Sport

Malmö FF har vunnit sitt 22:a SM-guld

Fotbollsspelare
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Fotboll Malmö FF tog den poäng som krävdes mot Halmstads BK för att vinna det 22:a SM-guldet i klubbens historia.

– Jag är oerhört stolt över att stå här. Att vinna ett guld är svårt nog, men att vinna två och dessutom två år i rad är fantastiskt, sa tränaren Jon Dahl Tomasson i den mixade zonen.

För första gången sedan guldmatchen 2010 mot Mjällby AIK, så bjöds det på en klassisk planstormning på Stadion i Malmö efter 0-0 mellan MFF och HBK. SM-guldet var i hamn.

Det var betydligt bättre fart på MFF:s spel när laget klev in i den andra halvleken på ett tungsprunget underlag.

In på planen kom anfallaren Malik Abubakari i stället för Adi Nalic, som inte alls kom till sin rätt. MFF blev betydligt mer beslutsamt, när man fick anfalla inför den sjungande ståplatsläktaren.

Men Halmstads BK visade också varför laget är det kanske mest försvarsstarka laget i hela allsvenskan med den evigt unge Andreas Johansson som spindeln i nätet.

Och ju längre som matchen pågick, desto mer rädda blev MFF-arna om att ta den poäng som krävdes för att säkra SM-guldet.

Det var MFF-spelarna som tog kommandot under de inledande minuterna på Stadion, och det första avslutet hade Antonio Colak mot HBK-målet efter bara några minuters spel.

Men sedan jämnade det hela allt mera ut sig, och Halmstads snabba och sylvassa spelomvändningar är giftiga på den blöta och svårbemästrade gräsmattan.

Efter en halvtimmes spel hade MFF två vassa chanser genom Antonio Colak och Anel Ahmedhodzic, där gästernas målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist tvingades till kvalificerade räddningar.

Redan i den 22:a minuten tvingades MFF till sitt första byte i matchen, när en skadad Oscar Lewicki sprang av planen. Han ersattes av Erdal Rakip, 25-åringen som jagar sitt sjätte SM-guld med klubben.

Hela Eleda stadion var utsåld, utom den delen där HBK:s fåtaliga fans finns, och guldförväntningarna vibrerade i luften i 90 minuter.

Det räckte med en poäng för att MFF skulle säkra guldet. Utmanaren AIK vann sin match mot Sirius, men det spelade ingen roll. Solnalaget fick nöja sig med andraplatsen i allsvenskan.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson valde att låta sin lagkapten Anders Christiansen inleda matchen på avbytarbänken. Men jublet var stort när ”AC” byttes in i den 72:a minuten.

Drygt 20 000 räknades in på Stadion.

– Det är omöjligt att spela i Allsvenskan och den starkaste turneringen i världen på samma gång. Men killarna har gjort det omöjliga. De vill vinna tillsammans och de vill jobba tillsammans, konstaterade JDT.

– Ser man till de utmaningar vi haft i år så tycker jag att det här guldet är superimponerande.

– Vi hade vunnit Allsvenskan för två månader sedan om vi inte haft Champions League.

Malmö FF:s startelva: Johan Dahlin - Anel Ahmedhodzic, Lasse Nielsen, Niklas Moisander, Jo Inge Berget, Adi Nalic, Sergio Peña, Oscar Lewicki, Sören Rieks, Veljko Birmancevic, Antonio Colak.

Bänken: Ismael Diawara (mv), Eric Larsson, Erdal Rakip, Anders Christiansen, Martin Olsson, Malik Abubakari, Franz Brorsson.

Halmstads BK: Säfqvist Nilsson - Kurtulus, Johansson, Baffo, Bengtsson, Al-Ammari, Kroon, Allansson, Boakye, Karim, Antonsson.

Sport

Därför vann Malmö FF guldet igen

Jo Inge Berget, en av många som bidragit till att Malmö FF på nytt vinner allsvenskan.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Malmö FF har tagit sitt andra raka SM-guld och det 22:a i herrallsvenskans historia.
Titeln säkrades i den sista omgången hemma mot Halmstad och här är fem faktorer som lett fram till SM-guldet:

+ Bredden

Jämfört med exempelvis AIK och Djurgården har Malmö spelat 13 fler tävlingsmatcher sedan början av juli på grund av kvalspel och gruppspel i Champions League. Lägg även till långtidsskador på spelare som Ola Toivonen och Jonas Knudsen mitt under säsongen och att målvakten Johan Dahlin gjorde comeback efter axelskada först i juni.

Då är det naturligtvis viktigt att ha en stor bredd i truppen – en bredd som samtidigt är av hög spets. Detta är något som har möjliggjorts av alla Europamiljoner som MFF har spelat in under de senaste åren.

– Nu har vi använt vår trupp på många olika sätt och med olika formationer. Det är inte en gubbe som har stuckit ut och dragit hela lasset. Det är många som ligger bakom det här och det är en styrka, säger Jo Inge Berget.

Lägg även till att det har har det varit en hel del skador under den andra halvan av säsongen. Oscar Lewicki var borta i två månader och lagkaptenen Anders Christiansen har missat flera matcher på slutet.

+ Stark avslutning

När allsvenskan tog uppehåll för landslagssamling i slutet av augusti var 17 omgångar spelade och AIK toppade tabellen på 36 poäng – två före Djurgården och tre poäng före Malmö och Elfsborg. När serien rullade i gång igen visade MFF upp en form som satte skåningarna i guldläget.

På tolv höstmatcher – omgång 18–29 – tog MFF 25 av 36 möjliga poäng, vilket ger ett snitt på 2,08 poäng per match. Den enda förlusten kom mot Mjällby – därefter blev det fem segrar och två oavgjorda.

AIK och Djurgården har förlorat fyra matcher vardera under samma period och fått nöja sig med 20 poäng på de tolv matcherna (1,67 i snitt). Elfsborg skrapade ihop 19 poäng (1,58 poäng i snitt). Hammarby tog 23 av 36 poäng under perioden, men hade lämnat ett alldeles för stort försprång inför hösten. Bajen stod på 27 poäng efter 17 spelade omgångar.

+ Förmågan att kombinera allsvenskan och Europa – till slut

Säsongen 2014 lyckades MFF kombinera Champions League-gruppspel med att vinna SM-guld samma år. Övriga år som MFF nått gruppspel i Europa – antingen i Champions League (2015) eller Europa League (2011, 2018, 2019) – har klubben inte klarar av tvåfrontskriget. Nu återupprepar Malmö bedriften igen.

– Det tog kanske lite lång tid för oss att kombinera båda delarna, men sista tiden har vi gjort det bra i båda. Vi har hittat en balans, säger målvakten Johan Dahlin.

Till slut gav även spelet i Champions League – där det inledningsvis blev tre raka storförluster – även energi till allsvenskan.

– Vi accepterade matcherna kanske på ett annat sätt, samtidigt som vi har fortsatt att spela vårt spel i allsvenskan och tagit med oss farten lite mer från Champions League in i de matcherna. Vilket vi kanske inte gjorde tidiga hösten, utan istället gick vi ner oss lite, säger Dahlin.

+ Starkt bortafacit

Malmö slutar inte ens topp tre i allsvenskan sett till hemmatabellen, men skåningarna har varit starka på bortaplan. Utanför Malmö har laget spelat in 30 poäng på 15 matcher, vilket ger 2 poäng i snitt per match. Guldutmanaren AIK är bäst i serien på hemmaplan, men har endast spelat in 18 poäng (1,2 i snitt) utanför Friends arena.

+ Jon Dahl Tomasson

MFF har tagit sju SM-guld de tolv senaste säsongerna och även om detta är tredje gången under den perioden som klubben försvarar ett guld, har det inte skett med samma tränare.

Rikard Norling var guldtränare 2013, men lämnade samma år och när det blev SM-guld även 2014 var Åge Hareide tränare. Dansken Allan Kuhn fick lämna posten efter ett år – trots att det blev serieseger 2016. Året efter var det Magnus Pehrsson som lotsade MFF till SM-guldet.

Nu kan den tidigare danske storspelaren Jon Dahl Tomasson stoltsera med två raka SM-guld – på två försök. Senaste tränare att lyckas med den bedriften i MFF är engelsmannen Bob Houghton, som förde klubben till två raka guld säsongerna 1974 och 1975.

Daniel Kihlström/TT

Sport

Johan Dahlin kan vara med om en ny planstormning

Fotbollsspelare
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Fotboll Efter den sista träningen så lämnade MFF-keepern Johan Dahlin klartecken. Han kan vakta målet i lördagens avgörande guldmatch mot Halmstads BK.

– Jag känner mig tacksam för att kroppen håller för spel. Det har varit en kamp mot klockan under hela den här veckan, och det har känts frustrerande, säger veteranmålvakten.

– Det är verkligen de här matcherna som man vill spela. I januari visste jag inte ens om jag skulle kunna spela fotboll något mera efter min axeloperation, så jag är verkligen taggad inför lördagen, förklarar han.

35-åringen från Trollhättan, som slagit ned bopålarna i Hässleholm, har en lång historia bakom sig i Malmö FF. Han är faktiskt den ende i truppen, som var med senast som Di Blåe kunde fira ett SM-guld inför hemmapubliken. Det var för elva år sedan.

Minns planstormningen mot Mjällby

De tre andra åren som Johan Dahlin varit med om att säkra gulden med MFF, 2013, 2017 och 2020, så har det varit på bortaplan. Nu har man skaffat sig en matchboll hemma på Eleda stadion, där 21 242 biljetter var sålda på fredagen.

– Det är klart att det är en speciell känsla att kunna vinna guldet inför hemmasupportrarna, säger Johan Dahlin, som fortfarande minns planstormningen 2010 med ett stort välbehag.

Då slog man Mjällby AIF med 2-0 och tog sitt första SM-guld på sex långa år. Dessutom tog MFF rekordmånga, 67 poäng.

– Nu har vi inte vunnit något SM-guld ännu, så låt oss först spela matchen. Men det är klart att vi har ett drömscenario, men jag räknar med ett tufft motstånd, säger Johan Dahlin.

– Halmstads tabellplacering känns missvisande. Det är ett taktiskt skickligt lag med flera duktiga spelare. De är allsvenskans bästa lag på att försvara sig, men de har inte varit tillräckligt bra på att göra mål, menar han.

MFF-are kan förstöra guldfesten

HBK-anfallaren Marcus Antonsson, som fortfarande är under kontrakt med Malmö FF, gjorde comeback efter en ledbandsskada senast i 0-0-matchen mot Hammarby. Han kan förstöra MFF:s guldfest.

Johan Dahlin tycker annars att hans lag blivit allt bättre på att hitta den rätta balansen mellan att spela ute i Europa och hemma i allsvenskan.

– Vi lyckades till slut kombinera båda delarna, och vi fick energi och intensitet av våra starka insatser hemma mot både Chelsea och Zenit, säger han.

Inställd guldfest för ett år sedan

En som har firat några SM-guld med Malmö FF är Jo Inge Berget. Men på lördagen så kan det bli första gången som norrmannen får göra det inför hemmasupportrarna.

– Det är självklart roligare att fira inför 20 000 än tre tusen. Alla har längtat efter att få den här möjligheten, särskilt efter förra året när vi spelade helt utan publik, konstaterar JIB.

Fotbollsspelare
Jo Inge Berget i fokus när Malmö FF på fredagen tränade på hybridplanen vid Eleda Stadion.
Foto: Johan Nilsson/TT

Då blev dessutom guldfesten hastigt inställd, när Anders Christiansen testade positivt för covid-19 efter avslutningsmatchen mot Östersund. Och tränaren Jon Dahl Tomasson befann sig isolerad i hemmet.

I nuläget räcker det med en poäng hemma mot Halmstads BK för att säkra det 22:a MFF-guldet. Även vid en förlust så kan det bli serieseger, såvida AIK inte besegrar IK Sirius hemma på Friends arena. Men för MFF gäller det att ha samma mindset som vanligt.

– Vi går in för att vinna matchen i första hand, vi vill visa att vi är det bästa laget. Men det är klart att om AIK ligger under med 3-0 mot Sirius, så vill jag gärna få reda på det, säger Jo Inge Berget.

Sport

Minns du SM-guldstriderna under 2000-talet?

Trotjänaren Daniel Tjernström lyfter Lennart Johanssons pokal efter 2–1-segern i guldmatchen mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi 2009. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Kommer du ihåg Joakim Sjöhages guldmål för Elfsborg, "Slaget om Skåne" eller AIK:s vändning i guldmatchen mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi?
Under 2000-talet har allsvenskan levt ända in i slutomgången tio gånger – så här gick det till när vi fick en svensk herrmästare i fotboll under dessa säsonger:

2019: Djurgården 66 poäng – MFF och Hammarby 65.

Djurgården hade tre poäng till godo på jagande Malmö FF och Hammarby, som båda hade bättre målskillnad än serieledaren. Och 65 spelminuter in på slutomgången var MFF mästare, men då kvitterade Mohamed Buya Turay till 2–2 för Djurgården borta mot IFK Norrköping. Stockholmslaget hämtade ikapp från ett 0–2-underläge och tog poängen som krävdes för att hålla MFF och Hammarby, som båda vann stort, bakom sig.

2018: AIK 67 poäng – IFK Norrköping 65.

Han anslöt till AIK från Oddevold i division 1 – åtta månader senare avgjorde försvararen Robin Jansson allsvenskan. Solnaklubben behövde en poäng borta mot Kalmar, men det blev tre poäng sedan Jansson nickat in segermålet och säkrat AIK:s tolfte SM-guld. Norrköping vann sin match mot Häcken, men det räckte endast till en andraplats.

2015: IFK Norrköping 66 poäng – IFK Göteborg 63, AIK 61.

IFK Norrköping, IFK Göteborg eller AIK? Svaret blev "Peking". Med en poängs försprång inför den sista omgången pallade IFK Norrköping för pressen och slog Malmö FF – som fick Markus Rosenberg utvisad efter fem minuter – på bortaplan med 2–0 och det första SM-guldet sedan 1989 var i hamn.

2012: Elfsborg 59 poäng – Häcken 57, MFF 56.

När Elfsborg endast nådde 1–1 mot Åtvidaberg i den sista omgången hade det räckt med en MFF-seger borta mot AIK för att SM-guldet skulle hamna i Skåne. En chans Malmö aldrig tog. AIK vann med 2–0 i den sista allsvenska matchen någonsin på Råsunda – och SM-guldet hamnade i Borås.

2010: Malmö FF 67 poäng – Helsingborg 65.

Slaget om SM-guldet blev även slaget om Skåne. Ärkerivalerna Malmö FF och Helsingborg stod båda på 64 poäng inför den sista omgången, men MFF hade tio mål till sin fördel. Redan innan paus hade Malmö via en 2–0-ledning tagit knäcken på både motståndaren Mjällby och Helsingborg på Olympia. Helsingborg fick aldrig hål på Kalmar (0–0) och fick nöja sig med stora silvret.

2009: AIK 61 poäng – IFK Göteborg 57.

AIK ledde med en poäng inför säsongens sista match – och där väntade titelutmanaren IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Blåvitts Thomas Olsson gav hemmalaget ledningen med knappa kvarten kvar av första halvlek och i det läget var Blåvitt mästare. I andra akten tog AIK tillbaka SM-guldet – redan i och med Antonio Flávios kvittering var Solnaklubben mästare. Trotjänaren Daniel Tjernström skickade för säkerhets skull in 2–1 i slutskedet.

2008: Kalmar 64 poäng – Elfsborg 63.

Det var aldrig riktigt spännande inför den sista omgången. Elfsborg skulle hämta in tre poäng och nio mål på Kalmar under säsongens sista 90 minuter. Boråslaget vann med 2–1 mot Gefle, men Kalmar spelade 2–2 borta mot Halmstad och fick fira sitt första – och hittills enda – SM-guld på Örjans vall.

2007: IFK Göteborg 49 poäng – Kalmar 48, Djurgården 46.

Regnet vräkte ner och vinden var iskall över Ullevi. Det hindrade inte IFK Göteborg från att säkra sitt första SM-guld på elva år via 2–0 hemma mot Trelleborg inför 41 000 åskådare. Blåvitt och Djurgården stod båda på 46 poäng inför avgörandet, men Göteborg hade fyra plusmål till godo. Fem minuter in på slutomgången fick Djurgården reda på att Blåvitt hade tagit ledningen och det tog knäcken på Stockholmslaget, som föll med 0–1 mot jumbon Brommapojkarna. Kalmar var också med i guldstriden, men segern mot AIK räckte endast till en andraplats.

2006: Elfsborg 50 poäng – AIK 49.

En framrusande Joakim Sjöhage behövde bara trycka in guldmålet i öppen bur sedan Mathias Svensson, med en läcker sidledsnick, överlistat Pa Dembo Touray i Djurgårdsmålet. Målet blev det enda på Borås arena och Elfsborg behöll sitt enpoängsförsprång till ett jagande AIK. SM-guldet var Elfsborgs första på 45 år.

2004: Malmö FF 52 poäng – Halmstad 50.

Malmö FF var tvåa bakom Halmstad inför avgörandet. Men hemma på Örjans vall nådde HBK bara 1–1 mot IFK Göteborg, efter att Magnus "Ölme" Johansson kvitterat på straff för gästerna. När Jon Inge Høiland samtidigt gjorde MFF:s 1–0 mot Elfsborg blev det guldfirande på Malmö stadion.

Rättad: I en tidigare version saknades information om det allsvenska året 2018. Det är nu tillagt. Och rätt antal gånger som guldstriden levt till sista omgången är tio.

Daniel Kihlström/TT

Skyttekungen Emir Kujovic, nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson, lagkaptenen Andreas Johansson och Nicklas Bärkroth firar SM-guldet för IFK Norrköping borta mot Malmö FF 2015. Arkivbild.
Skyttekungen Emir Kujovic, nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson, lagkaptenen Andreas Johansson och Nicklas Bärkroth firar SM-guldet för IFK Norrköping borta mot Malmö FF 2015. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Målvaktsveteranen Bengt Andersson fick avsluta karriären med ett SM-guld 2007. IFK Göteborg säkrade guldet inför över 41 000 på ett regnpiskat Ullevi. Arkivbild.
Målvaktsveteranen Bengt Andersson fick avsluta karriären med ett SM-guld 2007. IFK Göteborg säkrade guldet inför över 41 000 på ett regnpiskat Ullevi. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Joakim Sjöhage gjorde matchens enda mål hemma mot Djurgården och sköt SM-guldet till Elfsborg 2006. Arkivbild.
Joakim Sjöhage gjorde matchens enda mål hemma mot Djurgården och sköt SM-guldet till Elfsborg 2006. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sport

Ahmedhodzic vill ta farväl med ett SM-guld

Fotbollsspelare
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Fotboll På lördag gör Anel Ahmedhodzic troligen sin sista match på Stadion när MFF kan säkra SM-guldet mot Halmstads BK.

– Det blir känslomässigt. Jag ska gå ut och njuta, säger MFF-backen, som är redo för att ta klivet ut i proffslivet i Europa.

Redan i måndags kunde MFF-arna ha blivit mästare i kavaj. Hela truppen samlades för att se Elfsborg möta AIK på teve. Alla hoppades på oavgjort, som skulle innebära att MFF fick en ointaglig ledning i tabellen.

Men AIK svarade för en urstark vändning på Borås arena, och åkte hem till Stockholm med en 4-2-seger i bagaget.

– Det var kul att hänga med alla i laget, och AIK:s seger gjorde mig bara ännu mer motiverad inför matchen mot Halmstad, förklarar Anel Ahmedhodzic.

– Jag tycker AIK förtjänar att vara där uppe, de har ett bra lag. Det är också kul att det är två gräslag som kämpar om SM-guldet, säger Ahmedhodzic, som starkt ogillar konstgräslag.

Gladdes åt Varbergs skrällseger

Därför var han extra nöjd när Djurgården föll ifrån i guldjakten efter den överraskande 2-3-förlusten hemma på Tele 2 arena mot Varberg.

– Det var kul att Varberg vann den matchen, jag håller alltid på gräslagen i allsvenskan, ler Ahmedhodzic.

AIK-spelarna har i höst gått ut i media och sagt att det både är katastrof och fiasko om inte MFF vinner SM-guldet. De uttalanden tar dock MFF:s backstjärna lätt på.

– När de vinner en match så lägger de större fokus på oss än sig själva, det där biter inte på oss. Guldet ska stanna i Malmö, säger Ahmedhodzic.

MFF:s ekonomiska muskler har gjort att sportchefen Daniel Andersson har sytt ihop en trupp, som står emot det mesta. MFF har drabbats av tunga långtidsskador, och nästan spelat en halv allsvenska (13 matcher sedan i juli) i cupspelet i Europa.

Lyfter fram mentaliteten i MFF

Ändå har MFF tagit tillräckligt med poäng för att ha matchboll i guldstriden i den sista omgången av allsvenskan på lördag.

Anel Ahmedhodzic, som är landslagsman för Bosnien, har spelat hela 33 matcher sedan i somras. Även flera av hans lagkamrater har spelat över 30 kamper.

Han lyfter fram en viktig egenskap, som har gjort att Di Blåe sitter i förarsätet. Trots att man gått på minor hemma mot IFK Göteborg (2-3) och Mjällby AIF (0-1).

– Mentaliteten i omklädningsrummet är den största styrkan i MFF. Förlusten mot Mjällby tog hårt på oss, men redan nästa dag såg alla positivt på framtiden igen.

Dags för en flytt utomlands

För egen del tycker 22-åringen att han har en speciell tillgång, som tagit honom långt på fotbollsplanen.

– Jag är ofta lite nervös inför en match, men så fort den börjar släpper all nervositet direkt. Jag har samma känsla som när jag en gång började att spela fotboll hemma i Rosengård, påpekar han.

– Det är en viktig egenskap när jag ska gå vidare i min karriär. Jag ska bara fortsätta att göra det som jag redan gör.

Ahmedhodzic har varit ryktenas man i snart ett och ett halvt år. Men det har inte hänt något under tre transferfönster. Men när januarifönstret slår upp portarna, så lär MFF:s mittback vara förlorad för någon av de större klubbarna i Europa.

– Jag kan inte säga så mycket i nuläget, det är mitt tråkiga svar. Men ni får veta mer efter matchen på lördag.

Någon extra press känner han inte inför mötet med Halmstads BK, som slåss för sin allsvenska existens i bottenstriden.

– Vi har levt med pressen under hela säsongen, vi måste prestera i varje match. Så ska det alltid vara om man spelar i MFF, säger han.

Ett utsålt Stadion väntar, och Anel Ahmedhodzic ser fram emot en klassisk planstormning, när slutsignalen går runt klockan 16.50 på lördag.

– Jag har stått i publiken när MFF vunnit guld, och nu vill jag uppleva det på planen, säger Anel Ahmedhodzic.

Sport

Nytt OS-besked – men Sverige tvekar

Damkronorna, bilden, och Tre Kronor tillåts att ta med sig sex reserver vardera till OS. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport Tre Kronor och Damkronorna får ta med sig reserver till OS.
Sex reserver per lag tillåts, men Svenska ishockeyförbundet tycker det finns frågetecken att reda ut.
– Vi vill ha mer information innan vi tar något beslut, säger landslagschefen Olof Östblom.

Det är Internationella ishockeyförbundet som i den osäkra situationen kring smittspridningen gett grönt ljus för lagen både på herr- och damsidan att ta med sex spelare, en målvakt och fem utespelare, som reserver.

– Just nu vill vi ha mer information. Den korta informationen vi har nu är att de ska bo på ett covidsäkrat hotell utanför OS-byn, men sedan behöver vi veta om de exempelvis får vara med och träna och hur ska såna här byten ske, och så vidare.

– I nästa steg finns det frågor om det finns spelare som är beredda att göra det här och hur man gör det här upplägget smittsäkert, säger Olof Östblom.

Eftersom SHL ska spela matcher under OS lär det också finnas åsikter från klubbarna.

– Dit har vi inte kommit ännu. Först måste vi få veta hur det här ska fungera, säger Olof Östblom.

På herrsidan består trupperna av 25 ordinarie spelare per lag och på damsidan 23. Damkronorna har redan fått byta ut fyra spelare – däribland målvaktsstjärnan Sara Grahn, Luleå – efter att de testats positivt för covid-19.

– Vi har haft kontakt med SOK (Sveriges olympiska kommitté) och de är villiga att lösa det här. Men vi måste titta på hur det ska lösas och om det är en bra idé, säger Östblom.

Damkronorna åker först av hockeylagen till OS och reser på torsdag.

Göran Sundberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur kan man jämföra lån i Norge?

Privatlån.com

När du ska låna pengar är det inte någon bra idé att nappa på det första bästa låneerbjudandet som du får. I stället är det bättre att ta din tid och jämföra olika lån för att försäkra dig om att du verkligen kommer att få ett lån med bästa möjliga villkor. Vi ska i denna artikel ta oss en titt på hur man kan jämföra lån i Norge.

Ta hjälp av en låneförmedlare

Ett av de absolut bästa sätten för att jämföra lån när man bor i Norge är att använda sig av en låneförmedlare. När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare ansöker denna i sin tur per automatik nämligen om lån hos flera olika aktörer åt dig. Därefter listas de låneerbjudanden som du har fått, och du kan välja ut det som har de allra bästa villkoren.

Genom att ansöka om ett lån via en låneförmedlare kan du därför ansöka om lån hos flera olika långivare, detta samtidigt som du bara behöver göra en enda låneansökan. Det ger dig därför största möjliga chans att lyckas finna bästa möjliga lån samtidigt som det sparar dig oerhört mycket tid.

En annan fördel med att ansöka om ett lån via en låneförmedlare är det faktum att det då inte behöver göras flera kreditupplysningar i ditt namn, utan det räcker med en. Detta är en fördel eftersom kreditupplysningar kan försämra din kreditpoäng, och görs det då alltför många kreditupplysningar på dig kan det påverka din kreditpoäng allvarligt. Detta är alltså dock inte något som du behöver oroa dig för genom att göra en låneansökan hos en låneförmedlare.

Vad ska man tänka på när man jämför lån?

En av de saker du bör tänka på när du ska jämföra lån är om det rör sig om ett lån med eller utan säkerhet. Väljer du att satsa på ett lån med säkerhet kommer du att behöva lämna någon av dina tillgångar i säkerhet till långivaren. Denna kan långivaren då ta ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka ditt lån så som ni har kommit överens om. Faktum är att man i många fall använder samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att kunna köpa en bil lämnar du då samma bil i säkerhet. Då kan alltså långivaren ta bilen ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka enligt er överenskommelse.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet om det kan resultera i att man kan bli av med någon av sina tillgångar kanske du undrar? Svaret på denna fråga är att långivaren tar en mindre risk när de ger dig ett lån med säkerhet än vad som är fallet när de ger dig ett utan. Men varför är då detta något positivt för dig som låntagare? Det är det eftersom faktum att banken tar en mindre ekonomisk risk innebär att de kan kompensera dig för detta på olika sätt och vis. Bland annat kan de erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till ett lån med säkerhet. Dessutom kan de i många fall erbjuda lån på större belopp än vad de kan göra när det gäller lån utan säkerhet.

När det gäller lån utan säkerhet är detta alltså lån som du inte behöver pantsätta någon av dina tillgångar för att kunna få. Just detta är också fördelen med dessa lån, alltså att du inte behöver riskera att bli av med någon av dina tillgångar om det är så att du får problem med tillbakabetalningen av lånet. Nackdelen med dessa lån är att långivaren tar en större risk genom att ge dig ett sådant. Detta är därför något som du får kompensera för genom att få en högre ränta samtidigt som du i vissa fall inte kan ansöka om lån på lika höga belopp. Har du tillgångar som du kan lämna som säkerhet kan därför ett lån med säkerhet vara att föredra.

En annan sak som det är mycket viktigt att tänka på när man ska jämföra lån är räntan. Ju lägre ränta du får på ditt lån desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar. Gör dock inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Tyvärr är detta nämligen ett misstag som många låntagare begår, och det är ett misstag att göra det eftersom den nominella räntan inte inkluderar samtliga kostnader som tillkommer till ett lån. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt övriga avgifter som kan tillkomma. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du därför reda på exakt hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Här gäller det helt enkelt att välja ett lån som har en så låg effektiv ränta som möjligt.

En annan sak som kan spela en viktig roll är den tid som du har på dig för att betala tillbaka ditt lån. Först och främst gäller det här att välja en återbetalningstid som resulterar i en månadskostnad som du kommer att ha råd med. Är det då en bra idé att välja en så lång återbetalningstid som möjligt eftersom detta ger dig lägsta möjliga månadskostnad? Svaret på den frågan är att det är det tyvärr inte. Skälet till det är att ju längre återbetalningstid du väljer desto högre blir nämligen räntan. Det är därför bäst att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du kommer att ha råd med, detta utan att för den sakens skull vara längre än nödvändigt eftersom det ger dig en högre ränta. Du får helt enkelt göra ditt bästa för att hitta en passande balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Numera har du som låntagare också alternativet att ansöka om ett så kallat snabblån. Detta är lån där det går snabbt att få ett svar på sin låneansökan. Är det så att din låneansökan beviljas går det dessutom snabbt att få pengarna utbetalda. Snabblån kan dessutom även du som har betalningsanmärkningar i många fall ansöka om. Nackdelen med dessa lån är dock det faktum att de har hög ränta och i de flesta fall även en väldigt kort återbetalningstid.

Sport

Svenskt stjärnfall i EM: "Ett slag i trynet"

Sveriges målvakt Andreas Palicka, bilden, har tillsammans med Felix Claar testat positivt för covid-19 och missar den avgörande EM-matchen mot Norge.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Lagom till frukosten åkte Sverige på två tunga smällar inför ödesmatchen mot Norge i handbolls-EM. Både lagkaptenen Andreas Palicka och Felix Claar har testat positivt för covid-19.
– Man får ett slag i trynet, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Det var kallt och bistert i Bratislava när Sverige höll sin pressträff utomhus inför tisdagskvällens avgörande match mot Norge. En passande inramning med tanke på de tunga besked som handbollslandslaget hade fått tidigare på dagen.

Testerna efter söndagskvällens match mot Tyskland innehöll två positiva svar – och både målvakten Andreas Palicka och mittnian Felix Claar sitter nu isolerade.

– Vad ska man säga? Man är ju beredd på det mesta men det är klart att det inte är en bra nyhet att få när man vaknar. Det är trist självklart, två viktiga spelare för oss. Det är bara trist, men så är det, säger Glenn Solberg.

– Det blir lite tryckt stämning när vi vaknar på morgonen och får besked om positiva tester. Man får ett slag i trynet, som vi säger på norska. Men sedan få man träna lite, äta lite, vila lite och ha lite möten. Och så vaknar vi upp i morgon och är fit for fight.

"Jättetungt"

Sverige har visserligen tre raka segrar i mellanrundan, men det har även Norge som hade favoritskapet på sina axlar redan innan Palicka och Claar försvann ur ekvationen. Nu talar ännu mer för norrmännen i mötet som blir helt avgörande för vilket av grannländerna tar sig till EM-semifinal.

– Jättetråkigt. Det är två spelare som har spelat jättemycket och Palicka är vår kapten, så det är jättetungt, säger målkungen och vänstersexan Hampus Wanne.

EM-turneringen i Ungern och Slovakien har stundtals känt farsartad, där snacket har handlat nästan lika mycket om corona som om handboll. En avgörande faktor för framgång har varit att hålla smittspridningen i truppen på en låg nivå. Sverige har inte varit bäst i klassen, men inte heller sämst. Nu har totalt fem svenska spelare testat positivt sedan EM startade.

Efter att ha levt med pandemin i snart två år menar Wanne att man som spelare börjar bli härdad, även om läget har blivit extremt nu när omikronvarianten av coronaviruset har visat sig vara extra smittsam.

– Man har hela tiden i bakhuvudet att det kan hända vem som helst, när som helst. Efter varje test vet man att det kan vara fem som ryker, eller en eller noll. Men det är klart att det här är tunga avbräck för oss, säger han.

Hos Sverige fanns det annars viss optimism efter matchen mot Polen i fredags, då inga spelare testade positivt och man hoppades ha lagt det värsta bakom sig.

– Det talar för att vi inte har någon eskalerande smittspridning i truppen, sade landslagsläkaren Susanne Hansson då.

Ersättare kallas in

Men i stället blev utfallet efter Tysklandsmatchen det sämsta hittills, med två spelare smittade på samma gång.

Mittnian Jonathan Edvardsson ansluter till truppen senare under måndagen och det kan också bli aktuellt med andra ersättare inför matchen mot Norge, där Sverige måste vinna för att få spela om medaljerna.

Mittsexan Max Darj, som var den första spelaren att testa positivt under EM, fick komma ut ur sin isolering på söndagen och tar över Palickas roll som lagkapten mot Norge. Tobias Thulin, som gjorde en stark insats mellan stolparna mot Polen, lär få det tunga ansvaret att ersätta rutinerade Palicka i målet.

– Det är synd om "Palle", men nu blir det upp till mig och Peter (Johannesson) att fylla den luckan. Det blir inspirerande att få chansen att spela, säger Thulin.

Carl Göransson/TT

Sport

Efter svåra kraschen: Ny operation för Hörnblad

En lång rehabilitering väntar Lisa Hörnblad efter knäskadorna hon ådrog sig i samband med kraschen i Cortina. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Kraschen i Cortina fick tv-tittare att dra efter andan.
Hur illa gick det för Lisa Hörnblad?
När läkare undersökt klart kom de dystra beskeden. Korsband, ledband och menisk är trasiga.
– Det är obeskrivligt. Det är sådan sorg, säger fartåkaren till Aftonbladet.

Så sent som i slutet av förra året hade hon lyckats kämpa sig tillbaka till startkuren i den alpina världscupen.

Två säsongers skadeelände låg bakom henne.

Återkomsten blev kortvarig.

Hörnblad, 25, kraschade ordentligt under söndagens super G-tävling i Cortina d’Ampezzo.

Hon låg kvar i banan och fick föras ned till målfållan i en pulka. Sedan väntade transport till sjukhus för vård och noggrann kontroll av det smärtande vänsterknäet.

– Jag kommer inte ihåg något av kraschen, men det släpper rejält. Jag har sett video i efterhand och ser verkligen att knät går sönder rejält, och det gjorde det, säger Hörnblad till Aftonbladet.

– Det var nästan lite panik. Det är obeskrivligt. Det är sådan sorg.

Hörnblad om skadorna:

– Det är en mycket värre skada den här gången, men det behöver inte betyda längre rehabilitering. Jag hade en ganska "clean" korsbandsskada förra gången och det tog 2,5 år, så man vet inte.

Efter operationen på Sophiahemmet i Stockholm väntar en lång och slitsam rehabilitering på nytt.

– Rent fysiskt tror jag att det är jättefördelaktigt att ha gått igenom en knäskada tidigare. Men psykiskt är det mycket värre att veta vad man står inför. Det är ett rent krig varje dag. Men jag tror inte jag känner så mycket nu. Jag har stängt av. Det är bara jävligt tufft. Det är en del av sporten, men man tror ju att man efter 2,5 år borta ska få åka längre än sex månader. Men det funkar ju tyvärr inte så, säger hon till Aftonbladet.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Hockeyallsvenskan förlänger grundserien

Grundserien i hockeyallsvenskan förlängs en vecka på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Hockeyallsvenskan förlänger grundserien med en vecka efter den senaste månadens smittspridning med uppskjutna matcher som följd.

Grundserien skulle egentligen ha avslutats den 9 mars men färdigspelas i stället den 16 mars.

"Med den här manövern skapar vi mer luft i schemat för resten av grundserien. Detta leder till att vi kan få in alla uppskjutna matcher så som läget ser ut nu", säger Gabriel Monidelle, vd för hockeyallsvenskan, till ligans webbplats.

Slutspelet skjuts också fram en vecka, men där är inte de nya datumen fastställda ännu.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL