Sport

Kaptenen: Den bästa guldsäsongen

Spelare som jublar
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Malmö
Fotboll Planinvasion modell större och ett galet firande med MFF-supportrarna. Lagkaptenen Anders Christiansen blev av med sina skor i röran på innerplan, men kunde inte bry sig mindre.

– Nu tystade vi dem som kritiserat oss. Det har vi bara väntat på, sa dansken som kunde jubla över sitt fjärde SM-guld.

– Helt klart den bästa guldsäsongen. Vi har legat under och folk har dömt ut oss, men vi hittade ännu en väg tillbaka för att ta våra poäng. De sista tio matcherna är vi väl det lag som tagit flest poäng i Allsvenskan.

–ä Vi har varit stabila och steppat upp när vi haft kniven mot strupen.

31-åringen hoppade in i minut 73 och var kvar på planen då domaren Glenn Nyberg blåste av matchen som säkrade klubbens 22:a guld.

Efter slutsignalen stormades planen.

– Grymt. Det var första gången för mig med publik i Malmö. Tidigare har jag vunnit i Norrköping (2017) och Falkenberg (2016).

– Jag är extremt glad över att vi kunde göra det på hemmaplan.

– Vi har känt mycket press den här säsongen och kanske gör det guldet mer skönt att vinna.

Viss oro

Han erkände att det fanns en viss oro på slutet eftersom ett HBK-mål hade skickat Lennart Johanssons pokal till AIK.

– Det är alltid oroligt när man går fram med mycket folk och slår in bollen i boxen och allt kan hända. Man kan alltid göra mål oavsett vilket lag man spelar mot.

På kvällen och natten väntade fortsatt firande.

– Vi ska äta lite med laget och våra familjer som också är en stor del av det här. Vi är mycket borta från dem och våra fruar och flickvänner tar hand om familjen.

– Nu måste man få lov att festa.

Anders Christiansen kan blicka tillbaka på en lång och framgångsrik säsong som avslutas på onsdag med bortamatch mot Juventus i Champions League.

– Jag tycker nästan att jag blir bättre och bättre. Det här har varit min bästa säsong i Malmö och jag är nöjd med vad vi uppnått som grupp och klubb.

En spelare som jublar
Martin Olsson.
Foto: Anders Bjurö/TT

"Det här guldet rankar jag högt”

Den 33-årige försvararen Martin Olsson anslöt i augusti och kunde glädja sig åt sitt första SM-guld.

– En skön känsla. Det kan inte bli bättre än att få ett guld med Malmö. Jag trodde kanske inte att detta skulle hända när jag skadade mig.

– Det här guldet rankar jag högt, speciellt i min ålder när man kanske inte har samma motivation. Men nu visade jag att det var rätt val att bara köra på.

– När man får smaken av guld vill man så klart ha mer. Jag ska njuta nu och det är bra att veta att man är i en bra klubb så man kan göra detta nästa säsong också.

– Supportrarna förtjänar det här. De har varit med hela resan.

25-årige Franz Brorsson tog sitt fjärde SM-guld, lika många som "AC", och har goda förhoppningar om ny titel redan 2022.

– Vinnarkulturen och kvaliteten i laget talar för oss.

En fotbollsspelare som firar
Franz Brorsson sprutar champagne i omklädningsrummet.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Sport

Därför vann Malmö FF guldet igen

Jo Inge Berget, en av många som bidragit till att Malmö FF på nytt vinner allsvenskan.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Malmö FF har tagit sitt andra raka SM-guld och det 22:a i herrallsvenskans historia.
Titeln säkrades i den sista omgången hemma mot Halmstad och här är fem faktorer som lett fram till SM-guldet:

+ Bredden

Jämfört med exempelvis AIK och Djurgården har Malmö spelat 13 fler tävlingsmatcher sedan början av juli på grund av kvalspel och gruppspel i Champions League. Lägg även till långtidsskador på spelare som Ola Toivonen och Jonas Knudsen mitt under säsongen och att målvakten Johan Dahlin gjorde comeback efter axelskada först i juni.

Då är det naturligtvis viktigt att ha en stor bredd i truppen – en bredd som samtidigt är av hög spets. Detta är något som har möjliggjorts av alla Europamiljoner som MFF har spelat in under de senaste åren.

– Nu har vi använt vår trupp på många olika sätt och med olika formationer. Det är inte en gubbe som har stuckit ut och dragit hela lasset. Det är många som ligger bakom det här och det är en styrka, säger Jo Inge Berget.

Lägg även till att det har har det varit en hel del skador under den andra halvan av säsongen. Oscar Lewicki var borta i två månader och lagkaptenen Anders Christiansen har missat flera matcher på slutet.

+ Stark avslutning

När allsvenskan tog uppehåll för landslagssamling i slutet av augusti var 17 omgångar spelade och AIK toppade tabellen på 36 poäng – två före Djurgården och tre poäng före Malmö och Elfsborg. När serien rullade i gång igen visade MFF upp en form som satte skåningarna i guldläget.

På tolv höstmatcher – omgång 18–29 – tog MFF 25 av 36 möjliga poäng, vilket ger ett snitt på 2,08 poäng per match. Den enda förlusten kom mot Mjällby – därefter blev det fem segrar och två oavgjorda.

AIK och Djurgården har förlorat fyra matcher vardera under samma period och fått nöja sig med 20 poäng på de tolv matcherna (1,67 i snitt). Elfsborg skrapade ihop 19 poäng (1,58 poäng i snitt). Hammarby tog 23 av 36 poäng under perioden, men hade lämnat ett alldeles för stort försprång inför hösten. Bajen stod på 27 poäng efter 17 spelade omgångar.

+ Förmågan att kombinera allsvenskan och Europa – till slut

Säsongen 2014 lyckades MFF kombinera Champions League-gruppspel med att vinna SM-guld samma år. Övriga år som MFF nått gruppspel i Europa – antingen i Champions League (2015) eller Europa League (2011, 2018, 2019) – har klubben inte klarar av tvåfrontskriget. Nu återupprepar Malmö bedriften igen.

– Det tog kanske lite lång tid för oss att kombinera båda delarna, men sista tiden har vi gjort det bra i båda. Vi har hittat en balans, säger målvakten Johan Dahlin.

Till slut gav även spelet i Champions League – där det inledningsvis blev tre raka storförluster – även energi till allsvenskan.

– Vi accepterade matcherna kanske på ett annat sätt, samtidigt som vi har fortsatt att spela vårt spel i allsvenskan och tagit med oss farten lite mer från Champions League in i de matcherna. Vilket vi kanske inte gjorde tidiga hösten, utan istället gick vi ner oss lite, säger Dahlin.

+ Starkt bortafacit

Malmö slutar inte ens topp tre i allsvenskan sett till hemmatabellen, men skåningarna har varit starka på bortaplan. Utanför Malmö har laget spelat in 30 poäng på 15 matcher, vilket ger 2 poäng i snitt per match. Guldutmanaren AIK är bäst i serien på hemmaplan, men har endast spelat in 18 poäng (1,2 i snitt) utanför Friends arena.

+ Jon Dahl Tomasson

MFF har tagit sju SM-guld de tolv senaste säsongerna och även om detta är tredje gången under den perioden som klubben försvarar ett guld, har det inte skett med samma tränare.

Rikard Norling var guldtränare 2013, men lämnade samma år och när det blev SM-guld även 2014 var Åge Hareide tränare. Dansken Allan Kuhn fick lämna posten efter ett år – trots att det blev serieseger 2016. Året efter var det Magnus Pehrsson som lotsade MFF till SM-guldet.

Nu kan den tidigare danske storspelaren Jon Dahl Tomasson stoltsera med två raka SM-guld – på två försök. Senaste tränare att lyckas med den bedriften i MFF är engelsmannen Bob Houghton, som förde klubben till två raka guld säsongerna 1974 och 1975.

Daniel Kihlström/TT

Sport

Krönika: Det blev en succésäsong till slut

Malmö FF tog hem SM-guldet och Lennart Johanssons pokal efter att ha spelat oavgjort mot Halmstad i lördagens fotbollsmatch i den sista omgången av allsvenskan mellan Malmö FF och Halmstads BK på Eleda Stadion.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
krönika Det såg mörkt ut i våras och vi är många som tvivlat på vägen, flera gånger. Men det blev en succésäsong till slut för Malmö FF. Det finns inget som helst tvivel om den saken. Champions League och SM-guld. Det räcker så. Det gör det verkligen, med god marginal.
Artur G Bliding är sportchef på Skånska Dagbladet.

Det kanske roligaste som hände i en tämligen medioker fotbollsmatch mellan Malmö FF och Halmstads BK den här lördagen den 4:e december var också det absolut sista som hände: Domaren såg sig om, kontrollerade att det var fritt blås till spelargången, satte pipan till munnen och sprang för livet mot utgången.

Det var stor humor. Men gick också att förstå fullt ut.

För sedan stormade Malmöborna planen, som om de längtat i flera år. Vilket de förstås också gjort, på grund av pandemiåret 2020.

Resten kan vi glömma nu. För ett redan på förhand extremt försvarsstarkt HBK fick order om att parkera bussen i den andra halvleken och MFF lyckades inte lösa den uppgiften, samtidigt som man förstås visste att det räckte med oavgjort för att säkra SM-guldet.

Sånt borgar inte för någon större fotbollsunderhållning.

Men nu var det inte underhållningen som var prio ett den här lördagen. Det var SM-guldet. Och det var egentligen aldrig i någon som helst fara.

Så med det kan vi helt bortse från vad som hände på planen.

Lennart Johanssons Pokal får stanna i Malmö ett år till och även om det ser tajt ut i tabellen - det blev målskillnad som avgjorde till slut - så var det mycket välförtjänt och med tanke på omständigheterna mycket väl utfört.

Malmö FF har nämligen varit det absolut starkaste laget under slutspurten av säsongen, när allt skulle avgöras - och det trots att man spelat i Champions League parallellt och dessutom haft kopiöst mycket skadeproblematik under i princip hela säsongen.

Sånt imponerar och är väl svar nog på tal till alla som påstår att inget lag är värt SM-guld efter de senaste månadernas resultat. De som tycker så borde titta lite närmare på formtabellen för de sista tio omgångarna.

Toppspelare som Ola Toivonen (såg jag något fuktigt i ögonvrån? Det kan förstås också ha berott på att hans Degerfors slapp kvala) och Jonas Knudsen stod vid sidan med leenden bredare än Öresund. De har inte spelat på ett halvår, vilket säger en del om problematiken MFF fått dras med.

Det har tjatats i parti och minut om hur viktigt det varit med en kvalitativ bredd i truppen och med facit i hand var det onekligen det som fällde avgörande för MFF. Vilket också i efterhand ger Jon Dahl Tomassons extrema rotationstaktik redan i våras rätt.

Det var väldigt många, inte minst jag själv, som var kritiska då, när resultaten på försäsongen - och i Svenska cupen - pekade åt helt fel håll, medan Dahl Tomasson envist fortsatte att hävda att han ville ha så många som möjligt i spel för framtida syften.

Ännu hårdare blev kritiken när MFF föll i cupfinalen och ett av säsongens allra viktigaste mål sprack.

Men nu? Nu är det bara att ge dansken rätt. Han står precis med sitt andra SM-guld i rad och dessutom ett närmast sensationellt avancemang till Champions League i sitt cv, ett avancemang som även om det inte gett laget några sportsliga framgångar i gruppspelet ändå dragit in 200 miljoner till klubben.

Jon Dahl Tomasson prickade två av tre mål för säsongen och det är bara att lyfta på hatten (om man haft en sådan).

Daniel Andersson måste också gratuleras till värvningar med stor fingertoppskänsla, för spelare som Antonio Colak, Veljko Birmancevic och till och med de senare förvärven Malik Abubakari (som jag länge var tveksam till) och Niklas Moisander har bidragit stort till lagets framgång. Moisander och Sergio Peña har vi dessutom knappast sett det bästa av ännu, de kommer förmodligen att vara stora nycklar till framgång 2022.

Trots den tunga Champions League-hösten kan man bara applådera MFF:s genomförande av den här säsongen. Laget var egentligen för bra för sitt eget bästa som lyckades kvala in till CL-gruppspelet och fick sedan lida för det rent sportsligt. Men huvudsaken var förstås att de himmelsblå trots det kunde knyta ihop säcken om ro hem SM-guldet.

Det är nämligen det som betyder allra mest, för att inte säga allt, för klubbens supporters, ja för alla Malmöbor.

Pokalen är kvar i Malmö. Kassakistan har fyllts på igen. Nästa säsong blir det ett nytt kval till Europa och hela den här förbannade skånska skitvintern är räddad för så många människor.

Det är stort så det räcker och blir över.

Och kanske roligast av allt: Kommer ni ihåg den där kvällstidningsrubriken om ”Maktskifte i svensk fotboll” efter MFF:s storförlust borta mot Djurgården? Det kanske snällaste man kan säga är att den var lite... förhastad. Djurgården kom till sist bara trea, blev inte ens bäst i Stockholm.

Nej, MFF har inte varit det där jämna och oslagbara topplaget man kanske skulle kunna önska sig. Det har funnits bottennapp på vägen och det finns absolut potential att göra saker ännu bättre till nästa säsong.

Men får man lyfta pokalen till slut kan allt det där kvitta.

Guldet är ”himma” igen. Eller ja, det får stanna kvar ”himmavid”.

Och så härligt att se fansen fira på innerplan igen.

Nu får vi bara hoppas att det inte innebär att det sätter stopp för resan till Turin nästa vecka på grund av för många positiva pcr-tester...

Men domaren hann undan i varje fall. Den flykten hade han säkert planerat lika noga som ”El profesór” i Casa de Papel...

Sport

Malmö FF har vunnit sitt 22:a SM-guld

Fotbollsspelare
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Fotboll Malmö FF tog den poäng som krävdes mot Halmstads BK för att vinna det 22:a SM-guldet i klubbens historia.

– Jag är oerhört stolt över att stå här. Att vinna ett guld är svårt nog, men att vinna två och dessutom två år i rad är fantastiskt, sa tränaren Jon Dahl Tomasson i den mixade zonen.

För första gången sedan guldmatchen 2010 mot Mjällby AIK, så bjöds det på en klassisk planstormning på Stadion i Malmö efter 0-0 mellan MFF och HBK. SM-guldet var i hamn.

Det var betydligt bättre fart på MFF:s spel när laget klev in i den andra halvleken på ett tungsprunget underlag.

In på planen kom anfallaren Malik Abubakari i stället för Adi Nalic, som inte alls kom till sin rätt. MFF blev betydligt mer beslutsamt, när man fick anfalla inför den sjungande ståplatsläktaren.

Men Halmstads BK visade också varför laget är det kanske mest försvarsstarka laget i hela allsvenskan med den evigt unge Andreas Johansson som spindeln i nätet.

Och ju längre som matchen pågick, desto mer rädda blev MFF-arna om att ta den poäng som krävdes för att säkra SM-guldet.

Det var MFF-spelarna som tog kommandot under de inledande minuterna på Stadion, och det första avslutet hade Antonio Colak mot HBK-målet efter bara några minuters spel.

Men sedan jämnade det hela allt mera ut sig, och Halmstads snabba och sylvassa spelomvändningar är giftiga på den blöta och svårbemästrade gräsmattan.

Efter en halvtimmes spel hade MFF två vassa chanser genom Antonio Colak och Anel Ahmedhodzic, där gästernas målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist tvingades till kvalificerade räddningar.

Redan i den 22:a minuten tvingades MFF till sitt första byte i matchen, när en skadad Oscar Lewicki sprang av planen. Han ersattes av Erdal Rakip, 25-åringen som jagar sitt sjätte SM-guld med klubben.

Hela Eleda stadion var utsåld, utom den delen där HBK:s fåtaliga fans finns, och guldförväntningarna vibrerade i luften i 90 minuter.

Det räckte med en poäng för att MFF skulle säkra guldet. Utmanaren AIK vann sin match mot Sirius, men det spelade ingen roll. Solnalaget fick nöja sig med andraplatsen i allsvenskan.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson valde att låta sin lagkapten Anders Christiansen inleda matchen på avbytarbänken. Men jublet var stort när ”AC” byttes in i den 72:a minuten.

Drygt 20 000 räknades in på Stadion.

– Det är omöjligt att spela i Allsvenskan och den starkaste turneringen i världen på samma gång. Men killarna har gjort det omöjliga. De vill vinna tillsammans och de vill jobba tillsammans, konstaterade JDT.

– Ser man till de utmaningar vi haft i år så tycker jag att det här guldet är superimponerande.

– Vi hade vunnit Allsvenskan för två månader sedan om vi inte haft Champions League.

Malmö FF:s startelva: Johan Dahlin - Anel Ahmedhodzic, Lasse Nielsen, Niklas Moisander, Jo Inge Berget, Adi Nalic, Sergio Peña, Oscar Lewicki, Sören Rieks, Veljko Birmancevic, Antonio Colak.

Bänken: Ismael Diawara (mv), Eric Larsson, Erdal Rakip, Anders Christiansen, Martin Olsson, Malik Abubakari, Franz Brorsson.

Halmstads BK: Säfqvist Nilsson - Kurtulus, Johansson, Baffo, Bengtsson, Al-Ammari, Kroon, Allansson, Boakye, Karim, Antonsson.

Sport

Covidkaos i Tunisien – tolv spelare borta

Tunisien firar segern mot Mauritanien i Afrikanska mästerskapen. Nu är tolv spelare borta på grund av corona.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Sport
Sport

Tunisiens förberedelser inför gruppavgörandet i Afrikanska mästerskapen i fotboll fick sig en rejäl törn då tolv spelare testats positivt för covid-19.

Dagen före matchen mot Gambia hade laget bara 16 spelare på träningen i Kamerun, resten var satta i isolation eller karantän.

Tunisien har vunnit mot Mauritanien och förlorat mot Mali och ligger trea i grupp F. Gambia och Mali toppar med fyra poäng.

Sport

Arsenalspelare utreds för misstänkt matchfixning

Englands fotbollsförbund utreder misstankar mot en Arsenalspelare för matchfixning. Arkivbild.
Foto: Ole Martin Wold/NTB/TT
Sport
Sport

Englands fotbollsförbund, FA, utreder en Arsenalspelares varning under en Premier League-match efter misstankar om matchfixning.

Spelbolag fattade misstankar efter att ovanligt mycket pengar satsats på att spelaren skulle få gult kort i matchen.

"FA är medvetet om detta och undersöker saken", säger förbundet i ett uttalande.

Det är inte känt vilken spelare och vilken match som utreds.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Sport

Vranjes sparkas – tar över krislag i Tyskland

Ljubomir Vranjes. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Ljubomir Vranjes sparkades som förbundskapten för Slovenien efter uttåget från EM.
Men han har redan fått ett nytt tränaruppdrag i handboll. Han ska leda Bundesligalaget Rhein-Neckar Löwen under våren.

Slovenien gick inte vidare till mellanrundan i EM i handboll och det började ryktas om att förbundskaptenen Ljubomir Vranjes skulle sparkas. På onsdagskvällen beslutade det slovenska handbollsförbundet att det var dags för ett ledarbyte.

Men Vranjes blir inte sysslolös, han har redan gjort klart med ett nytt tränaruppdrag. Den förre svenske landslagsstjärnan, som efter karriären sadlade om till tränare, har skrivit på för tyska Rhein-Neckar Löwen för resten av säsongen. Laget ligger på tolfte plats i Bundesliga, vilket klubbledningen är långt ifrån nöjd med.

"Jag vet att jag kommer in i en utmanande situation och det ser jag fram emot. Jag är övertygad om att om vi jobbar hårt som ett lag kommer vi att lyckas", säger den 48-årige svensken till klubbens webbplats.

I klubben spelar svenskarna Mikael Appelgren, Lukas Nilsson och Albin Lagergren.

Vd:n Jennifer Kettemann är nöjd med den tillfälliga lösningen:

"Jag är väldigt glad att vi kunde vinna över Ljubomir Vranjes för att hjälpa oss för resten av säsongen. Hans kunskap är lika obestridd som hans rykte som pådrivare.”

Vranjes spelade stora delar av sin karriär i Tyskland och hans första tränaruppdrag var för Flensburg-Handewitt där han var mellan 2010 och 2017. Vranjes var förbundskapten för Slovenien 2019–2022 och tog laget till semifinal i EM 2020.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Miljonbortfall i matchen med nya publikregler

Björklöven förlorade miljonbelopp på att matchen mot HV71 spelades inför bara 950 åskådare, på grund av de nya publikrestriktionerna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Efter en höst med fulla hus är pandemirestriktionerna tillbaka på hockeyläktarna.
– Det är ett tufft avbräck för oss, säger hockeyallsvenska Björklövens vd Anders Blomberg.

I dag är första dagen med de nya restriktionerna som säger att det får finnas max 500 personer per sektion i inomhusarenor.

Björklöven mötte topplaget HV71 inför 950 personer på läktarna jämfört med 5 400 som är max när arenan är helt fylld.

– Den här matchen hade varit slutsåld, vi pratar sjusiffriga belopp. Så det är ett tufft avbräck för oss som vi måste hantera. Det är en utmaning, säger Anders Blomberg till C More.

Han hoppas att klubbarna kan få statligt stöd för publikbortfallet.

– Jag tror att det är jätteviktigt att man förstår att intäktsbortfallet är tufft för oss och alla andra, så att vi kan få in pengar och kan driva det här vidare.

De knappa 1 000 åskådarna var nog inte särskilt nöjda med det som bjöds på isen. Det blev förlust för Björklöven, 2–5, mot HV71. Umeålaget är dock kvar på femte plats i tabellen.

Tabelltvåan Modo fick sin hemmasvit med 13 raka segrar bruten då tabelljumbon Troja-Ljungby skrällde och vann, efter straffläggning. Jesper Emanuelsson blev den store hjälten då han dels satte 1–1-kvitteringen med två minuter kvar av tredje perioden, dels satte den avgörande straffen.

För Troja-Ljungby, liksom AIK och Vita Hästen var kvällens matcher de första för året, på grund av coronaflyttade matcher.

Vita Hästen visade ingen ringrostighet då man slog Västerås med hela 5–1. För AIK blev det dock förlust, 1–2 mot Mora.

Tingsryd vann bottenmötet med Södertälje (4–2) och tog sig därmed förbi Södertälje som nu ligger på nedflyttningsplats.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Lugi åkte på en käftsmäll

Handbollsspelare
Foto: Nisse Nilsson
Sport
Handboll IK Sävehof körde över ”Lunds stolthet”, som Lugi gärna kallar sig för, med hela 42-27 på onsdagsaftonen.

Serieledaren i SHE, som bara har förlorat en enda match hittills, lekte handboll i arenan i Lund. Det gulklädda laget gjorde lite som man kände för mot det tama vinröda motståndet.

– Jag är jättebesviken att det blir så här. Det är bara löjligt att analysera matchen, när det blir sådana här stora siffror, säger Lugicoachen Kenneth Andersson.

– Sävehof är ett riktigt bra lag, och det kändes som att deras spelare var dubbelt så bra på allting jämfört med oss. När de får släppa loss på det här sättet så rinner det iväg siffermässigt, konstaterar han.

Att Lugi spelade sin förra match för bara några dagar sedan, var inget som han överhuvudtaget ville skylla den förnedrande förlusten på. Klasskillnaden var helt enkelt monumental den här gången.

Man ska dock veta att inför avkast på onsdagen, så hade Lugi faktiskt vunnit hälften av de tio senaste mötena med Sävehof.

Lugi inledde dessutom matchen optimistiskt och ledde med 2-0 i upptakten. Men sedan rasade allt, och det var Sävehof för hela slanten.

Lundalaget svarade för hela tio tekniska fel i den första halvleken, och man brände vartannat avslut från sexmeterslinjen.

Samtidigt satte gästande Sävehof 17 av 19 lägen från sex meter under den första halvtimmen. Partillegänget fick en enkel resa, och kunde gå till pausvila med en ledning på förkrossande 24-15. Sedan rullade det bara på fram till slutsignalen.

Nu väntar spelledigt för Lugi i en vecka.Man får ladda om batterierna inför nästa match som spelas på bortaplan nästa onsdag mot BK Heid.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL