Malmö

Klart med hyreskontrakt för nytt boende på Kirseberg

Här syns delar av fastigheten på Kirsebergsgatan som Malmö stad kommer att hyra fram till den 31 augusti 2034.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Vem som ska bo i det nya boendet som ska öppnas vid Kirsebergs torg är inte bestämt än men kommunstyrelsen har gett klartecken för ett tolvårigt hyreskontrakt.

Arbetsmarknads- och socialnämnden nämnde vuxna missbrukare i sitt beslutsunderlag. Den skrivningen tog kommunstyrelsen bort i sitt beslut. De 47 lägenheter som finns i fastigheten ska nu renoveras eftersom de bland annat inte uppfyller brandskyddskraven. Malmö stad har idag flera olika kontrakt för fastigheten.

Diskussion pågår

– Kommunstyrelsen har gett klartecken att teckna ett nytt kontrakt men vi säger inte vilken målgrupp som ska bo här, poängterar kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Det är upp till arbetsmarknads- och socialnämnden att bestämma hur de riktar in verksamheten där. Det lägger vi oss inte i och den diskussionen pågår inom förvaltningen.

Blivande oppositionsrådet Helena Nanne (M) som också är andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden betonar också att det enda beslut som tagits är att teckna ett hyreskontrakt.

Bra lösning

– Det finns ett behov av fler lokaler eftersom man måste lämna ifrån sig en annan, konstaterar Helena Nanne. Vi tycker att detta är en bra lösning. Detta är lokaler som vi redan har och som man betalar för men inte har möjlighet att använda.

– Detta är ett fullt rimligt val när det gäller lokalfrågan. Vilken verksamhet som ska finnas var är en annan fråga som inte diskuterats eller beslutats av arbetsmarknads- och socialnämnden.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut. De ville se en konsekvensanalys av hur beslutet påverkar Augustenborg ur ett trygghetsperspektiv.

Oro på Lönngården

Bakgrunden är den information om det nya boendet på Kirseberg som kommit ut. Personalen som arbetar på lägenhetsboendet Lönngården fick i somras besked att det är de äldre alkoholister som bor på Lönngården som ska flytta till Kirseberg. De fick information om att i stället ska narkotikamissbrukare som bor på ett boende på Sigtunagatan flytta till Lönngården.

De uppgifterna har orsakat stor oro bland de boende på Lönngården som inte vill flytta. Vidare befarar många som bor i närheten av Lönngården att det kommer att bli mera kriminalitet och störningar om narkotikamissbrukare flyttar in på Lönngården.

Boendet för narkotikamissbrukare på Sigtunagatan ska vara avvecklat om ett år eftersom de lokalerna behövs till gymnasieskolan.

Malmö

Äldre alkoholister vill bo kvar på Lönngården

Willy Holmström trivs utmärkt i sin enrummare på 41 kvadratmeter. Här finns det gott om plats till hans saker och också ett rymligt badrum.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Flera har bott här sedan starten 2006. En del har slutat dricka och andra inte. Ingen av dem vill flytta ifrån lägenhetsboendet Lönngården där de har sin stora trygghet.
– Varför kan inte narkomanerna flytta till Kirseberg, funderar Willy Holmström.

Malmö stad vill att de 37 alkoholmissbrukare som på Lönngården ska flytta till ett boende vid Kirsebergs torg. Istället är förslaget att narkomaner som bor på Sigtunagatan ska flytta in på Lönngården. Flytten från Sigtunagatan ska var genomförd i december nästa år.

Dåraktigt och märkligt

– Det här är dåraktigt så det förslår, utbrister Jan-Inge Landberg. Det måste vara Åsa-Nissefilosofer som bestämt detta.

– Jag har inte bott här så länge och är inte mest berörd. Men det är många andra som har svårt att röra sig och en del kan inte ens gå. Det är märkligt att Malmö stad ens funderar på att göra två flyttar när det bara behövs en.

Willy Holmström har 800 cd-skivor som han ofta lyssnar på i sin enrummare på 41 kvadratmeter. När han flyttade in 2006 fick han löfte om att bo här livet ut.

– Jag vet inte hur nästa ställe ser ut. Dom kan bara inte flytta oss dit. Jag tror inte det blir av, funderar han.

Han jobbade med att serva kontorsmaskiner på Canon. Efter en skilsmässa tog alkoholen över och han åkte ut från sin lägenhet. Efter olika tillfälliga boenden hamnade han på Lönngården.

– Det kändes underbart. På de andra ställena var jag tvungen att vara ute klockan sju på morgonen.

– Här håller jag mig för mig själv och träffar ingen annan. Men när vi möttes vid en samling i huset förstod jag att ingen vill flytta.

Willy Holmström har bott på Lönngården sedan boendet öppnade 2006 och vill inte flytta.
Foto: Elisabeth Sandberg
Willy Holmström har minst 800 cd-skivor.
Foto: Elisabeth Sandberg

Han är 72 år och nämner att artister som Kim Larsen och Thorleif Torstensson inte blivit äldre än så.

– Jag har högt blodtryck, kraftig kol, psoriasis, hjärtsvikt och benskörhet. Vi får se hur gammal jag blir men måste jag flytta söker jag en egen lägenhet i stället.

Gunnar Karlsson tycker att Lönngården är som ett paradis och funderar precis som alla andra över varför inte de som bor på Sigtunagatan kan flytta direkt till Kirseberg.
Foto: Elisabeth Sandberg

Gunnar Karlsson har också bott här sedan starten och dricker inte alls lika mycket som när han flyttade in. Nu har han varit nykter sedan i augusti.

Här är fint som snus och när jag kom hit hade jag bara en ryggsäck och en sovsäck med mig.

– Jag bodde på både Norrvalla och Stadsmissionen innan jag kom hit. Jag har varit uteliggare och bott i Spanien. När jag flyttade in blev jag lovad att jag kunde bo här livet ut.

– Här är fint som snus och när jag kom hit hade jag bara en ryggsäck och en sovsäck med mig. Jag kände en på Friishallen som jag fick litet möbler av. Det här är som paradiset och bättre kan man inte få det.

I badrummet har Gunnar Karlsson en motionscykel som han använder ofta.
Foto: Elisabeth Sandberg

Gunnar Karlsson gick till sjöss när han var 15 år. När han blev chief steward fick han ha hand om sprit och cigaretter till manskapet. När han var 26 år hade spriten tagit över hans liv.

På Lönngårdens lägenhetsboende är det inte förbjudet att dricka alkohol. Men många som flyttat hit har slutat med sitt missbruk eller dragit ner kraftigt på alkoholen.

Jan-Inge Landberg och Gunnar Karlsson förstår inte hur beslutsfattarna tänker när de vill flytta på äldre alkoholmissbrukare. Många av de boende har svårt att röra sig och flera sjukdomar efter att ha missbrukat alkohol i många år.
Foto: Elisabeth Sandberg

– Det sunda förnuftet undrar varför de som bott på Sigtunagatan inte kan flytta till Kirseberg. Jag får svårt att ta promenader på Backarna och kommer nog mest att bli sittandes i lägenheten.

S-politikern Ylva Johansson var med och invigde boendet som sjukvårdsminister när det var nyöppnat. En bild på henne och Gunnar Karlsson finns uppsatt i hans rum. Precis som en massa andra fotografier. Ett diplom vittnar om att han korsat ekvatorn med ett av alla de fartyg som han arbetat på.

Många av de boende behöver rollator och rullstol för att kunna förflytta sig.
Foto: Elisabeth Sandberg

– Rederiet som jag jobbade på hette Grängesberg. Nu bor jag på Grängesbergsgatan och här vill jag bo kvar, avslutar 81-årige Gunnar Karlsson innan han tar sin rollator för att gå ut i det julpyntade allrummet.

Rebecca Bichis som är avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen vill inte kommentera närmare varför det blir bäst att flytta de boende på Sigtunagatan till Lönngården.

Avvaktar beslut

– Vi avvaktar fortfarande ett beslut vad gäller ett avtal på fastigheten i Kirseberg. Detta avtal ger oss förutsättningar att planera vidare.

– Vi har övervägt möjligheten att flytta Sigtuna till Kirseberg men ser inte detta som det mest rimliga alternativet. Våra avvägningar är kopplade till människor som på olika sätt är utsatta och att det är svårt att gå in på detaljer kring vilka faktorer som vägts in i det här utan att riskera att ”hänga ut” sårbara grupper, förklarar Rebecca Bichis.

.

Malmö

Personalen kritisk till att flytta de boende

Lägenhetsboende Lönngården.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Personalen är mycket kritisk till att de boende på Lönngården ska behöva flytta. I nästa vecka väntas kommunstyrelsen ge klartecken för att hyra fastigheten vid Kirsebergs torg som sedan ska renoveras.

De anställda har valt att vara anonyma. Alla de åtta personer som arbetar på boendet tycker att det är orimligt att tömma de 45 lägenheter som finns här för att i stället låta yngre personer med annat missbruk än alkohol flytta in på Lönngården. I dag bor det 36 män och en kvinna på boendet. För att få bo här ska man ha fyllt 55 år och vara alkoholmissbrukare.

Lönngårdens lägenhetsboende har 45 lägenheter och just nu bor här 37 äldre alkoholmissbrukare.
Foto: Elisabeth Sandberg

Lönngården har full bemanning på dagtid och en väktare finns alltid på plats under kvällar och nätter. De boende lagar sin mat själv men får hjälp med praktiska sysslor som städning, tvätt, handling, ansökningar, bokningar och att följa med på läkarbesök med mera.

Hemtjänsten utför personlig omvårdnad och en läkare från den intilliggande vårdcentralen kommer på besök en gång i veckan. Ibland arrangeras gemensamma aktiviteter som filmvisning, frågesport och gemensam fika.

Blev känt i somras

I början av sommaren fick personalen vetskap om planerna som arbetsmarknads- och socialförvaltningen hade. Personalen ställer sig lika frågande som de boende till varför inte de boende från Södervärn kan flytta direkt till Kirseberg.

– De svar som vi fått är att de som bor på Södervärn i dag måste bo mera centralt och ha nära till sjukhuset. Belastningen skulle också bli för stor på Kirseberg eftersom det finns ett annat stödboende i närheten. De skulle också få svårt att hitta hem om de flyttade dit.

– Det är intressant att Malmö stad inte vill prata öppet om vilka målgrupper som bor var. Vi tror också att pengarna spelar en stor roll. Förvaltningen lär få extra betalt av hyresvärden om den frigör fastigheten på Sigtunagatan så att den kan byggas om till ny gymnasieskola, konstaterar personalen.

Äldre och sjuka

Personalen intygar att de äldre alkoholmissbrukarna på Lönngården är oroliga för framtiden även om de inte alltid vill erkänna det. Många är sjuka i både kol, hjärt- och lungsjukdomar. Någon börjar bli dement.

– Det märks tydligt att alla är oroliga. De säger att de tror att flytten inte ska bli av men det är som de skjuter ifrån sig hela situationen. Här känner de sig så trygga att många sover med dörren öppen.

Personalen berättar att det är lugnt på boendet och att alkoholmissbrukarna inte stör omgivningen.

Flera störningar

– De är kända här och grannarna vet vem dom är. Vad vi inte förstår är hur Malmö stad kan vilja flytta personer med stora missbruksproblem hit till Norra Grängesbergsgatan när man lagt ner så mycket pengar på att rensa upp i området.

– Det tror vi kommer att medföra ett helt annat klientel och störningar jämfört med hur det är här i dag. Vi är rädda för problem med langning och kriminalitet.

Beslut snart

Beslutet att hyra fastigheten vid Kirsebergs torg har redan klubbats av kommunstyrelsens arbetsutskott. Arbetsmarknads- och socialnämnden hyr redan i dag fastigheten som används som boende. Här finns 47 lägenheter på fyra våningar.

Större delen av lägenheterna är i dåligt skick och brandskyddet uppfyller inte kraven. Därför står nästan alla lägenheterna tomma just nu. Det förslag som kommunstyrelsen ska ta ställning till går ut på att hyra fastigheten på Kirseberg från den 1 maj nästa år till och med 31 augusti 2034. Årskostnaden blir 5,2 miljoner kronor.

Sport

Redhawks damer körde över jumbon

Sport
Malmö
Ishockey Malmö Redhawks hårdsatsande damlag öste på fram till 13-1 (4-1, 5-0, 4-0) borta mot jumbon Hovås HC och tog därmed sin 16:e raka seger i Damettan södra.

– Vi var effektiva. Roligt att se så många ta för sig på isen, konstaterade den suveräna serieledarens tränare, tillika sportchef, Carl Wendt efter lördagens drabbning i Askims ishall.

Karoline Pedersen imponerade i rollen som vikarierande lagkapten och lyckades bland annat komma med i målprotokollet vid tre tillfällen.

– Förutom målen drev hon på laget på ett fantastiskt sätt, tyckte Wendt.

Backen Silje Kongstorp stod för fem poäng, ett mål och fyra assist.

Redan på söndagen väntar en ny match hemma mot Linköping HC 2.

Malmö

Man skjuten till döds på Lindängen

På lördagskvällen fick polisen in ett larm om en skottlossning på Lindängen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En man i 35-årsåldern dog efter en skottlossning i ett flerfamiljshus på Lindängen på lördagskvällen. Polisen tror att skottlossningen ägde rum i en trappuppgång.

Polisen fick in larmet om skottlossningen klockan 18.43. Flera patruller skickades till Koralgatan där de hittade en skadad person.

– Vi fick in uppgifter om att det hade varit en skottlossning på platsen och vi hade en patrull som var på plats ganska snabbt. De kunde konstatera att en person var skadad, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

Polisens tekniker på Koralgatan.
Foto: Johan Nilsson/TT

Vid 19-tiden uppgav polisen att brottsplatsen hade spärrats av och att tekniker hade budats till adressen.

– Vi tror att skottlossningen har ägt rum i en trappuppgång till flerfamiljshuset, så trappuppgången är avspärrad men även delar av innergården, säger Evelina Olsson.

Polisen kommer att ha dörrknackning i området för att samla information.
Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen påbörjade även dörrknackning i området.

– Just nu prioriterar vi informationshämtning kring det här. Det ska knackas dörr fysiskt men också digital dörrknackning via telefon. Vi kontrollerar även kameror, det finns ett antal uppsatta på Lindängen, säger Evelina Olsson.

Enligt uppgifter från platsen stod det nio polisbilar på adressen vid 20.30-tiden och polisen sökte även med hund i området. Strax innan klockan 21.00 uppgav polisen att ingen ännu är frihetsberövad och att patrullerna fortfarande jobbade på plats.

– Teknikerna har landat på platsen så de ska också påbörja sitt arbete, säger Evelina Olsson.

Vid 22.54 meddelade polisen att mannen har avlidit och att en förundersökning om mord har inletts.

Foto: Karsten Petersen

Sport

FC Rosengård föll i årspremiären

En fotbollsspelare i aktion
Foto: Johan Nilsson/arkiv
Sport
Malmö
Fotboll FC Rosengård satte inte chanserna och föll med 0-1 (0-0) i träningsmatchpremiären hemma mot danska Bröndby IF.

– Vi dominerade matchen på ett väldigt fint sätt och släppte i princip inte till någonting förutom målet, summerade assisterande tränaren Joel Kjetselberg som ändå inte hängde alltför mycket läpp över förlusten.

– Det var en riktigt bra prestation för att vara årspremiär och vi spelade som vi ville med mycket kontroll.

Kjetselberg, som är ny för året i ledarstaben, ledde Rosengård tillsammans med den andra assisterande tränaren Ieva Kibirkštis

Detta då Renée Slegers sitter i familjekarantän på grund av covid-19.

– Givetvis var det tråkigt för henne att missa matchen, men vi följer så klart Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer till fullo. Förhoppningsvis är hon tillbaka i början eller mitten av nästa vecka.

Fjorårets svenska mästarlag, där mittbacksförvärvet Rebecca Knack fanns med i startelvan, var spelförande utan att komma till speciellt många heta målchanser på Malmö IP.

Särskilt inte före pausvilan.

– Under den första halvleken spelade vi med mycket kontroll och stort bollinnehav såväl på egen som deras planhalva. Vi skapade halvchanser, men det blev för kontroll och då kom vi inte till de där riktiga heta chanserna, analyserade Joel Kjetselberg.

Gjorde tio byten

Inför andra halvlek plockade FC Rosengård ut den rutinerade trion Caroline Seger, Olivia Schough och Bianca Schmidt samt satte in Olivia Lindstedt, Mathilde Vangsgaard och Bea Sprung.

En dryg kvart senare välkomnades Tova Persson, Jo-Anne Agbor Tataw Cronquist, Cajsa Rubensson, Hanna Stenberg, Ellen Loncar, Evelina Pettersson och Josephine Lech in på planen.

För Vangsgaard, Persson, Loncar, Pettersson och Lech rörde det sig om A-lagsdebut.

– Vi spelade bara med juniorer de sista 30 minuterna, men stod ändå upp på ett väldigt bra sätt. Visst blev vi rakare och hade lite fler bolltapp fast skapade också fler chanser när Bröndbys spelare tröttnade på slutet.

– En stor eloge till de unga tjejerna som kunde prestera på det sättet och få med sig en väldigt stor erfarenhet av att spela mot Danmarks tredje bästa lag.

Pettersson nära kvittering

Bröndby gjorde matchens enda mål då Laura Hermann kom fri och hittade rätt bakom FCR-målvakten Somea Polozen i den 70:e minuten.

I minut 86 var sedan Evelina Pettersson oerhört nära kvittering på en hörna.

– Totalt sett skapade vi fyra heta chanser och fem-sex halvchanser. Bland annat sköt vi rakt på målvakten, sa Joel Kjetselberg.

Teagan Micah och Charlotte Grant, som spelar med Australien i de asiatiska mästerskapen, samt Emma Berglund, Jelena Cankovic, Mimmi Larsson fanns bland annat på FC Rosengårds frånvarolista.

Hos Bröndby debuterade Matilda Kristell som är utlånad från Malmöklubben.

På lördag väntar en ny träningsdrabbning hemma mot HB Köge.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Malmö

Kollision på Inre Ringvägen – bilist smet

Malmö
Malmö På lördagseftermiddagen kolliderade två bilar bakifrån på Inre Ringvägen. En av bilarna lämnade sedan platsen.

Olyckan inträffade vid 15-tiden då två bilar kolliderade i höjd med Lindeborg. Polisen uppger på sin hemsida att den vållande bilen lämnade platsen efter olyckan. Enligt polisen har den påkörda föraren kontrollerats av ambulans.

Malmö

Lastbil körde in i viadukt – misstänkt vårdslöshet

Malmö
Malmö En lastbil har kört in i en viadukt på Frölich väg på lördagseftermiddagen.

Larmet inkom vid 14.23 och både räddningstjänst och polis tillkallades till Frölich väg på Rosengård.

– Räddningstjänsten har varit där men nu har de lämnat över till polisen. Det var inga skadade så ambulansen rullade inte på det, säger Ola Åström, teamledare på SOS alarm.

Enligt polisen har lastbilen bärgats och en man misstänkts för vårdslöshet i trafik.

Malmö

Vi har känt er i många år

Lena Philipson, chefredaktör för Skånska Dagbladet.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
Eslöv
Höör
Krönika Ett hundratal personer jobbar just nu med att förändra Skånskan. Låter det drastiskt? Både ja och nej, om du frågar mig.

Från den förste februari har Skånskan en ny sajt och en ommöblerad papperstidning.

Om vi börjar med det digitala: sajten skd.se och mobilappen.

På din skärm blir det från februari andra typsnitt (bland annat Tiempos i rubriker) och färger (mer orange och mindre blått), men också annan struktur och ordning. Den lokala journalistiken hamnar oftare högre upp, medan du får scrolla längre ner för att hitta allmänna nyheter som går att läsa i fler tidningar.

Sajten är uppbyggd i block som kommer i en viss ordning. Om du oftast vill veta vad som är nytt i just din kommun så kommer du snabbt att lära dig var du hittar det.

Även i papperstidningen kommer typsnitt och en del former ändras (rubriktypsnittet blir Lyon), men många signaler som hjälper dig hitta finns kvar. Exempel på det är färgerna som representerar olika delar av Skåne: grönt för Mellanskåne och Svalöv, lila för Sjöbo-Skurup och ljusblått för Malmö-Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och övriga Skåne.

Så här ser Lyon, det kommande rubriktypsnittet i Skånskans papperstidning, ut.

Den största förändringen blir att lokalsidorna flyttar fram i tidningen. De allra första nyhetssidorna i A-delen blir Mellanskånes. Börssidan blir daglig, vi får fler sporttabeller. Även korsord kommer finnas varje dag, och dessutom gå att lösa även digitalt i e-tidningen!

Varför gör vi detta?

Det började i somras när koncernen Bonnier News Local köpte Skånskan av Skånska Tidningsföreningen.

I hela världen kämpar tidningar för att överleva i en tid när de allra flesta har en uppkopplad mobiltelefon i handen många gånger om dagen. Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Det kräver en enorm teknisk och digital utveckling, till den grad att det är oerhört svårt att klara på egen hand som lokaltidning. Med koncernen Bonnier News Local bakom sig kan Skånskan nu dela alla stödfunktioner med tidningar i hela landet. Vi har nu gemensam it-support, kundtjänst, ekonomisystem, utvecklare och experter och samma tekniska grund för sajt och papper.

Det gör att vi på Skånskan kan fokusera på det vi är unikt bäst på: er verklighet och vardag. De som hittar nyheterna, skriver artiklarna och planerar tidningen är samma journalister som ni har känt i flera år – som har känt era orter i många år.

Om en vecka ska jag berätta ännu mer om förändringen av papperstidningen. Ha en fin helg och ta hand om er!

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL