Ekonomi

Toyota ska bygga batterifabrik i USA

Toyotas vd Akio Toyoda. Arkivbild.
Foto: Ross D Franklin/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Japanska biltillverkaren Toyota satsar 1,3 miljarder dollar, motsvarande 11,8 miljarder kronor, på att bygga en batterifabrik i delstaten North Carolina i USA, skriver Toyota i ett pressmeddelande.

Batterifabriken som ska öppna under 2025 väntas sysselsätta 1 750 personer och producera litiumjonbatterier till 800 000 elektrifierade fordon om året. Produktionstakten ska efterhand öka till att förse 1,2 miljoner elfordon årligen med batterier. Bolaget skriver att det har åtagit sig att uteslutande använda sig av förnybar energi i tillverkningen.

Amerikanska branschtidningen Automotive News noterar att Toyota inte uppger om fabriken ska tillverka batterier till bolagets elhybrider eller till de kommande helelektriska modellerna.

Flera andra elbilstillverkare har byggt egna batterifabriker, däribland Tesla och Mercedes-Benz. Kina står för omkring 80 procent av litiumjonbatteriproduktionen i världen.

Ekonomi

Jätteskjuts inom USA:s ekonomi

Nya BNP-siffror har redovisats gällande USA:s ekonomi. Arkivbild.
Foto: Yuki Iwamura/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Omikron och jättehöga smittotal satte inte stopp för USA:s ekonomi under fjärde kvartalet.
6,9 procents tillväxt i beräknad årstakt var långt över analytikernas förväntningar.

Siffrorna från BEA (Bureau of Economic Analysis) kan jämföras med de 5,5 procent som analytikerna förutspått enligt en Bloombergenkät.

För helåret 2021 blev tillväxten 5,7 procent – den högsta sedan 1984 när Ronald Reagan var president.

Den allmänna bilden är dock att detta inte är bestående, för perioden januari–mars har flera ekonomer reviderat sina prognoser och IMF kom nyligen med en prognos att för helåret 2022 kommer USA:s tillväxt bromsas upp och uppgå till fyra procent

Detta som en konsekvens av att hushållens konsumtionen bedöms minska jämfört med 2020–21 när man bland annat fick checkar på 1 400 dollar som ekonomisk bistånd under pandemin.

Dessutom har man från amerikanska centralbanken så sent som på onsdagskvällen i samband med det senaste räntebeskedet meddelat att räntehöjningar nu kryper allt närmare, högst troligtvis med start redan i mars.

På New York-börsen pekar nu samtliga index upp inför öppning.

Ekonomi

Whatsapps användarvillkor granskas

Hur används användardata inom Meta-koncernen? Arkivbild.
Foto: Richard Drew
Ekonomi
Ekonomi

Hur använder Whatsapps ägare Meta (tidigare Facebook) användardata, och går det verkligen att som konsument förstå vidden av Whatsapps nya användarvillkor? Nu kräver EU-kommissionen att Whatsapps villkor granskas.

Granskningen ska omfatta både själva villkoren, och hur Meta delar användardata inom koncernen.

Nu ska Meta få på sig till slutet av februari att svara på kommissionens begäran om granskning.

Ekonomi

Delar av las-paketet klubbat

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar las-paketet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nu är det klart. Regeringen klubbade i dag det omställningspaket, en del av den så kallade las-överenskommelsen som fack och arbetsgivare sedan tidigare under stort rabalder enats om.

I stora drag handlar det om att arbetsgivare får lättare att säga upp personal, mot att de anställda får bättre villkor vid uppsägningar. Det så kallade omställningspaketet, som regeringen ihop med Centerpartiet tidigare kommit överens om i januariavtalet, bygger på att politikerna lagstiftar kring en del frågor.

– Det här är en historisk arbetsmarknadsreform, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Kostnader för staten landar enligt regering på elva miljarder kronor per år när reformerna är fullt utbyggda, vilket beräknas ske under 2026.

Dagens regeringsbeslut handlar om två lagrådsremisser, dels en reformerad arbetsrätt, dels ett nytt omställningsstudiestöd.

Olle Lindström/TT

Tea Oscarsson/TT

Ekonomi

Färre nyinskrivna som arbetslösa i USA

Antalet nyinskrivna arbetslösa minskar i USA, enligt veckostatistik. Arkivbild
Foto: Michael Conroy AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Antalet nyinskrivna som arbetslösa i USA under förra veckan sjönk till 260 000 personer, visar statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det kan jämföras med 290 000 nyinskrivna veckan före det, enligt reviderade data.

Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 265 000 nyinskrivna förra veckan, enligt en Bloombergenkät.

Ekonomi

Nevs kan få nya ägare

Nevs testbil vid fabriken i Trollhättan. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi

Elbilsbolaget Nevs kan vara på väg att få nya ägare, rapporterar Ekot. Därmed skulle det krisande kinesiska fastighetsbolaget Evergrande sälja bolaget.

En affär kan vara på gång redan i vår, enligt vd:n Stefan Tilk.

"Nevs har konkreta förslag från industriella investerare. Vi är i dialog med Evergrande om att de ska acceptera att sälja Nevs och vi närmar oss en lösning", uppger han för Ekot.

Nevs köpte konkursboet efter Saab Automobile 2012, och är sedan dess baserat i Trollhättan. I oktober blev 289 av de då totalt cirka 700 anställda på Nevs uppsagda på grund av krisen hos Evergrande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur man hittar det bästa personliga lånet

Privatlån.com

När man ska ta ett privatlån vill man förstås få ett lån med bästa möjliga förutsättningar. Men hur bör man då bära sig åt för att kunna hitta bästa möjliga personliga lån, och vad är det viktigt att tänka på när man jämför olika lån? Just detta ska vi gå igenom i denna text.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de allra bästa tipsen som vi kan ge dig för att du ska kunna hitta bästa möjliga personliga lån är att använda dig av en låneförmedlare. Genom att använda dig av en sådan kan du nämligen göra en låneansökan hos flera olika aktörer, detta genom att bara behöva ansöka en enda gång. När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare ansöker nämligen denna om lån hos flera olika aktörer åt dig. De låneansökningar som du får beviljade kommer sedan listas åt dig av låneförmedlaren. Du kan därefter välja det låneerbjudande som passar dig allra bäst.

Det finns alltså en mängd olika fördelar med att använda sig av en låneförmedlare. Först och främst ger det dig så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga låneerbjudande, detta eftersom låneförmedlaren ansöker om lån hos flera olika aktörer åt dig. Dessutom sparar du väldigt mycket tid på att använda dig av en låneförmedlare. Genom att göra det räcker det nämligen med att du gör en enda ansökan i stället för att själv behöva sitta och ansöka om flera olika lån. Låneförmedlaren gör helt enkelt jobbet åt dig.

En annan mycket stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då bara görs en enda kreditupplysning i ditt namn. Sitter du själv och ansöker om flera olika lån kommer det nämligen att göras flera olika kreditupplysningar på dig. Det vanligaste är att kreditupplysningar görs med hjälp av Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som. Nackdelen med UC är att när de gör en kreditupplysning på dig kommer din kreditpoäng att försämras något. Sitter du då och ansöker om lån hos flera olika långivare som gör sina kreditupplysningar med UC kan det därför få allvarligt negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock alltså inte oroa dig för om du gör en låneansökan via en låneförmedlare. Då räcker det nämligen med att göra en ansökan vilket innebär att det bara kommer att göras en kreditupplysning på ditt namn. Detta är därför något som inte kommer att påverka din kreditpoäng alltför mycket.

Jämför ränta och andra avgifter

En av de absolut viktigaste sakerna att titta på när man ska jämföra olika lån är räntan. Gör dock inte misstaget att bara fokusera på den nominella räntan, ett misstag som det tyvärr är vanligt för låntagare att göra. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis uppfattning om hur mycket pengar det kommer kosta dig att låna pengar. Just därför är det den effektiva räntan du bör fokusera på. Den effektiva räntan talar nämligen om för dig vad den sammanlagda kostnaden för ett lån kommer att bli. I den effektiva räntan ingår både den nominella räntan samt andra eventuella avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan röra sig om aviavgifter samt uppläggningsavgifter. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta och ju färre avgifter som tillkommer till ett lån. Ju lägre ränta och ju färre avgifter desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar, något som av förklarliga skäl är en stor fördel.

Återbetalningstiden

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ett lån. Här gäller det förstås att välja en återbetalningstid som ger dig en rimlig månadskostnad. När det gäller detta kan det vara lockande att dra ut på återbetalningstiden så mycket som möjligt för att ge dig lägsta möjliga månadskostnad. Det är dock inte någon bra idé, för ju längre du drar ut på återbetalningstiden desto dyrare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detta beror på att en lång återbetalningstid i de flesta fall innebär en högre ränta. Se därför till att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med, dock utan att dra ut på den alltför länge. Det gäller helt enkelt för dig som låntagare att hitta en bra balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Lån med säkerhet

Ett av de alternativ du har när du ska låna pengar är att ta ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet till långivaren. Detta kan denne då ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet enligt den betalningsplan ni kommit överens om. Exempel på saker som man kan lämna i säkerhet är din bil eller din bostad. Faktum är att det är vanligt att använda samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att köpa en bostad lämnar du denna bostad i säkerhet. Klarar du då inte av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt kan långivaren ta din bostad från dig. Detta kanske kan låta som en stor nackdel, men faktum är att det även finns stora fördelar med att ta ett lån med säkerhet. Dels brukar du kunna få lån på större belopp när det kommer till lån med säkerhet, detta eftersom långivaren tar en mindre finansiell risk när de ger dig ett sådant lån. På grund av att de tar en mindre finansiell risk kan de i de flesta fall också erbjuda en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta är förstås en stor fördel för dig som låntagare.

Lån utan säkerhet

Alternativet till ett lån med säkerhet är att ta ett lån utan säkerhet. Precis som namnet antyder är detta en typ av lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Faktum att du slipper göra det är fördelen med dessa lån. Nackdelarna är att eftersom långivaren tar en större finansiell risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet kan du i många fall inte låna lika stora belopp när det kommer till dessa lån. Dessutom innebär den större finansiella risk som långivaren tar att du får betala en högre ränta.

Snabblån

På senare år har det också blivit allt populärare med så kallade snabblån. Precis som namnet antyder är dessa lån där det går snabbt att få reda på ifall din låneansökan blivit godkänd eller ej. Blir den godkänd går det också snabbt att få dina pengar utbetalda. En av fördelarna med snabblån är att även du som har betalningsanmärkningar i många fall kan få denna typ av lån beviljade. Nackdelen med denna typ av lån är att de brukar ha väldigt hög ränta samtidigt som du i de flesta fall brukar ha kort tid på dig att betala tillbaka pengarna. Du bör därför endast ta denna typ av lån då det är absolut nödvändigt och då du är helt säker på att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka det i tid. Detta är visserligen fallet med alla lån, men framför allt när det gäller snabblån eftersom det är lättare att få ett sådant lån beviljat samtidigt som det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för dig om du inte klarar av att betala tillbaka det.

Ekonomi

Kraftig vinstökning för Tesla

En Tesla-anläggning i Littleton, Colorado. Arkivbild.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tesla redovisar en nettovinst för förra året på 5,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 51 miljarder kronor. Det är rekord för den amerikanska elbilsjätten, och kan jämföras med cirka 3,5 miljarder dollar för 2020.

Trots den globala bristen på halvledare levererade Tesla drygt 936 000 fordon under 2021, nästan en fördubbling jämfört med året innan. Nästan 309 000 fordon levererades under fjärde kvartalet, också det ett rekord.

Störningar i de internationella distributionskedjorna är vad som främst hållit tillbaka produktionen, enligt bolaget.

"Våra egna fabriker har varit i gång med nedsatt kapacitet under flera kvartal då distributionskedjan blivit den främsta begränsande faktorn, vilket sannolikt kommer att fortsätta hela 2022", skriver Tesla i bokslutet.

För det fjärde kvartalet uppgick vinsten till 2,3 miljarder dollar. Vinsten per aktie blev 2:54 dollar. Det slog Wall Streets prognos på 2:36 dollar per aktie, enligt marknadsdataföretaget Factset.

Omsättningen för kvartalet uppgick till 17,7 miljarder dollar, vilket också klådde förväntningarna på 17,1 miljarder.

Rättat: I en tidigare version av texten var vinsten fel uttryckt i svenska kronor.

Ekonomi

Ränta på sparkontot dröjer

SEB, med vd Johan Torgeby, redovisar bokslut för 2021. Arkivbild.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi SEB redovisar ett rejält vinstlyft för fjärde kvartalet 2021. Ett stigande ränteläge kan bidra än mer framåt, och på sikt kanske kunderna kan få ränta på sparkontot igen.
– Men det kommer att dröja ett tag, säger vd Johan Torgeby.

Bankens rörelsevinst steg till 7,5 miljarder kronor sista kvartalet 2021, en dryg miljard bättre än samma period året före. Huvudsaklig orsak var hög aktivitet bland storföretagen där SEB har en stark ställning som affärsbank.

På allas läppar i finansvärlden är det stigande ränteläget världen över, främst i USA men även Sverige lär hänga på. Noll- eller minusräntor är generellt dåligt för banksektorn, det blir svårt att tjäna pengar på inlåningen.

– Så på så vis välkomnar vi det här, säger Johan Torgeby.

Gynnar lönsamheten

TT: Ett stigande ränteläge gynnar er, precis som andra banker?

– Ja, det gör det. Ett stigande ränteläge gör att vi potentiellt får någon typ av intäkt för att ta inlåning, säger han.

Men ränta på sparkontot för vanliga kunder lär dröja, baserat på bankens ränteprognos. Mot slutet av 2023 spås det allmänna ränteläget ha stigit till 0,5 procent.

– Tyvärr är det inte tillräckligt för att höja räntan på bankkontot, man bör nog komma upp till en procent i ränteläge, säger Johan Torgeby.

Hos vissa nischbanker går det däremot att få en mindre ränta.

Räkna med högre boränta

På motsvarande vis kommer bolåneräntorna stiga framöver, från relativt stabila och historiskt låga nivåer, enligt Torgeby.

Räntenettot – det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor – steg till 6,7 miljarder kronor, från 6,6 miljarder kronor. Provisionsnettot lyfte samtidigt till rekordnivån 5,9 miljarder kronor, från 4,8 miljarder kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning på 6 kronor per aktie för 2021. Det var mindre än väntade cirka 8 kronor per aktie, men SEB planerar ovanpå detta för återköp av aktier för 5–10 miljarder kronor under 2022, enligt bokslutet från storbanken.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Rapporten i siffror

SEB rapporterar en rörelsevinst på 7,5 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 6,4 miljarder kronor motsvarande period ett år tidigare.

Resultatet var bättre än väntat. Vinsten efter skatt landade på 6,2 miljarder, mot väntade 5,8 miljarder enligt en Bloombergenkät.

Räntenettot steg till 6,7 miljarder kronor, från 6,6 miljarder kronor. Provisionsnettot lyfte samtidigt till 5,9 miljarder kronor, från 4,8 miljarder kronor.

Källa: SEB

Ekonomi

McDonald's säljer bättre än väntat

Hamburgerkedjan McDonald's försäljning ökade mer än väntat under det fjärde kvartalet i fjol. Arkivbild
Foto: Eugene Hoshiko AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Snabbmatskedjan McDonald's går bättre än väntat. Nettovinsten lyfte med 19 procent till 1,6 miljarder dollar under det fjärde kvartalet.

Omsättningen steg 13 procent till 6 miljarder, vilket var i linje med förväntningarna.

Vinsten var lägre än väntat. Men i jämförbara restauranger lyfte försäljningen globalt med 12,3 procent i årstakt, vilket kan jämföras med en snittprognos på 10,7 procent enligt en Bloombergenkät. USA-försäljningen steg samtidigt med 7,5 procent i årstakt.

Prishöjningar och kampanjer bidrog till försäljningslyftet, medan kvartalet präglades av restriktioner på många marknader till följd av spridningen av omikronvarianten i covid-19-pandemin.

Joakim Goksör/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL