Inrikes

Nygamla åtgärder: Munskydd och hålla avstånd

Statsminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) är redo med kraftigare åtgärder om smittläget förvärras.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Glöggminglet och julfesten är inte i fara för den som är vaccinerad. Men nu återinförs rekommendationer om att hålla avstånd och ha munskydd på trånga bussar.
Om smittläget förvärras är regeringen redo med tuffare åtgärder, som vaccinationsbevis på krogen.
PREMIUM

Smittspridningen i Sverige ökar, men fortfarande är det från låga nivåer. Och till skillnad från förra vintern är nu många vaccinerade, vilket gör att färre blir svårt sjuka.

– I några europeiska länder ser man en väldigt oroande utveckling med hög smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Där befinner vi oss inte i Sverige i dag, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Steg ett i regeringens nya handlingsplan för att införa smittskyddsåtgärder gäller från onsdag den 8 december. Där finns bland annat den välkända uppmaningen om att hålla avstånd och undvika trängsel. Den gäller nu alla, inte enbart ovaccinerade.

– Vuxna ska hålla avstånd till varandra i offentliga miljöer, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Även rekommendationen om munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken återinförs. Och restauranger måste se till att det inte uppstår trängsel.

Dessutom ska arbetsgivare se till att anställda kan jobba hemifrån i viss mån och undvika att det blir trängsel på arbetsplatsen.

Julbord med avstånd

Men det finns ingen anledning att avboka julbordet för den som är vaccinerad.

– Om man är frisk och inte har symtom kan man delta i olika samhällsrelaterade evenemang, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Som grundregel gäller dock för alla att försöka hålla avstånd och undvika trängsel, understryker hon.

Sedan den 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra samlingar inomhus med fler än 100 personer. Om smittläget förvärras kommer vaccinbevis även införas i fler verksamheter.

– Regeringen kommer i morgon (onsdag) att remittera vaccinationsbevis för andra verksamheter, som restauranger och gym, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Aktuell i steg två

Remisstiden är tio dagar, men Hallengren understryker att denna åtgärd inte är aktuell nu, utan först i steg två av åtgärdsplanen.

I steg två, då smittspridningen har ökat väsentligt och trycket på vården ökat, kommer det också att krävas vaccinbevis för samlingar med färre än 100 personer.

Andra åtgärder i steg två är att fler måste jobba hemifrån, att föreningar ställer in större tävlingar och läger och att vuxna inte ska spela match. För universitet och andra lärosäten kan det då också bli aktuellt med distansundervisning.

I ett läge med mycket hög smittspridning – i steg tre – återinförs distansundervisning på gymnasiet, uppmaning till få nära kontakter, begränsade öppettider på krogen och maxantal i butiker.

Kan andas ut

Finansminister Mikael Damberg (S) tror att många restauranger andas ut nu när det inte blev hårdare restriktioner. Folkhälsomyndighetens uppmaning begränsas till att restaurangerna ska se till att det inte blir trängsel.

– Det är inte en rekommendation att ställa in julbordet eller att inte gå ut med familjen eller vänner på restaurang. Förutsättningen är att man är vaccinerad, det är det som är viktigt i det här läget, säger Damberg.

– Det är viktigt att vi inte pratar fram en situation där restaurangerna inte kan ha kunder för att folk inte förstår vilka regler och rekommendationer som gäller.

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Regeringens åtgärdsplan

Steg 1 (från 8 december)

Hemarbete i viss mån

Lärosäten ska undvika större samlingar

Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer

Serveringsställen ska undvika trängsel

Munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken

Steg 2

Hemarbete för alla som kan jobba hemifrån

Vaccinationsbevis för fler verksamheter och för samlingar med färre än 100 personer

Delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna

Vuxna ska avstå från matcher, tävlingar och läger

Föreningar ska avstå från större läger, tävlingar och cuper

Steg 3

Vuxna ska begränsa nära kontakter

Delvis fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan

Sociala evenemang som tex fritidsaktiviteter, läger och cuper för barn och unga ställs in

Begränsade öppettider på serveringsställen

Maxantal personer per kvadratmeter i exempelvis butiker

Besöksförbud inom omsorg

Källa: Regeringen

Skåne

Totalt fem fall av omikron i Skåne

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Totralt har fem fall av omikron bekräftats i Skåne.

Det innebär att nästan hälften av landets elva fall finns i länet.

Enligt Region Skåne handlar de fallen om personer som antingen smittats i utlandet eller som har koppling till de som smittats.

– Vi har även ett antal misstänkta fall som vi utreder. En del av dessa har anknytning till varandra men för de resterande är det för tidigt att uttala sig om eventuella kopplingar, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Det första fallet av omikron i Skåne upptäcktes i slutet av november. Det handlade då om en person som rest i Sydafrika och som testats positivt efter hemkomst.

Skåne

Ökad smittspridning - så är läget där du bor

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Sjöbo, Svedala och Burlöv är de sydskånska kommuner där covidsmittan ökade mest under förra veckan. Så är läget där du bor.

Enligt Region Skåne konstaterades ungefär 2 500 nya fall i Skåne, en ökning med 33 procent jämfört med veckan tidigare.

Inrikes

Följ regeringens pressträff om nya covidåtgärder

Inrikes
Inrikes Regeringen och Folkhälsomyndigheten har flaggat för att nya restriktioner är på gång för att stoppa smittspridningen. Nu ger de besked om vad som kan väntas.

Skåne

2 500 fall på en vecka - smittspridningen ökar

Smittspridningen ökar i Skåne enligt smittskyddsläkare Eva Melander, speciellt bland barn i skolåldern och deras föräldrar.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Covid-19-smittan i Skåne fortsätter att öka. Under en vecka rapporterades 2 500 nya fall. Speciellt sprids smittan bland låg- och mellanstadiebarn, vilket skapar oro inför lucia och skolavslutningar.

De 2 500 nya fallen under förra veckan innebär en ökning med 33 procent jämfört med veckan innan.

Spridning i samhället

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, pekar dock på att antalet provtagningar ökat sedan riktlinjerna ändrades vilket påverkar statistiken.

– Detta gör att ökningen ser mer dramatisk ut än vad den är. Vi ser att andelen positiva bland dem som provtas ligger ungefär på samma nivå som de senaste två veckorna.

Covid-19-fallen i Skåne har ökat stadigt under en dryg månad och enligt Eva Melanders bedömning är det klart att smittspridningen blivit värre. Hon säger att spridningen huvudsakligen sker inom familjen och vid privata arrangemang men även på arbetsplatser.

Barn och föräldrar

Två grupper är speciellt aktuella vid överföringen av smittan. Dels handlar det om barn i lågstadie- och mellanstadieåldern och dels vuxna mellan 30-49 år, vilket Eva Melander tolkar som att det handlar om smittspridning mellan barn och deras föräldrar.

– Vi ser en ökad smittspridning bland barn i lågstadie- och mellanstadieålder. Vår bedömning av läget just nu är därför att det är bra om man kan undvika att blanda klasser när man anordnar aktiviteter utöver själva undervisningen, som till exempel luciatåg, julkonserter och julavslutningar, säger Eva Melander.

Fler provtar sig

Enligt den nya riktlinjerna ska även fullvaccinerade personer testa sig om de uppvisar symptom. Region Skåne uppger att kapaciteten nu byggs ut på nytt då fler väntas gå och provta sig.

– Vi försöker hålla jämna steg med efterfrågan på test och en utökning är på gång i dialog med Folkhälsomyndigheten. Det hända att det att det på vissa platser kan vara svårt att få tid för testning samma dag, men ofta finns det i närheten om man har möjlighet att köra till en annan ort. Ofta brukar det också finnas test på apoteken, säger Richard Davidsson, ansvarig för egenprovtagningen i Region Skåne

FAKTA

Coronaläget i Skåne

Vaccinerade med en dos: 974 379

Antal färdigvaccinerade: 922 047

Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 269

Totalt konstaterade covid-19-fall: 174 048

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 55

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 8

Konstaterade fall av omikron i Skåne: 5

Inrikes

Nya covidreglerna du behöver ha koll på

Ett positivt antigentest räcker nu för att bekräfta att du har covid-19. Tidigare behövde antigentestet stärkas med ett PCR-test.
Foto: Petra Lindell/TT
Inrikes
Inrikes Gå till jobbet eller stanna hemma om dottern testar positivt men verkar helt frisk? Det här gäller nu.

På grund av den skenande smittspridningen, som riskerar att lamslå samhället genom stor sjukfrånvaro, ändrade Folkhälsomyndigheten i torsdags reglerna för hemkarantän och testning. Det här gäller nu för dig som bor med en smittad person eller om du själv blir sjuk:

Förkortad familjekarantän med undantag för vissa

Om någon i hushållet testar positivt ska du själv isolera dig i fem dagar från den dagen personen fick symptom.

Du får gå till arbete eller skola om du du är symptomfri och:

Men undantaget gäller just bara arbete och skola – inte fritids- och nöjesaktiviteter. Du får alltså inte gå på krogen, träffa vänner eller gå till gymmet under tiden du är i familjekarantän.

Reglerna gäller alla, även förskole- och skolbarn.

Om du blir sjuk

Om du själv blir sjuk och testar positivt för covid-19 bör du stanna hemma minst fem dagar, räknat från dagen då du fick symtom. Du ska känna dig frisk och ha varit feberfri i 48 timmar innan du bryter isoleringen.

Nya regler kring testning

Provsvar från antigentester – så kallade snabbtester som kan köpas på apotek – räcker för att bevisa att du är smittad. Då ska du stanna hemma minst fem dagar och tills du varit feberfri i minst två dagar. Ett negativt självtest utesluter dock inte covid-19.

Tidigare krävdes att man gjorde ett PCR-test, som beställs genom vården och skickas iväg för analys. Men de testen prioriteras nu bland annat för vården, eftersom testkapaciteten inte räcker.

Tomas Lauffs/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Inrikes

Stupad soldat på Malibas med svenskar

Franska soldater på basen i Gao i Mali som drabbats av en dödlig granatattack. Arkivbild.
Foto: Jerome Delay/AP/TT
Inrikes
Inrikes En 24-årig fransk soldat dödades i lördagens granatattack mot en militärbas i Gao-regionen i Mali. På plats finns svensk personal i FN-insatsen Minusma och den multinationella specialförbandsoperationen Task Force Takuba.

Ingen svensk kom till skada i attacken, enligt Försvarsmakten.

– Vi är i det här området och det är klart att om det skjuts granater i närheten så vidtas åtgärder, säger Jonas Olsson, pressekreterare vid Försvarsmakten, till TT.

– Det här finns i våra bedömningar och vi har rutiner för när det skjuts mot campen för att säkerställa personalens säkerhet. Och så skedde även i det här fallet.

Förutom den stupade fransmannen skadades nio soldater lindrigt, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt den franska försvarsmakten sattes helikoptrar in "för att neutralisera terroristerna som sköt".

Sverige bidrar med omkring 220 soldater och officerare till Minusma, 150 till Task Force Takuba och åtta officerare till EU:s tränings- och utbildningsinsats EUTM Mali.

Inrikes

6 000 utan el söder om Stockholm

Flemingsbergs centrum har blivit nedsläckt till följd av strömavbrottet.
Foto: Robin Ek /TT
Inrikes
Inrikes

Drygt 6 000 av Vattenfalls kunder påverkas av ett strömavbrott i Flemingsberg söder om Stockholm. Elen försvann vid 15-tiden och elavbrottet pågick fortfarande vid 17-tiden.

Det är oklart vad störningen beror på.

– Vi har personal på plats som felsöker, säger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall.

Bland annat har Flemingsbergs centrum drabbats.

Inrikes

50 miljoner beslagtogs från kriminella

Polisen, tullen och kronofogden vid en myndighetsgemensam insats mot grovt kriminella på E6 vid Lomma i november 2019.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes De senaste två åren har Kronofogden och polisen trappat upp jakten på kriminellas tillgångar. Resultatet: 50 miljoner kronor – som främst ska gå till brottsoffer.
PREMIUM

Trots blygsamma eller obefintliga taxerade inkomster skyltar kriminella gärna med exklusiva klockor, märkeskläder och dyra bilar. Samtidigt har många av dem höga skulder till Kronofogden, inte sällan i form av skadestånd de är skyldiga sina brottsoffer.

För tre år sedan fick Kronofogden därför ett tillskott på 65 miljoner kronor öronmärkta för att intensifiera arbetet med att beslagta de kriminellas tillgångar. De senaste två åren har insatserna gett rejäl avkastning, rapporterar SVT Nyheter.

Insatserna har skett flera gånger i veckan, ofta i krogmiljö eller i samband med trafikkontroller och gränspassager. Bland beslagen finns bland annat klockor, kontanter, smycken och bilar.

– Förra året utmätte vi bland annat 1,3 miljoner kronor i en resväska och en klocka för en och en halv miljon en natt på Öresundsbron, säger Johannes Paulsson, verksamhetsutvecklare hos Kronofogden, till SVT.

Myndigheten planerar insatserna tillsammans med polisen, som delar information om de personer som Kronofogden eftersöker.

Förra året uppgick värdet på de utmätta beslagen till 24,3 miljoner kronor. Året dessförinnan inbringade de 25,1 miljoner kronor. Pengarna, nästan 50 miljoner kronor, går i huvudsak till att betala de skadestånd kriminella är skyldiga sina brottsoffer.

– Att slå mot de kriminellas tillgångar är både en viktig och effektiv del av brottsbekämpningen, säger Johannes Paulsson.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL