Söderslätt

Hotellet öppnar för barn i juletid

Mitt i renoveringen av Palm tree hotel insåg Seija Martti hur bra hon har det och att hon ville dela med sig till behövande barn.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Söderslätt
Svedala
TRELLEBORG Mitt i byggdammet, mitt i pandemin under renoveringen av Palm Tree hotel kom insikten och idén. På söndag välkomnar ägaren, Seija Martti, 37 inbjudna barn för en hotelljul som ska innehålla allt det där hon själv aldrig fick uppleva som barn.

Det var i februari 2020 som Seija Martti och maken Al Fluin tog över klassiska Hotell Hansa som i deras händer blivit Palm Tree hotel. Pandemin hade precis rullat in i Sverige och paret, som bor i Skanör, hade startat en omfattande renovering av både hotellet och sedan restaurangen. Mitt i byggdammet kom insikten:

– Det var verkligen helt fel tid att ta över Hansa, men vi valde att satsa. Visst har det varit osäkert och gått upp och ner, men samtidigt kände jag där och då att jag har det väldigt bra nu, berättar Seija Martti.

Ett år av planering för julfirande

Vi ses strax innan hon ska iväg och hämta alla de julklappar som på söndag ska överlämnas av tomten och öppnas av de barn som då välkomnats för en fullspäckad dag och natt på hotellet med ett julfirande extra allt.

För det Seija där i byggdammet för ett drygt år sedan kom att tänka på var sina egna barndoms jular. Det var inte mycket till julfirande och precis som alla andra dagar var det knapert med en ensamstående mamma som kämpade med alkoholproblem.

- Jag hoppas även att föräldrarna får en chans att landa här, sitta ner med en kopp kaffe och bara får se att barnen har det riktigt gott, säger Seija Martti.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Det bästa med julen för Seija var att hennes mamma, som inte lever längre, ändå försökte hålla sig nykter på julafton.

En jul sticker dock ut. Hon berättar om hur då nioåriga Seija som så ofta satt ensam i kylan på lekplatsen mellan hyreshusen och tittade upp på fönster med adventsljusstakar och julpynt.

– Jag minns att jag tänkte: ”Är det bara vi som inte firar jul?”

Det som sedan har etsat sig fast var när det plötsligt ringde på dörren och det utanför stod en granne med en korg fylld av godsaker - clementiner, pepparkakor och en klassisk röd julost.

– Jag tror grannen hade sett mig där nere på gården, berättar Seija, som nu insett hur betydelsefull grannens omtänksamhet var och hur det ledde till det fina minnet av hur hon och mamma sedan skar och åt julosten som om det var godis.

Fokus har alltid varit att inte stå utan pengar

Vägen från den tuffa barndomen i norra Skåne har alltid gått via hårt arbete och drivkraften att alltid varit att arbeta.

– Det är först nu när jag är 50 år som det känns okej att prata om min barndom och att mitt fokus alltid varit att arbeta hårt och mycket för att slippa vara utan pengar.

Via entreprenörskap inom handel driver hon nu tillsammans med maken även två resebyråer tillsammans med hotellet med tillhörande restaurang.

En önskan om en tre meter hög julgran blev fyra och pryder nu lobbyn på Palm tree hotel i Trelleborg.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Vill dela med sig av överflödet

– Jag har trots allt överlevt och vi lever i överflöd, men jag har aldrig glömt hur det kändes att vara ensam och utanför, säger Seija, som den där dagen i byggdammet presenterade planen för sin man - att de med hjälp av sina företagskontakter skulle arrangera en oförglömlig hotelljul för de barn som lever i familjer som på olika sätt kämpar för att få vardagen att gå ihop.

På söndag är det dags för 37 barn med 29 medföljande vuxna att checka in för övernattning. Under dagen blir det julbord och besök av tomten och julklappsutdelning. Trubaduren Philip Lindstrand ska spela och från Söderslätts bokhandel kommer en sagoläsare som också tar med sig böcker.

En elvaåring önskade sig ett par skor i storlek 43 till sin storebror, i andra hand kläder till sig själv. Sist önskade hon sig en nalle.

– Det är så oerhört många underbara Trelleborgare som varit med om sponsrat detta. Totalt har de skänkt 17 000 kronor och jättemånga företag har ställt upp med allt från pengar till julklappar.

Alla barn får julklapp för 1 000 kronor

För att hitta barn har Seija valt att ta hjälp av diakoniverksamheten i Trelleborgs församling, dit också allt överskott kommer att gå. När vi ses har hon i stort uppfyllt samtliga julklappsönskningar från barnen, motsvarande julklappar för 1 000 kronor var.

– Det ska bli roligt med alla barn och att det blir ett levande hotell fullt av glädej säger receptionist Monika Mikkelsen och får medhåll av hotellchef Lina Svensson samt restaurangchef Mathew Birch. De liksom Seija Seija Martti och hennes man Al Fluin ser fram emot att välkomna barnen och deras anhöriga för julfirande på Palm Tree hotell.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

– Det är inte många barn som får så dyra julklappar, men här får de det. Därför har jag också försökt uppfylla alla önskningar och det ska vara samma summa för alla.

Vad önskar sig barnen?

– Allt möjligt, men många barn önskar sig vad de behöver, inte vad de vill ha. En elvaåring önskade sig ett par skor i storlek 43 till sin storebror, i andra hand kläder till sig själv. Sist önskade hon sig en nalle. Ett barn som önskar sig en nalle först har allt den behöver, konstaterar Seija.

Hon liksom hotellets övriga personal har höga förväntningar på vistelsen som avslutas med frukost tillsammans med lokala poliser, räddningstjänsten och trygghetsvärdar.

– Jag säger inte att det är så, men många barn har kanske bara mött polisen under tuffa omständigheter och har en dålig erfarenhet. De är ju vår trygghet och då tänker jag att det är viktigt att bygga broar, att de få träffas här och se att de här är vanliga människor.

Vad hoppas du mest av julfirandet?

– Att folk får upp ögonen för de här barnen, men självklart att barnen får en härlig jul att minnas och prata om. Och så hoppas jag att även föräldrarna får en chans att landa här, sitta ner med en kopp kaffe och bara får se att barnen har det riktigt gott.

När det varit tufft under pandemin har Seija Martti hållts sig uppe och tänkt på julen hon nu ska orda för behövande barn på Palm Tree hotell.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Söderslätt

Tusentals barn i Trelleborg Svedala och Vellinge lever i fattigdom

Foto: NTB
Söderslätt
Svedala
TRELLEBORG 3 654 barn under 19 år i Trelleborg, Svedala och Vellinge kommuner lever i ekonomiskt utsatta familjer. Inte sedan mätningarna började på 70-talet har fler personer i Sverige levt med låg ekonomisk standard än nu, enligt SCB.

– Det är ett oerhört stort behov av stöd och hjälp här i Trelleborg. Vem som helst kan hamna i det här och ofta finns det en psykosociala svårigheter, beroendeproblem eller ekonomiska svårigheter efter till exempel en skilsmässa, berättar Aurora Smith, en av två nya diakoner vid Svenska kyrkan i Trelleborg.

År 2019 överskred andelen personer med låg ekonomisk standard i Sverige 15 procent. Det var första gången sedan mätningarna påbörjades 1975. Andelen personer med låg ekonomisk standard har ökat över tid, från 1990-talets låga andel kring 8 procent till 2000-talets första decennium då andelen ökat till 14 procent. Därefter har nivån legat på en relativt stabil.

77 300 skånska barn i fattiga familjer

När SCB vid senaste mätningen 2019 tittade på barn mellan 0-19 år ansågs 2 036 Trelleborgsbarn leva i för låg ekonomisk standard. I Svedala kommun var det 785 barn och i Vellinge 833.

I hela Skåne rör det sig om 77 300 barn i familjer med låg ekonomisk standard.

Aurora Smith
Foto: Svenska kyrkan

Det är många barn, hur når diakonin barnen?

– Det är gör vi via föräldrarna som hör av sig via telefon, i mejl eller som vi kommer hit för samtal. Vi är ju ofta sista instans när psykiatrin eller övriga samhället inte fungerat, berättar Aurora Smith och fortsätter:

– Men jag ska inte sticka under stol med att det är svårt att nå ut till den här gruppen, av en rad olika anledningar. Det innebär inte att detta inte är en verklighet som inte finns, för det gör den. Bara här i Trelleborg delar vi till exempel ut kläder till runt 10 000 personer varje år.

– Det vi också gör är att vi tar tillvara all överbliven mat. Vi hade precis julbord och fick massor av mat över. Då ringde vi runt till de vi känner och kunde ge maten vi hade kvar till 19 personer.

Vad innebär det att ha låg ekonomisk standard?

År 2019 låg gränsen för låg ekonomisk standard för en ensamstående person på 157 000 kronor, vilket motsvarar en disponibel inkomst på 13 000 kronor i månaden. För ett hushåll med två vuxna och två barn låg gränsen på 32 000 kronor i månaden i disponibel inkomst.

Samarbete med Ica ger mat åt familjer

Aurora Smith berättar också att församlingen har ett samarbete med Ica Maxi kring matsvinn. Redan nu skänker butiken kantstötta torrvaror som delas ut till behövande och nu går det ett steg vidare.

– Det ska utvecklas i att att kött med kort datum ska tas omhand och frysas ner av Ica och sedan får vi det för att dela det vidare till behövande, berättar Aurora Smith.

Fler utlandsfödda under ekonomiska gränsen

Skillnaden mellan personer som är födda i Sverige och personer som är födda utomlands är stor enligt statistiken som hämtats ur inkomstregistret. Av dem som var födda i Sverige låg knappt 12 procent under gränsen för låg ekonomisk standard, medan andelen bland de utrikes födda var 31 procent.

För barn är skillnaderna ännu större. Av de som fötts i Sverige hade knappt 16 procent låg ekonomisk standard, medan andelen bland de utrikes födda barnen var 54 procent. Närmare 20 procent, eller vart femte barn, hade låg ekonomisk standard år 2019.

Sport

Jacobsson ska assistera Haynes i TFF

En fotbollstränare i aktion
Foto: Naina Helén Jåma/TT/arkiv
Sport
Söderslätt
Fotboll Stefan Jacobsson, 56 år och senast huvudtränare i Gais. Där har ni personen som ska assistera Kristian Haynes i Trelleborgs FF efter Alexander Tengryds flytt till IFK Göteborg.

– Först och främst ska det bli väldigt skönt att börja jobba igen och jag är väldigt inspirerad inför möjligheten att jobba i Trelleborgs FF, säger Jacobsson i ett pressmeddelande från klubben.

– Jag fick tidigt en positiv bild av TFF via samtal med Kristian Haynes och Salif Camara Jönsson.

Med en aktiv spelarkarriär som slutade på den tredje högsta nivån inom svensk fotboll blev det sedan tränarkarriär för hela slanten.

Tibro AIK, Skövde AIK och Karlstad BK följdes av Degerfors IF 2014 där han först var akademiansvarig och sedan fick ta över A-laget. 2020 och 2021 arbetade västgöten som huvudtränare i Gais.

– Som person är jag jordnära och har gjort en lång resa i fotbollsbranschen. Jag har gått från en lägre nivå upp till toppen av svensk fotboll där jag varit allt från assisterande tränare till akademiansvarig och huvudtränare.

– Som fotbollstränare tycker jag att allt ändras med erfarenhet, där jag i grunden är en passningsorienterad tränare där mycket handlar om variation och att det ska vara effektivt.

– Prestation är viktigt över tid, men man ska också komma ihåg att fotbollsmatcher handlar om resultat och att saker och ting ändras från match till match.

Stefan Jacobsson deppar heller inte över att gå från huvudtränare till assisterande tränare.

– Jag vill jobba med fotboll och att få den här möjligheten är jag glad över. Både jag och Kristian är vana att arbeta i team och jag kommer göra allt för att laget och klubben ska utvecklas utifrån den rollen jag har.

Salif Camara Jönsson, sportchef i Trelleborgs FF:

– Vi har fått in en erfaren tränare som jobbat i både med- och motvind under sin tränarkarriär vilket jag ser som nyttiga erfarenheter. Stefan kompletterar Kristian och övriga tränarstaben på ett väldigt bra sätt och kommer hjälpa både Kristian och laget att ta ytterligare kliv.

– Under sin tid som tränare har Stefan arbetat med andra spelsätt än vad vi haft vilket jag ser som en styrka, att han kan komma med tankar och idéer som gör att vi bli ännu bättre i både träning och match.

Söderslätt

Kvinna åtalas för att ha slagit och hotat man i Vellinge

Foto: Johan Nilsson/TT
Söderslätt
VELLINGE En 35-årig Malmökvinna misstänks för att ha misshandlat en 45-årig man med sparkar och slag men även hotat honom till livet med kniv.
Nu åtalas kvinnan för en rad brott vid Malmö tingsrätt.

Det var en natt i juni förra året som en 35-årig kvinna ska ha riktat en kniv och hotat en man i 45-årsåldern i hans bostad i Vellinge. Kvinnan ska även ha misshandlat mannen med flera slag i ansiktet och på överkroppen.

Enligt åtalet som lämnats in i Malmö tingsrätt ska kvinnan även ha sparkat på mannens ben liksom hon kastat nycklar som träffat hans ansikte. Mannen har både blött, fått blåmärken samt smärta enligt åtalet.

Åklagaren menar att hotet är grovt eftersom kvinnan hotat mannen med ett vapen och mannen kände allvarlig rädsla för sin säkerhet.

Kvinnan, som ska ha varit berusad, åtals även misstänkt för våldsamt motstånd efter att polis tillkallats till adressen där hon greps samma natt efter att ha satts sig i motvärn. Enligt polisernas vittnesmål ska kvinnan ha krängt med kroppen, spottat, sparkat, slagits och försöka ta sig loss för att hindra dem att gripa henne och transportera henne vidare till sjukhus för provtagning och därefter till arresten.

Kvinnan är även misstänkt för narkotikabrott då hon enligt provtagning ska ha konstaterats ha använt kokain i anslutning till misshandeln.

Söderslätt

Ung man rånad av två okända

Foto: Johan Nilsson/TT
Söderslätt
Trelleborg En 27-årig man rånades under hot på sin dator sent på tisdagskvällen.

klockan var 22.45 på tisdagskvällen när två okända gärningspersoner under hot om våld misstänks ha tvingat en 27-årig Trelleborgare att lämna ifrån sig sin väska med dator och utrustning.

Rånet ska ha skett på Svenstorpsgatan i centrala Trelleborg och i nuläget är ingen misstänkt gripen.

Enligt polisens anmälan är den stulna datorn med tillbehör värd 10 000 kronor.

Söderslätt

Elfte prästen tar över i konfliktförsamling

Söderslätt
SKANÖR-FALSTERBO Militärprästen Jerker Schmidt står på tur för att ta sig an Skanör-Falsterbo församling och med sig tar han erfarenheten av arbete i krigshärdar som Kosovo, Afghanistan och Mali.

– Klart att jag har många goda erfarenheter med mig till Skanör-Falsterbo från försvaret, men jag inser att det här är en komplex uppgift. Det viktigaste för mig är att se till att verksamheten fungerar och att det finns en god verksamhet för församlingens medlemmar och de anställda.

Det säger Jerker Schmidt, sedan tio år tillbaka garnisonspastor vid försvarsmakten i Göteborg. Nu blir han den elfte av tio kyrkoherdar som under drygt lika många år kommit och gått i Skanör-Falsterbo församling där han tillträder tjänsten som tillförordnad kyrkoherde den 17 januari.

Maggie Signäs lämnade i november

I november aviserade kyrkoherde Maggie Signäs att hon gett upp och lämnar tjänsten efter fortsatt konflikt med kyrkorådet och den i åratal konfliktomsusade församlingen.

Parallellt aviserade biskop Johan Tyrberg aviserat att han överväger att upplösa församlingen för ett sammangående med Höllviken, ett beslut som stiftsstyrelsen måste fatta innan den 1 april.

Till tidningen sa biskopen i november 2021:

– Redan 2018 var jag av åsikten att det inte gick att lösa situationen i Skanör-Falsterbo med mindre än att församlingen upplöstes.

Maggie Signäs lämnade in sin avskedsansökan för att i stället bli präst i Höllvikens församling, som kan komma att slås ihop med Skanör-Falsterbo.
Foto: Mikael Ankarvik

Som Skånska Dagbladet rapporterat har kyrkan i Skanör-Falsterbo om och om igen haft ärenden kring viten och uppgörelser kopplade till dålig arbetsmiljö, utköpta kyrkoherdar och trakasserier. Det är vad garnisonspastor Jerker Schmidt i Göteborg nu tar över när han tillträder tjänsten efter att ha blivit headhuntad av kyrkorådet.

Vad fick dig att tacka ja till tjänsten?

– Jag fick frågan av kyrkorådet, men det avgörande för mig är att det även är förankrat hos biskopen och stiftet. Det jag tänker är att det i en sådan här situation också finns många möjligheter, även om det självklart är en utmaning, men det är det även att förhålla sig till covid och restriktioner, säger Jerker Schmidt.

Vad tänker du om församlingens historik och den pågående processen för framtiden?

– Jag fokuserar på det som är gott och väljer att blicka framåt se allt det som är positivt och bra. Det finns till exempel fantastisk musik i församlingen, körer och en bra barn- och ungdomsverksamhet.

Med sig i arbete tar han arbete olika krigshärdar sedan han prästvigdes i Lund 2003. De senaste tio åren har han varit anställd inom Försvarsmakten som garnisonspastor med bas i Göteborg där han också bor och har familj.

Foto: Joha T Sandelius

Erfarenhet från flera krigshärdar

Under åren har Jerker Schmidt haft utlandsposteringar i bland annat Kosovo, Afghanistan samt senast 2019 i Mali. Han har även under många år varit aktiv i kyrkopolitiken.

På onsdag den 12 januari sammanträder domkapitlet och då tas det formella beslutet att ge Jerker Schmidt sitt tillförordnande i Skanör-Falsterbo församling.

Under våren ska även beslutet tas om ett eventuellt upplösande av församlingen, hur ställer du dig till det?

– Processen med en önskan från stiftet om att slå ihop Skanör-Falsterbo med Höllviken har ju redan inletts. När stiftets beslut kommer får jag helt enkelt förhålla mig till det året ut.

FAKTA

Församling med konflikter i över tio år

2008 blev det en strid om kyrkoherdetjänsten i Skanör-Falsterbo församling. En komminister i partiet Kyrkans väl ansågs sig ha blivit lovad tjänsten, men majoriteten i kyrkorådet utsåg en annan till posten.

2009 fick Kyrkans väl en majoritet och samtliga platser i Kyrkoråden fördelas till partiets fördel, ingen plats går till Kyrklig allians. Lunds stift ingriper och en förhandling genomförs.

2010 hotas församlingen om upplösning, men en överklagan lämnas in till domkapitlet. Kyrkans väl går till slut med på att fördela platserna i kyrkorådet.

Arbetsmiljöverket kopplas in på grund av dålig arbetsmiljö. Församlingen hotas med viten i miljonklassen.

2012 tillträder en komminister tjänsten som kyrkoherde med tre års prövotid med tillsyn. Detta på grund av tidigare disciplinpåföljder för kränkningar mot församlingens anställda. Personal sade upp sig och dessutom har han planerat sin egen installation i förtid.

2013 Kyrkoherden blir uppsagd. Svenska kyrkans överklagandenämnd slå fast att han inte längre får arbeta som präst. Församlingen tvingas även betala ett vite på 200 000 kronor till arbetsmiljöverket.

2018 Kyrkorådets beslutar på eget bevåg att avskeda församlingens kyrkoherde Patrik Ahlmark efter sex månaders anställning. Lunds stift startar en utredning.

Samtidigt larmar kyrkoanställda om nya trakasserier, hot och kränkningar. Församlingen anmäls ännu en gång till Arbetsmiljöverket.

2019 Arbetsmiljöverket belägger församlingen med nya viten om inte åtgärder vidtas för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön.

En uppgörelse mellan facket och kyrkan leder till att församlingen köper ut Patrik Ahlmark för mer än 700 000 kronor.

2020 Maggie Signäs anställs vid årsskiftet som ny kyrkoherde efter att ha varit tillförordnad på tjänsten sedan hösten 2019.

2021 lämnar biskopen in ett förslag om upplösning av församlingen och att den uppgår i Höllvikens församling.

2022 Militärpräst Jerker Schmit anställs som tillförordnad kyrkoherde från och med den

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Svedala

Svedalaborna backar fyrverkeriförbud i hela kommunen

Daniella Jansby tvingas redan veckan innan nyår ta bilen från Svedala för att på kvällstid rasta sina hundar Presley och Vizsla ute på landsbygden där de slipper smällarna.
Foto: Privat
Svedala
Söderslätt
SVEDALA Fyrverkerier ska bara tillåtas under en halvtimme på nyårsafton och dessutom endast vara möjliga att köpa just på högtidsdagen.
Nu sluter många Svedabor upp bakom Daniella Jansbys förslag att se över de lokala föreskrifterna inför 2022 års nyårsfirande.

– Mitt mål är givetvis ett totalförbud mot att smälla raketer, men man måste ju börja någonstans, säger Daniella Jansby, som bara dagar efter nyårsafton lämnat in ett förslag till Idé Svedala för att få en översyn av Svedala kommuns ordningsföreskrifter för fyrverkerier.

– Jag jobbar själv på ett hunddagis och har två egna hundar och håller på med hästar. Jag vet hur djuren reagerar och själv kan vi inte vara hemma alls på kvällarna veckan före nyårsafton. Jag kör i väg med mina hundar i bilen och rastar dem på annan plats, berättar Daniella Jansby som bor i centrala Svedala.

En halvtimmes skjutande

Det hon nu föreslår är att Svedala kommun följer grannkommunen Trelleborgs rejält uppstramade regler för vad som tillåts när det gäller användandet av fyrverkerier.

Efter att ha varit på väg mot ett totalförbud har Trelleborgspolitikerna tills vidare landat i att begränsa Trelleborgarnas skjutande till en halvtimme på nyårsafton, mellan klockan 23.45 och 00.15.

I Svedala kommun tillåts raketskjutning mellan klockan 18 på nyårsafton och fram till klockan 02.00 in på nyårsdagen.

Daniella Jansby tvingas redan veckan innan nyår ta bilen från Svedala för att på kvällstid rasta sina hundar ute på landsbygden där de slipper smällarna.

Föreslår totalt försäljningsförbud

– Jag tycker även att man ska förbjuda försäljningen av fyrverkerier helt och enbart ha något kommunalt arrangerat fyrverkeri i så fall, säger Daniella Jansby.

I flera år har hon själv firat nyår på Sturup airport hotell som erbjuder hundar och dess ägare en fristad med firande och övernattning.

– Men det är ju inte alla som för plats där och dessutom kostar det ju rätt mycket pengar.

Det kan säkert bli aktuellt att korta ner tiden för när det ska vara tillåtet att använda fyrverkerier.

Räddnings- och säkerhetschef Mikael Jönsson, som själv arbetade på nyårsafton, konstaterar att det för varje år blivit tuffare och tuffare i föreskrifterna för vad som är tillåtet. I år fanns endast en godkänd raketförsäljare i Svedala kommun men han säger samtidigt:

– Det var några år sedan Svedalas lokala ordningsföreskrifter sågs över, så det kan säkert bli aktuellt att korta ner tiden ytterligare för när det ska vara tillåtet att använda fyrverkerier inför nyårsafton 2022, menar Mikael Jönsson.

Några allvarligare incidenter känner han dock inte till under nyårsnatten i Svedala.

– Det var stökigare för några år sedan, säger han, som dock hänvisar till politiska beslut och att han utan en utredning har svårt att avgöra om det kan bli aktuellt med en förändring redan nyåret 2022.

Mikael Jönsson, räddningschef Svedala kommuns räddningstjänst.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Polisen saknar resurser att bötfälla

Inte heller kommunpolis Maria Jerlemar Molin upplever nyårsafton som stökigt, däremot menar hon att väldigt många under 18 år hanterar fyrverkerier, vilket är olagligt.

– Vi kan inte gå runt och bötfälla alla som skjuter på fel tider, det finns det inga resurser till. Däremot har vi upparbetade rutiner för att omhänderta och förverka fyrverkerier från den som är underårig. I allvarligare fall kan det bli tal om ett brott mot ordningslagen, säger Maria Jerlemar Molin som ansvarar för Vellinge kommun.

Där säger ordningsstadgan att det endast är tillåtet att hantera pyroteknik utan tillstånd mellan klockan 23 på nyårsafton och 01.00 in på nya året.

Precis som i Svedala är det även förbjudet att avfyra raketer i anslutning till särskilda boenden.

Maria Jerlemar Molin, kommunpolis i Vellinge.
Foto: Polisen

Förslaget lyfts till politiken

Idé Svedalaförslaget som redan fått 126 röster måste nu behandlas politiskt, efter att minst 30 invånare stöttat ett förslaget. Det glädjer Daniella Jansby, som pekar på en rad andra motiv till att föreslå en tydligare begränsning av skjutandet.

– Vi har människor inom kommunen som flytt från krigsdrabbade länder. Varje smäll är en påminnelse och ett trauma på det som hänt i deras hemland, menar förslagsställaren.

Fara för att människor skadas när det skjuts på oansvarigt vis är också ett motiv liksom att hon ifrågasätter att gemene man till nyår ges möjligheten att köpa sprängmedel och förvara det i obegränsad mängd i sin bostad, vilket annars är olagligt.

Avslutningsvis pekar hon även på att miljön tar skada av resterna av fyrverkerierna som även leder till omfattande nedskräpning där samhället får bekosta notan för städningen.

Sport

Triss i nyförvärv till TFF:s damlag

En fotbollsspelare i aktion
Foto: Thomas Persson/arkiv
Sport
Söderslätt
Fotboll Trelleborgs FF:s damlag gjorde årets första träning på måndagen. Samma dag passade man på att presentera sina tre senaste nyförvärv, försvararen Johanna Persson, mittfältaren Alicia Thoresen och offensiva kantspelaren Alice Egnér.

22-åriga Johanna Persson, med IFK Simrishamn som moderklubb, ansluter från seriekonkurrenten Hammenhögs IF där hon spelade 20 matcher under fjorårets säsong.

– Jag ser med spänning fram emot att representera en lite större klubb och att få vara en del av en satsning mot Elitettan är fantastiskt, säger Persson i ett pressmeddelande från föreningen.

– Som spelare är jag lugn och trygg med boll med en bra spelförståelse och stark defensivt. Jag har visserligen spelat mest i försvaret, men kan också spela på andra positioner.

Alicia Thoresen, även hon 22 år och med Österlen FF som moderklubb, ansluter också från Hammenhögs IF. Thoresen inleder dock året med studier samt spel i USA för Lindsey Wilson College och börjar representera TFF i maj.

– Jag kommer göra allt för att ansluta till laget i bra form och vara delaktig direkt.

– Satsningen TFF gör känns inspirerande och jag känner till många tjejer i laget vilket gör att jag redan nu vet att det kommer levereras en hög nivå på träning och match.

– Jag är främst en hårt arbetande innermittfältare med god spelförståelse och en vinnarskalle av stål, men tycker också om att leta efter de avgörande passningarna.

18-åriga Alice Egnér tar steget över från moderklubben Borgeby FK som i höstas åkte ur Elitettan. Men hon har även representerat Furulunds IK och Eskilsminne IF tidigare under karriären.

I fjor blev det 19 matcher i landets näst högsta serie.

– Jag är en yttermittfältare som har snabbheten som största styrka och den använder jag gärna en mot en för att ta mig förbi motståndaren.

– Arbetar hårt både offensivt och defensivt och tycker också jag är bra på att läsa spelet och via det hitta bra passningar som sätter lagkamrater i rätt lägen.

– Jag tar med mig väldigt mycket från säsongen i Elitettan med Borgeby och jag kommer ta med mig erfarenheterna därifrån in i säsongen med Trelleborgs FF för att göra ett bra intryck på klubben och laget.

Johan Bauer, sportchef för TFF:s damlag, gläds åt nytillskotten och informerar att truppen nu är mer eller mindre spikad.

– I dessa tre spelare får vi starka nyförvärv till en redan stark trupp vilket vi är väldigt nöjda med. Vi har förstärkt truppen på de sätt vi tyckt varit viktiga och känner oss bekväma med att påbörja träningen inför 2022 med i stort sett full trupp.

– Vi ser fram emot att flytta fram våra positioner ytterligare den här säsongen

Söderslätt

Stölder av smycken sätts i samband med städning

En inbrottstjuv stjäl smycken under ett inbrott i en bostad
Foto: Anders Wiklund/TT
Söderslätt
VELLINGE Två Vellingebor har polisanmält stöld av smycken från bostaden. I båda fallen hänvisas till att smyckena försvann när en städfirma ska ha arbetat i bostäderna.

På en adress uppger en Vellingekvinna i 40-årsåldern att tre smycken till ett värde av 30 499 kronor saknas efter att hon haft städning av en städfirma på nyårsafton.

En man i 75-årsåldern har också anmält att en klockan samt ett halsband till okänt värde ska ha stulits ur en byrålåda någon gång sedan i juni förra året.

Upptäckten gjordes på lördagen och har nu polisanmälts med hänvisning till att de försvunna smyckena ska ha stulits av någon som städat bostaden.

Det är oklart för tidningen om det rör sig om anmälningar mot en och samma städfirma.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL