Utrikes

Föräldrar till skolskytt gripna i lagerlokal

Sörjande utanför Oxford High i Oxford, Michigan, där en 15-årig pojke sköt ihjäl fyra skolkamrater i tisdags.
Foto: Jake May/AP/TT
Utrikes
Utrikes Föräldrarna till den 15-årige pojke som sköt ihjäl flera skolkamrater i Michigan i USA har gripits, sedan deras gömställe i en lagerlokal med konstutställningar avslöjats.
PREMIUM

Föräldrarna hade sagt att de hade lämnat hemorten Oxford, där skjutningen genomfördes, då de kände sig osäkra. De skulle dock återvända, då de är anklagade för dråp genom oaktsamhet.

– Deras agerande, att gömma sig i en lagerlokal, tyder inte på att de skulle överlämna sig frivilligt, sade polischef James White på en presskonferens på lördagen.

Polis hade på fredagen utlyst en belöning för deras gripande.

Båda föräldrarna nekar till brott i en första domstolsförhandling. Domare överväger om de ska släppas mot borgen.

Enligt uppgifter hade pappan köpt pistolen som användes vid massmordet bara några dagar innan skoldådet. Enligt mamma var det en julklapp till 15-åringen, och sonen hade av allt att döma fri tillgång till den.

En tid innan dådet hade en lärare på skolan slagit larm om pojkens beteende. Föräldrar hade kallats till skolan samma dag som dådet utfördes.

Två flickor, 14 och 16 år gamla, samt två pojkar, 16 och 17 år gamla, sköts ihjäl i skolan Oxford High. Ytterligare sju personer skottskadades.

15-åringen, som greps direkt efter dåden, är bland annat misstänkt för mord och terrorism.

Utrikes

Coronan kan ha funnits i Norge redan 2019

Norska forskare har visat att coronaviruset kan ha funnits i Norge redan i december 2019. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Coronaviruset kan ha funnits i Norge redan i slutet av 2019, enligt forskare vid Akershus universitetssjukhus.
Det är en månad innan det första smittofallet konstaterades i Europa.

– Fyndet förändrar historien om coronapandemin, säger projektledaren, professor Anne Eskild.

Antikroppar påvisades i 98 av de 6 20 proverna som forskarna analyserade.

– Det här var väldigt överraskande. Vi undersökte blodprover tillbaka till december för att vara helt säkra på att gå tillräckligt långt tillbaka. Vi hade inte väntat oss att hitta positivt utslag så tidigt, säger hon.

Det första konstaterade fallet i Europa bekräftades den 27 januari 2020, och i Norge den 24 februari samma år.

Det nya fyndet är från samma tidsperiod som det första fallet officiellt konstaterades i Kina.

En italiensk studie har tidigare visat att coronaviruset fanns i Italien redan i september 2019. Enligt forskare fanns viruset troligen även i kinesiska Wuhan långt innan det officiellt konstaterades.

Utrikes

Hongkong utvidgar lockdown

Den delvisa nedstängningen i Hongkong skärps i ett försök att stoppa smittspridningen. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Myndigheterna i Hongkong har beslutat att skärpa såväl den delvisa nedstängning av samhället som de restriktioner som råder sedan en tid tillbaka. Detta efter att över 200 nya fall av covid-19 upptäcks i Kwai Chung – ett av stadens bostadskomplex för låginkomsttagare.

Hongkong har också sedan en tid tillbaka stoppat ett stort antal internationella flyg och tillämpar även karantänsregler liknande den nolltolerans-policy som praktiseras av Kina.

Bostadskomplexet Kwai Chung drabbades redan för ett par dagar sedan av ett covidutbrott, vilket ledde till att en byggnad isolerades – och efter att 200 nya fall hittats isoleras nu ytterligare en byggnad.

Enligt ett uttalande av Hongkongs ledare Carrie Lam syftar åtgärderna till att "värna om invånarna och samtidigt förhindra spridningen av viruset".

I ett ytterligare försök att stoppa smittspridningen har också Hongkongs skolor stängts och obligatorisk testning av personer som bor eller har besökt byggnader där viruset har hittats införts.

Utrikes

Första kvinnliga domaren i Pakistans HD

Ayesha Malik svor under måndagen eden och blev Pakistans första kvinnliga HD-domare.
Foto: Press Information Department/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Pakistans har fått sin första kvinnliga domare i landets högsta domstol.

Nyinsvurna 55-åriga Ayesha Malik har fått gratulationer från många håll, bland annat twittrade premiärminister Imran Khan "Jag önskar henne allt gott". Senator Sherry Rehman delade en bild av ceremonin på Twitter och utrikesminister Shah Mahmood Qureshi twittrade att det var "en stor dag för Pakistan".

I Pakistan har kvinnor ofta svårt att få rättvisa skipad, framför allt i fall som gäller sexuella övergrepp. Men utnämningen har inte varit okontroversiell. Fem medlemmar av den niohövdade kommissionen som rekommenderar domare stöttade valet av Ayesha Malik medan de andra fyra inte ville utnämna henne till den prestigefulla posten.

Utrikes

Ryssland klassar Navalnyj som terrorist

Ryssland har satt upp Aleksej Navalnyj på en lista över terrorister.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryssland har satt upp den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj på landets lista över terrorister och extremister.

Listan sammanställs av den Ryska federationens finansiella övervakningskommitté – Rosfinmonitoring.

Även ett antal av Navalnyjs medarbetare, däribland Ljubov Sobol, finns med på listan.

Beslutet innebär att den ryska staten klassar Navalnyj och hans medarbetare enligt samma kriterier som högernationalister och utländska terrororganisationer som IS.

Tidigare i januari lades Leonid Volkov och Ivan Zjdanov, ytterligare två medlemmar av Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, till listan.

Aleksej Navalnyj greps av de ryska myndigheterna i januari 2021 då han, efter att ha vårdats på sjukhus efter en giftattack, återvänt till Ryssland.

Han dömdes därefter till fängelse i vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process och avtjänar för närvarande ett två och ett halvt år långt fängelsestraff i en straffkoloni.

FAKTA

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han på senare år allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren i Vladimir Putins Ryssland.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och har därefter dömts till fängelse i vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process.

Utrikes

Omfattande strömavbrott i Centralasien

Utrikes
Utrikes

Miljoner människor står utan ström efter ett stort strömavbrott i tre länder i Centralasien.

Kirgizistans huvudstad Bisjkek, Uzbekistans huvudstad Tasjkent och Kazakstans största stad Almaty drabbades alla vid lunchtid på tisdagen lokal tid. Enligt lokala medier ska avbrottet även har drabbats områden utanför städerna i de tre länderna.

Avbrottet ska ha orsakats av en olycka i det regionala elnätet, enligt en talesperson för Kirgizistans energidepartement.

Uzbekistans energidepartement uppger att det handlar om en olycka i Kazakstans kraftnät.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Utrikes

Bombväst detonerade vid farthinder

Melbourne. Arkivbild
Foto: Steve Holland
Utrikes
Utrikes

En 43-årig man dödades efter att den bombväst han bar detonerat under en bilfärd i en förort i den sydöstra delen av Melbourne i Australien.

Enligt den australiska nyhetssajten Seven News tros detonationen ha utlösts av ett farthinder i gatan. Efter explosionen fortsatte den förarlösa bilen sin färd ett par hundra meter innan den krockade med ytterligare en bil och stannade.

Australisk polis hittade den 43-årige mannen, som ska ha varit en tidigare soldat, död i sin bil och har inlett en utredning kring händelsen. I utredningen rubriceras mannen inte som ett brottsoffer, enligt polisen.

Utrikes

Många döda i brand på nattklubb i Indonesien

En kvinna går förbi den brandhärjade nattklubben i Sorong i Indonesien.
Foto: STR/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 19 personer har omkommit i en brand på en nattklubb i staden Sorong i provinsen Västra Papua i Indonesien. Branden bröt ut efter ett bråk på klubben, uppger den lokala polisen.

Ett av offren dog i bråket, där två grupper attackerade varandra med machetes, pilar och molotovcocktails, enligt polisen. Ytterligare 18 omkomna hittades på den övertända ovanvåningen.

"Bråket bröt ut i går kväll (måndag) vid 23-tiden. Det var fortsättningen på en konflikt som började i lördags", uppger polisen i ett uttalande.

Polisen håller på att utreda orsaken till bråket och om branden var anlagd.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel provins.

Utrikes

Vulkanens ljudvågor gick tre varv runt jorden

En satellitbild på ön Mango i ögruppen Tonga från den 20 januari visar förödelsen efter vulkanutbrottet.
Foto: Maxar technologies/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vulkanutbrottet i Tonga var förmodligen det största av sin sort sedan 1800-talet, enligt seismologen Björn Lund.
– Mina kollegor på Island har registrerat att ljudvågen gick tre varv runt jorden, säger han.

Förödelsen är massiv efter utbrottet i undervattensvulkanen Hunga, som ligger vid en obebodd ö drygt sex mil norr om önationen Tongas huvudstad Nukualofa.

– Det var ett oerhört rejält utbrott, hela ön har slitits isär, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Vulkanen var aktiv under 2014 och början av 2015, men sedan stilla under en lång period. Strax före jul skedde ett första utbrott som Björn Lund beskriver som "rejält", följt av ett mindre utbrott den 14 januari. Den 15 januari skedde det stora utbrottet, då vulkanen troligtvis spruckit upp så att en stor mängd havsvatten runnit in.

– När havsvattnet möter den heta lavan så får man den här typen av explosion. Lavan är kanske 1 200-1 300 grader varm så vattnet förångas omedelbart och det blir en väldig volymökning. Det är det som sliter sönder ön, säger Björn Lund.

Hördes till Nya Zeeland

Utbrottet ledde till stora tsunamivågor och enligt Nasa var utbrottet hundratals gånger kraftigare än den amerikanska atombomb som släpptes över Hiroshima i Japan i slutet av andra världskriget.

– Ljudvågen hördes till Nya Zeeland, 2 000 kilometer bort. Den har också registrerats över hela jordklotet på något som kallas infraljudssensorer som mäter låga ljud. Vi människor kan inte höra dem men mina kollegor på Island har registrerat att ljudvågen gick tre varv runt jorden.

TT: Hur stor är chansen att överleva något sådant?

– Hela centrala delarna av ön har sprängts bort, så hade man befunnit sig där hade det gått väldigt illa förstås. Även om man stått i den änden som finns kvar hade ljudtrycket var så kraftigt att man fått rejäla skador. Dessutom har det kastats upp stora stenar och lava i luften, hela havet var alldeles brunt av pimpsten efteråt. Så det hade man inte klarat av, säger Björn Lund.

Största utbrottet sedan 1883

Det är än så länge svårt att veta hur stora skadorna är efter utbrottet. Hittills har tre personer bekräftats omkomna i Tonga och två personer i Peru har rapporterats drunknade sedan vågor som orsakats av utbrottet nådde dit.

Utbrottet är troligen det största i en undervattensvulkan sedan utbrottet i den indonesiska vulkanen Krakatau 1883, berättar Björn Lund. Det skedde på ett liknande sätt med havsvatten som rann in i vulkanen och orsakade en explosion.

– Där mätte man tsunamivågor över nästan hela jorden och själva explosionen hördes över väldigt stora områden.

Kan påverka temperaturen

Efter utbrottet täcktes Tonga med ett lager giftig aska som förgiftade dricksvattnet och förstörde skördar. Satellitmätningar visar att askmolnet nådde minst 35 kilometers höjd och dessutom släpptes stora mängder svaveldioxid ut – vilket kan leda till effekter på klimatet, enligt Björn Lund.

– När den filippinska vulkanen Pinatubo gick i luften 1991 kom det också upp svaveldioxid och aska kring 30 kilometers höjd. Det gjorde att temperaturen på norra halvklotet, speciellt över Stilla havet, gick ner i genomsnitt en halv grad ungefär under ett par år, säger han.

När svaveldioxiden reagerar med vatten i atmosfären bildas små droppar av svavelsyra som reflekterar solljuset, vilket gör att temperaturen kan sjunka.

– Det är oklart hur det kommer att gå nu och hur stora mängder det var. Men satellitmätningar från i lördags visar att svaveldioxidmolnet sträcker sig över hela Indiska oceanen och precis har nått östafrikanska kusten i Kenya och Tanzania, säger Björn Lund.

Alice Nordevik/TT

Björn Lund, seismolog vid Geocentrum på Uppsala universitet.
Björn Lund, seismolog vid Geocentrum på Uppsala universitet.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Vulkanutbrottet i Tonga

Den 15 januari fick undervattensvulkanen Hunga ett stort utbrott. Hunga ligger i närheten av önationen Tonga och vulkanen utlöste tsunamier som nådde hela vägen till Nya Zeeland och orsakade översvämningar i Kalifornien i USA.

Chockvågor från vulkanen nådde halvvägs runt jordklotet och atmosfären skakade över 700 mil bort.

Förödelsen på Tongas öar är massiv efter utbrottet och hjälp från andra länder har haft svårt att nå fram till följd av askan.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL