Inrikes

Fattigdomsgapet växer bland barn

Klyftan mellan svenska och invandrarhushåll är oroande, enligt professor Carina Mood. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Färre barn är fattiga i Sverige – men klyftan mellan svenska barn och barn med utländsk bakgrund har blivit större.
– Ojämlikheten ökar, men det är viktigt att betona att det inte beror på att de längst ner i inkomstfördelningen blir fattigare, säger professor Carina Mood.
PREMIUM

Under 2019 levde 196 000 barn, eller 9,2 procent, i ekonomisk utsatthet, en minskning med 0,1 procent sedan 2016. Det visar Rädda Barnens nya barnfattigdomsrapport.

Siffrorna följer den positiva trend som synts de senaste åren, och barnfattigdomen minskar även bland barn i familjer med utländsk bakgrund och barn till ensamstående. Men fortfarande är det sju gånger vanligare med fattigdom bland barn med utländsk bakgrund (20,3 procent) än för barn med båda föräldrarna från Sverige (2,8 procent).

– Det är tydligt att barn i inrikes- och utrikesfödda familjer lever väldigt olika liv. Den klyftan är allvarlig, säger Carina Mood, professor i sociologi vid Stockholms universitet.

"Kan bli missvisande"

För den som tar del av statistiken är det viktigt att veta att Rädda Barnen har en egen definition av barnfattigdom. I måttet ingår familjer med låg inkomststandard, så kallad absolut fattigdom – men även barn i familjer som beviljats ekonomiskt bistånd (tidigare socialbidrag).

– Ekonomiskt bistånd är konstruerat för att lyfta människor över fattigdomsgränsen, så att definiera dem som fattiga blir missvisande. Om ekonomiskt bistånd fungerar som det är tänkt ska det ju ta människor ur fattigdom, säger Carina Mood.

Det är tydligt att barn i inrikes- och utrikesfödda familjer lever väldigt olika liv.

Tar man bort gruppen med socialbidrag blir andelen fattiga barn istället 4,4 procent.

Problematiskt med Rädda Barnens definition är också att åtgärder mot fattigdom till synes kan bli kontraproduktiva, enligt Carina Mood.

– Säg att vi vill förbättra för de med lägst inkomster och höjer socialbidragen, då kommer fler människor att falla under fattigdomsgränsen enligt det här måttet – trots att det egentligen är en förbättring för de som berörs, säger hon.

Oroande klyfta

Men den övergripande trenden i Rädda Barnens rapport är ändå korrekt.

– Färre är fattiga överlag. Vi har haft en generell höjning av den reala levnadsstandarden över tid, en tillväxt som kommer människor till del, säger Carina Mood.

Grafiken visar fattigdom både efter bakgrund och familjeform.
Grafiken visar fattigdom både efter bakgrund och familjeform.
Foto: JOHAN HALLNÄS/TT

Men klyftan mellan svenska och invandrarhushåll är oroande, anser hon.

– Även om de här barnen inte lider av materiell utsatthet, det vill säga att till exempel inte ha råd med lagad mat, vinterskor och aktiviteter med kompisar, så har avståndet mellan barnen i inrikes- och utrikesfödda familjer ökat.

En viktig åtgärd för att bryta detta är att få in utrikesfödda föräldrar på arbetsmarknaden snabbare, och särskilt utrikesfödda kvinnor, säger hon.

"Trubbigt mått"

Vad är det då som fattiga familjer och barn inte har råd med?

Gränsen för absolut fattigdom ligger enligt Rädda Barnen på runt 20 000 kronor efter skatt för en familj med två vuxna och två barn.

– Exemplen som Rädda Barnen brukar ge handlar till exempel om att inte ha råd med internetuppkoppling, åka på semester eller kunna ta hem kompisar på middag. Men det leder tankarna fel. För allt det är exempel på materiell utsatthet, och den mäts med andra mått och är väldigt låg i Sverige.

Inkomster är ett trubbigt mått för att fånga hur människor verkligen har det.

Det skulle kunna handla om att familjen inte har råd att köpa den jacka barnet vill ha, men det kan också vara så att föräldrarna prioriterar att barnet får jackan och själva väljer att stå tillbaka. Hur en låg familjeinkomst påverkar barnens situation varierar.

– Inkomster är ett trubbigt mått för att fånga hur människor verkligen har det. Men samtidigt är det ju så att en hög inkomst ger ett utrymme som är viktigt, inte bara för de faktiska saker man kan köpa, utan för känslan av frihet att förverkliga sitt liv, säger Carina Mood.

Pandemin påverkat

De flesta som är fattiga ett år är det dock inte nästa, understryker hon.

Rapporten omfattar inte vad som hänt med fattigdomen under pandemin. Men preliminära siffror pekar på att fler fick lägre arbetsinkomster efter det att coronaviruset drog in.

– Det skulle tala för att den absoluta inkomstfattigdomen borde ha ökat. Samtidigt har försörjningsstödet förvånande nog minskat något, så det verkar inte ha yttrat sig i att fler ansöker om ekonomiskt bistånd. Räddar man sig på andra sätt? Vi vet inte, säger Carina Mood.

Anja Haglund/TT

FAKTA

Fakta: Så definieras barnfattigdom

Begreppet fattigdom är komplext och svårdefinierat.

Ofta definieras det i förhållande till vad som är normalt i det land där individen lever, så kallad relativ fattigdom.

Rädda Barnen har en egen definition av fattigdom.

Två mått används:

1. Barn i familjer med låg inkomststandard, så kallad absolut fattigdom. (Beskriver hur väl hushållets inkomster räcker för att betala nödvändiga omkostnader för mat och boende).

2. Barn i familjer som beviljats ekonomiskt bistånd (tidigare socialbidrag).

Enligt de två måtten blev barnfattigdomen 9,2 procent, 196 000 barn, år 2019.

Inrikes

Kraftiga vindar orsakar flera strömavbrott

SMHI utfärdade flera varningar för lokala stormbyar i delar av landet under kvällen. På bilden ett stormfällt träd som blockerade en väg i Skåne för några dagar sedan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Kraftig blåst har dragit in över delar av Sverige och orsakat strömavbrott, bland annat i Värmland. SMHI varnar för lokala stormbyar i flera län och elbolagen har höjt sin beredskap.

Under onsdagseftermiddagen drog en kallfront in över landet.

– Bakom den kommer kraftiga kalla vindar, säger Sverker Hellström vid SMHI.

En gul varning för hårda vindbyar, lokalt stormbyar, utfärdades för stora delar av Svealand och för norra Götaland under onsdagskvällen.

Ovädret har medfört flera strömavbrott, bland annat i Värmland, efter att träd blåst ner över elledningar. Sammanlagt under kvällen handlar det om några tusen drabbade hushåll som är kunder hos Ellevio, däribland i Årjäng, Hagfors, Grums, Karlstad och Arvika.

Även i Örebro län har runt ett tusental hushåll drabbats under kvällen.

Fördubblat beredskapen

Ellevio har fördubblat sin beredskap i Värmland och Eon har höjt beredskapen i Stockholms län.

Omfattningen av de kraftiga vindarna bedöms vara mindre än "ovädret som drabbade Värmland söndag–måndag, men det kommer inte att gå obemärkt förbi", skriver Anders Ekberg, driftchef på Ellevio, i ett pressmeddelande.

Trafikverket har också rapporterat om flera nedfallna träd över vägbanor. I Skåne föll två träd över två motorvägar, E4 vid påfarten Vasatorp och E6 vid Helsingborg södra, rapporterar Sydsvenskan. På väg 1167 från Butbro till Björke i Östergötlands län blockerar ett träd båda körbanorna i höjd med Yxviken.

Kan nå stormstyrka

Efter midnatt finns en gul varning för östra Svealand när ett snöfallsområde i kombination med friska vindar passerar. Det finns också en varning på Gotland för hårda vindbyar som kan nå stormstyrka. De varningarna gäller fram till sex på morgonen.

– Men hela dagen i morgon (torsdag) kommer det vara friska till hårda vindar, säger Sverker Hellström.

SMHI har även bland annat utfärdat gula varningar för kuling på Östersjön och för hård vind i norra Lapplandsfjällen och i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

FAKTA

Fakta: Vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

Inrikes

Man till sjukhus efter misstänkt skottlossning

Polisavspärrningar har upprättats i Linköping efter en misstänkt skottlossning. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man har förts till sjukhus i Linköping efter larm om att skottlossning förekommit i stadsdelen Skäggetorp.

– Vi är på plats där med flera polispatruller för att få en bild av vad som hänt, polisens presstalesperson Monica Bergström till Aftonbladet.

Det är ännu oklart om någon skjutning verkligen ägt rum, men flera personer ringde till polisen på onsdagskvällen och uppgav att de hört höga smällar. Polisen har upprättat avspärrningar i området.

Personen som fördes med ambulans till sjukhus har inte livshotande skador, uppger polisen.

Inrikes

Över 70 000 vill skriva högskoleprovet i vår

Vårens högskoleprov genomförs vid två tillfällen, en gång i mars och en gång i maj. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

74 478 personer har anmält sig till högskoleprovet i vår. Det är det högsta antalet sedan våren 2018.

"Jag kan konstatera att många vill skriva högskole­provet nu när antalet platser inte längre är begränsat som det var 2020–2021", säger generaldirektör Eino Örnfeldt enligt ett pressmeddelande från Universitets- och högskolerådet (UHR).

Vårens prov är uppdelat på två provtillfällen, 12 mars och 7 maj. UHR bedömer att det går att genomföra provet på ett smittsäkert sätt genom ha två provtillfällen och genom extra säkerhetsåtgärder, exempelvis avstånd mellan provdeltagarna och rutiner vid in- och utpassering.

"UHR följer noga utvecklingen kring smittspridningen och har en nära dialog med regeringen, Folkhälsomyndigheten och de regionala smittskydds­enheterna om förutsättningarna för att genomföra vårens prov på ett smittskyddssäkert sätt", säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid UHR, i pressmeddelandet.

Inrikes

Rättegång mot svensk programmerare inledd

Den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini när han anlände till domstolen första rättegångsdagen.
Foto: Dolores Ochoa/AP/TT
Inrikes
Inrikes Rättegången mot den svenske svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini har inletts i Ecuadors huvudstad Quito. Han är åtalad för dataintrång.
PREMIUM

Rättegången är planerad att pågå från och med onsdag till och med fredag.

Enligt utrikesdepartementets presstjänst planerar Sveriges ambassadör i Colombia, Helena Storm, att närvara vid rättegången.

– Jag har fått rapporter om att rättegången är i gång och att det är flera poliser som har hörts. Det är ett stort antal som är kallade och det har hörts sex–sju poliser så här långt, säger Thomas Bodström, juridiskt ombud åt Ola Bini.

– Jag fick också information om att hans eget (Ola Binis) nyckelvittne, en it-tekniker som ska höras som sakkunnig, själv blivit anklagad för brott för att han ställer upp och vittnar. Det är ett sätt att trakassera och förhindra att Ola får en rättvis rättegång.

Förhandlingen skulle ha inletts den 21 oktober men ställdes då in med kort varsel.

Ola Bini greps i Quito i april 2019, misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem. Han var frihetsberövad till i slutet av juni det året och har sedan dess inte tillåtits lämna landet.

Bini är bekant med den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange, som tidigare uppehöll sig på Ecuadors ambassad i London. Bini greps bara timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl.

Binis försvarare Carlos Soria har tidigare sagt till TT att rättsprocessen mot hans klient har varit politiskt motiverad från första början.

Beatrice Nordensson/TT

Fredrik Gunér/TT

FAKTA

Fakta: Fallet Ola Bini

Ola Bini är en bekant till Wikileaksgrundaren Julian Assange och greps i Quito i april 2019, bara några timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl vid landets ambassad i London.

Han greps på flygplatsen i Quito när han var på väg till Japan för delta i ett kampsportsträningsläger. Han satt sedan frihetsberövad fram till den 20 juni 2019. Ola Bini har sedan dess varit förbjuden att lämna Ecuador och måste varje vecka anmäla sig hos åklagaren.

Inrikes

Nya karantänsregler kommer på torsdagen

Nya karantänsregler är på gång från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten presenterar nya karantänsregler på torsdagen. Alternativen är färre dagar i karantän när någon i familjen är sjuk i covid-19 eller att slopa karantänen helt – åtminstone för vissa samhällsviktiga grupper, erfar TT.
PREMIUM

Att det kommer ändrade karantänsregler bekräftas av socialminister Lena Hallengren (S) i Aktuellt.

– Vi ser att samhällsviktiga funktioner blir lidande, säger hon.

Många svenskar sitter nu i karantän för att någon i samma hushåll är sjuk, utan att de själva har några symtom på covid-19. Rapporter kommer om arbetsplatser som har stora problem med att hålla verksamheten i gång och elever som inte kan ta sig till skolan.

Sedan några dagar pågår diskussioner på Folkhälsomyndigheten om att ändra reglerna för karantän. I dag gäller att familjemedlemmar ska vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testas positivt för covid-19.

Slopa helt?

Möten och diskussioner hålls även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Socialstyrelsen, smittskyddsläkare, länsstyrelser, Försäkringskassan och andra som kan komma med underlag till hur läget ser ut.

De alternativ som diskuteras är, enligt uppgift till TT, att dra ner antalet dagar från sju till fem eller att slopa kravet på karantän helt, för den som inte själv har några symtom. Ett alternativ är att enbart slopa karantänskravet helt för vissa samhällsviktiga grupper, utifrån den lista MSB har. Vitsen med det sistnämnda vore att samhällskritiska verksamheter då skulle bli mindre drabbade av stora bortfall i personalen.

"Minst dåligt"

Men frågan är komplicerad. Det gäller att hitta den lösning som är "minst dålig", säger en person med insyn till TT. Å ena sidan är det viktigt att hålla samhället i gång, å andra sidan vill ingen ha en skenande smittspridning som i slutänden drabbar äldre, sköra och sjukvården.

Diskussionerna pågår fortfarande, men ett beslut om förändringarna väntas den här veckan. Även reglerna för testning och smittspårning ses över. Frågan är hur meningsfullt det är med storskalig testning just nu när smittspridningen är så hög.

Från regionerna kommer också rapporter om att de har svårt att klara av testningen. På onsdagen beslutade exempelvis Region Kronoberg att pausa provtagningen av covid-19 med PCR-tester för allmänheten. Orsaken är att regionen slår i taket för hur många prover som man får skicka in för analys per dag.

Maria Davidsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Inrikes

Brand i herrgård – stor insats

Det brinner i en herrgård utanför Mölle i nordvästra Skåne. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En brand har brutit ut i Kockenhus herrgård några kilometer utanför Mölle i nordvästra Skåne. Larmet om branden kom vid 18-tiden på onsdagen.

Branden var inte under kontroll vid 21-tiden.

– Vi håller fortfarande på med invändig släckning med rökdykare och utvändig släckning. Det är en väldigt komplicerad byggnad, den är ju från 1800-talet, säger Ronny Lundgren, inre befäl vid räddningstjänsten.

Styrkor från fyra kommuner deltar i släckningsarbetet.

– Vi kämpar på och hoppas kunna rädda de största delarna av byggnaden, säger Ronny Lundgren.

Räddningstjänsten räknar med att insatsen kommer att pågå många timmar till.

De som befann sig i byggnaden kunde ta sig ut själva. En person hade andats in lite rök, men det finns inga uppgifter om allvarliga skador, rapporterar lokala medier.

Brandorsaken är okänd. Polisen misstänker inget brott.

Inrikes

Elledningar blåste ihop – tågtrafik stoppad

Det hördes en hög smäll vid resecentrum i Norrköping på onsdagskvällen och polisen ryckte ut. Det visade sig vara två elledningar som gått ihop och tågtrafiken stoppades. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Tågtrafiken förbi Norrköping stoppades på onsdagskvällen. Orsaken är att två elledningar ska ha blåst ihop, rapporterar lokala medier.

Stoppet påverkar Östgötatrafikens pendeltåg samt tågen mellan Stockholm och Malmö.

Felet inträffade vid 20-tiden på onsdagen. Trafikverket skriver på sin webbplats att personal beräknas vara på plats vid 20.40. Därefter kan en prognos komma om när felet kan vara åtgärdat.

Inrikes

Nätjättar och EU i kamp om nya digitala lagar

EU:s digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager vill införa nya datalagar i EU. Arkivbild.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Inrikes
Inrikes Regelverket för såväl nätjättar som den vanlige internetanvändaren i EU är på väg att ändras. Vi reder ut ett några av de hetaste frågorna.
PREMIUM

Varför nya datalagar?

En kombination av att nuvarande EU-lagar på området börjar bli gamla och en ökad förståelse för de stora teknikbolagens omfattande inflytande.

Flera avslöjanden har den senaste tiden visat hur bolag som Facebook ignorerat interna varningar om att deras produkter har skadlig påverkan på användarna. EU vill se till att bolagen hålls ansvariga för skadligt innehåll, samtidigt som ingen drake ska mumsa upp för många uppstickare inom ett visst område.

.

Vad är det som händer nu?

Under torsdagen röstar EU-parlamentet om det som kallas för digital services act (DSA). Det är det ena benet i EU:s nya lagkombo. DSA rör saker som plattformarnas innehåll, hur och varför skadligt och olagligt innehåll ska filtreras bort.

Digital market act (DMA) är det andra benet och rör främst konkurrensen mellan olika bolag, ett sätt att undvika att jättar som Amazon, Google och Apple blir ännu större.

.

Vad innehåller de nya lagarna då?

Mycket. DSA innehåller bland annat tuffare tag mot porrsajter, reklam riktad mot minderåriga samt försök att klargöra hur företags algoritmer fungerar. DMA ska bland annat hindra företag från att använda personligt riktade annonser, och göra det möjligt att ta bort förinstallerade appar på enheter. DMA ska även säkerställa rättvis konkurrens mellan techbolag.

Men de slutliga lagtexterna är inte spikade än. Det ska kommande veckor och månader stötas och blötas bland medlemsländerna för att återkopplas och (förmodligen) klubbas igenom i vår.

.

Vad tycker företagen?

Föga förvånande är de inte superentusiastiska. Rapporter om massiva påverkanskampanjer och hårt arbetande lobbyister har ploppat upp den senaste tiden. Ett argument som både Google och Facebook använder är att de nya lagarna riskerar att slå hårt mot små och medelstora företag.

.

Är EU-länderna överens?

Nja. Det återstår att se. Själva processen hittills har varit relativt smärtfri och snabb. Men historiskt finns det motsättningar mellan bland annat Frankrike och Irland. På den gröna ön har flera av teknikjättarnas sina Europakontor, däribland Facebook och Google. Frankrike å sin sida dömde nyligen Facebook och Google till motsvarande över två miljarder kronor i böter för att ha varit otydliga med hur de använder så kallade kakor på nätet.

Till saken hör att Frankrike tagit över ordförandeklubban i EU det kommande halvåret. President Emmanuel Macron väntas vilja påskynda processen med DSA och DMA för att kunna till färdiga lagar.

.

Blir det riktiga lagar till slut då eller bara någon halvmesyr?

Det återstår såklart att se. En hel del av det som tas upp av DSA och DMA har kritiserats för att vara svårt att omsätta i praktiken. Bland annat har flera organisationer ifrågasatt hur mycket transparenta algoritmer kommer att gynna användarna när få ändå fullt ut begriper vad algoritmer är eller hur de fungerar.

Bland piskorna i lagförslagen återfinns möjligheten att straffa misskötsamma bolag med mellan 4 och 20 procent av årsinkomsterna i böter.

Färdigförhandlade lagtexter kan tidigast vara aktuella senare i vår, införande lär dock dröja till tidigast 2023, eventuellt 2024.

Marcus Alexandersson/TT

FAKTA

Nya digitala regler i EU

EU-kommissionen lade i december förra året fram förslag på två nya digitala lagar: om digitala tjänster (DSA) och digitala marknader (DMA).

Förenklat kan DSA liknas vid spelregler för det som händer på de digitala plattformarna medan DMA ses som ett regelverk för hur de största plattformarna konkurrerar med andra mindre aktörer inom sitt specifika område.

I DSA ingår skärpta krav på att plattformar agerar mot illegalt innehåll och även hantering av illegala varor. Digitala samordnare i medlemsländerna får en övervakande roll för att se till att plattformarna agerar.

Lagförslagen behandlas i sedvanlig ordning parallellt av EU-länderna i ministerrådet och av EU-parlamentet. Kompromissförhandlingar väntas inledas senast under våren.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL