Sport

Världsrekord av Nils van der Poel: "Go känsla"

Nils van der Poel firar nattens världsrekord i Salt Lake City i Utah, USA.
Foto: Rick Bowmer/AP/TT
Sport
Sport Skridskoåkaren Nils van der Poel är i kanonform inför OS.
25-åringen slog till med världsrekord på 5 000 meter vid världscuptävlingen i Salt Lake City i USA.
– Jag har fått väldigt go känsla inför de här loppen, så go känsla man kan ha innan man ska göra en maxprestation, säger rekordsvensken till Radiosporten.

Det nya världsrekordet lyder 6:01,56. Nils van der Poel slog med tre tiondelar det gamla rekordet på 6:01,86, som sattes av kanadensaren Ted-Jan Bloemen på samma bana för fyra år sedan.

– Det kändes dumt att inte gå för det. Fyra varv in i loppet förstod jag att jag hade chansen, berättar van der Poel för Expressen.

Salt Lake City är en snabb bana och det fanns förhoppningar om att svensken inte bara skulle kunna utmana världsrekordet, utan kanske till och med bli den förste att åka de 12,5 varven under 6 minuter.

Själv drog han dock ner förväntningarna och sade att han satsade på topp åtta. Dels har en efterhängsen höftskada vållat bekymmer för rekordsvensken under året, dels har han de senaste två veckorna ökat träningsdosen, vilket talade emot en snabb tid.

– Jag tror inte jag kommer att kunna göra det, sade han till TT inför tävlingen på frågan om publiken skulle få se ett världsrekord.

"Bära eller brista"

Under 6 minuter blev det inte – men väl ett nytt världsrekord. Så sent som i februari slog Nils van der Poel världsrekord på den dubbla distansen, 10 000 meter, då han vann VM-guld på den sensationella tiden 12:32,95.

Inför fredagskvällens världscuplopp satsade 25-åringen på att köra på 6 minuter och 2 sekunder, alltså strax över det gällande världsrekordet. Starten gick lite långsammare än planerat, men efter att en tredjedel av loppet passerat var det bara att ösa.

– Vi sade att det fick bära eller brista. Det är inte så mycket att förlora på den här tävlingen, berättar van der Poel för Radiosporten.

OS-kval

Sedan tidigare var han klar för OS på 10 000 meter, och med ett världsrekord på 5 000 meter har han i praktiken säkrat en OS-plats även på den distansen. Tävlingen i Salt Lake City var den tredje världscuptävlingen av fyra som utgör kvalet till OS, den sista tävlingen körs Calgary i Kanada nästa helg. Hittills har van der Poel sopat banan med konkurrenterna.

– Fantastiskt. Jag är otroligt imponerad av det sätt han åkt alla lopp den här säsongen, säger hans tränare Johan Röjler till Dagens Nyheter.

Nu ser den nyblivne tvåfaldige världsrekordhållaren fram emot OS.

– Jag har ett lugnt som jag inte har hittat tidigare, och det är väldigt skönt, säger han till Expressen.

Susanna Persson Öste/TT

FAKTA

Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996 (25 år).

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: Världsrekord: 5 000 meter, 6:01,56, satt 2021. Världsrekord: 10 000 m, 12.32,95, satt 2021. VM: Guld på 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e plats på 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: Guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: Ett av Sveriges största guldhopp inför vinter-OS 2022 i Peking.

Sport

Nytt covidfall i svenska landslaget

Sveriges Lukas Sandell missar semifinalen mot Frankrike efter att ha testat positivt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Lukas Sandell har testat positivt och saknas därmed i det svenska landslaget som på fredag möter Frankrike i semifinalen i handbolls-EM. I hans ställe kallas högernian Linus Persson in, meddelar handbollsförbundet.

"Det är nya besked och förutsättningar dagligen och vi försöker påverka det vi kan och inte lägga onödig energi på det vi inte kan göra något åt. Men självklart hade vi kunnat ha alla spelare att välja mellan", säger förbundskaptenen Glenn Solberg i ett uttalande på förbundets hemsida.

Hilda Djupenström/TT

Sport

Ishockeyförbundet skickar inga reserver till OS

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport SOK gav Damkronorna och Tre Kronor möjligheten.
Men Svenska Ishockeyförbundet väljer att inte skicka några reserver till OS.
"I nuläget väljer vi att låta våra tilltänkta reserver fortsätta träna på hemmaplan", säger Olof Östblom, tävlingschef- och landslagschef på förbundet i pressmeddelandet.

Beslutet att inte skicka några reserver fattades på torsdagen, trots möjligheten att ta med sex extraspelare till OS i Peking.

Svenska Ishockeyförbundets beslut gäller såväl Damkronorna som Tre Kronor.

"I nuläget väljer vi att låta våra tilltänkta reserver fortsätta att träna och genomföra covidtestning på hemmaplan, då vi bedömer att träningsmiljön och förberedelser för ett eventuellt spelarbyte sker bäst på hemmaplan", säger Olof Östblom, tävlings-och landslagschef för Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Vi har möjlighet att skicka spelare till Peking innan och under turneringen så därmed har vi i dagsläget valt att inte utnyttja möjligheten att ha reserver på plats i Peking. Som vid övriga turneringar kommer vi inte att kommunicera vilka spelare som är aktuella som reserver".

Fredrik Andersson/TT

FAKTA

Gruppspelsmatcher för Damkronorna och Tre Kronor

09.40 Japan–Sverige, Discovery & Radiosporten

09.40 Tjeckien–Sverige, Discovery & Radiosporten

14.10 Sverige–Kina, Discovery & Radiosporten

14.10 Sverige–Danmark, Discovery & Radiosporten

05.10 Sverige–Lettland, Discovery & Radiosporten

09.40 Sverige–Slovakien, Discovery & Radiosporten

09.40 Finland–Sverige, Discovery & Radiosporten

Sport

Irma Schjött lämnar H65 Höör

Irma Schjött blir proffs i Tyskland.
Foto: Christoffer Borg Mattisson
Sport
handboll Härom veckan var hon matchens lirare i derbyt mot Kristianstad. Nu står det klart att målvakten Irma Schjött är förlorad för H65 Höör.

Redan den 2 februari gör Irma Schjött sin sista match med laget. Sedan gäller en ny utmaning i karriären, i tyska topplaget Thüringer.

Från början var det tänkt att övergången skulle ske först efter säsongen. Nu blir det tidigare än så.

– Det började med att jag skrev på ett kontrakt som skulle börja gälla efter sommaren. Men när deras målvakter föll ifrån av olika anledningar var de i behov av en snabbare transfer. Lösningen nu hoppas jag gagnar alla parter, säger Irma.

– Thüringer är en jättefinklubb som verkligen vill satsa. Det är en dröm som blir sann när jag nu får chansen att spela handboll professionellt.

Två och ett halvt år blev det till slut för Irma Schjött i H65 Höör.

– Det är självklart att vi gärna velat behålla henne. Men hennes mål har hela tiden varit att gå vidare och nu var det dags. Hon har utvecklats starkt här och betytt mycket både sportsligt och socialt, summerar H65 Höörs tränare Ola Månsson ...

... som kan trösta sig med att i stället få tillbaka Jannike Wiberg, 34. Stjärnmålvakten som bland annat tog den avgörande räddningen i Challenge Cup-finalen i Paris 2014 och som varit en nyckelspelare i klubben under en lång rad år.

Jannike Wiberg senast det begav sig i H65.
Foto: TT

Jannike Wiberg, som hela tiden varit registrerad i H65 Höör (men utlånad till Ystads IF) håller på att avsluta sin utbildning med praktik till redovisningskonom och kommer omgående in i truppen.

– Hon har varit på en och annan träning hos oss och är alltid ett säkert kort, även om hon förstås inte är fulltränad just nu, berättar Ola Månsson.

– Jag har hållit igång i YIF för att det varit roligt, men slutade nyss för att jag kände att tiden inte räckte till. Men när Ola Månsson ringde och sa att det var skarpt läge var det bara att ställa upp. Dels för att det är en kul utmaning att vara med och stötta upp bakom Gry, dels för att att H65 betyder mycket för mig personligen, berättar Jannike Wiberg själv.

Samtidigt meddelar H65 Höör att man säkrat just nu knäskadade Isabelle Andersson över säsongen 2022/2023.

– Det var hög prioritet på att behålla henne. Senast hon spelade handboll var hon på en OS-förberedande träning med landslaget. Det finns inte många av hennes kaliber i den här ligan, säger Ola Månsson.

– Hade hon varit frisk hade hon nog lämnat för någon av de stora ligorna nästa säsong. Å andra sidan behöver hon inte ha så bråttom, hon är 21 år och kan nu ta sig tillbaka efter skadan i en trygg miljö.

Sport

Ryske stjärnan åter – men får han spela i OS?

Artiom Anisimov, här i Ottawas tröja. Arkivbild.
Foto: Larry MacDougal/AP/TT
Sport
Sport Först covidpositiv – sedan covidnegativ.
Det har svängt snabbt kring den ryske ishockeystjärnan Artiom Anisimov de senaste dagarna.
Frågan är emellertid om han kommer kunna spela OS för det ryska laget i Peking, trots allt.

Sent på onsdagskvällen meddelade det ryska förbundet i ett uttalande till den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass, att Artiom Anisimov hade testat positivt för covid-19. Därför skulle han bli ersatt av Vladimir Tkatjov i den ryska 25-mannatruppen och istället bli placerad i den så kallade taxitruppen.

Men nu, mindre än ett dygn senare, låter det annorlunda. Förbundet meddelar att storstjärnan Anisimov har lämnat sin karantän efter att ha testat negativt för covid-19, och att han därmed har kunnat återansluta till landslagets uppladdning.

Fem negativa test

"Artiom Anisimov har lämnat ett negativt test och har suttit i karantän den tid som krävs på Novogorsk (träningsanläggningen) och har återanslutit till laget i dag", säger det ryska lagets team manager Ilja Kovaltjuk till förbundets webbplats.

Det finns ingen information om när Anisimov testade positivt eller hur lång tid han satt i karantän. Personer som nyligen har varit smittade av covid-19 måste lämna fem negativa test för att släppas in i Kina för OS. Så det sista ordet är kanske inte sagt när det handlar om Anisimov.

Välmeriterad

33-årigen är den klart mest NHL-meriterade spelaren i det ryska laget med 376 poäng på 771 grundseriematcher för New York Rangers, Columbus, Chicago och Ottawa under de 13 säsonger han spelat i Nordamerika. Den här säsongen spelar han i Lokomotiv Jaroslavl i KHL där han har noterats för 19 poäng på 27 matcher. På meritlistan finns även ett guld, två silver och ett brons i VM.

Det ryska laget är regerande mästare i OS efter att tagit guld i Pyeongchang för fyra år sedan.

FAKTA

Fakta: Så spelas OS-hockeyn

Tolv lag deltar i herrarnas OS-turnering och delas in i tre fyrlagsgrupper. Gruppvinnarna och den bästa tvåan går direkt till kvartsfinal medan resterande lag går vidare till kvartsfinalkval.

Grupp A: Kanada, USA, Tyskland, Kina.

Grupp B: Ryska laget, Tjeckien, Schweiz, Danmark.

Grupp C: Finland, Sverige, Slovakien, Lettland.

Sport

Japan och Sydkorea närmade sig VM

Japans Yuya Osako sätter dit 1–0-målet mot i VM-kvalmatchen mot Kina.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Sport
Sport Både Japan och Sydkorea närmade sig en plats i fotbolls-VM i Qatar senare i år.
Ett skadedrabbat Japan vann med 2–0 mot Kina medan Sydkorea besegrade Libanon med 1–0.

Det asiatiska kvalspelet till VM i Qatar 2022 är inne i den tredje omgången, där tillräckligt framgångsrika nationer kan bli VM-klara.

I grupp A tog Sydkorea ett jättekliv mot VM. Utan skadade Tottenham-stjärnan Heung-Min Son fick man det tufft borta mot Libanon.

Cho Gue-Sung, till vardags i armélaget Gimcheon Sangmu, såg till att avgöra med matchens enda mål. Sydkorea är nu som sämst klart för playoff och blir VM-klart om Förenade arabemiraten tappar poäng mot Syrien senare i kväll.

Segern innebar att Sydkorea gick upp i tillfällig tabelltopp, förbi Iran som dock kan bli helt klart för VM om man besegrar Irak senare under dagen.

Utan PL-stjärnan och lagkaptenen

I grupp B ser Australien och Japan ut att gå en kamp mot tabelltoppande Saudiarabien om vilka som ska ta de två direktplatserna och vilket land som måste kvala vidare i den fjärde omgången.

Grupptvåan Japan såg till att göra sitt i hemmamötet mot Kina och tog sin fjärde raka seger, trots att man saknade backduon Maya Yoshida (Sampdoria) och Takehiro Tomiyasu (Arsenal).

Ett straffmål av förre Bundesliga-strikern Yuya Osako gav hemmalaget ledningen i den 13:e minuten och i den andra halvleken fastställde Genk-yttern Junya Ito slutresultatet 2–0.

Japan tar emot Saudiarabien hemma i Saitama nästa vecka i vad som kan bli ett avgörande möte.

– Matchen mot Saudiarabien kommer att ha en helt annan intensitet och anspänning än dagens möte och vi måste vara beredda att spela på vår högsta nivå, säger Japans förbundskapten Hajime Moriyasu till nyhetsbyrån AFP.

Australien tog chansen

Australien ville inte vara sämre än sina konkurrenter och körde över tabelljumbon Vietnam hemma i Melbourne. Jamie Maclaren gjorde 1–0-målet på arenan han spelar på till vardags.

Därefter fyllde, i tur och ordning, Celtic-mittfältaren Tom Rogic, vänsterbacken Craig Goodwin och Middlesbrough-nyförvärvet Riley McGree på till 4–0.

Resultaten innebar dock inte att någon av nationerna tog sig förbi Saudiarabien som spelar hemma mot Oman i kväll.

Australien innehar tredjeplatsen på 14 poäng, Japan är tvåa med en poäng fler och Saudiarabien är alltså fortsatt gruppetta med sina 16 poäng och kan rycka ifrån ytterligare vid en seger i kväll.

Tim Dahlbacka/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Danska spelare dödshotade efter förlusten

Danska spelare fick ta emot dödshot efter förlusten mot Frankrike.
Foto: Tibor Illyes/AP/TT
Sport
Sport Från stor ledning till förlust mot Frankrike.
Nu har flera spelare i Danmark fått ta emot dödshot på sociala medier.
– Totalt oacceptabelt, säger presschef Frederik Schmidt till BT.

Danmark var redan klart för semifinal inför mötet med Frankrike i handbolls-EM under gårdagen och valde därför att vila flera nyckelspelare.

Trots det ledde danskarna med fem bollar i halvtid, vilket de även gjorde en bra bit i andra halvlek innan fransmännen vände och vann med 30–29.

En dag efter nederlaget bekräftar danskarnas presschef, Frederik Schmidt, att de danska spelarna ha fått ta emot hat och dödshot på sociala medier.

– Det har främst handlat om anklagelser rörande matchfixning, kommentarer om spelarnas utseende, men i värsta fall hot om att de ska dö, säger han till BT.

– Det här är inget nytt, men vi som förbund vill inte att det här ska vara acceptabelt överhuvudtaget.

Vidare berättar presschefen att förbundet kommer hjälpa spelarna om de vill polisanmäla.

– Man får gärna kritisera oss, men det finns en gräns, avslutar Schmidt.

Danmark ställs mot Spanien i semifinal, i den andra möts Sverige och Frankrike. Matcherna spelas på fredag kväll.

Fredrik Andersson/TT

Sport

Djurgården värvar norsk ytter

Gustav Wikheim – här i Strømsgodsets tröja – är klar för Djurgården. Arkivbild.
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
Sport
Sport Djurgården fortsätter att förstärka truppen inför den kommande fotbollsallsvenska säsongen.
Norske yttern Gustav Wikheim, 28, har skrivit på ett treårskontrakt med "Blåränderna", meddelar klubben på sin webbplats.

"Det känns fantastiskt. När jag hörde talas om intresset så var det här väldigt aktuellt för min del. Jag har fått ta del av ambitionerna och planerna för föreningen och det överensstämde med det som jag vill uppnå som fotbollsspelare. Så det här passar mig väldigt bra", säger Wikheim till Djurgårdens webbplats.

"Han är en väldigt skicklig fotbollsspelare med offensiva kvaliteter som oavsett klubb står för mycket mål och assist och gör avtryck med sin kreativitet", säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Gustav Wikheim inledde karriären i Strømsgodset innan han blev värvad till belgiska Gent. Därefter tillhörde han danska storklubben Midtjylland, och närmast kommer han från spel i saudiska al-Fateh.

På meritlistan finns såväl en norsk som en dansk ligatitel, och landskamper på bland annat U21- och U23-nivå för Norge.

Sedan tidigare har Djurgården gjort klart med landslagsbacken Pierre Bengtsson (FC Köpenhamn), skyttekungen Victor Edvardsen (Degerfors) och ytterbacken Piotr Johansson (Kalmar FF).

Sport

Covid-19 skjuter upp två helgmatcher i SHL

Brynäs–Växjö och Linköping–Skellefteå spelas inte i helgen.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport

På grund av konstaterad smitta tvingas Växjö och Linköping flytta fram sina matcher som skulle ha spelats nu på lördag, 29 januari.

Nya speldatum för matcherna, Brynäs–Växjö och Linköping–Skellefteå, kommuniceras inom kort, meddelar SHL på sin hemsida.

Djurgården, Örebro, Rögle och Skellefteå är de lag som spelat minst antal matcher i SHL, 32 – medan Linköping är det lag som spelat flest, 37.

Fredrik Andersson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL