett varmjäst öl framställt med extra mycket humle och malt som ger det en tydlig beska.

Vi ger oss upp till Jämland och besöker Klövsjö Gårdsbryggeri. Det ligger mitt i byn, i en gårdsbyggnad från 1800-talet, och drivs av Jan Zakrisson sedan 2008. Här finns också en sommarrestaurang, som under det senaste året har fått egen cidertillverkning.

–  Jag har blivit mer och mer intresserad av cider och har redan vunnit flera priser, säger Jan entusiastiskt och visar planteringen som ska bli den egna äppelodlingen framöver.

Jessica Heidrich är en meriterad bryggare som brinner för att tillverka innovativt öl som bygger på gamla traditioner.
Jessica Heidrich är en meriterad bryggare som brinner för att tillverka innovativt öl som bygger på gamla traditioner.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Men än så länge är det ölbryggandet som spelar förstafiolen i gårdsbryggeriet. Här producerar han i dag 15 olika sorters öl med den speciella förkortningen KGB, Klövsjö Gårdsbryggeri.

–  Det är många parametrar som ska sammanfalla för att få rätt balans mellan sötma och beska, säger Jan och kollar med ficklampans hjälp jäsningsprocessen i en av tankarna som ska ge veteölet Bond Ale.

Det var många som tvivlade på att det skulle gå att driva både bryggeri och restaurang i en liten norrländsk by som Klövsjö, berättar han.

–  Men tvivlet kom på skam. På luncherna i restaurang Humleliret är det fullsatt hela sommaren, men vi har även öppet vintertid mellan jul och påsk, säger Jan.

Wisby Bryggeri är känt över hela Sverige för sin hantverksmässiga ölproduktion. För turisterna är ett guidat besök i deras anläggning innanför ringmuren ett uppskattat nöje.
Wisby Bryggeri är känt över hela Sverige för sin hantverksmässiga ölproduktion. För turisterna är ett guidat besök i deras anläggning innanför ringmuren ett uppskattat nöje.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Nästa hantverksbryggeri vi tar pulsen på blir Gotlands Bryggeri som med sin Wisbyserie har blivit känt över hela landet. För att komma i rätt dryckesstämning tar jag först en lunch på Lindgårdens Värdshus med anor från 1300-talet, där jag beställer en ljus Wisby Pils. Efter lunchen får jag en timmes guidad visning i Gotlands Bryggeris värld, som omfattar allt från ljus lager till den mörkaste stout, alla med spännande nyanser.

–  Att provsmaka öl är ganska likt sättet vi provar vin på, säger vd Mikael Mossvall och häller upp några provglas.

–  Det som skiljer är att förutom att dofta ska du också ta en klunk och svälja drycken för att fullt ut känna de olika smakerna. Det unika med hantverksmässiga bryggerimetoder är mängden av olika typer av öl vi framställer, vilket innebär att det finns en öl för varje mat- och dryckestillfälle.

Mikael Mossvall häller upp sin favoritöl, en smakrik och ekologisk Wisby Weisse, och lyfter glaset med den grumliga veteölen för en skål. Den fina aromen landar perfekt denna ljusa höstdag medan solen släcker sin brandgula fackla i havet i Visby hamn.

Jörgen Ulvsgärd/TT

Mikael Mossvall har lett arbetet på Wisby Bryggeri under många år och sett hur efterfrågan på hantverksmässig ölproduktion ökat för varje år.
Mikael Mossvall har lett arbetet på Wisby Bryggeri under många år och sett hur efterfrågan på hantverksmässig ölproduktion ökat för varje år.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Vaxholm är centrum för Stockholms skärgårdstrafik. På ön Rindö som man når med bilfärja ligger Waxholms Bryggeri.
Vaxholm är centrum för Stockholms skärgårdstrafik. På ön Rindö som man når med bilfärja ligger Waxholms Bryggeri.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
De gamla medeltida valvbågarna i Storkyrkan i Visby har inspirerat layouten på Wisby Bryggeris etiketter.
De gamla medeltida valvbågarna i Storkyrkan i Visby har inspirerat layouten på Wisby Bryggeris etiketter.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Gotland har inte bara ett magiskt ljus och ett säreget landskap. Företagsamheten är stor på ön, inte minst när det gäller dryckes- och matkultur.
Gotland har inte bara ett magiskt ljus och ett säreget landskap. Företagsamheten är stor på ön, inte minst när det gäller dryckes- och matkultur.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Men den jämtländska fjällvärlden som granne ligger Klövsjö Gårdsbryggeri.
Men den jämtländska fjällvärlden som granne ligger Klövsjö Gårdsbryggeri.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 47Resor-Mikrobryggerier.

Ödåkra Brygghus

Omaka Bryggeri

Karlskrona Mikrobryggeri

Oppigårds Bryggeri

FAKTA

Fyra andra hantverksbryggerier värda ett besök

I en gammal vacker spritfabrik i Ödåkra på den skånska västkusten utanför Helsingborg driver Stefan Ed ett framgångsrikt lokalt ölbryggeri med tillhörande pub där det också ofta anordnas musikkvällar och ölprovningar.

När det gäller det här hantverksmässiga bryggeriet på Östermalm i Stockholm är det restaurangen som står i centrum, vilket däremot inte betyder att ölbryggeriet är underordnat. Kombinationen god smakrik öl och vällagad mat är i fokus.

På Karlskrona Mikrobryggeri bryggs både ett standardsortiment och ett ständigt omväxlande limited edition-sortiment där de olika ölsorterna "kommer och går lite som de vill", som bryggaren och ägaren Thomas Larsson uttrycker det. Utöver bryggeriet ryms även en liten hotelldel och en restaurang här.

Bryggeriet utanför Hedemora i Dalarna är ett av landets tidigaste och mest framgångsrika hantverksbryggerier med ett otal priser på sin meritlista. Här finns både butik, restaurang och sommarpub. Visning av bryggeriet med restaurangbesök och ölprovning kan bokas för grupper.

På Karlskrona Mikrobryggeri görs ett 15-tal ölsorter.
På Karlskrona Mikrobryggeri görs ett 15-tal ölsorter.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Resor

I Limfjorden på jakt efter havets guld

Under den tre timmar långa ostronsafarin á 299 danska kronor får deltagarna låna rätt utrustning och guidas sedan ut på en av Limfjordens många rika ostronbankar.
Foto: Johan Öberg
Resor
feature
Resor Danska Limfjorden är ett av Europas bästa vatten för ostron och andra skaldjur. Vi for på safari med smaklig avslutning.
PREMIUM

Så snart Limfjordens niogradiga vatten når ovan stövelkanten pressas luften ur vadarbyxorna. Det stramar kallt mot benen. Jag fortsätter ändå med min metallhåv och min hink och snart har jag vatten upp till grenen. Det faller ett tätt, fint duggregn.

Vår guide Peter Østergaard – som har hunnit ännu längre ut – har inte ens vatten över stövlarna – på håll ser det lite ut som om han likt Jesus går på den grå vattenytan långt ute i viken. Så jag fortsätter.

Det blir snabbt grunt igen och när jag har vadat hundra meter längre ut på undervattensbanken får jag äntligen upp det i min håv som jag har kommit för: ett gigaostron på över kilot. Inom kort hittar jag ett till, och ett till.

Ostron är ju ljuvliga att äta råa – kanske med någon droppe citron. Med lite topping smakar de finfint gratinerade också.
Ostron är ju ljuvliga att äta råa – kanske med någon droppe citron. Med lite topping smakar de finfint gratinerade också.
Foto: Johan Öberg

Ostronbanken är full av liv och snart är den tunga hinken proppfull av danska ostron.

Limfjorden är trots sitt namn ingen fjord utan ett sund som klyver Jylland i en stor fastlandsdel och en mindre ö-del. Den är känd för sina skaldjur som hummer och musslor. De sistnämnda finns både som odlade och vilda. Ostronen här är dock alla vilda och på ostronbankarna finns både det alltmer sällsynta europeiska ostronet, Ostrea edulis, och det jättestora Stillahavsostronet, Crassostrea gigas.

–  I Frankrike och Spanien har Ostrea edulis slagits ut av en parasit, som däremot inte dödar Stillahavsostronen. Parasiten finns här också, men har ännu inte slagit lika hårt, berättar Mikael Madsen från Jyllandsakvariet, som håller i dagens ostronsafari med ett 15-tal deltagare.

Akvariet har ordnat ostronsafari mellan september och april i fem år nu och det finns två arrangörer till.

Därefter går Peter Østergaard pedagogiskt igenom hur man öppnar ostron på bästa sätt. Snart får vi in snitsen och kan sörpla i oss godsakerna med ett stänk citron på – mums!

Camilla Drostedt från Köpenhamn har just öppnat ett ostron och låter sig väl smaka.
Camilla Drostedt från Köpenhamn har just öppnat ett ostron och låter sig väl smaka.
Foto: Johan Öberg

De allra största ostronen är svåra att få upp med ostronkniv, så de åker på grillen i stället. Efter några minuter är de enkla att öppna och det är bara att experimentera med toppingen av parmesan, ströbröd, crème fraiche, whisky, chilisås, lök med mera, innan de får gratinera någon minut till. Under tiden smuttar vi på svalt franskt bubbel. Allt ingår i safarins pris.

Föredrar man att bli serverad sina ostron öppnade och klara finns de att få på många krogar i trakten. I fiskeläget Glyngøre driver ostronfiskaren och nyblivna kungliga hovleverantören Svend Søe Bonde sin egen ostronbar sedan några år tillbaka. Han far ut på Limfjorden efter skaldjur tidiga morgnar och slår upp portarna till baren på eftermiddagarna.

–  95 procent av de ostron vi tar upp exporteras – främst till Galicien. Men vi vill ju att mer ska konsumeras här hemma, säger han medan han ställer fram nyöppnade exemplar och barens eget mörka ostronöl, där skaldjuren fått koka med under bryggningen.

Mikael Madsen leder dagens ostronsafari och visar oss hur man gör rent de ostron man har hittat med stålborste innan man börjar öppna dem.
Mikael Madsen leder dagens ostronsafari och visar oss hur man gör rent de ostron man har hittat med stålborste innan man börjar öppna dem.
Foto: Johan Öberg

Mors är Limfjordens största ö och Nykøbing Mors öns enda stad. Den som kan sin Aksel Sandemose vet att hans uppväxtstad är förebilden till hans fiktiva småstad Jante i romanen "En flykting korsar sitt spår". Och där råder den av Sandemose formulerade jantelagen, den som går ut på att man inte får sticka ut. Den innehåller tio lagparagrafer, som: ”Du skall inte tro att du duger till något”, ”Du skall inte tro att du vet mer än vi” och ”Du skall inte tro att någon bryr sig om dig”.

–  Så, du känner till att jantelagen formulerades här på Mors? Den gäller inte mig! säger Henrik Madsen med ett skratt.

Han är en charmerande, energifylld man med rågblond Boris Johnson-kalufs, som byggt upp det fascinerande Fossil- og molermuseet en mil norr om stan.

Museet firar 25 år 2022 men fossilerna här har alla hunnit fylla 55 miljoner år. Henrik Madsen brinner för dem och har hittat sju tidigare okända arter, som han har fått namnge. På museet visas allt från mäktiga, förstenade jätteträd till pyttesmå flygfän. Varje cell i de tunna vingarna har bevarats i den lätta vulkanlera som dominerar de branta klinterna i trakten. Det är där Henrik Madsen gör sina fynd. Det mest berömda är havssköldpaddan som simmade här då hela Danmark ännu var täckt av hav.

Arkitekten Ole Mark Jensen och sjuksköterskan Silvia Elung Jensen sadlade för några år sedan om och startade ett bränneri, en servering och ett boende i en gammal hamnkrog.
Arkitekten Ole Mark Jensen och sjuksköterskan Silvia Elung Jensen sadlade för några år sedan om och startade ett bränneri, en servering och ett boende i en gammal hamnkrog.
Foto: Johan Öberg

Brinner – fast för något helt annat – gör också arkitekten Ole Mark Jensen och sjuksköterskan Silvia Elung Jensen. De lämnade för några år sedan sina jobb och köpte en äkta färjekrog från 1820 i Sundsøre – ett av de många färjelägena vid Limfjorden – och startade Brænderiet.

–  Huset har en rik historia. Under andra världskriget gömde sig motståndsrörelsen här, säger Ole.

Här gör de allt från maltwhisky till fatlagrad rom och populärt gin. Man kan provsmaka och köpa med sig hem.

–  Vi har redan övernattning, nu vill vi utveckla Brænderiet till ett kulturhus med konserter och annat, säger Silvia.

Det kommer nog att gå fint – kombon Limfjorden och människor som brinner för sina intressen tycks vara ett framgångsrecept.

Johan Öberg/TT

Ostronfiskaren och nyblivna kungliga hovleverantören Svend Søe Bonde vid sorteringsbordet. Kanske kommer drottning Margrethe II sörpla i sig något av dessa fina exemplar?
Ostronfiskaren och nyblivna kungliga hovleverantören Svend Søe Bonde vid sorteringsbordet. Kanske kommer drottning Margrethe II sörpla i sig något av dessa fina exemplar?
Foto: Johan Öberg
Ostronfiskaren Svend Søe Bonde har tagit fram ett mörkt specialöl – bryggt på bland annat ostron – till sin ostronbar i det lilla fiskeläget Glyngøre.
Ostronfiskaren Svend Søe Bonde har tagit fram ett mörkt specialöl – bryggt på bland annat ostron – till sin ostronbar i det lilla fiskeläget Glyngøre.
Foto: Johan Öberg
Den 61 meter höga Hanklit på Limfjordsön Mors nordsida gömmer stora skatter i form av unika fossilfynd.
Den 61 meter höga Hanklit på Limfjordsön Mors nordsida gömmer stora skatter i form av unika fossilfynd.
Foto: Johan Öberg
Fossil av en havssköldpadda som simmade i det hav som för 55 miljoner år sedan täckte dagens Danmark. Nu finns det ovanliga fyndet att se på Fossil- og molermuseet, en bit norr om Nykøbing Mors.
Fossil av en havssköldpadda som simmade i det hav som för 55 miljoner år sedan täckte dagens Danmark. Nu finns det ovanliga fyndet att se på Fossil- og molermuseet, en bit norr om Nykøbing Mors.
Foto: Johan Öberg
I Limfjorden finns både europeiska ostron och de mycket större Stillahavsostronen. Här ett rejält Crassostrea gigas.
I Limfjorden finns både europeiska ostron och de mycket större Stillahavsostronen. Här ett rejält Crassostrea gigas.
Foto: Johan Öberg
Camilla Drostedt är på Jyllandssemester från Köpenhamn och plockar danska ostron för första gången i sitt liv.
Camilla Drostedt är på Jyllandssemester från Köpenhamn och plockar danska ostron för första gången i sitt liv.
Foto: Johan Öberg
I gråvädret smälter ostronbankens grunda vatten nästan ihop med himlen. Det faller ett tätt duggregn denna dag, men sjöstövlar och en bra jacka håller vätan borta.
I gråvädret smälter ostronbankens grunda vatten nästan ihop med himlen. Det faller ett tätt duggregn denna dag, men sjöstövlar och en bra jacka håller vätan borta.
Foto: Johan Öberg
Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 46Resor-Ostronsafari.

FAKTA

Tre höjdare i Ålborg

Ålborg är Danmarks fjärde största stad och den enda större vid Limfjorden. Stanna gärna en heldag – här är tre tips:

Kunsten

Ålborgs konstmuseum är inhyst i en berömd byggnad ritad av den finska arkitekten Alvar Aalto. I höst visas två sevärda utställningar: "Work it out", som tar sig an vår tids arbetsförhållanden och "Formens magi", en kul designutställning. Missa inte skulpturparken och den fina restaurangen.

Utzon Center

Operahuset i Sydney känner de flesta igen. Men färre vet att det ritades av den danske arkitekten Jørn Utzon. Det sista han designade var Utzon Center – ett arkitektoniskt mästerverk tillägnat hans livsgärning. Lär, inspireras och skapa sedan egen utflippad arkitektur av vitt lego i verkstaden.

Hjelmerstald

Ålborg har ganska lite kvar av det flerhundraårigt genuina. Men gatan Hjelmerstald är ljuvlig med korsvirkeshus och stockrosor. Gå in på gården till Lange Kunsthåndværk för en fascinerande konstupplevelse fylld av expressiva keramikfigurer.

Det mycket sevärda konstmuseet Kunsten i Ålborg visar i höst bland annat en utställning som försöker fånga det nya arbetslivets villkor.
Det mycket sevärda konstmuseet Kunsten i Ålborg visar i höst bland annat en utställning som försöker fånga det nya arbetslivets villkor.
Foto: Johan Öberg
På Utzon Center kan den som blir inspirerad skapa egna arkitekturmodeller i lego.
På Utzon Center kan den som blir inspirerad skapa egna arkitekturmodeller i lego.
Foto: Johan Öberg
När du går på Hjelmerstald, missa inte Lange Kunsthåndværk med sina expressiva keramikfigurer.
När du går på Hjelmerstald, missa inte Lange Kunsthåndværk med sina expressiva keramikfigurer.
Foto: Johan Öberg

Struer Museum

Skive Museum

FAKTA

Sevärda Limfjordsmuseer

Sturers Stadsmuseum erbjuder lite av varje, som små stadsmuseer brukar. Men en upplevelse är unik: den stora avdelningen om Bang & Olufsen, tillverkaren av exklusiv hemelektronik i superb design. Världsföretaget grundades i Struer och på museet bjuds man på en lekfull resa i ljudets komplicerade värld.

Fint stadsmuseum som i höst bland annat visar en utställning om den tyska ockupationen 1940–1945, motståndet och befrielsen.

Lär dig mer om ljud genom egna experiment på Struer Museums Bang & Olufsen-utställning.
Lär dig mer om ljud genom egna experiment på Struer Museums Bang & Olufsen-utställning.
Foto: Johan Öberg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Därför föredrar svenska spelare casino utan registrering

www.nya-casinon.online

Svenska casinospelare har sedan en tid tillbaka haft tillgång till vad som numera kallas för casino utan registrering. Detta är tack vare tjänster som e-legitimation och diverse betalningsmetoder.

Spelbolagen har med detta kunnat slopa den traditionella registreringsprocessen. Istället behöver spelaren endast verifiera sin identitet med svensk e-legitimation för att kunna spela. Detta har i sin tur ökat säkerheten och tryggheten i att spela på nätet. Tittar man tillbaka bara några år så såg casinobranschen markant annorlunda ut - särskilt i Sverige.

Det har i samband med spellagarna som introducerades för ett par år sedan skett många förändringar på den svenska spelmarknaden. När BankID blev ett krav på svensklicensierade casinon började samtidigt trenden med spel utan konto, något de flesta föredrar i dagsläget.

Snabb och säker inloggning

Första gången man besöker ett nytt nätcasino går det att spela praktiskt taget utan att registrera sig. Processen sker automatiskt när man verifierar sig med e-legitimation. Det enda man som spelare behöver göra är att välja belopp, bank, betalmetod och verifiera sig.

För bara några år sedan kunde spelbolagen kräva en massa dokument, ID och foton. Numera räcker det alltså med elektronisk legitimation, vilket både underlättat och gjort spelandet betydligt tryggare.

Processen kändes ofta både lång och utdragen. Nu kan man komma igång på några minuter.

På grund av att det blivit så enkelt och lättillgängligt att spela på onlinecasinon så har Spelinspektionen även sett till att implementera flera konsumentskydd.

Bland dessa är självavstängingsregistret Spelpaus, som i skrivande stund över 60 000 svenskar använt sig av för att pausa sitt nätspelande. Detta har lett till en säkrare och tryggare spelmiljö.

Insättning på direkten

En av anledningarna till varför spelare i Sverige föredrar casino utan registrering är hastigheten på insättningar. Med hjälp av moderna betalningslösningar i kombination med identifiering via e-legitimation går det att göra insättningar direkt. Dessutom förekommer det sällan några extra avgifter. Just dolda avgifter var vanligt förr när tekniken inte riktigt fanns där för casinon online. Men eftersom betalningsmetoder har förbättrats med tiden är transaktioner både snabba och avgiftsfria.

Förutom att casinon där inget konto behövs möjliggör direkta insättningar är det också på många sätt säkrare än traditionella nätcasinon. Det beror på att det numera inte längre är nödvändigt att lämna ifrån sig bankkortsnummer eller annan känslig information för att kunna spela. Istället räcker det att fylla i den summa man önskar spela för och sedan verifiera insättningen med elektronisk legitimation.

Sammantaget är hela processen med att föra över pengar till sitt spelkonto väldigt smidig, som ju är själva poängen med det här sättet att spela.

Säker utbetalning på några minuter

Historiskt sett har utbetalningar varit ett stort krux med att spela casino på nätet. Förr var spelare nämligen tvungna att tålmodigt vänta en längre tid för att få tag på sina vinster. Ibland kunde det ta upp till ett par veckor för pengarna att nå bankkontot. Därutöver var det också ett komplicerat förlopp innan ett uttag ens kunde begäras. Anledningen till detta var att e-legitimationen inte existerade (eller kunde användas på nätet) på den tiden och istället identifierade man sig genom att skicka in kopior på fysiska id-handlingar.

Idag är situationen något helt annat. Tekniska framsteg med smarta och innovativa lösningar har förändrat spelmarknaden i grunden. Den positiva utvecklingen senaste åren har lett till en standardisering av snabba uttag hos casinon utan registrering.

Exakt hur lång tid ett uttag tar beror på vilken betalningsmetod man använder sig av, samt hur snabb speloperatören är. Med de allra snabbaste metoderna är det möjligt att ta ut vinster inom bara några enstaka minuter.

Smidigare spelupplevelse

Enkelt uttryckt kan man säga att casino utan konto bidrar till en smidigare spelupplevelse än vad man tidigare varit van vid. Redan från start märks en tydlig skillnad då inloggningen sker utan krav på att fylla i en massa information för att börja spela. Istället är man igång med några få steg som bara tar ett fåtal sekunder och man skulle vinna kan man få tag på pengarna utan någon längre väntetid.

Allt detta har vi tekniska framsteg att tacka för och eftersom spelmarknaden är i ständig utveckling kan vi säkerligen vänta oss ytterligare förbättringar i framtiden.

Resor

Dagstur med skog och älv inpå knuten

Vy över den spegelblanka Dalälven, som här på gränsen mellan Uppland och Gästrikland bildar flera sjöar. Upplandsledens etapp 16 följer till stor del älven.
Foto: Johan Öberg
Resor
Resor Upplandsledens 50 mil bjuder på allt från storskogar till kulturupplevelser. Längs Dalälven i norra Uppland finns en av de allra vackraste sträckorna. Vi gav oss ut i höstsolen.
PREMIUM

Det är en strålande morgon som gjord för naturupplevelser när jag kliver av Upptåget i lilla Marma söder om Älvkarleby i norra Uppland. Härifrån behöver tåget bara fyra minuter för att nå Älvkarleby, men jag ska vandra den 13 kilometer långa etapp 16 på Upplandsleden i skogarna längs Dalälven – en tur som kommer att ta mig tre och en halv timme.

I maj 1980 invigdes Upplandsledens allra första etapp, en sträcka på drygt en mil. Nu har leden hunnit växa till 50 mil, fördelat på 31 etapper och 14 rundslingor. Och Upplandsstiftelsen, som anlagt leden, fortsätter med utbyggnaden:

–  Nu håller vi på att knyta ihop de tre etapperna söderut från Gysinge med den del av Upplandsleden som går söderut från Siggefora ner förbi Enköping. Förhoppningsvis kan den öppna officiellt redan nästa år. Ledmarkeringarna är redan på plats, men det behövs annat också – som rastplatser, säger stiftelsens friluftschef Karolina Vessby.

Marma bjuder på sprakande färger denna svala, klara morgon.
Marma bjuder på sprakande färger denna svala, klara morgon.
Foto: Johan Öberg

Från Marma station är det några hundra meter genom ett mysigt villaområde ner till Dalälven och Upplandsledens första vägvisare. Leden är tydligt markerad med orangea pilar av trä och målade band runt träd och stolpar. Jag sätter av längs en fin stig mellan älven och ett par fritidshus. Efter ett tag försvinner husen och skogen tar över.

Dalälven är Sveriges näst längsta älv och här längs gränsen mellan Uppland och Gästrikland bildar den en rad sjöar. Dessa delar av Dalälven har blivit rikskända för somrarnas myggplåga, som man numera framgångsrikt håller stången med biologisk bekämpning. Men trots att termometern bara visar tre grader denna morgon märker också jag av myggsurret så fort jag stannar mer än någon minut.

Här vid Dalälvens strand i Marma kan man välja mellan Upplandsledens etapp 15 åt sydost och etapp 16 norrut mot Älvkarleby.
Här vid Dalälvens strand i Marma kan man välja mellan Upplandsledens etapp 15 åt sydost och etapp 16 norrut mot Älvkarleby.
Foto: Johan Öberg

Fullt med mygg som sagt – men leden är helt folktom. Jag klättrar upp i ett fågeltorn för att spana efter någon av de många örnar som brukar hålla till här, men ser bara en flock grågäss på en klarblå vattenspegel. Det är fortfarande lite grönt, men mest olika nyanser av gult, som på sina håll övergått i ett crescendo av sprakande orange eller rött.

Det är fortfarande utmärkta svamptider och när jag lämnar stigen hittar jag snart taggsvamp och trattkantareller som får åka ner i en medhavd påse överst i min lilla dagryggsäck. På en sådan här dagstur behöver man inte så stor packning.

När det efter en timmes vandring börjar kännas lite ensamt i skogen livar ett ljudligt ”tjirrevipp” upp. En ekorre halvt dold bakom en tallgren två meter bort hälsar glatt – eller om den bara markerar att jag har kommit lite för nära.

Att vandra längs Upplandsleden är inte alls som att vandra i fjällen. Ser man till det praktiska måste man exempelvis bära med sig sitt vatten och planera var man ska fylla på flaskorna, något som etappbeskrivningarna på Upplandsstiftelsens hemsida upplyser om. Ur upplevelsesynpunkt är vandring i Uppland kul framför allt för variationen – lövskog, barrskog, fält, byar och sevärdheter väntar, ibland alltihop på en och samma sträcka. Och i stället för fjällens mäktiga höjdskillnader och storslagna vyer får man njuta av de små detaljerna – som extra frodig mossa, solglitter i lövverken, röda små stugor, fält som just plöjts eller snart ska skördas, fågelsång och udda växter.

En udda växt – i varje fall för mig – är skavfräken som bildar mattor längs stigen när den går genom Gropholmarnas naturreservat. Det känns som att gå i en exotisk bambuskog i miniformat.

Vid ett vindskydd i naturreservatet möter jag en Gävlefamilj med vuxna barn och barnbarn:

–  Det är ju en så fin dag så vi kände att vi måste komma ut i naturen, säger Örjan Olsson medan han pysslar med elden inför korvgrillningen.

En bambuskog i miniatyr? Nej, de gröna mattorna som liknar miniatyrbambu är Skavfräken.
En bambuskog i miniatyr? Nej, de gröna mattorna som liknar miniatyrbambu är Skavfräken.
Foto: Johan Öberg

Runt lunchtid har solen hunnit värma på riktigt bra så jag slår mig också ner på en bänk med utsikt över älven och äter mina mackor och min sallad. Sedan går det ganska lätt sista biten in till Älvkarleby, där leden slingrar sig över flera av kraftverksdammarna ut till Laxön. Ön har fått sitt namn från den tid före kraftverken då laxfisket och sågverken var de viktigaste inkomstkällorna här. Det stora kraftverket stod klart 1917 och numera fylls huvudfåran av forsande vatten bara på fallens dag på försommaren varje år. Men när jag vandrar på Laxön kommer jag förbi flera fina forsar där vattnet faktiskt får strömma fritt.

Laxön var militärt område i drygt hundra år från 1880, då ingenjörstrupper bland annat tränade på att bygga broar här. I dag är de fina trähusen upprustade och hyser allt från kulturarbetare och hantverkare till vandrarhem. Och ett fik – perfekt, för vem säger nej till kaffe och bulle efter en dag i skogen?

Johan Öberg/TT

FAKTA

Upplandsleden

För närvarande består Upplandsleden av 31 etapper. Därtill finns 14 rundslingor - som ska bli fler enligt Upplandsstiftelsen.

+ En kort och fin rundslinga är den i Österbybruk. Den är bara sex kilometer lång, men går förbi både herrgården, de fina arbetarlängorna och det som finns kvar av järnbruket. Därefter stryker den tätt intill Stordammen innan den vänder norrut in i skogen och så småningom tillbaka till brukets hjärta.

+ En annan rundslinga för den historie- och kulturintresserade utgår från Skokloster, Sveriges finaste och bäst bevarade barockslott. Planera gärna vandringen så ni hinner med en guidad tur på slottet, där det mesta av originalinredningen bevarats. En bonus är att slingan går i mycket runstensrika trakter.

+ Upplandsstiftelsens Karolina Vessbys egen favoritsträcka är etapp 3 mellan Fjällnora och Länna, öster om Uppsala: "Den är kuperad och väldigt varierad trots att den bara är drygt sex kilometer", säger hon.

+ Flest vandrare får man räkna med på den allra första sträckan som anlades, 1:0. Den går längs Uppsalaåsen från Studenternas idrottsplats inne i Uppsala till villaförorten Sunnersta. En fin milslång tur. Går man sommartid sitter ett dopp på Lyssnaängsbadet fint.

Resor

Enklare att klimatkompensera flyg

Fler flygresor leder till mer utsläpp.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Resor
Resor
PREMIUM

Resandet börjar komma i gång igen efter pandemin, vilket ökar koldioxidutsläppen. Bokningssajten Flygresor.se vill underlätta för resenärer att klimatkompensera för sina utsläpp och på deras sajt kan konsumenterna nu klicka i och betala i samband med bokningen. Ett direktflyg tur och retur mellan Stockholm och Barcelona genererar 930 kilogram koldioxid per resenär. Det kostar 56 kronor att klimatkompensera, enligt den beräkningsalgoritm som har tagits fram tillsammans med mastersstudenter från KTH, enligt sajten. (TT)

FAKTA

Appar hjälper dig snacka på resan

Att kunna ett lands språk ger reseupplevelsen en extra dimension – även om det bara handlar om att kunna beställa mat på restaurangen, fråga om vägen eller småprata om vädret vid busshållplatsen. Varför inte gå en kurs inför resan? Det arrangeras massor av språkkurser på olika studieförbund. Det finns också appar för språkinlärning att ladda ned till i sin telefon, bland andra Duolingo och Babbel. (TT)

Skåne

Landsbygden lockar med mysiga mathak

Knystaforsen i Halland hämtar många av råvarorna från den omgivande naturen.
Foto: Eva Tram
Skåne
Resor
Resor Pandemin har fått många att upptäcka den svenska landsbygden, inte bara för att vandra och se natur.
Numera finns en uppsjö av lantligt belägna restauranger som gör att matintresserade letar sig ut på vischan.
PREMIUM

Middagen börjar knappast inställsamt. Serveringen är förvisso vacker, men servitrisens presentation får de flesta runt middagsbordet att höja på ögonbrynen.

–  Vi inleder med vinbärssnäcka och variation på pumpa, säger servitrisen.

Ett uppsving

Vi befinner oss på Lilla Bjers, en gårdsrestaurang på landet utanför Visby. Här serveras främst grönsaker från de egna Krav-certifierade odlingarna – och kött från djur som äter gårdens grönsaker.

Den inledande snigelrätten bjuder på visst motstånd, men resten av femrättersmenyn är mer publikfriande. Vi äter bland annat långbakade rödbetor med en isad, snöliknande topping med smak av pepparrot, samt rådjur med grillad kålrot. Därtill en rimmad och grillad vitkål med äppelkompott och svartkålschips som även får sällskapets elvaåriga kålskeptiker att tömma fatet.

Den fullsatta matsalen ligger i ett stort växthus och har utsikt över de omgivande odlingarna. När det börjar skymma ser vi en liten igelkott ila över gräset utanför.

Lilla Bjers är långtifrån den enda lantligt belägna restaurangen som har fått ett uppsving under pandemin. Samtidigt som många innerstadskrogar har kämpat för sin överlevnad finns det flera krögare på den svenska landsbygden som har fått betydligt mer att göra.

Talldungens gårdshotell

Ett exempel är Hotell Mossbylund, som ligger på den skånska sydkusten mellan Trelleborg och Ystad. Gården är från slutet av 1800-talet och omgiven av ett vidsträckt odlingslandskap.

–  Vårt lantliga läge har varit en stor fördel under pandemin. Hade vi varit ett stadshotell hade det nog inte räckt att vara kreativ, säger hotellets vd Ingrid Svensson och syftar på de tillfälliga, påhittiga koncept som hotellet har lanserat under pandemin.

”Jag tror att gästernas upplevelse förstärks av att de är på landsbygden.”

I fjol var det exempelvis våffelkafé på gårdsplanen. Man har också haft pop up-pizzeria, som lockade mängder av gäster till hotellets uteservering.

–  Vi sålde 12 000 pizzor på åtta veckor, säger Ingrid Svensson.

Det inte är svårt att förstå varför många av de lantliga krogarna har klarat sig bättre än de centralt belägna genom krisen, menar hon.

–  Under pandemin har inställningen varit att det är hälsosamt på landet. Det märks även på det ökande intresset för friluftsliv och camping.

Större frihet

Ytterligare en gårdsrestaurang som har lockat matintresserade stadsbor är Cissi & Clara, som ligger vid en hästgård i byn Torvalla på den uppländska slätten. Clara Häggkvist växte upp på gården och efter att ha jobbat som kock på olika krogar i Stockholm och i Roslagen förvandlade hon familjens gamla lada till en hemmarestaurang för några år sedan.

Efter ett tag träffade hon kocken Cissi Wennström och upptäckte att de delade matfilosofi. Duon bestämde sig för att göra en gemensam satsning och i december 2019 öppnade de Cissi & Clara.

–  Vi funderade först på att öppna något i Norrtälje, men insåg att det var mycket mer lätthanterligt och flexibelt att vara här. Det ger större frihet eftersom det är helt andra omkostnader, säger Cissi Wennström.

–  Sedan gillar vi hemma hos-känslan. Gästerna får ta av sig skorna i entrén när de kommer, det blir mer personligt och avslappnat, säger Clara Häggkvist.

Gårdsrestaurangen Cissi & Clara ligger i den uppländska byn Torvalla.
Gårdsrestaurangen Cissi & Clara ligger i den uppländska byn Torvalla.
Foto: Annika Goldhammer

Närodlade råvaror

En annan kock som har valt att gräva där hon står – det vill säga hemma – och som har upplevt ett uppsving under pandemin är Lisa Lemke. För åtta år sedan startade hon och maken Marcus Nordgren Prostens Pizza i en röd lada på familjens prästgård i Skrea backe utanför Falkenberg. Med utsikt över pallkragar, höns och betande får serveras tunna, romerska pizzor och smårätter av närodlade råvaror.

–  Jag tror att gästernas upplevelse förstärks av att de är på landsbygden. Det pirrar fortfarande i mig när jag tittar ut över åkrarna här omkring, säger Lisa Lemke.

Paret driver även Skrea Matbruk i en stor grannlada omgiven av vinodlingar och kohagar. Här serveras handvevad pasta med ”en utsikt som slår alla kullar i Toscana”, som de själva beskriver det.

–  Vi brukar åka och skörda oliver i Italien och det vilar ett speciellt ljus över kullarna där. Men man kan faktiskt få den där magiska känslan i Sverige också, säger Lisa.

Annika Goldhammer/TT

FAKTA

Fyra andra lantliga hak

Mitt bland Brösarps backar på Österlen ligger det här omhuldade gårdshotellet. Boka ett "spisarpaket" och du får både boende, frukost och en omsorgsfullt tillagad femrättersmiddag. Behöver aptiten byggas upp finns flera fina vandringsleder i omgivningarna.

Paret bakom denna småhemliga krog i en lada i Närkesberg kallar sig månskenskrögare och lockar med lokal mat och ungerska viner varannan fredags- och lördagskväll.

Gourmetrestaurang i ett halländskt sågverk från 1847. Här huserar ett danskt par som plockar svamp, bär, örter och andra råvaror i naturen kring Rydöbruk. Det mesta tillagas sedan över öppen eld.

På en udde vid Saltharsfjärden utanför Gävle driver tre kusiner en fiskkrog med sju generationers fiskeerfarenhet i ryggen. Den lokalfångade fisken och nyrökta räkorna serveras med utsikt över fiskeläget.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL