Sport

Malmö FF svenska mästare i fotboll

Malmö FF tar hem SM-guldet och Lennart Johanssons pokal efter att ha spelat oavgjort mot Halmstad i lördagens fotbollsmatch i den sista omgången av allsvenskan mellan Malmö FF och Halmstads BK på Eleda Stadion.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Malmö FF vinner SM-guldet 2021 efter en rafflande slutomgång.
Ett krampaktigt MFF nådde 0–0 hemma mot Halmstad och vinner allsvenskan – en poäng före AIK, som förgäves vände till 4–2-seger hemma mot Sirius.
– Det känns helt fantastiskt, säger MFF-kaptenen Anders Christiansen i Kanal 5.

När det återstod 90 minuter av årets fotbollsallsvenska hade Malmö FF ett klart grepp om ett andra raka SM-guld.

Med två poäng och tio plusmål i försprång ner till jagande AIK räckte det med en poäng hemma mot Halmstad i den sista omgången för att "mesta mästarna" skulle få fira sitt 22:a SM-guld.

Huruvida MFF-spelarna fick löpande rapporter från Friends arena i Solna är oklart, men 21 minuter in på slutomgången skulle informationen ha glatt Skånelaget.

Då ledde nämligen Sirius med 2–0 sedan Adam Ståhl och Christian Kouakou hittat rätt för Uppsalaklubben samtidigt som det stod 0–0 mellan MFF och Halmstad.

Vändning i Stockholm

AIK skulle dock visa upp sin hunger på ett första SM-guld sedan 2018. Fyra minuter efter Sirius 2–0-mål rann Nicolas Stefanelli igenom på en fin framspelning från Bilal Hussein och reducerade.

På tilläggstid slog argentinaren till igen. Efter en kraftfull AIK-forcering kunde Stefanelli kvittera till 2–2 på nick.

Malmö hade hemma i Skåne svårt att bryta igenom ett Halmstad som, trots det prekära tabelläget, har ett av allsvenskans absolut tätaste försvar. Hallänningarna kämpade i den sista omgången för att undvika kvalspel.

MFF hade visserligen grepp om bollinnehavet, men närmare än en nick i ribban var inte hemmalaget ett ledningsmål under den första halvleken (0–0). Å andra sidan hade Malmö i det läget av guldstriden den där viktiga poängen som skulle leda till att man får lyfta Lennart Johanssons pokal.

Direkt när den andra halvleken drog igång satte dock AIK rejält med press på Malmö. Då nickade mittbacken Sotirios Papagiannopoulos in ledningsmålet och Solnaklubben hade fullbordat sin vändning.

Inget segermål föll

I det läget av guldstriden räckte det alltså med att Halmstad petade in ett segermål för att MFF skulle förlora SM-titeln 2021 till AIK.

MFF gjorde allt för att bryta dödläget. Erdal Rakip testade från distans och Veljko Birmancevic fick ett bra skottläge i straffområdet, men sköt över. Med dryga kvarten kvar byttes den skadedrabbade lagkaptenen Anders Christiansen in, men Halmstad stod pall.

På Friends arena utökade Henok Goitom till 4–2 på tilläggstid – anfallarens 100:e tävlingsmål för AIK i sin sista allsvenska match i karriären – men utan en hjälpande hand från Halmstad skulle de tre AIK-poängen endast leda till en silverbesvikelse.

I slutskedet av matchen spelade Malmö mest runt bollen för att säkra guldpoängen utan att bli direkt pressade av Halmstad. Detta trots att HBK i det läget skulle tvingas till kvalspel – samtidigt hade nämligen Degerfors tagit ledningen borta mot Östersund och klivit upp på säker mark.

Något segermål föll dock aldrig – varken för MFF eller Halmstad – och Malmö FF är svenska mästare 2021. Halmstad å sin sida får ställa in sig på nedflyttningskval.

"Älskar våra spelare"

På slutsignalen rusade guldrusiga MFF-supportrar in på planen för att fira klubbens 22:a SM-titel genom tiderna.

Lagkaptenen Anders Christiansen var minst lika guldrusig. Han beskrev guldsäsongen som "den bästa någonsin" och berömde laget.

– Det känns helt fantastiskt. Jag älskar våra spelare, säger han i Kanal 5.

Tränaren Jon Dahl Tomasson var inne på samma spår och medgav att kvällens firande lär pågå in på morgontimmarna:

– Vi är extremt glada, säger han i Kanal 5.

Emil Forsberg/TT

Daniel Kihlström/TT

Hilda Djupenström/TT

FAKTA

Fakta: Så var guldstriden

Malmö FF ledde allsvenskan på 58 poäng – två poäng före AIK – inför lördagens sista omgång. MFF hade även 10 plusmål till godo på AIK och därmed räckte det med en poäng hemma mot Halmstad för skåningarna. Så här var guldstriden:

Första halvlek:

Minut 11: Adam Ståhl nickar in 1–0 för Sirius på hörna på Friends arena.

Minut: 21: Uppförsbacken blir allt brantare för AIK när Christian Kouakou lättar in 2-0 på volley.

Minut 25: Nicolas Stefanelli rinner igenom och reducerar till 1–2 på en fin framspelning från Bilal Hussein.

Minut 45: Efter en stark AIK-forcering faller även kvitteringen. Och återigen är Stefanelli som kliver fram. På tilläggstid nickar argentinaren in 2–2 på ett inlägg från Erik Ring. Samtidigt är det dock fortsatt 0–0 mellan MFF och Halmstad, vilket innebär att Malmö i halvlek är svenska mästare 2021.

Andra halvlek:

Minut 47: AIK-mittbacken Sotirios Papagiannopoulos nickar in ledningsmålet – Solnaklubben har svarat för en mäktig vändning och sätter press på MFF. I det läget av guldstriden skulle det räcka med ett Halmstadsmål för att titeln skulle svänga över till AIK.

Minut 90: Henok Goitom nickar in 4–2 för AIK i sin sista match för klubben, men MFF har fortsatt 0–0 mot Halmstad och är fortfarande svenska mästare. Halmstad lyfter upp folk för att få till ett segermål för att undvika kvalspel.

Slutsignal: MFF håller undan till 0–0 och vinner allsvenskan på 59 poäng – en poäng före AIK.

FAKTA

Fakta: Malmö FF

Bildad: 24 februari 1910.

Allsvenska säsonger: 86 (med årets).

Placering i allsvenska maratontabellen: Etta.

Arena: Eleda stadion.

Publikrekord: 29 328 mot Helsingborg på Malmö Stadion 24 september 1967. 24 148 mot Mjällby på Eleda stadion 7 november 2010.

Antal SM-guld: 22 (1944, 1949, 1950, 1951, 1953, 1965, 1967, 1970, 1971, 1974, 1975, 1977, 1986, 1988, 2004, 2010, 2013, 2014, 2016, 2017, 2020, 2021).

Antal Svenska cupen-titlar: 14 (1944, 1946, 1947, 1951, 1953, 1967, 1973, 1974, 1975, 1978, 1980, 1984, 1986, 1989).

Andra meriter: Tvåa i Europacupen, föregångaren till Champions League, 1979. Svenska Dagbladets bragdmedalj 1979.

Flest allsvenska matcher: Krister Kristensson, 348 (1963–1978).

Flest allsvenska mål: Bo Larsson, 119 (1962–1966, 1969–1979).

Sport

Därför vann Malmö FF guldet igen

Jo Inge Berget, en av många som bidragit till att Malmö FF på nytt vinner allsvenskan.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Malmö FF har tagit sitt andra raka SM-guld och det 22:a i herrallsvenskans historia.
Titeln säkrades i den sista omgången hemma mot Halmstad och här är fem faktorer som lett fram till SM-guldet:

+ Bredden

Jämfört med exempelvis AIK och Djurgården har Malmö spelat 13 fler tävlingsmatcher sedan början av juli på grund av kvalspel och gruppspel i Champions League. Lägg även till långtidsskador på spelare som Ola Toivonen och Jonas Knudsen mitt under säsongen och att målvakten Johan Dahlin gjorde comeback efter axelskada först i juni.

Då är det naturligtvis viktigt att ha en stor bredd i truppen – en bredd som samtidigt är av hög spets. Detta är något som har möjliggjorts av alla Europamiljoner som MFF har spelat in under de senaste åren.

– Nu har vi använt vår trupp på många olika sätt och med olika formationer. Det är inte en gubbe som har stuckit ut och dragit hela lasset. Det är många som ligger bakom det här och det är en styrka, säger Jo Inge Berget.

Lägg även till att det har har det varit en hel del skador under den andra halvan av säsongen. Oscar Lewicki var borta i två månader och lagkaptenen Anders Christiansen har missat flera matcher på slutet.

+ Stark avslutning

När allsvenskan tog uppehåll för landslagssamling i slutet av augusti var 17 omgångar spelade och AIK toppade tabellen på 36 poäng – två före Djurgården och tre poäng före Malmö och Elfsborg. När serien rullade i gång igen visade MFF upp en form som satte skåningarna i guldläget.

På tolv höstmatcher – omgång 18–29 – tog MFF 25 av 36 möjliga poäng, vilket ger ett snitt på 2,08 poäng per match. Den enda förlusten kom mot Mjällby – därefter blev det fem segrar och två oavgjorda.

AIK och Djurgården har förlorat fyra matcher vardera under samma period och fått nöja sig med 20 poäng på de tolv matcherna (1,67 i snitt). Elfsborg skrapade ihop 19 poäng (1,58 poäng i snitt). Hammarby tog 23 av 36 poäng under perioden, men hade lämnat ett alldeles för stort försprång inför hösten. Bajen stod på 27 poäng efter 17 spelade omgångar.

+ Förmågan att kombinera allsvenskan och Europa – till slut

Säsongen 2014 lyckades MFF kombinera Champions League-gruppspel med att vinna SM-guld samma år. Övriga år som MFF nått gruppspel i Europa – antingen i Champions League (2015) eller Europa League (2011, 2018, 2019) – har klubben inte klarar av tvåfrontskriget. Nu återupprepar Malmö bedriften igen.

– Det tog kanske lite lång tid för oss att kombinera båda delarna, men sista tiden har vi gjort det bra i båda. Vi har hittat en balans, säger målvakten Johan Dahlin.

Till slut gav även spelet i Champions League – där det inledningsvis blev tre raka storförluster – även energi till allsvenskan.

– Vi accepterade matcherna kanske på ett annat sätt, samtidigt som vi har fortsatt att spela vårt spel i allsvenskan och tagit med oss farten lite mer från Champions League in i de matcherna. Vilket vi kanske inte gjorde tidiga hösten, utan istället gick vi ner oss lite, säger Dahlin.

+ Starkt bortafacit

Malmö slutar inte ens topp tre i allsvenskan sett till hemmatabellen, men skåningarna har varit starka på bortaplan. Utanför Malmö har laget spelat in 30 poäng på 15 matcher, vilket ger 2 poäng i snitt per match. Guldutmanaren AIK är bäst i serien på hemmaplan, men har endast spelat in 18 poäng (1,2 i snitt) utanför Friends arena.

+ Jon Dahl Tomasson

MFF har tagit sju SM-guld de tolv senaste säsongerna och även om detta är tredje gången under den perioden som klubben försvarar ett guld, har det inte skett med samma tränare.

Rikard Norling var guldtränare 2013, men lämnade samma år och när det blev SM-guld även 2014 var Åge Hareide tränare. Dansken Allan Kuhn fick lämna posten efter ett år – trots att det blev serieseger 2016. Året efter var det Magnus Pehrsson som lotsade MFF till SM-guldet.

Nu kan den tidigare danske storspelaren Jon Dahl Tomasson stoltsera med två raka SM-guld – på två försök. Senaste tränare att lyckas med den bedriften i MFF är engelsmannen Bob Houghton, som förde klubben till två raka guld säsongerna 1974 och 1975.

Daniel Kihlström/TT

Sport

Malmö FF har vunnit sitt 22:a SM-guld

Fotbollsspelare
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Fotboll Malmö FF tog den poäng som krävdes mot Halmstads BK för att vinna det 22:a SM-guldet i klubbens historia.

– Jag är oerhört stolt över att stå här. Att vinna ett guld är svårt nog, men att vinna två och dessutom två år i rad är fantastiskt, sa tränaren Jon Dahl Tomasson i den mixade zonen.

För första gången sedan guldmatchen 2010 mot Mjällby AIK, så bjöds det på en klassisk planstormning på Stadion i Malmö efter 0-0 mellan MFF och HBK. SM-guldet var i hamn.

Det var betydligt bättre fart på MFF:s spel när laget klev in i den andra halvleken på ett tungsprunget underlag.

In på planen kom anfallaren Malik Abubakari i stället för Adi Nalic, som inte alls kom till sin rätt. MFF blev betydligt mer beslutsamt, när man fick anfalla inför den sjungande ståplatsläktaren.

Men Halmstads BK visade också varför laget är det kanske mest försvarsstarka laget i hela allsvenskan med den evigt unge Andreas Johansson som spindeln i nätet.

Och ju längre som matchen pågick, desto mer rädda blev MFF-arna om att ta den poäng som krävdes för att säkra SM-guldet.

Det var MFF-spelarna som tog kommandot under de inledande minuterna på Stadion, och det första avslutet hade Antonio Colak mot HBK-målet efter bara några minuters spel.

Men sedan jämnade det hela allt mera ut sig, och Halmstads snabba och sylvassa spelomvändningar är giftiga på den blöta och svårbemästrade gräsmattan.

Efter en halvtimmes spel hade MFF två vassa chanser genom Antonio Colak och Anel Ahmedhodzic, där gästernas målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist tvingades till kvalificerade räddningar.

Redan i den 22:a minuten tvingades MFF till sitt första byte i matchen, när en skadad Oscar Lewicki sprang av planen. Han ersattes av Erdal Rakip, 25-åringen som jagar sitt sjätte SM-guld med klubben.

Hela Eleda stadion var utsåld, utom den delen där HBK:s fåtaliga fans finns, och guldförväntningarna vibrerade i luften i 90 minuter.

Det räckte med en poäng för att MFF skulle säkra guldet. Utmanaren AIK vann sin match mot Sirius, men det spelade ingen roll. Solnalaget fick nöja sig med andraplatsen i allsvenskan.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson valde att låta sin lagkapten Anders Christiansen inleda matchen på avbytarbänken. Men jublet var stort när ”AC” byttes in i den 72:a minuten.

Drygt 20 000 räknades in på Stadion.

– Det är omöjligt att spela i Allsvenskan och den starkaste turneringen i världen på samma gång. Men killarna har gjort det omöjliga. De vill vinna tillsammans och de vill jobba tillsammans, konstaterade JDT.

– Ser man till de utmaningar vi haft i år så tycker jag att det här guldet är superimponerande.

– Vi hade vunnit Allsvenskan för två månader sedan om vi inte haft Champions League.

Malmö FF:s startelva: Johan Dahlin - Anel Ahmedhodzic, Lasse Nielsen, Niklas Moisander, Jo Inge Berget, Adi Nalic, Sergio Peña, Oscar Lewicki, Sören Rieks, Veljko Birmancevic, Antonio Colak.

Bänken: Ismael Diawara (mv), Eric Larsson, Erdal Rakip, Anders Christiansen, Martin Olsson, Malik Abubakari, Franz Brorsson.

Halmstads BK: Säfqvist Nilsson - Kurtulus, Johansson, Baffo, Bengtsson, Al-Ammari, Kroon, Allansson, Boakye, Karim, Antonsson.

Sport

Här är tio svenska guldhopp i OS

OBERSTDORF 20210228 Sveriges Jonna Sundling och Maja Dahlqvist vinner guld i damernas final i sprintstafett vid skid-VM i Oberstdorf. Foto: Adam Ihse / TT kod 9200 *** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD ***
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Snart är väntan över – OS i Peking står för dörren. Men vilka är egentligen de största blågula hoppen? Här listar TT tio heta medaljkandidater inför de olympiska spelen.

+) Lag Hasselborg, curling

Visst, lag Hasselborg förlorade förvisso EM-finalen mot Skottland nyligen, men när det blir dags för spel i Peking kommer Anna Hasselborg och hennes lagkamrater Agnes Knochenhauer, Sara McManus och Sofia Maberg likväl att vara favoriter till att ta hem den allra ädlaste medaljen.

Lag Hasselborg är regerande olympiska mästare, bara en sådan sak gör att en plats på den här listan är självklar.

När tävlar lag Hasselborg?

Grundomgången inleds den 10 februari klockan 02.05. Sista grundspelsomgången går av stapeln 17 februari. Semifinalerna spelas den 18 februari och finalen den 19 februari.

+) Nils van der Poel, skridsko

Den otroligt profilstarke 25-åringen från Trollhättan är Sveriges enskilt kanske största medaljhopp. Varför då? Jo, van der Poel är regerande världsmästare på både 5 000 och 10 000 meter – och dessutom världsrekordinnehavare på båda distanserna. Sällan har någon gått in till ett olympiskt spel med större favoritskap på sina axlar.

När tävlar han?

6 februari klockan 09.30: 5 000 meter.

11 februari klockan 09.00: 10 000 meter.

+) Lag Edin, curling

Vi tar oss tillbaka till curlinghallen. Lag Edin tog brons i OS i Sotji 2014, följde upp det med ett silver i Pyeongchang för fyra år sedan och således finns det bara en medalj kvar att vinna för laget som – i olika konstellationer – dessutom har otroliga sju EM-guld och fem VM-guld på meritlistan.

I EM i november blev det finalförlust mot Skottland för Niklas Edin, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och Oskar Eriksson

När tävlar lag Edin?

Grundomgången inleds den 9 februari klockan 13.05. Sista grundspelsomgången går av stapeln 17 februari, semifinalerna likaså. Finalen spelas 18 februari.

+) Sprintstafett, damer, längd

Nu är ju laget som bekant inte uttaget än, men Maja Dahlqvist och Jonna Sundling tog VM-guld förra året och det är ingen högoddsare att det blir den duon som får förtroendet igen. Dahlqvist och Sundling är två av världens allra bästa sprinters och om de har dagen när det hela ska avgöras lär de vara med och slåss om guldet.

När tävlar stafettlaget?

16 februari klockan 10.00: Kval

16 februari klockan 12.00: Finaler

+) Maja Dahlqvist, längd

Har man vunnit alla sprintlopp i världscupen man ställt upp i den här vintern, som Dahlqvist har gjort, är man självklar på en sådan här lista. 27-åringen har varit i inget annat än strålande form hela den här säsongen och allt annat än en final i sprinten i Peking – och där en framskjuten placering – vore faktiskt något av ett misslyckande för henne.

När tävlar hon?

8 februari klockan 09.00: Sprintkval.

8 februari klockan 11.30: Sprintfinal.

+) Elvira Öberg, skidskytte

Frågan är vem av systrarna Öberg som ska in på den här listan? Storasyster Hanna är ju sedan länge en del av världstoppen, med både OS- och VM-guld på meritlistan. Men det är svårt att komma runt lillasyster Elviras prestationer just nu. Den här vintern har det blivit tre segrar i världscupen, den allra senaste för bara någon vecka sedan. Om Elvia Öberg lyckas konservera storformen till Peking är hon ett givet medaljhopp.

När tävlar hon?

11 februari klockan 10.00: 7,5 km sprint.

13 februari klockan 10.00: 10 km jaktstart.

19 februari klockan 10.00: 12,5 km masstart.

+) Sara Hector, alpint

29-åriga Hector har varit med i gemet länge och gör sitt tredje olympiska spel i Peking – och det nu hon som först är en medaljkandidat på allvar. Den här säsongen har hon radat upp pallplatser i slalom och storslalom i världscupen. Bara i december fick hon kliva upp på pallen vid inte mindre än tre tillfällen och faktum är att hon i skrivande stund leder den totala storslalomvärldscupen före megastjärnan Mikaela Shiffrin, USA. Det säger en del om hennes formtopp.

När tävlar hon?

7 februari klockan 03.15: Storslalom, åk 1.

7 februari klockan 06.45: Storslalom, åk 2.

9 februari klockan 03.15: Slalom, åk 1.

9 februari klockan 06.45: Slalom, åk 2.

+) Stafettlaget, damer, skidskytte

De svenska skidskyttedamerna har imponerat den här säsongen och i de två stafettävlingarna som har körts i vinter har det blivit en seger och en tredjeplats. Det svenska laget tog silver i senaste OS-stafetten och fick med sig samma valör på medaljen från VM 2019. Med systrarna Öberg i spetsen lär Blågult vara med och slåss om guldet i Peking – om allt är som det ska.

När tävlar stafettlaget?

16 februari klockan 08.45.

+) Stafettlaget, damer, längd

Medaljgaranti? Nja. Det går ju så klart inte att utlova, men nog har det svenska damlaget alltid oerhört stora chanser att få kliva upp på prispallen när det vankas mästerskapsstafett och så även denna gång. Frida Karlsson och Ebba Andersson får mer eller mindre ses som givna i laget, medan det är betydligt mer öppet om de två andra platserna.

I Pyeongchang 2018 blev det silver för de svenska damerna.

När tävlar stafettlaget?

12 februari klockan 08.30.

+) Sandra Näslund, skicross

Sandra Näslund har tillhört världstoppen i flera säsonger nu och är nog gruvligt revanschsugen efter den snöpliga medaljmissen i OS för fyra år sedan. 25-åringen vann VM förra året, trots att hon då nyligen tagit sig tillbaka från en svår knäskada och den här säsongen har hon vunnit fem världscupsegrar. Så med andra ord är det inget fel på formen.

När tävlar hon?

17 februari klockan 04.30: Kval.

17 februari klockan 07.00: Final.

...och så några bubblare:

Sebastian Samuelsson, skidskytte, Ebba Andersson, längd, Jonna Sundling, längd, Kristoffer Jakobsen, alpint, parallellslalomlaget, skidskyttestafettlaget (herrar), Tre Kronor, ishockey, Hanna Öberg, skidskytte, mixedstafettlaget (skidskytte), Henrik Harlaut, freeskiing.

Mikael Widerberg/TT

Skippern Anna Hasselborg. Arkivbild.
Skippern Anna Hasselborg. Arkivbild.
Foto: Javad Parsa/AP/TT
Nils van der Poel. Arkivbild.
Nils van der Poel. Arkivbild.
Foto: Rick Bowmer/AP/TT
Skippern Niklas Edin. Arkivbild.
Skippern Niklas Edin. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Jonna Sundling och Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Jonna Sundling och Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Foto: Daniel Schaefer/AP/TT
Elvira Öberg. Arkivbild.
Elvira Öberg. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sara Hector. Arkivbild.
Sara Hector. Arkivbild.
Foto: Pier Marco Tacca/AP/TT
Sveriges lag från vänster Linn Persson, Mona Brorsson, Elvira Öberg och Hanna Öberg i världscuptävlingen i Östersund. Arkivbild.
Sveriges lag från vänster Linn Persson, Mona Brorsson, Elvira Öberg och Hanna Öberg i världscuptävlingen i Östersund. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sveriges Stina Nilsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Anna Haag tog silver i senaste OS-stafetten. Arkivbild.
Sveriges Stina Nilsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Anna Haag tog silver i senaste OS-stafetten. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sandra Näslund. Arkivbild.
Sandra Näslund. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT

Sport

Danielle Collins vidare i Australian Open

Amerikanska Danielle Collins vrålar ut sin segerglädje efter att ha satt matchbollen i mötet med belgiska Elsie Mertens i nattens singelmatch i Australian Open.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport

Den 28-åriga Danielle Collins är vidare till kvartsfinal i Australian Open efter att ha besegrat belgiska Elise Mertens i tre set med siffrorna (4-6, 6-4, 6-4).

Den fysiskt krävande uppgörelsen, som spelades i tryckande värme, varade i två timmar och 43 minuter innan den 27-seedade amerikanskan kunde pusta ut.

Belgiskan är seedad som nummer 19.

– Det här var riktigt tufft för mig, jag spelade en lång match häromdagen också, sade Collins efter matchen.

Sport

Svenskdominans när Kings slog Devils

Los Angeles Kings svenske spelare Carl Grundström, till vänster, satte segermålet mot New Jersey Devils. Kings vann med 3–1.
Foto: Adam Hunger/AP/TT
Sport
Sport

Svenske Carl Grundström var en av målgörarna när hans Los Angeles Kings vann med 3–2 över New Jersey Devils i nattens NHL-match.

Grundström satte segermålet drygt elva minuter in i tredje perioden. Innan dess hade hans landsman Viktor Arvidsson gjort mål 16 minuter in i andra perioden, rapporterar hockeysajten nhl.com.

Amerikanen Alex Iafallo stod för Kings första mål i första perioden.

Men motståndet var hårt och det var svenske Jesper Bratt som satte New Jersey Devils två mål, båda i första perioden.

Ottawa Senators svenske målvakt Anton Forsberg stod pall när Senators mötte Columbus Blue Jackets på Blue Jackets hemmaplan.

Forsberg gjorde 35 räddningar, varav tio i tredje perioden, innan matchen slutade 2–1 till Ottawa, rapporterar nhl.com.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Sport

Pierre Bengtsson klar för Djurgården

Pierre Bengtsson är klar för Djurgården.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Landslagsförsvararen Pierre Bengtsson, 33, återvänder till Sverige efter 13 år utomlands.
Ytterbacken, som tillbringat de senaste åren i FC Köpenhamn, är klar för Djurgården, skriver Stockholmsklubben på sin hemsida.

"Jag är väldigt glad att komma till Djurgården och ser fram emot tiden här. Jag har haft blickarna mer och mer mot Sverige", säger Pierre Bengtsson i en kommentar på hemsidan.

"Jag har en del rutin och känner fortfarande att jag har mycket att ge."

Det rör sig om ett flerårskontrakt som inleds från och med den här säsongen – och Bengtsson ansluter till laget om en vecka.

Bengtsson har, utöver spel i Europa och i AIK i allsvenskan senast mellan 2006–2009, gjort 41 landskamper i den blågula tröjan.

Reaktionerna på att han nu återvänder till Stockholm – men till AIK-rivalen Djurgården – var han inställd på, berättar han för Aftonbladet.

– Jag vet att det kan bli starka reaktioner. Flera hoppas att jag ska bryta benet… Jag var förberedd på att det skulle bli känslor. Jag försöker att inte aktivt ta del av allt. Då kan det bli jobbigt.

– AIK var inte aktuellt nu, från någons sida och mycket har förändrats de senaste åren

Hilda Djupenström/TT

Sport

Zlatan klev av mot Juventus – efter skada

Zlatan Ibrahimovic i Milan klev av under första halvlek mot Juventus på grund av skada.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Sport
Sport

Det blev ingen långvarig match för Zlatan Ibrahimovic, när Milan ställdes mot Juventus i Serie A:s prestigemöte på San Siro. Svensken begärde att få bytas ut på grund av en skada halvvägs in i den första halvleken. Det har inte framkommit vilken typ av skada det handlar om, men på tv-bilder skymtas Ibrahimovic med en ispåse mot hälen.

Oliver Giroud klev in hans ställe.

Inget av lagen lyckats få hål på motståndarna och det stod 0–0 när ordinarie tid passerat. Då byttes Dejan Kulusevski in för Juventus, men gästerna lyckades inte skapa något avgörande läge på tilläggstid utan matchen slutade mållös.

Zlatan har haft återkommande problem med skador de senaste åren, bland annat en knäskada som stoppade honom från EM-spel med Sverige i somras.

Hilda Djupenström/TT

Sport

Sverige fick slita – men slog Tyskland i EM

Sverige har tre raka segrar i EM.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Efter 25–21 mot Tyskland har Sverige tre raka segrar i handbolls-EM.
Men fortfarande återstår Norge, den svåraste uppgiften i mellanrundan – och då lär det behövas en seger till.
– Nu ska vi ladda på så mycket som möjligt för att slå Norge, säger Jim Gottfridsson.

Sverige fick slita hårt mot ett reservbetonat Tyskland, men det räckte i alla fall till ännu en blågul tvåpoängare i Ondrej Nepela-arenan i Bratislava.

– Försvarsspelet är extremt bra, vi är otroligt kompakta och jobbar stenhårt, säger förbundskapten Glenn Solberg.

– Sen måste vi kanske utnyttja det försvarsspelet lite bättre (i anfallsspelet), genom att springa ännu mer.

Segern innebär att Sverige nu står på sex poäng inför tisdagskvällens match mot Norge – en match som blir helt avgörande för om det ska bli spel om medaljerna i Budapest nästa helg.

Med halvannan timme till avkast mot Tyskland kom Sverige med glädjebeskedet att mittsexan Max Darj var ute ur sin coronakarantän och med i matchtruppen. Men Darj fick sitta på bänken och därifrån se sina lagkamrater inleda matchen på bästa sätt.

Tidig tremålsledning

Tyske målvakten Johannes Bitter fick en bitter (!) start när Sverige satte varenda skott och skaffade sig en 5–2-ledning redan efter drygt fem minuter.

I Sveriges mål började Andreas Palicka något bättre och han fick dessutom hjälp av Tobias Thulin, som kom in och räddade en straff vid ställningen 7–4. Men ungefär i det läget började det svenska spelet hacka. Den blågula måltorkan varade i lite mer än nio minuter och det krävdes en straff från Hampus Wanne för att bryta den.

Det positiva var att Sverige ändå inte släppte ledningen ifrån sig och i paus stod det 12–10, trots att anfallsspelet kärvade.

Tyskland, som har drabbats brutalt hårt av coronasmitta under EM, var piskat att vinna för att hålla semifinalhoppet vid liv.

Tyskland kom ikapp

Albin Lagergren, duktig som högernia, gjorde första målet i andra halvlek. Men sedan blev det mycket Tyskland och när spelmotorn Jim Gottfridsson satt på bänken åts den svenska tremålsledningen upp.

Tyskarna kom ikapp, men inte förbi. "Gotte" kom in på planen igen för att spela anfall och Sverige kopplade ett nytt grepp efter två raka mål av Oscar Bergendahl. När ett alltmer desperat Tyskland tog ut målvakten för att spela sju mot sex avgjordes matchen. Jonathan Carlsbogård satte 22–18 i tomt mål och med drygt fem minuter kvar kunde Sverige andas ut.

En kämpaseger som bäddar för en rysaravslutning på mellanrundan, mot Norge som har besegrat Sverige i de två senaste EM-turneringarna.

– Kul att vi har tagit oss hit, det har varit måstematcher i stort sett hela vägen sedan Tjeckienmatchen. Och jag tycker att vi tar steg och blir bättre och bättre hela tiden, säger Jim Gottfridsson.

Carl Göransson/TT

FAKTA

Fakta: Så fortsätter handbolls-EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet, vilket betyder att Sverige har med sig förlusten mot Spanien i bagaget.

+ Ställningen:

Norge, Spanien och Sverige har 6 poäng var, Ryssland 3 poäng, Tyskland 2 poäng och Polen 1 poäng.

Om två eller flera lag hamnar på samma poäng avgör inbördes resultat. Spanien kan säkra en plats vid minst en poäng mot redan avsågade Polen. Norge och Sverige ser därmed ut att få spela en helt avgörande match om den andra semifinalplatsen.

+ Spelprogrammet:

Torsdag: Sverige–Ryssland 29–23, Tyskland–Spanien 23–29, Polen–Norge 31–42.

Fredag: Spanien–Ryssland 26–25, Sverige–Polen 28–18, Norge–Tyskland 28–23.

Söndag: Ryssland–Polen 29–29, Sverige–Tyskland 25–21, Spanien–Norge 23–27.

Tisdag: Polen–Spanien (15.30), Tyskland–Ryssland (18.00), Sverige–Norge (20.30).

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL