Spelrecension

Stort test – vilket spel passar dig?

Sixten, 5 år, och farfar Hans spelade Bamse och Vulkanön-spelet. Roligast var nyckelutmaningen konstaterade Sixten nöjt.
Foto: Matilda Arborelius
Skåne
SÄLLSKAPSSPEL Äntligen kan vi samlas igen och vad passar då bättre än att spela lite sällskapsspel? Spänning, irritation, glädje och dåliga förlorare är något att se fram emot.
PREMIUM

För att ge liten hjälp på vägen bland alla de nya spel som kommit ut på marknaden, och kanske en och annan gammal favorit, så har Skånska Dagbladet testat en mängd olika sällskapsspel.

Dessa är sedan betygssatta från ett till fem, där fem är högsta betyg. I årets test har tre spel kvalificerat sig i toppskiktet. Det är barnspelet Spökjägarna och för de lite äldre Hurd Mentality samt Absolut överens. Läs vad våra recensenter säger om dessa.

Här kan du se de olika spelen uppdelade efter betyg och förhoppningsvis kan vi komma med ett och annat tips. Kanske till och med som ett litet förslag till tomten?

5 pantrar

Får du den rosa kon kan du inte vinna spelet.

Herd Mentality

Antal: 4-20 spelare

Ålder: Passar från 10 år och uppåt

Förlag: Big Potato Games

Betyg: 5

Ett riktigt roligt och oväntat bra familjespel eller spel för en fest, ju fler som deltar desto roligare. I korthet går spelet ut på att försöka vara så o-unik som möjligt (är man unik med sitt svar får man som straff den rosa kon och kan därmed inte vinna spelet.) när man svarar på frågorna. Svarar man samma om de flesta andra i sällskapet får man nämligen poäng. Utmanande på så sätt att man ska försöka sälla sig till flocken när man skriver ner sina svar - och väldigt roliga frågor! Vi skulle lätt spela detta igen, ett perfekt spel efter maten på julafton.

Marianne Pernbro

Absolut Överens

Förlag: Alf

Ålder: Från 15 år

Antal spelare: 4-6

Betyg: 5

”Saker som gör en bil bra” kan vara att den är säker, snabb och snygg. Men det skulle också kunna vara att den är av hög kvalitet och miljövänlig.

Det är ett exempel på frågor som kan dyka upp i Absolut Överens. Spelreglerna är enkla, du och din lagkamrat ska skriva ned så många samstämmiga svar som möjligt. Det gäller alltså att inte bara skriva ned det första du tänker på – utan också det din lagkamrat kan tänkas skriva ned. Du har trettio sekunder på dig och svaren skriver du ned med whiteboardpenna på en skrivplatta som enkelt går att sudda. Lagen får poäng för varje samstämmigt svar, flest poäng vinner. Riktigt roligt när du eller din lagkamrat svarar något helt annorlunda. Stort plus för att det inte är några krångliga regler och rolig utrustning. Dock kan man bara spela max sex personer, och det är en stor fördel om paren känner varandra väl. Passar ypperligt på till exempel en parmiddag.

Matilda Arborelius

Spökjägarna

Förlag: Wonderful Times Toyes & Games

Antal spelare: 2-6 spelare

Ålder: Från 6 år

Betyg: 5

Spökjägarna fick högsta betyg av barnen. Spelet är klurigt och det händer mycket. Under spelets gång samlar spelarna olika spökverktyg och får till sist en spökdammsugare. Den som först lyckas få fast spöket vinner.

Joakim Stierna

4 pantrar

Bankrånaren

Förlag: Nicotext

Ålder: Från 6 år

Betyg: 4

Bankrånaren är ett strategispel men till skillnad från andra sådana bygger detta på samarbete. Därför finns det ingen vinnare.

Det hela går ut på att hindra en bankrånare från att fly genom kloakernas labyrint. Man arbetar tillsammans för att stänga flyktvägarna. Labyrinten byggs efter hand och det gäller att lägga ut gångarna så att bankrånaren inte kommer ut. Klurigt och snabbspelat, tar omkring en kvart för en omgång. Enkla regler. Praktiskt reseformt.

Per Anderberg

Clicko bokstavsspel

Förlag: Clicko

Antal spelare: 2+

Ålder: Från 3 år

Betyg: 4

Ett kul och pedagogiskt spel för de yngre. Med magnetiska trädelar ska man bygga den bokstav som anges på kortet från den medföljande kortleken. Du får också stjärnor att samla på men akta dig för trollet som stjäl dina stjärnor.

Enkelt för små barnhänder att hantera och ett bra sätt att lära sig bokstäver.

Pia Lobell

Babblarna

Antal spelare: 2-4

Ålder: Passar från 2 år och uppåt

Förlag: Kärnan

Betyg: 4

Roligt enkelt spel för de allra minsta, lekfullt och aktivt och pedagogiskt utformat. Med hjälp av brickor och babblarna gör man tecken, olika övningar med ordning och färg, hoppar och leker. Inga problem att förstå, men kanske får man hjälpa de allra minsta ibland. Kan vara kul även för vuxna, lite otippat!

Minus: Lite estetiskt tråkigt med bara platta brickor

Plus: De barn som gillar babblarna kommer garanterat att gilla detta, plus att man får röra sig!

Marianne Pernbro

The Castles of Burgundy

Förlag: Ravensburger

Antal spelare: 1-4

Åldersgrupp: 12+

Betyg: 4

Den otålige riskerar att bli avskräckt av den myriad brickor, kort och pryttlar som ingår i The Castles of Burgundy. Men när man väl har fått struktur är CoB ett kul och utmanade spel. Vi befinner oss i det medeltida Frankrike där vi i rollen som slottsherre ska få vårt prinsdöme att växa med hjälp av handelstationer, gruvor och klosteregendomar. Det krävs både strategi, uppfinningsrikedom och tur för att lyckas. Originalspelet kom redan för tio år sedan men har nu lanserat i något omarbetad form. Det här är ett spel som tål att spelas flera gånger. Ett minus är att det saknas spelregler på svenska.

Mats Klingen

Zoo

Förlag: ALF

Antal spelare: 2-6 spelare

Ålder: Från 6 år

Betyg: 4

En fiffig liten låda med tre spel i ett. Lika enkelt som att spela kortspelet ”Finns i sjön” är det att samla ihop till en djurfamilj. Den med flest djur vinner. I det andra spelet bygger man torn med osymmetriska tärningar som ska stå upp i minst fem sekunder.

I det tredje spelet spelar man tillsammans för att kunna leda djuren ned till vattnet. Roligt familjespel.

Pia Lobell

Lassemajas detektivbyrå Deckarkortspel

Förlag: Kärnan/Egmont publishing

Antal spelare: 2-4 spelare

Ålder: Från 8 år

Betyg: 4

Ett roligt kortspel som går ut på att lösa olika brott. Spelet var lagom klurigt och lätt att förstå, även för de yngre.

Joakim Stierna

Skrattfest med Rita Gissa

Tillverkare: Ryktet går

Antal spelare: 4 till 12 personer

Ålder: 12 år +

Speltid: Från 30 minuter och uppåt.

Betyg: 4

Brädspelet Rita Gissa är ett underhållande partyspel, eller familjespel för dem med lite äldre barn i sällskapet. För den med åldern inne, som kan visualisera kognitiva begrepp, och tolka kompisarnas försök att göra detsamma - kan det bli hur kul som helst. Det handlar inte om att teckna vackert utan om att försöka göra sig förstådd med bildspråk, under tidspress och i samarbete med sin lagkamrat. Det lag som klarar av sin bilduppgift först, får poäng. Utmaningen är att den så kallade guiden får ett slumpartat tilldelat ord, eller uttryck, och ska med hjälp av en ritplatta få sig lagkamrat, en artist som bara sitter och håller i en penna, att teckna denna bild. Det är guiden som håller i ritplattan, och känner till ordet, som rör den under pennan. Svårare än vad det låter som, och mycket roligare än man kan ana.

Catharina Nilsson

När då då? Berömda kvinnor

Förlag: Kärnan

Antal spelare: 2-6 spelare

Ålder: Från 12 år

Betyg: 4

I det här spelet behöver man inte veta att det till exempel var 1966 som Katja of Sweden presenterade sin nya kollektion i Paris för första gången. Det räcker att kunna placera kortet rätt längs en tidslinje i förhållande till de övriga kort man har. Det här är en pocketvariant på originalspelet där frågorna rör sig över en mängd olika områden. Att få koncentrera sig på just berömda kvinnor var lärorikt och det var stor bredd på frågorna. Pocketvarianterna finns inom flera ämnesområden och kan så klart slås ihop. Det enda negativa var att spelet var väl snabbspelat och att frågekorten lär ta slut ganska snabbt om man är några stycken.

Gunilla Wedding

Ballongjakten

Förlag: Nicotext

Ålder: Från 6 år

Antal spelare: 2-5 spelare

Betyg: 4

Här ska man samla fem ballonger i samma form för att få plocka upp kort från bordet, rent bord får extra poäng och flest kort vinner. Ett spel som funkar bra för alla åldrar, lättbegripliga regler, enkelt att spela och dessutom går att variera. Extra populärt bland de yngre spelarna var det att den som tar sista ”pangen” får alla kort.

Gunilla Wedding

3 pantrar

Marvel Villainous: Infinity Power

Förlag: Ravensburger

Antal spelare: 2-4 spelare

Ålder: Från 12 år

Betyg: 3

Marvel Villainous: Infinity Power är inget för nybörjare. Varken bland spelare eller bland Marvelfans, känns det som. Upp till fem olika superskurkar från serierna och filmerna tävlar om att erövra världen och jo, det är nog roligare ju fler man är. Variationerna i hur man spelar är många och varje skurk har sina egna uppdrag som ger ytterligare omväxling. Men det blir också onödigt komplicerat bitvis och är man bara två spelare, som vi var under testet, känns det som att turen med vilka kort man drar avgör mer än att tänka ut rätt strategi för sina onda planer.

Maria Zandihn

Magiska Monsterjakten

Förlag: WOW!

Ålder: från 7 år

Antal spelare: 2-4

Betyg: 3

Enligt spelets baksidestext ska barn besegra monster som beslagtagits alla husdjur, detta efter att vuxna misslyckats. Detta genom att maskera sig och ta sig in i monsterbyarna.

Lycka till säger jag till de barn från 7 år som försöker läsa och förstå de fyra tätt skrivna sidor med instruktioner som följer med spelet. När vi vuxna slagit våra någorlunda klocka huvuden ihop och tytt åtminstone grunderna i spelet har nästan en halvtimme förflutit. Spelet i sig är påkostat, innehåller fler parametrar än de flesta i kategorin och är stundtals både fyndigt och roligt – när man väl förstått hur det ska spelas.

Stefan Persson

Genialt frågespel Trivia
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Genialt frågespel Trivia

Förlag: The Lagoon group

Antal spelare: 2 eller fler

Åldersgrupp: 14+

Betyg: 3

Är du smartare än Einstein? det är frågeställningen som utgör det här besserwisserspelet. På tid ska du svara rätt på så många frågor som möjlig, navigera över en spelplan med olika kategorier och ta dig in i motståndarnas dimension, färg, och vinna.

Då och då dyker just frågor upp om vad Einstein sysslade med under sin livstid, det under kategorierna världen, kultur, science och geni.

Frågor som - Vilken är den första huvudsatsen i termodynamik? varvas med typ Vilken färg har giraffens tunga? eller Vilken ö utspelar sig Kapten Corellis mandolin?

Det här är absolut kul för oss som är fans av frågespel, gillar att bräda varandra med kunskap, men runt spelbordet är spelarna 16, 20 respektive 50+ och det konstateras snabbt att många av frågorna är skrivna främst för oss i ”föräldragenerationen”.

Plus för den behändiga lilla lådan som lätt kan plockas med i väskan, men ett stort minus som gör det här till ett engångs-, möjligen tvågångspel, är att korten i ett par kategorier redan i omgång ett nästan är slut. Bottentråkigt. Frågan nu är - kan vi få tag på fler?

Pernilla Nielsen Negrén

Bamse och Vulkanön-spelet

Ålder: Från 5 år

Förlag: Kärnan

Antal spelare: 2-4

Betyg: 3

Bamse har hamnat på Vulkanön och här finns massor av spännande djur. Varje spelare ska samla fyra olika djur för att kunna vinna. Med lite tur kan man ta sig fram fort, med lite otur blir man av med djuren och måste börja om.

Genom att komma till de olika plattformarna får man ett djur till sin bricka, men då måste man först gå ett antal steg utan att hamna på en utmaning. Om du inte klarar utmaningen förlorar du något av dina djur. Utgången på två av utmaningarna bestäms av slumpen, på den tredje gäller det att vara klurig och lägga tre nycklar i rätt ordning, en utmaning som speldeltagaren Sixten, 5 år, tyckte var det roligaste i hela spelet.

Ett spel med lagom många moment som kräver lite fokus men går snabbt att spela – om man inte måste börja om på noll.

Matilda Arborelius

Fördomsspelet

Förlag: Lagerhaus

Antal spelare: Två eller flera

Ålder: 15+

Betyg: 3

Utan fördomar skulle vi inte klara av att leva. Det skulle bli för komplicerat. Men att ha lite koll på egna och andras fördomar kan vara bra. Så varför inte plocka fram Fördomsspelet vid middagen. Säkert en utmaning som kan ställa till det. Eller så blir det en kul lek där självdistans kan vara bra att ha. Men de flesta fördomarna som presenteras är relativt harmlösa.

Spelet består av 380 frågor. Du drar ett fördomskort och delar ut det till dina medspelare; typ ”Du ljög mycket som barn, marginellt mindre som vuxen”. Visar sig fördomen stämma in så får du poäng.

Mikael Ankarvik

Space race

Förlag: Ninja print

Antal spelare: 2-4 spelare

Ålder: 10+

Betyg: 3

Space race är ett supersnyggt kortspel med härlig nördkänsla och jag hade höga förväntningar. Man dock inte komma ifrån att det känns som ett brädspel utan spelplan, dels för att det är skrymmande med korten i det här formatet och dels för att det känns som det saknas moment i spelet för att det ska bli riktigt engagerande. Till exempel finns olika roliga ”fraktioner”, men eftersom slumpen avgör vilken du blir och fraktionernas egenskaper inte märkbart verkar påverka spelets gång, så vet man inte riktigt varför man får bakgrundshistoria om fraktionerna. Det går fort att spela och på två personer blir överraskningarna för få, så man ska nog vara tre eller fyra personer för att det ska funka optimalt. Reglerna är relativt komplicerade för ett kortare kortspel, så se instruktionsfilmen som hjälpsamt kommer med via en qr-kod. Alla instruktioner är på engelska, så det är inget för den som är dålig på det.

Martina Jarminder

Move

Förlag: Egmont

Antal spelare: 2-4 spelare

Ålder: Från 8 år

Betyg: 3

Tioåringarna Olga och Siri spelade själv, men behövde hjälp av vuxna att förstå instruktionerna - som även för oss var onödigt krångliga vilket drar ner betyget. När de väl förstod spelidén tyckte båda barnen det var roligt.

Spelet går ut på att röra sig på det sätt som kortet man drar anvisar. Den som blir av med sina kort först vinner. Många pulshöjande rörelser.

– Man blev trött men övningarna var roliga, sammanfattar Siri och Olga spelet.

Stefan Persson

Hobbypsykologen

Förlag: Nicotext

Ålder: 15+

Antal spelare: 2+

Betyg: 3

Detta är inte så mycket ett spel som en serie konversationskort, men det låtsas å andra sidan inte heller vara något annat. Man bör spela det med utåtriktade, vänligt sinnade personer, eftersom de ledande och ibland väl konstiga frågorna kan vara påträngande och nog kan besvära en blyg eller privat person. Huruvida man svarat ”rätt”, det vill säga tillräckligt utförligt, avgör den i sällskapet som tilldelats titeln ”psykolog”. Om man ger titeln till någon som gillar att retas riskerar man att hamna på gränsen till vuxenmobbning.

Frågor som ”Vad får dig att småle hånfullt” skapar inte nödvändigtvis god stämning vid en middagsbjudning, som enligt spelskaparna är det perfekta tillfället för Hobbypsykologen, så detta funkar nog bäst på en tjejmiddag där det druckits rosévin, så det inte tas på för stort allvar.

Martina Jarminder

2 pantrar

Tåget

Förlag: Nicotext

Antal spelare: 2-6 spelare

Ålder: Familjespel från 6 år och uppåt

Betyg: 2

Färgglatt och snyggt designat kortspel som går ut på att bygga ihop tåg. Ju längre tåg man får ihop desto bättre och längst tåg vinner. Även om den yngsta spelaren tyckte det var roligt att vinna så drog otydliga regler ner upplevelse. Totalt sett är Tåget ett ganska händelselöst spel som definitivt passar dem runt sex år bättre än resten av familjen.

Gunilla Wedding

Genialt tankespel - tankenötter

Förlag: WOW

Antal spelare: 2+

Från: 14 år

Betyg: 2

Är du en ny Eisnten? Förmodligen inte, men vi som spelade var rörande överens om att det inte var någon Einstein som skrivit frågorna!

Det är så klurigt emellanåt att frågorna är svåra att begripa. Tiden har gått ut innan man hunnit smälta informationen. Mattefrågorna är kul för den som behärskar matte. Tankenöten med mannen som får panik och vill öppna ett fönster men stoppas av att det dödar honom är obegriplig eftersom det inte finns fönster på ubåtar.

Plus för den snygga paketeringen.

Pia Lobell

0 pantrar

Rullande tornet

Förlag: Clicko

Antal spelare: 2-5 spelare

Ålder: Från 7 år

Betyg: 0

Ett omvänt plockepinn låter lovande. Istället för att plocka pinnar utan att de andra rör sig ska man här lägga ut pinnar utan att tornet man bygger rasar.

Det finns pinnar av två olika tjocklek och tärningen bestämmer vilken man ska lägga ut som ett tändstickstorn. Redan på nivå två blir det stora problem om inte grunden består av lika tjocka pinnar.

Vi testade med två tålmodiga tioåringar men tvingas konstatera att Rullande tornet är ospelbart.

Per Anderberg

Skåne

Fick långtidscovid klassad som arbetsskada

En undersköterska som jobbat med covidsjuka inom omsorgen har fått arbetsskadeersättning efter att ha drabbats av långtidscovid. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne
Kävlinge En undersköterska i Kävlinge som arbetat med covidsjuka inom omsorgen och drabbats av långtidscovid har beviljats ersättning från arbetsskadeförsäkringen, rapporterar SVT Skåne.
PREMIUM

I december 2020 insjuknade kvinnan i covid-19. Det yttrade sig som en kraftigare förkylning, men efteråt kom andra problem såsom trötthet, huvudvärk och en känsla av att ha influensa i kroppen, berättar kvinnan för SVT.

Kvinnan har ännu drygt ett år senare inte blivit bättre och dessutom har hjärntrötthet tillstött, vilket gör att hon inte längre klarar vardagen.

– Det är som att man är dement, det känns som hjärnan bara går på halvfart, säger hon.

Kvinna har nu fått sin långtidscovid klassad som arbetsskada, efter att ha gjort en arbetsskadeanmälan, och har fått 50 000 kronor i ersättning från Afa försäkring.

– Det är ett plåster på såret, men jag hade mycket hellre varit frisk, säger hon.

FAKTA

Fakta: Rätt till ersättning för covid-19

Det är fastställt att covid-19 är en sådan smittsam sjukdom som kan godkännas som en arbetsskada enligt förordning om arbetsskadeförsäkring och statligt personskadeskydd och därmed omfattas av arbetsskadeförsäkringar.

De som kan ha rätt till ersättning vid smittsam sjukdom är anställda vid ett laboratorium, inom sjukvården eller anställd i annat arbete där man behandlar, vårdar eller omhändertar smittförande person.

För att Afa Försäkring ska kunna pröva rätt till ersättning krävs att skadan kvarstår efter 180 dagar.

Källa: Afa försäkring

Skåne

De vann Skånska Gastronomipriset

Vinnarna av Årets Skånska Krog var Vollmers i Malmö.
Foto: Pierre Orsander
Skåne
Skåne På lördagskvällen webbsändes Skånska Gastronomipriset från Malmö rådhus. Bland vinnarna kunde man hitta både förra årets julvärd, Tareq Taylor men även Malmökrogen Vollmers.

– 2021 blev på många sätt ännu tuffare än vi kunnat förutspå. Samtidigt är det en imponerande mångfald och kvalitet som fortsätter att utmärka vår skånska gastronomi och krogliv, säger Thomas Kuuttanen, ordförande i juryn för Skånska Gastronomipriset, i ett pressmeddelande.

Skånska Gastronomipriset grundades 2014 och delas ut till de som har utfört särskilt utmärkta insatser för mat- och dryckeskulturen i Skåne. Tina Nordström var årets värd för prisutdelningen men även Anneli Hulthén, Skånes landshövding, var med när vinnarna hyllades.

Tareq Taylor tilldelades pris för årets skånska stjärna där juryns motivering bland annat var:

”För en oemotståndlig förmåga att bjuda på fantastisk matkonst och sig själv i samma recept. Få svenska tv-stjärnor kommer i närheten av en lika självklart lysande karisma. Från våra ”himmakök” till hela Sveriges julvärd utan att ett ögonblick förlora fotfästet i den skånska myllan.”

Tareq Taylor tog emot priset för Årets Skånska Stjärna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Tareq Taylor har tidigare suttit i juryn men efter att ha blivit nominerad till Årets Skånska Stjärna och även Årets Skånska Krog fick han avstå detta året.

– Det är en stor ära att få ta emot priset som årets skånska stjärna. Men framför allt så är det roligt att det Skånska Gastronomipriset så självklart lyfter fram skånska eldsjälar som dagligen arbetar för den skånska gastronomin i Sverige, säger Tareq Taylor, i ett pressmeddelande.

Malmökrogen Vollmers fick ta emot pris för Årets Skånska Krog.

– Att föräras det skånska matlandskapets främsta utmärkelse för fjärde gången är en inte bara stor fjäder i hatten. Det är en bekräftelse på att det går att hålla fast vid höga ambitioner även i tider av nedstängningar och restriktioner, säger Mats Vollmer.

FAKTA

Vinnarna av Skånska Gastronomipriset 2021

Årets Skånska Krog: Vollmers, Malmö

Årets Skånska Stjärna: Tareq Taylor

Årets Skånska Hederspris: Carl Sonesson, Staffanstorp

Årets Skånska Värdskap: Smörtaxen, Landskrona

Årets Skånska Spritpris: Henric Molin, Ven

Årets Skånska Vinpris: Skepparps Vingård, Kivik

Årets skånska Mångfaldspris: Vindstilla Cafe & Mötesplats, Malmö

Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris: Gårdsfisk, Åhus

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium: Karin Ericson

Årets Skånska Destination: Vismarslövs Café & Bagarstuga, Klågerup (utses genom röstning bland allmänheten)

Källa: Skånska Gastronomipriset

Skåne

Bode-priset till tantrafestival

Foto: Chrisg77/CC4.0/Wikimedia
Skåne
Prisade Tantrafestivalen på Ängsbacka kursgård blev riksbekant i somras på grund av ett coronautbrott där som sedan ledde till att Norge stängde gränsen. Nu prisas festivalen av Johnny Bode-sällskapet.

Varje år delar sällskapet sitt pris till en kulturpersonlighet, offentlig person eller kulturinstitution som man anser verkat i, som man själva kallar honom, kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda ”på så vis att han, hon eller den trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning”.

I år går priset till Ida Freyschuss, vd för Ängsbacka kursgård utanför Molkom. Det var på den kursgården som en tantrafestival arrangerades i somras med 500, företrädesvis ovaccinerade, deltagare där 107 personer smittades av covid-19. Två av dem behövde sjukhusvård och utbrottet fick Norge att skärpa reglerna för inresa över gränsen.

Agerandet fick kommunalrådet i grannkommunen Årjäng att på Facebook utbrista i att det var ”hål i huvudet” och att det handlade om att ”ett gäng antivaxxare knullat runt i Molkom”, något som Johnny Bode-sällskapet glatt återberättar på sin hemsida. En ny festival planeras till sommaren.

”Vägran att låta sig nedslås”

I juryns motivering till priset skriver man bland annat:

”Ängsbacka och dess vd Ida Freychsuss har på ett storartat sätt levt upp till Johnny Bodes hedonistiska credo och får priset för ett agerande som både har orsakat upprördhet i Sverige och ansträngda förhållanden till Norge, helt i Johnny Bodes anda. Häpnaden inför de starka reaktionerna, förtrytelsen över att vara missförstådd, men också vägran att låta sig nedslås inför framtiden är även det i Johnnys stil.”

Johnny Bode. Arkivbild

Priset som delas ut är i det här fallet ett diplom och prissumman 16 301 kronor och 50 öre. Prissumman har dock föreningens medlemmar ätit och druckit upp framför sina datorskärmar under deras ”lika virtuella som coronasäkrade” årsmöte.

Diplomet har skickats till Ida Freyschuss tillsammans med kvittona och ett par vita handskar med sällskapets logotyp på. Det sistnämnda hoppas man "kan användas för mer smittsäker tantrasex i framtiden”.

En död babian

Johnny Bode-sällskapet delar också ut hedersomnämnandet Busgroggen för ”enskilda roliga blamager”. 2021 års busgrogg ges till Felix Herngren efter att denne fått sitt släktskap med Johnny Bode uppdagat i ett tv-program och för sin påstådda inblandning i en händelse med en insmugglad död babian.

”Ord står mot ord i babian-frågan, men vi i sällskapet är övertygade om att Johnny Bode hade älskat att dricka champagne vilandes på ett dylikt skinn.”

Artisten Johnny Bode föddes 1912 i Falköping och dog 1983 i Malmö. Hans liv var kantat av skandaler och han har, enligt Wikipedia, beskrivits som både en amoralisk mytoman och som en enfant terrible. För eftervärlden är han nog mest känd för skivan Bordellmammans visor och som en föregångare till den så kallade könsrocken.

Resor

Gigantiskt klättertorn lockar besökare ut i naturen

Tornet är byggt som ett timglas och ritat av arkitektfirman EFFEKT. Det ser ut att vara gjort av flätad, jättelik rotting, men det är byggt av pelare i cortenstål som rostat vackert.
Foto: Claes Hall
Resor
danmark
Skåne
HASLEV Utanför Haslev, en timma söder om Köpenhamn ligger Camp Adventure, en äventyrspark utan åkattraktioner eller sockervadd, men med massor av träd, och ett torn som låter en se trädtopparna - långt där nere.
Hjälp vad högt det är! Men vackert!
Foto: Claes Hall

Vinden viner och det är bit i januariluften. Men vilka är vi att rädas lite kyla och blåst. Nej, i allmänhetens tjänst ger vi oss oförskräckta ut i den sydsjälländska Gisselfeldskogen där Camp Adventure ligger. Campen öppnade 2013 och är femtio hektar (sjuttio fotbollsplaner) stort område fullt av naturnära aktiviteter. Här finns inga färgglada lampor eller hög musik. Det är i stället skogens ljud som är i fokus, och anordningarna för lek och klättring är snillrikt dolda i vegetationen.

Runt, runt i tolv cirklar så är man på toppen på Camp Adventure med Skovtårnet i Rönnede Danmark. Klara dagar ser man ända till Köpenhamn fem mil bort.
Foto: Claes Hall

Visionen med campen var att genom olika aktiviteter ge människor tillgång till naturens skönhet, och man får säga att den uppfyllts. Till och med idag, med en kall vintersol, är skogen magisk. För att till största möjliga mån skydda och bevara den magin, har man byggt en tre och en halv kilometer lång trästig som ringlar sig organiskt fram under de höga bokarna och ekarna. Kommer stigen fram till ett stort träd har man helt frankt byggt in det i trallen.

Vi knatar på, på den ibland farligt isbelagda spången. Man kan bara tänka sig hur vackert det kommer att bli fram på vårkanten då bokarna är så där ljust, nästan självlysande gröna, eller för den delen på hösten med alla dess färger.

Vi korsar en bäck och tittar man upp mot trädtopparna anas ibland rep och taljor. Campen är Nordens största klätterpark med tio banor i olika svårighetsgrad – högt uppe bland träden. En 450 meter lång linbana lockar också de oförvägna. Just idag är det tomt och stilla i skogen. Klättringsaktiviteterna öppnar inte förrän i april.

Vi knatar på, på den ibland farligt isbelagda spången. Man kan bara tänka sig hur vackert det kommer att bli fram på vårkanten då bokarna är så där ljust, nästan självlysande gröna, eller för den delen på hösten med alla dess färger.

Hjälp vad högt det är! Men vackert!
Foto: Claes Hall

Hisnande upplevelse

Det går uppför och uppför. Den som trodde att Danmark var idel platthet trodde fel. Åsen vi bestiger är hundra meter över havet. På toppen får vi lön för mödan. Där ligger la pièce de résistance, Skogstornet som byggdes 2019. Vi har skymtat det under hela vår promenad, men nu reser det sig gigantiskt, men samtidigt med en känsla av lätthet, över våra huvuden. Fyrtiofem meter tornar det upp sig och det är smått ofattbart högt för en reporter med svindel. Tornet är byggt som ett timglas och ritat av arkitektfirman EFFEKT. Det ser ut att vara gjort av flätad, jättelik rotting, men det är byggt av pelare i cortenstål som rostat vackert.

Runt, runt går det och trots allt känns stigningen inte alls mödosam, utan förrädiskt enkel.

Dags så att klättra upp för de tolv spiralformade cirklar som leder till toppen. Golvet är noggrant utsågat, smalare in mot mitten och bredare utåt. Räcket, också i cortenstål, är vinklat i 120 grader och kastar skuggor mot brädorna så att ett liknande flätmönster bildas som i själva tornet. Inte konstigt att det fått flera arkitektpriser.

I mitten växer höga träd som man nästan kan ta på tack vare timglasformen. Toppen är 140 möh.
Foto: Claes Hall

Vi möter en del människor som liksom vi kommit för den hisnande upplevelsen. Runt, runt går det och trots allt känns stigningen inte alls mödosam, utan förrädiskt enkel. Man vet liksom inte riktigt hur högt man är förrän man plötsligt nästan kan röra vid trädtopparna som växer i tornets mitt. Tack vare timglasformen är man riktigt nära de redan knoppande grenarna.

Perfekt utflyktsmål

Men vi ska ännu högre - och så är vi då på toppen, etthundrafyrtio meter över havet. På skakiga ben vågar jag mig ut till kanten. Vinden suger tag i en på ett högst obehagligt sätt, men den 360-gradiga utsikten är värd rädslan. En klar, solig dag som denna ser man ända till Köpenhamn, drygt fem mil bort, och trädtopparna är långt under oss.

Förutom tornet, klättringen och skogsgåendet kan man också glampa i lyxiga jurtor, eller självplocka blommor i blomodling. Blir man hungrig finns även utomhusrestaurang och café, och en butik. Allt är precis som tornet gjort med tanke på design, estetik och hållbarhet. Nu är det förstås stängt, men bara tornet var faktiskt värt besöket, och det är ju ett perfekt utflyktsmål i Coronatider.

FAKTA

Camp Adventure ligger utanför Haslev, ca en timma söder om Köpenhamn.

Det är en äventyrspark som är inrymd i en 30 hektar stor skog.

Där finns ett skogstorn som är 45 meter högt och toppen är 140 meter öh. Det är öppet hela året.

Där finns också nordens största klätterpark med linbanor uppe i träden.Den är öppen mellan april och oktober.

Där finns också en glamping, en blomfarm, restaurang, café och butik.

Vaccinationsbevis krävs och munskydd inomhus.

Biljetter köps på nätet i förväg, och även parkeringsbiljett.

Redaktionen tipsar

Vi har känt er i många år

Lena Philipson, chefredaktör för Skånska Dagbladet.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
Eslöv
Höör
Krönika Ett hundratal personer jobbar just nu med att förändra Skånskan. Låter det drastiskt? Både ja och nej, om du frågar mig.

Från den förste februari har Skånskan en ny sajt och en ommöblerad papperstidning.

Om vi börjar med det digitala: sajten skd.se och mobilappen.

På din skärm blir det från februari andra typsnitt (bland annat Tiempos i rubriker) och färger (mer orange och mindre blått), men också annan struktur och ordning. Den lokala journalistiken hamnar oftare högre upp, medan du får scrolla längre ner för att hitta allmänna nyheter som går att läsa i fler tidningar.

Sajten är uppbyggd i block som kommer i en viss ordning. Om du oftast vill veta vad som är nytt i just din kommun så kommer du snabbt att lära dig var du hittar det.

Även i papperstidningen kommer typsnitt och en del former ändras (rubriktypsnittet blir Lyon), men många signaler som hjälper dig hitta finns kvar. Exempel på det är färgerna som representerar olika delar av Skåne: grönt för Mellanskåne och Svalöv, lila för Sjöbo-Skurup och ljusblått för Malmö-Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och övriga Skåne.

Så här ser Lyon, det kommande rubriktypsnittet i Skånskans papperstidning, ut.

Den största förändringen blir att lokalsidorna flyttar fram i tidningen. De allra första nyhetssidorna i A-delen blir Mellanskånes. Börssidan blir daglig, vi får fler sporttabeller. Även korsord kommer finnas varje dag, och dessutom gå att lösa även digitalt i e-tidningen!

Varför gör vi detta?

Det började i somras när koncernen Bonnier News Local köpte Skånskan av Skånska Tidningsföreningen.

I hela världen kämpar tidningar för att överleva i en tid när de allra flesta har en uppkopplad mobiltelefon i handen många gånger om dagen. Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Det kräver en enorm teknisk och digital utveckling, till den grad att det är oerhört svårt att klara på egen hand som lokaltidning. Med koncernen Bonnier News Local bakom sig kan Skånskan nu dela alla stödfunktioner med tidningar i hela landet. Vi har nu gemensam it-support, kundtjänst, ekonomisystem, utvecklare och experter och samma tekniska grund för sajt och papper.

Det gör att vi på Skånskan kan fokusera på det vi är unikt bäst på: er verklighet och vardag. De som hittar nyheterna, skriver artiklarna och planerar tidningen är samma journalister som ni har känt i flera år – som har känt era orter i många år.

Om en vecka ska jag berätta ännu mer om förändringen av papperstidningen. Ha en fin helg och ta hand om er!

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Skåne

Brand i bilverkstad

Skåne
Tomelilla En brand bröt under torsdagen ut i en bilverkstad utanför Smedstorp.

Polis, räddningstjänst och ambulans ryckte vid 16.47 ut till en bilverkstad. Initial uppgifter gjorde gällande att det fanns risk för att gasflaskor som förvarades i byggnaden skulle fatta eld.

Strax efter 17.00 meddelade polis att gasflaskorna hade tagits ut ur byggnaden.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats i samband med branden.

Skåne

Från vintersol till dis och dimma

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Sol, moln och dimma. Det blir minst sagt ett ombytligt väder i helgen. Men efter torsdagens blåst kan skåningarna åtminstone vänta sig lite lugnare vindförhållanden.

Det blåste rejält på sina håll i Skåne under torsdagen. Under fredagen kommer det in en högtrycksrygg som medför lite lugnare vind.

– Det kommer att bli ganska vindstilla och väntas bli mest klart väder över Skåne. Det blir fortsatt lite kyligare med enstaka plusgrader eller nollgradigt, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Passa på att njuta av solen

Vintersolen kommer att skina under större delen av fredagen men det gäller att passa på, för resten av helgen blir det grått och disigt.

– Under natten mot lördag mulnar det på ganska snabbt i samband med en varmfront som rör sig in västerifrån. Det ser inte ut att bli mycket nederbörd i samband med det men det blir en molnig lördag och fortsatt svag vind och enstaka plusgrader.

På söndagen går temperaturen upp något.

– Då kommer det in lite mildare luft som börjar trycka på västerifrån. Frampå dagen blir det några plusgrader mer och det är lite fuktigt i luften så det kan bli lite dis eller dimma och också ganska molnigt.

Vandrande lågtryck

I början av nästa vecka rör sig molnen vidare och på måndagen kan det återigen bli en del sol över Skåne.

– Vi har lite mildare luft som letar sig in igen i samband ett lågtryck norr om Sverige och efter det följer lite kyligare luft. Det är de här vandrande lågtrycken som vi har nu, säger Max Schildt.

Skåne

Symtomfria elever kan komma till skolan

Skåne
Skåne Smittskydd Skåne rekommenderade under gårdagen skolor i Skåne att låta elever som är symtomfria komma till skolan.

Under hösten har elever behövt stanna hemma från skolan i fem dagar och provta sig även om de inte har symtom. Detta när man har sett en pågående och fortsatt smittspridning i en skolklass.

Elever som bor med någon som har fått covid-19 ska dock även i fortsättningen stanna hemma.

– Givetvis skall symtomfria elever som är hushållskontakt till person med covid-19 följa sina förhållningsregler och stanna hemma från skolan den tid som meddelats, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.

Anledningen till de nya rekommendation är att smittspridning i samhället anses så stor att åtgärden inte längre anses uppnå önskad effekt.

FAKTA

Aktuella covid-siffror i Skåne

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 247 934 (+ 8 129 sedan 18 januari)

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 217(230)

Inlagda på iva med konstaterad covid-19: 16 (14)

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 12 år): 998 175 motsvarar 82,2%

Totalt antal vaccinerade med en andra dos (över 12 år): 970 234 motsvarar 79,9%

Totalt antal vaccinerade med en tredje dos (över 12 år): 410 739 motsvarar 33,8%

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 896 den 16 januari (1 893 den 12 januari)

Källa: Region Skåne

Siffror från: 20 januari. Föregående siffror inom parentes. Region Skåne uppdaterar vanligtvis siffrorna varje tisdag och torsdag.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL