Ekonomi

Elchock att vänta – så dämpar du stöten

Fakturan för vinterns el kan bli dyr, men det finns saker att göra för att få ner kostnaden. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Den senaste tiden duggar rapporterna om höga elpriser tätt. Men hur stor kan elprischocken bli för en vanlig konsument och vad kan man göra för att dämpa stöten?
PREMIUM

På måndagen nådde de redan rekordhöga timpriserna nya toppar på den nordiska elbörsen. Och för den som har ett elavtal med rörligt pris kan nästa elräkning bli en obehaglig överraskning.

Lotta Aronsson är elprisexpert på Eon och hon har tittat på hur mycket dyrare elräkningen för november kommer att bli jämfört med samma månad förra året.

Det rörliga snittpriset i november 2020 var ungefär 55 öre per kilowattimme, i november i år var snittpriset ungefär 1,50 kronor per kilowattimme.

– Om man tittar på elkostnaden för en snittlägenhet så blir det omkring 450 kronor dyrare för november i år jämfört med november 2020. Bor man i hus och har en mer rejäl förbrukning, som i en större villa, blir elräkningen i november i år i snitt omkring 2 500 kronor dyrare, säger Lotta Aronsson.

Dyr december

Och när det gäller decemberräkningen kan kostnaderna bli ännu högre, enligt Lars Lundmark som är affärsenhetschef på Skellefteå Kraft.

– För en villakund i elområde 1 (norra Norrland) som kanske förbrukar 2 500–3 000 kilowattimmar så blir det i december ungefär 1 300 kronor dyrare än december i fjol. För en villa i område 4 (södra Sverige) kan det bli 5 000 kronor dyrare, säger Lars Lundmark.

För att ha koll på vad elkostnaderna kan tänkas bli för det egna hushållet är det viktigt att veta vilken typ av elavtal man har.

– Har du fast pris spelar det ingen roll för din plånbok vad elpriset på elbörsen är i dag. Har du rörligt pris så är priset ett snitt av månadens spotpriser. Det är klart att det påverkar snittet att det är jättehögt spotpris, som till exempel över sex kronor en enskild timme, men det är inte avgörande vad du förbrukar den dyraste timmen, säger Lotta Aronsson på Eon.

Värm mindre

För den med rörligt elpris finns det dock saker att göra för att påverka fakturans storlek nu när priserna galopperar. Och det handlar framför allt om att dra ner på användningen av produkter som genererar värme eftersom det drar mycket el.

Lars Lundmark rekommenderar den som har eluppvärmd bostad att sänka temperaturen inomhus.

– Om man sänker värmen med en grad minskar det energianvändningen med ungefär fem procent, säger han.

Lotta Aronsson är inne på samma spår.

– Fundera på hur du använder golvvärmen och handdukstork och tänk på hur länge du duschar varmt. Man kanske kan avstå från att använda torktumlaren och i stället hänga tvätten på tork.

Släck ner

Och även om det kanske inte är den största posten på elfakturan rekommenderas att släcka lampor i rum där man inte vistas.

– Har man lågenergilampor är det kanske inte en betydande del av förbrukningen, men har man 40 infällda spotar i taket så adderar det upp, säger Lotta Aronsson.

Lars Lundmark påpekar att den minskade förbrukningen kan påverkar elpriset i framtiden.

– Här är det oavsett om du har rörligt pris eller fast avtal – om jag hjälper till att spara el så hjälper det elpriset.

Beatrice Nordensson/TT

Ekonomi

Jätteskjuts inom USA:s ekonomi

Nya BNP-siffror har redovisats gällande USA:s ekonomi. Arkivbild.
Foto: Yuki Iwamura/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Omikron och jättehöga smittotal satte inte stopp för USA:s ekonomi under fjärde kvartalet.
6,9 procents tillväxt i beräknad årstakt var långt över analytikernas förväntningar.

Siffrorna från BEA (Bureau of Economic Analysis) kan jämföras med de 5,5 procent som analytikerna förutspått enligt en Bloombergenkät.

För helåret 2021 blev tillväxten 5,7 procent – den högsta sedan 1984 när Ronald Reagan var president.

Den allmänna bilden är dock att detta inte är bestående, för perioden januari–mars har flera ekonomer reviderat sina prognoser och IMF kom nyligen med en prognos att för helåret 2022 kommer USA:s tillväxt bromsas upp och uppgå till fyra procent

Detta som en konsekvens av att hushållens konsumtionen bedöms minska jämfört med 2020–21 när man bland annat fick checkar på 1 400 dollar som ekonomisk bistånd under pandemin.

Dessutom har man från amerikanska centralbanken så sent som på onsdagskvällen i samband med det senaste räntebeskedet meddelat att räntehöjningar nu kryper allt närmare, högst troligtvis med start redan i mars.

På New York-börsen pekar nu samtliga index upp inför öppning.

Ekonomi

Whatsapps användarvillkor granskas

Hur används användardata inom Meta-koncernen? Arkivbild.
Foto: Richard Drew
Ekonomi
Ekonomi

Hur använder Whatsapps ägare Meta (tidigare Facebook) användardata, och går det verkligen att som konsument förstå vidden av Whatsapps nya användarvillkor? Nu kräver EU-kommissionen att Whatsapps villkor granskas.

Granskningen ska omfatta både själva villkoren, och hur Meta delar användardata inom koncernen.

Nu ska Meta få på sig till slutet av februari att svara på kommissionens begäran om granskning.

Ekonomi

Delar av las-paketet klubbat

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar las-paketet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nu är det klart. Regeringen klubbade i dag det omställningspaket, en del av den så kallade las-överenskommelsen som fack och arbetsgivare sedan tidigare under stort rabalder enats om.

I stora drag handlar det om att arbetsgivare får lättare att säga upp personal, mot att de anställda får bättre villkor vid uppsägningar. Det så kallade omställningspaketet, som regeringen ihop med Centerpartiet tidigare kommit överens om i januariavtalet, bygger på att politikerna lagstiftar kring en del frågor.

– Det här är en historisk arbetsmarknadsreform, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Kostnader för staten landar enligt regering på elva miljarder kronor per år när reformerna är fullt utbyggda, vilket beräknas ske under 2026.

Dagens regeringsbeslut handlar om två lagrådsremisser, dels en reformerad arbetsrätt, dels ett nytt omställningsstudiestöd.

Olle Lindström/TT

Tea Oscarsson/TT

Ekonomi

Färre nyinskrivna som arbetslösa i USA

Antalet nyinskrivna arbetslösa minskar i USA, enligt veckostatistik. Arkivbild
Foto: Michael Conroy AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Antalet nyinskrivna som arbetslösa i USA under förra veckan sjönk till 260 000 personer, visar statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det kan jämföras med 290 000 nyinskrivna veckan före det, enligt reviderade data.

Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 265 000 nyinskrivna förra veckan, enligt en Bloombergenkät.

Ekonomi

Nevs kan få nya ägare

Nevs testbil vid fabriken i Trollhättan. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi

Elbilsbolaget Nevs kan vara på väg att få nya ägare, rapporterar Ekot. Därmed skulle det krisande kinesiska fastighetsbolaget Evergrande sälja bolaget.

En affär kan vara på gång redan i vår, enligt vd:n Stefan Tilk.

"Nevs har konkreta förslag från industriella investerare. Vi är i dialog med Evergrande om att de ska acceptera att sälja Nevs och vi närmar oss en lösning", uppger han för Ekot.

Nevs köpte konkursboet efter Saab Automobile 2012, och är sedan dess baserat i Trollhättan. I oktober blev 289 av de då totalt cirka 700 anställda på Nevs uppsagda på grund av krisen hos Evergrande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Ekonomi

Kraftig vinstökning för Tesla

En Tesla-anläggning i Littleton, Colorado. Arkivbild.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tesla redovisar en nettovinst för förra året på 5,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 51 miljarder kronor. Det är rekord för den amerikanska elbilsjätten, och kan jämföras med cirka 3,5 miljarder dollar för 2020.

Trots den globala bristen på halvledare levererade Tesla drygt 936 000 fordon under 2021, nästan en fördubbling jämfört med året innan. Nästan 309 000 fordon levererades under fjärde kvartalet, också det ett rekord.

Störningar i de internationella distributionskedjorna är vad som främst hållit tillbaka produktionen, enligt bolaget.

"Våra egna fabriker har varit i gång med nedsatt kapacitet under flera kvartal då distributionskedjan blivit den främsta begränsande faktorn, vilket sannolikt kommer att fortsätta hela 2022", skriver Tesla i bokslutet.

För det fjärde kvartalet uppgick vinsten till 2,3 miljarder dollar. Vinsten per aktie blev 2:54 dollar. Det slog Wall Streets prognos på 2:36 dollar per aktie, enligt marknadsdataföretaget Factset.

Omsättningen för kvartalet uppgick till 17,7 miljarder dollar, vilket också klådde förväntningarna på 17,1 miljarder.

Rättat: I en tidigare version av texten var vinsten fel uttryckt i svenska kronor.

Ekonomi

Ränta på sparkontot dröjer

SEB, med vd Johan Torgeby, redovisar bokslut för 2021. Arkivbild.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi SEB redovisar ett rejält vinstlyft för fjärde kvartalet 2021. Ett stigande ränteläge kan bidra än mer framåt, och på sikt kanske kunderna kan få ränta på sparkontot igen.
– Men det kommer att dröja ett tag, säger vd Johan Torgeby.

Bankens rörelsevinst steg till 7,5 miljarder kronor sista kvartalet 2021, en dryg miljard bättre än samma period året före. Huvudsaklig orsak var hög aktivitet bland storföretagen där SEB har en stark ställning som affärsbank.

På allas läppar i finansvärlden är det stigande ränteläget världen över, främst i USA men även Sverige lär hänga på. Noll- eller minusräntor är generellt dåligt för banksektorn, det blir svårt att tjäna pengar på inlåningen.

– Så på så vis välkomnar vi det här, säger Johan Torgeby.

Gynnar lönsamheten

TT: Ett stigande ränteläge gynnar er, precis som andra banker?

– Ja, det gör det. Ett stigande ränteläge gör att vi potentiellt får någon typ av intäkt för att ta inlåning, säger han.

Men ränta på sparkontot för vanliga kunder lär dröja, baserat på bankens ränteprognos. Mot slutet av 2023 spås det allmänna ränteläget ha stigit till 0,5 procent.

– Tyvärr är det inte tillräckligt för att höja räntan på bankkontot, man bör nog komma upp till en procent i ränteläge, säger Johan Torgeby.

Hos vissa nischbanker går det däremot att få en mindre ränta.

Räkna med högre boränta

På motsvarande vis kommer bolåneräntorna stiga framöver, från relativt stabila och historiskt låga nivåer, enligt Torgeby.

Räntenettot – det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor – steg till 6,7 miljarder kronor, från 6,6 miljarder kronor. Provisionsnettot lyfte samtidigt till rekordnivån 5,9 miljarder kronor, från 4,8 miljarder kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning på 6 kronor per aktie för 2021. Det var mindre än väntade cirka 8 kronor per aktie, men SEB planerar ovanpå detta för återköp av aktier för 5–10 miljarder kronor under 2022, enligt bokslutet från storbanken.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Rapporten i siffror

SEB rapporterar en rörelsevinst på 7,5 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 6,4 miljarder kronor motsvarande period ett år tidigare.

Resultatet var bättre än väntat. Vinsten efter skatt landade på 6,2 miljarder, mot väntade 5,8 miljarder enligt en Bloombergenkät.

Räntenettot steg till 6,7 miljarder kronor, från 6,6 miljarder kronor. Provisionsnettot lyfte samtidigt till 5,9 miljarder kronor, från 4,8 miljarder kronor.

Källa: SEB

Ekonomi

McDonald's säljer bättre än väntat

Hamburgerkedjan McDonald's försäljning ökade mer än väntat under det fjärde kvartalet i fjol. Arkivbild
Foto: Eugene Hoshiko AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Snabbmatskedjan McDonald's går bättre än väntat. Nettovinsten lyfte med 19 procent till 1,6 miljarder dollar under det fjärde kvartalet.

Omsättningen steg 13 procent till 6 miljarder, vilket var i linje med förväntningarna.

Vinsten var lägre än väntat. Men i jämförbara restauranger lyfte försäljningen globalt med 12,3 procent i årstakt, vilket kan jämföras med en snittprognos på 10,7 procent enligt en Bloombergenkät. USA-försäljningen steg samtidigt med 7,5 procent i årstakt.

Prishöjningar och kampanjer bidrog till försäljningslyftet, medan kvartalet präglades av restriktioner på många marknader till följd av spridningen av omikronvarianten i covid-19-pandemin.

Joakim Goksör/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL