Utrikes

Etiopien: Två strategiska städer återtagna

En etiopisk militärparad tidigare i höstas som genomfördes i huvudstaden Addis Abeba till stöd för landets samlade försvarsstyrkor. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Regeringen i Etiopien meddelar att man har återerövrat två strategiskt viktiga städer från rebellgruppen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF).
PREMIUM

Städerna det handlar om är Dessie och Kombolcha och de är belägna norr om huvudstaden Addis Abeba och ligger utefter en viktig motorled till staden. De intogs av TPLF och några andra rebellgrupper tidigare i höstas – ett steg som ledde till stor oro för att rebellerna ska inta huvudstaden.

Enligt ett uttalande på Twitter som lades ut på måndagen av den etiopiska regeringens kommunikationsavdelning har de båda städerna "befriats" av medlemmar ur de samlade säkerhetsstyrkorna. I uttalandet hävdas också att flera andra orter vid den östra fronten har återtagits.

I söndags tillbakavisade dock TPLF uppgifter om att den etiopiska regeringen gjorde framsteg.

"Fienden har blivit starkare så vi måste också vara starka och intensifiera vår kamp", konstaterade TPLF- ledaren Debretsion Gebremichael i ett uttalande.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som tilldelades Nobels fredspris 2019, har tidigare själv tagit sig till fronten för att leda den etiopiska armén i kampen mot styrkor från regionen Tigray.

Konflikten i Etiopien inleddes i november 2020, då regeringsstyrkor intog Tigray. Den tog en helomvändning i somras då TPLF intog flera fästen i bland annat Tigray.

Utrikes

Hongkong utvidgar lockdown

Den delvisa nedstängningen i Hongkong skärps i ett försök att stoppa smittspridningen. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Myndigheterna i Hongkong har beslutat att skärpa såväl den delvisa nedstängning av samhället som de restriktioner som råder sedan en tid tillbaka. Detta efter att över 200 nya fall av covid-19 upptäcks i Kwai Chung – ett av stadens bostadskomplex för låginkomsttagare.

Hongkong har också sedan en tid tillbaka stoppat ett stort antal internationella flyg och tillämpar även karantänsregler liknande den nolltolerans-policy som praktiseras av Kina.

Bostadskomplexet Kwai Chung drabbades redan för ett par dagar sedan av ett covidutbrott, vilket ledde till att en byggnad isolerades – och efter att 200 nya fall hittats isoleras nu ytterligare en byggnad.

Enligt ett uttalande av Hongkongs ledare Carrie Lam syftar åtgärderna till att "värna om invånarna och samtidigt förhindra spridningen av viruset".

I ett ytterligare försök att stoppa smittspridningen har också Hongkongs skolor stängts och obligatorisk testning av personer som bor eller har besökt byggnader där viruset har hittats införts.

Utrikes

Första kvinnliga domaren i Pakistans HD

Ayesha Malik svor under måndagen eden och blev Pakistans första kvinnliga HD-domare.
Foto: Press Information Department/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Pakistans har fått sin första kvinnliga domare i landets högsta domstol.

Nyinsvurna 55-åriga Ayesha Malik har fått gratulationer från många håll, bland annat twittrade premiärminister Imran Khan "Jag önskar henne allt gott". Senator Sherry Rehman delade en bild av ceremonin på Twitter och utrikesminister Shah Mahmood Qureshi twittrade att det var "en stor dag för Pakistan".

I Pakistan har kvinnor ofta svårt att få rättvisa skipad, framför allt i fall som gäller sexuella övergrepp. Men utnämningen har inte varit okontroversiell. Fem medlemmar av den niohövdade kommissionen som rekommenderar domare stöttade valet av Ayesha Malik medan de andra fyra inte ville utnämna henne till den prestigefulla posten.

Utrikes

Ryssland klassar Navalnyj som terrorist

Ryssland har satt upp Aleksej Navalnyj på en lista över terrorister.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryssland har satt upp den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj på landets lista över terrorister och extremister.

Listan sammanställs av den Ryska federationens finansiella övervakningskommitté – Rosfinmonitoring.

Även ett antal av Navalnyjs medarbetare, däribland Ljubov Sobol, finns med på listan.

Beslutet innebär att den ryska staten klassar Navalnyj och hans medarbetare enligt samma kriterier som högernationalister och utländska terrororganisationer som IS.

Tidigare i januari lades Leonid Volkov och Ivan Zjdanov, ytterligare två medlemmar av Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, till listan.

Aleksej Navalnyj greps av de ryska myndigheterna i januari 2021 då han, efter att ha vårdats på sjukhus efter en giftattack, återvänt till Ryssland.

Han dömdes därefter till fängelse i vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process och avtjänar för närvarande ett två och ett halvt år långt fängelsestraff i en straffkoloni.

FAKTA

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han på senare år allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren i Vladimir Putins Ryssland.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och har därefter dömts till fängelse i vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process.

Utrikes

Omfattande strömavbrott i Centralasien

Utrikes
Utrikes

Miljoner människor står utan ström efter ett stort strömavbrott i tre länder i Centralasien.

Kirgizistans huvudstad Bisjkek, Uzbekistans huvudstad Tasjkent och Kazakstans största stad Almaty drabbades alla vid lunchtid på tisdagen lokal tid. Enligt lokala medier ska avbrottet även har drabbats områden utanför städerna i de tre länderna.

Avbrottet ska ha orsakats av en olycka i det regionala elnätet, enligt en talesperson för Kirgizistans energidepartement.

Uzbekistans energidepartement uppger att det handlar om en olycka i Kazakstans kraftnät.

Utrikes

Bombväst detonerade vid farthinder

Melbourne. Arkivbild
Foto: Steve Holland
Utrikes
Utrikes

En 43-årig man dödades efter att den bombväst han bar detonerat under en bilfärd i en förort i den sydöstra delen av Melbourne i Australien.

Enligt den australiska nyhetssajten Seven News tros detonationen ha utlösts av ett farthinder i gatan. Efter explosionen fortsatte den förarlösa bilen sin färd ett par hundra meter innan den krockade med ytterligare en bil och stannade.

Australisk polis hittade den 43-årige mannen, som ska ha varit en tidigare soldat, död i sin bil och har inlett en utredning kring händelsen. I utredningen rubriceras mannen inte som ett brottsoffer, enligt polisen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Utrikes

Många döda i brand på nattklubb i Indonesien

En kvinna går förbi den brandhärjade nattklubben i Sorong i Indonesien.
Foto: STR/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 19 personer har omkommit i en brand på en nattklubb i staden Sorong i provinsen Västra Papua i Indonesien. Branden bröt ut efter ett bråk på klubben, uppger den lokala polisen.

Ett av offren dog i bråket, där två grupper attackerade varandra med machetes, pilar och molotovcocktails, enligt polisen. Ytterligare 18 omkomna hittades på den övertända ovanvåningen.

"Bråket bröt ut i går kväll (måndag) vid 23-tiden. Det var fortsättningen på en konflikt som började i lördags", uppger polisen i ett uttalande.

Polisen håller på att utreda orsaken till bråket och om branden var anlagd.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel provins.

Utrikes

Vulkanens ljudvågor gick tre varv runt jorden

En satellitbild på ön Mango i ögruppen Tonga från den 20 januari visar förödelsen efter vulkanutbrottet.
Foto: Maxar technologies/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vulkanutbrottet i Tonga var förmodligen det största av sin sort sedan 1800-talet, enligt seismologen Björn Lund.
– Mina kollegor på Island har registrerat att ljudvågen gick tre varv runt jorden, säger han.

Förödelsen är massiv efter utbrottet i undervattensvulkanen Hunga, som ligger vid en obebodd ö drygt sex mil norr om önationen Tongas huvudstad Nukualofa.

– Det var ett oerhört rejält utbrott, hela ön har slitits isär, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Vulkanen var aktiv under 2014 och början av 2015, men sedan stilla under en lång period. Strax före jul skedde ett första utbrott som Björn Lund beskriver som "rejält", följt av ett mindre utbrott den 14 januari. Den 15 januari skedde det stora utbrottet, då vulkanen troligtvis spruckit upp så att en stor mängd havsvatten runnit in.

– När havsvattnet möter den heta lavan så får man den här typen av explosion. Lavan är kanske 1 200-1 300 grader varm så vattnet förångas omedelbart och det blir en väldig volymökning. Det är det som sliter sönder ön, säger Björn Lund.

Hördes till Nya Zeeland

Utbrottet ledde till stora tsunamivågor och enligt Nasa var utbrottet hundratals gånger kraftigare än den amerikanska atombomb som släpptes över Hiroshima i Japan i slutet av andra världskriget.

– Ljudvågen hördes till Nya Zeeland, 2 000 kilometer bort. Den har också registrerats över hela jordklotet på något som kallas infraljudssensorer som mäter låga ljud. Vi människor kan inte höra dem men mina kollegor på Island har registrerat att ljudvågen gick tre varv runt jorden.

TT: Hur stor är chansen att överleva något sådant?

– Hela centrala delarna av ön har sprängts bort, så hade man befunnit sig där hade det gått väldigt illa förstås. Även om man stått i den änden som finns kvar hade ljudtrycket var så kraftigt att man fått rejäla skador. Dessutom har det kastats upp stora stenar och lava i luften, hela havet var alldeles brunt av pimpsten efteråt. Så det hade man inte klarat av, säger Björn Lund.

Största utbrottet sedan 1883

Det är än så länge svårt att veta hur stora skadorna är efter utbrottet. Hittills har tre personer bekräftats omkomna i Tonga och två personer i Peru har rapporterats drunknade sedan vågor som orsakats av utbrottet nådde dit.

Utbrottet är troligen det största i en undervattensvulkan sedan utbrottet i den indonesiska vulkanen Krakatau 1883, berättar Björn Lund. Det skedde på ett liknande sätt med havsvatten som rann in i vulkanen och orsakade en explosion.

– Där mätte man tsunamivågor över nästan hela jorden och själva explosionen hördes över väldigt stora områden.

Kan påverka temperaturen

Efter utbrottet täcktes Tonga med ett lager giftig aska som förgiftade dricksvattnet och förstörde skördar. Satellitmätningar visar att askmolnet nådde minst 35 kilometers höjd och dessutom släpptes stora mängder svaveldioxid ut – vilket kan leda till effekter på klimatet, enligt Björn Lund.

– När den filippinska vulkanen Pinatubo gick i luften 1991 kom det också upp svaveldioxid och aska kring 30 kilometers höjd. Det gjorde att temperaturen på norra halvklotet, speciellt över Stilla havet, gick ner i genomsnitt en halv grad ungefär under ett par år, säger han.

När svaveldioxiden reagerar med vatten i atmosfären bildas små droppar av svavelsyra som reflekterar solljuset, vilket gör att temperaturen kan sjunka.

– Det är oklart hur det kommer att gå nu och hur stora mängder det var. Men satellitmätningar från i lördags visar att svaveldioxidmolnet sträcker sig över hela Indiska oceanen och precis har nått östafrikanska kusten i Kenya och Tanzania, säger Björn Lund.

Alice Nordevik/TT

Björn Lund, seismolog vid Geocentrum på Uppsala universitet.
Björn Lund, seismolog vid Geocentrum på Uppsala universitet.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Vulkanutbrottet i Tonga

Den 15 januari fick undervattensvulkanen Hunga ett stort utbrott. Hunga ligger i närheten av önationen Tonga och vulkanen utlöste tsunamier som nådde hela vägen till Nya Zeeland och orsakade översvämningar i Kalifornien i USA.

Chockvågor från vulkanen nådde halvvägs runt jordklotet och atmosfären skakade över 700 mil bort.

Förödelsen på Tongas öar är massiv efter utbrottet och hjälp från andra länder har haft svårt att nå fram till följd av askan.

Utrikes

Covid-utbrott stoppar hjälp till Tonga

En hjälpsändning på ett fartyg från Australien riskerar att försenas på grund av ett coronautbrott ombord. Arkivbild.
Foto: Tonga Red Cross Society/TT
Utrikes
Utrikes Ett utbrott av covid-19 bland besättningen på det australiska stridsfartyget HMAS Adelaide på väg med förnödenheter till den katastrofdrabbade – och än så länge covidfria – önationen Tonga riskerar att fördröja hjälpinsatsen.

Hjälpsändningen ingår i en större insats som skickats från Australien till ögruppen, som drabbades svårt av ett vulkanutbrott och en efterföljande tsunami tidigare i januari. Efter att 23 fall av covid-19 upptäckts bland besättningen tvingas dock fartyget att stanna till havs för att inte riskera att sprida smittan bland önationens befolkning.

Enligt Australiens försvarsminister Peter Dutton kan det i stället bli aktuellt att försöka genomföra "kontaktfria" leveranser av hjälpen.

"Vi tänker inte utsätta befolkningen för några risker, men vill samtidigt leverera hjälpen så snabbt som möjligt", säger han till Sky News Australia.

Enligt FN:s beräkningar har omkring 84 000 människor, det vill säga över 80 procent av Tongas befolkning, påverkats av vulkanutbrottet och tsunamin.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL