Filmfredag

En stor film i litet format

Kultur och nöje
Filmrecension Roland Klinteberg har sett Céline Sciammas Lilla mamma.

Céline Sciamma ritade in sitt namn på den internationella filmkartan med filmen Porträtt av en kvinna i brand och man förmodade att framtiden skulle ligga öppen för Hollywood-anbud och annat som hör segerns sötma till. Nu överraskar Sciamma istället med att ersätta denna förmodade storproduktion med en liten lågmäld film som får tala för sig själv istället för att få draghjälp av de basuner som alltid omger det stora påkostade filmerna.

Över nu aktuella Lilla mamma svävar en aura av den japanske mästerregissören Hayao Miyazakis skapelser på Studio Ghibli, även utan mytologiska figurer givetvis. I bägges filmer är det barnet som är axeln runt allt snurrar. Det är från barnets horisont Sciamma också utgår ifrån och hur det hanterar sitt kanske första sorgearbete i livet.

Vid åtta års ålder förlorar Nelly nämligen sin mormor och tillsammans med sin mamma beger hon sig till mammans barndomshem för att tömma huset. Nelly börjar då utforska den närliggande skogen och springer på en liten flicka i hennes egen ålder som ser ut som en spegelbild, och som har samma namn som mamman Marion.

Det låter kanske som sci-fi och det är inte fel att säga att Sciamma hittat näring i den genren när hon på 72 minuter berättar denna fascinerande och gripande berättelse, som lägger sig som bomull runt hjärtat med sin visuella ögonfägnad. Kanske ger inte Lilla mamma samma eko som Porträtt av en kvinna i brand men som en stor film i det lilla formatet är det ännu en arbetsseger för Céline Sciamma.

FAKTA

Filmrecension

Lilla mamma

Regi: Céline Sciamma.

Medverkande: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse med flera.

Kultur och nöje

Mia Skäringer startar ny podd

Mia Skäringer startar en ny podd. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelaren och komikern Mia Skäringer startar en ny podcast tillsammans med skådespelaren Hampus Nessvold, rapporterar Aftonbladet.

"Skäringer & Nessvold" har premiär på måndag.

”Vi kommer inte krångla in oss i några intellektuella haranger och resonemang. Det blir väl som vanligt när vi lyckas ses väldigt snabba kast mellan flams med lite djupgående oro här och var, sårbart och självupptaget”, skriver Skäringer i ett mejl till Aftonbladet.

Skäringers podd tillsammans med Anna Mannheimer, "Skäringer & Mannheimer", var en av de mest lyssnade svenska poddarna innan den lade ned i våras.

Kultur och nöje

Dree Low lägger ner karriären

Salah 'Dree Low' Abdulle i samband med att han tog emot priset för Årets hiphop/r’n’b under P3 Guld-galan i Partille arena i Göteborg 2020. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Rapparen Salah "Dree Low" Abdulle avslutar karriären, meddelar han själv på Instagram.
PREMIUM

"Sho sho folket! Jag lägger ner min musikkarriär för att fokusera på det som är bättre.. Kommer fortsätta mitt kreativa arbete på andra sätt. Tack!", skriver han i sin Instagram-story, rapporterar Aftonbladet.

Beskedet kommer efter att delar av Dree Lows musik plötsligt försvunnit från plattformar som Youtube och Spotify under veckan.

Under 2021 var Dree Low Sveriges tredje mest spelade artist på Spotify.

På P3 Guld 2020 vann han pris i kategorierna årets hiphop/r'n'b och framtidens artist.

I december förra året rapporterade dock Expressen att Dree Low, likt många andra gangsterrappare, börjat spelas alltmer sällan på P3 i kölvattnet efter mordet på rapkollegan Nils "Einár" Grönberg.

Dree Low dömdes nyligen till ett års fängelse för ett uppmärksammat butiksrån. Enligt Aftonbladet har han i förhör sagt att det hela berodde på ett missförstånd.

De 30 dagarna före Dree Lows dom spelades han 5,47 gånger per dygn på P3 Din gata. De första 30 dygnen efter domen spelades han däremot bara 0,57 gånger per dygn, vilket är en minskning med cirka 90 procent.

Kultur och nöje

Minister: Licensavgiften för BBC skrotas

BBC:s huvudkontor i London. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Storbritanniens kulturminister Nadine Dorries skriver i sociala medier att det kommande avtalet om licensavgiften för public service-bolaget BBC, som sträcker sig till år 2027, blir det sista.
PREMIUM

Fram till dess ska licensavgiften frysas. Vad som ska ersätta avgiften är oklart.

"Dagarna då landets äldre hotas med fängelse och har kontrollanter som knackar på dörren är över. Nu är det dags att diskutera och debattera nya sätt att finansiera, stödja och sälja fantastiskt brittiskt innehåll", skriver Dorries på Twitter.

BBC har inte kommenterat utspelet.

I en Daily Mail-artikel som Dorries själv länkar till framgår det att den frysta licensavgiften – som ska ligga på motsvarande knappt 2 000 kronor om året – kan leda till minskade intäkter för BBC i storleksordningen 25 miljarder kronor under åren som kommer. Tidigare har licensavgiften höjts i takt med inflationen.

Nadine Dorries har tidigare gjort sig känd för att kritisera BBC och har kallat det för en "partisk vänsterorganisation", bland annat.

BBC är världens äldsta och största public service-bolag.

Kultur och nöje

Då får "Love is blind" premiär på Netflix

Första säsongen av realityprogrammet 'Love is blind' blev en stor publiksuccé. Amber Pike och Matt Barnett var ett av paren som gifte sig. Pressbild.
Foto: Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Andra säsongen av dejtingsåpan "Love is blind" har fått ett premiärdatum. Enligt Netflix hemsida är det dags för ett nytt gäng singlar att söka kärleken med start den 11 februari.

Vilka som ska få kliva in i "poddarna" och gå på dejter utan att se med vem de pratar med är ännu inte offentliggjort. Däremot är det klart att värdparet återigen blir Vanessa och Nick Lachey.

Den första säsongen blev ett av de mest sedda programmen på Netflix vid premiären 2020.

Kultur och nöje

Drottning Margrethes liv blir musikal

Drottning Margrethe omgiven av sin familj. Nästa år hyllas hon med en musikal. Arkivbild.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Firandet av drottning Margrethes 50-årsjubileum på tronen pågår för fullt under 2022 i Danmark – och hyllningarna ska fortsätta även under 2023.

Då får musikalen "Margrethe" premiär på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, rapporterar Ritzau.

Musikalen ska skildra nedslag i drottningens liv, från födseln 1940 till i dag och föreställningen beskrivs som "intim och episk" i ett pressmeddelande.

"Margrethe" är skriven och komponerad av trion Thomas Høg, Lasse Aagaard och Sune Svanekier. Föreställningen produceras av Mikkel Rønnow i samarbete med HC Andersen Festivals och Toca Records.

Rollen som drottning Margrethe ska spelas av fyra skådespelare i olika åldrar. Namnen på dem offentliggörs först till våren.

"Margrethe" får premiär i juni 2023.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Kultur och nöje

MP: Mer krisstöd behövs till kulturen

- Läget är akut, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi om situationen i kulturbranschen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Miljöpartiet vill göra om evenemangsstödet till kulturen och satsa mer pengar på att återstarta branschen.
– Vi hör från många håll att det är för komplicerat att söka, säger språkröret Märta Stenevi.
PREMIUM

Fram till slutet av november var det Miljöpartiet och kulturminister Amanda Lind som styrde på kulturdepartementet. Men efter avhoppet från regeringen kritiserar nu språkröret de olika pandemistöden till kulturen.

Till exempel de 120 miljoner kronor som regeringen aviserade i december för ytterligare krisstöd till kulturen.

– Det är alldeles för lågt i det här läget, säger Stenevi.

Fryser inne

Hon ser också en risk för att en stor del av de cirka 3 miljarder kronor som satsats på evenemangsstöd under pandemin kommer att frysa inne, eftersom så lite av pengarna har använts. Enligt Stenevi har endast runt 50 miljoner kronor betalats ut så här långt.

– Det vore en katastrof om de fryser inne. Det är pengar som har avsatts i budgeten för att hjälpa sektorn, säger hon.

Reglerna utformades under den tid som MP satt i regeringen, men Stenevi är inte självkritisk.

– När man ser att pengar inte går ut måste man agera snabbt, så att pengarna kommer till nytta, säger hon.

I veckan kommer MP därför att ta ett initiativ i riksdagens finansutskott, för att uppmana regeringen att göra om reglerna för stöden.

– Vi vill omvandla hela evenemangsstödet till ett krisstöd, som ska bli bredare och enklare att söka, säger Stenevi.

Mer pengar

MP vill också skjuta till ytterligare en halv miljard kronor i vårändringsbudgeten för återstarten av kulturen. I höstbudgeten fanns knappt en miljard kronor avsatt för detta.

– Nu får vi en ny stor våg och nya restriktioner igen, och då behöver vi skjuta till mer pengar. Speciellt i en situation då evenemangsstödet inte har använts, säger Stenevi.

Under veckans partiledardebatt satt flera kulturkändisar på åhörarläktaren, bland andra artisterna Lisa Nilsson, Malena Ernman och Lasse Holm. Debatten har fortsatt därefter och kritiken har varit hård mot att stöden är komplicerade och har dålig träffsäkerhet.

Rättad: I en tidigare version benämndes stödet på 120 miljoner felaktigt.

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Så här fungerar evenemangsstödet

Evenemangsstödet syftar till att arrangörer av evenemang som kräver framförhållning och medför planeringskostnader ska våga planera för att genomföra evenemang när smittläget tillåter.

Stödet innebär att staten står för delar av arrangörens ekonomiska risk, men högst 70 procent av kostnaderna.

Maxbeloppet per stödmottagare (inte per evenemang) är 17,5 miljoner kronor.

Evenemanget ska rikta sig till minst 250 deltagare.

Till en början har stödet gällt evenemang som planerats under perioden juni-december 2021, men som inte kunnat genomföras på grund av av restriktioner. Regeringen har nyligen föreslagit att stödet ska förlängas så att det även omfattar evenemang under första kvartalet 2022.

Skatteverket hanterar ansökningarna. Ett av kraven för att få stöd är att motsvarande evenemang arrangerades 2019 eller att företaget brukar arrangera liknande evenemang.

Källa: Regeringen, Skatteverket

Kultur och nöje

"Scream" går om "Spider-man" i USA

Ghostface är tillbaka – vilket lockar publik till biograferna i USA. Pressbild.
Foto: Paramount Pictures/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Efter fyra succéveckor på den amerikanska biotoppen har "Spider-man: No way home" fått kliva åt sidan. Den nyväckta skräckserien "Scream" ser även den ut att spurta uppför backen i den pandemityngda biomarknaden – och beräknas under helgen (den extra långa Martin Luther King Jr-helgen i USA) att dra in motsvarande omkring 325 miljoner kronor, vilket placerar filmen på en stabil förstaplats.

"Scream" återförenar originalstjärnorna Neve Campbell, David Arquette och Courteney Cox med en ny mördare i förvriden spökmask.

Vid den svenska premiären den 14 januari fick filmen blandad kritik, från en 4:a i Sydsvenskan till en 1:a i GP.

Kultur och nöje

Brian Cox: "Johnny Depp är överskattad"

Brian Cox spelar patriarken i HBO-serien 'Succession' och är aktuell med sin självbiografi. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/Invision/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

"Succession"-stjärnan Brian Cox har släppt sin självbiografi, "Putting the rabbit in the hat", där han frispråkigt berättar om roller han skippat och skådespelare han inte har så mycket till övers för.

Enligt ett utdrag som Variety tagit del av så tackade Brian Cox nej till rollen som Governor Weatherby Swann i "Pirates of the Caribbean"-serien. En anledning var att Cox ansåg att filmerna var en "Johnny Depp som Jack Sparrow-show".

"Även om han är personlig så är han överdriven och överskattad", skriver Cox och fortsätter:

"Jag menar, ta 'Edward Scissorhands'. Låt oss slå fast att om du har sådana händer och blek, ärrad ansiktssminkning, behöver du inte göra någonting. Och det gjorde han inte heller. Och efter det har han gjort ännu mindre. Men folk älskar honom. Eller, de älskade honom. De älskar honom inte så mycket nu för tiden, förstås".

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL