Malmö

Äldre alkoholister vill bo kvar på Lönngården

Willy Holmström trivs utmärkt i sin enrummare på 41 kvadratmeter. Här finns det gott om plats till hans saker och också ett rymligt badrum.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Flera har bott här sedan starten 2006. En del har slutat dricka och andra inte. Ingen av dem vill flytta ifrån lägenhetsboendet Lönngården där de har sin stora trygghet.
– Varför kan inte narkomanerna flytta till Kirseberg, funderar Willy Holmström.

Malmö stad vill att de 37 alkoholmissbrukare som på Lönngården ska flytta till ett boende vid Kirsebergs torg. Istället är förslaget att narkomaner som bor på Sigtunagatan ska flytta in på Lönngården. Flytten från Sigtunagatan ska var genomförd i december nästa år.

Dåraktigt och märkligt

– Det här är dåraktigt så det förslår, utbrister Jan-Inge Landberg. Det måste vara Åsa-Nissefilosofer som bestämt detta.

– Jag har inte bott här så länge och är inte mest berörd. Men det är många andra som har svårt att röra sig och en del kan inte ens gå. Det är märkligt att Malmö stad ens funderar på att göra två flyttar när det bara behövs en.

Willy Holmström har 800 cd-skivor som han ofta lyssnar på i sin enrummare på 41 kvadratmeter. När han flyttade in 2006 fick han löfte om att bo här livet ut.

– Jag vet inte hur nästa ställe ser ut. Dom kan bara inte flytta oss dit. Jag tror inte det blir av, funderar han.

Han jobbade med att serva kontorsmaskiner på Canon. Efter en skilsmässa tog alkoholen över och han åkte ut från sin lägenhet. Efter olika tillfälliga boenden hamnade han på Lönngården.

– Det kändes underbart. På de andra ställena var jag tvungen att vara ute klockan sju på morgonen.

– Här håller jag mig för mig själv och träffar ingen annan. Men när vi möttes vid en samling i huset förstod jag att ingen vill flytta.

Willy Holmström har bott på Lönngården sedan boendet öppnade 2006 och vill inte flytta.
Foto: Elisabeth Sandberg
Willy Holmström har minst 800 cd-skivor.
Foto: Elisabeth Sandberg

Han är 72 år och nämner att artister som Kim Larsen och Thorleif Torstensson inte blivit äldre än så.

– Jag har högt blodtryck, kraftig kol, psoriasis, hjärtsvikt och benskörhet. Vi får se hur gammal jag blir men måste jag flytta söker jag en egen lägenhet i stället.

Gunnar Karlsson tycker att Lönngården är som ett paradis och funderar precis som alla andra över varför inte de som bor på Sigtunagatan kan flytta direkt till Kirseberg.
Foto: Elisabeth Sandberg

Gunnar Karlsson har också bott här sedan starten och dricker inte alls lika mycket som när han flyttade in. Nu har han varit nykter sedan i augusti.

Här är fint som snus och när jag kom hit hade jag bara en ryggsäck och en sovsäck med mig.

– Jag bodde på både Norrvalla och Stadsmissionen innan jag kom hit. Jag har varit uteliggare och bott i Spanien. När jag flyttade in blev jag lovad att jag kunde bo här livet ut.

– Här är fint som snus och när jag kom hit hade jag bara en ryggsäck och en sovsäck med mig. Jag kände en på Friishallen som jag fick litet möbler av. Det här är som paradiset och bättre kan man inte få det.

I badrummet har Gunnar Karlsson en motionscykel som han använder ofta.
Foto: Elisabeth Sandberg

Gunnar Karlsson gick till sjöss när han var 15 år. När han blev chief steward fick han ha hand om sprit och cigaretter till manskapet. När han var 26 år hade spriten tagit över hans liv.

På Lönngårdens lägenhetsboende är det inte förbjudet att dricka alkohol. Men många som flyttat hit har slutat med sitt missbruk eller dragit ner kraftigt på alkoholen.

Jan-Inge Landberg och Gunnar Karlsson förstår inte hur beslutsfattarna tänker när de vill flytta på äldre alkoholmissbrukare. Många av de boende har svårt att röra sig och flera sjukdomar efter att ha missbrukat alkohol i många år.
Foto: Elisabeth Sandberg

– Det sunda förnuftet undrar varför de som bott på Sigtunagatan inte kan flytta till Kirseberg. Jag får svårt att ta promenader på Backarna och kommer nog mest att bli sittandes i lägenheten.

S-politikern Ylva Johansson var med och invigde boendet som sjukvårdsminister när det var nyöppnat. En bild på henne och Gunnar Karlsson finns uppsatt i hans rum. Precis som en massa andra fotografier. Ett diplom vittnar om att han korsat ekvatorn med ett av alla de fartyg som han arbetat på.

Många av de boende behöver rollator och rullstol för att kunna förflytta sig.
Foto: Elisabeth Sandberg

– Rederiet som jag jobbade på hette Grängesberg. Nu bor jag på Grängesbergsgatan och här vill jag bo kvar, avslutar 81-årige Gunnar Karlsson innan han tar sin rollator för att gå ut i det julpyntade allrummet.

Rebecca Bichis som är avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen vill inte kommentera närmare varför det blir bäst att flytta de boende på Sigtunagatan till Lönngården.

Avvaktar beslut

– Vi avvaktar fortfarande ett beslut vad gäller ett avtal på fastigheten i Kirseberg. Detta avtal ger oss förutsättningar att planera vidare.

– Vi har övervägt möjligheten att flytta Sigtuna till Kirseberg men ser inte detta som det mest rimliga alternativet. Våra avvägningar är kopplade till människor som på olika sätt är utsatta och att det är svårt att gå in på detaljer kring vilka faktorer som vägts in i det här utan att riskera att ”hänga ut” sårbara grupper, förklarar Rebecca Bichis.

.

Malmö

Personalen kritisk till att flytta de boende

Lägenhetsboende Lönngården.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Personalen är mycket kritisk till att de boende på Lönngården ska behöva flytta. I nästa vecka väntas kommunstyrelsen ge klartecken för att hyra fastigheten vid Kirsebergs torg som sedan ska renoveras.

De anställda har valt att vara anonyma. Alla de åtta personer som arbetar på boendet tycker att det är orimligt att tömma de 45 lägenheter som finns här för att i stället låta yngre personer med annat missbruk än alkohol flytta in på Lönngården. I dag bor det 36 män och en kvinna på boendet. För att få bo här ska man ha fyllt 55 år och vara alkoholmissbrukare.

Lönngårdens lägenhetsboende har 45 lägenheter och just nu bor här 37 äldre alkoholmissbrukare.
Foto: Elisabeth Sandberg

Lönngården har full bemanning på dagtid och en väktare finns alltid på plats under kvällar och nätter. De boende lagar sin mat själv men får hjälp med praktiska sysslor som städning, tvätt, handling, ansökningar, bokningar och att följa med på läkarbesök med mera.

Hemtjänsten utför personlig omvårdnad och en läkare från den intilliggande vårdcentralen kommer på besök en gång i veckan. Ibland arrangeras gemensamma aktiviteter som filmvisning, frågesport och gemensam fika.

Blev känt i somras

I början av sommaren fick personalen vetskap om planerna som arbetsmarknads- och socialförvaltningen hade. Personalen ställer sig lika frågande som de boende till varför inte de boende från Södervärn kan flytta direkt till Kirseberg.

– De svar som vi fått är att de som bor på Södervärn i dag måste bo mera centralt och ha nära till sjukhuset. Belastningen skulle också bli för stor på Kirseberg eftersom det finns ett annat stödboende i närheten. De skulle också få svårt att hitta hem om de flyttade dit.

– Det är intressant att Malmö stad inte vill prata öppet om vilka målgrupper som bor var. Vi tror också att pengarna spelar en stor roll. Förvaltningen lär få extra betalt av hyresvärden om den frigör fastigheten på Sigtunagatan så att den kan byggas om till ny gymnasieskola, konstaterar personalen.

Äldre och sjuka

Personalen intygar att de äldre alkoholmissbrukarna på Lönngården är oroliga för framtiden även om de inte alltid vill erkänna det. Många är sjuka i både kol, hjärt- och lungsjukdomar. Någon börjar bli dement.

– Det märks tydligt att alla är oroliga. De säger att de tror att flytten inte ska bli av men det är som de skjuter ifrån sig hela situationen. Här känner de sig så trygga att många sover med dörren öppen.

Personalen berättar att det är lugnt på boendet och att alkoholmissbrukarna inte stör omgivningen.

Flera störningar

– De är kända här och grannarna vet vem dom är. Vad vi inte förstår är hur Malmö stad kan vilja flytta personer med stora missbruksproblem hit till Norra Grängesbergsgatan när man lagt ner så mycket pengar på att rensa upp i området.

– Det tror vi kommer att medföra ett helt annat klientel och störningar jämfört med hur det är här i dag. Vi är rädda för problem med langning och kriminalitet.

Beslut snart

Beslutet att hyra fastigheten vid Kirsebergs torg har redan klubbats av kommunstyrelsens arbetsutskott. Arbetsmarknads- och socialnämnden hyr redan i dag fastigheten som används som boende. Här finns 47 lägenheter på fyra våningar.

Större delen av lägenheterna är i dåligt skick och brandskyddet uppfyller inte kraven. Därför står nästan alla lägenheterna tomma just nu. Det förslag som kommunstyrelsen ska ta ställning till går ut på att hyra fastigheten på Kirseberg från den 1 maj nästa år till och med 31 augusti 2034. Årskostnaden blir 5,2 miljoner kronor.

Malmö

Grannar befarar mera brott om narkomaner flyttar in

På Lönngårdens lägenhetsboende bor ett 40-tal personer.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Planerna på att ändra inriktningen på Lönngårdens lägenhetsboende oroar flera familjer som bor i närheten. De befarar att området kommer att bli mera oroligt när äldre alkoholister ersätts av yngre personer med drogproblem.

Enligt boende i närheten bor det äldre alkoholister på boendet i dag som drivs av Malmö stad. Nu ska de eventuellt flytta till Kirseberg. I stället ska personer med narkotikamissbruk flytta in på boendet Lönngården.

Boende i närheten befarar nu att det ska innebära mera störningar i området och att konsekvenserna kan bli ökad kriminalitet, drogförsäljning med mera.

Beklagar

– Vi förstår och beklagar att dessa personer har sitt narkotikamissbruk men vi vill inte bo granne med en massa narkomaner, skriver ett antal anonyma familjer i sitt brev till Malmö stad.

Enligt skrivelsen bor de med narkotikamissbruk i dag på ett boende på Sigtunagatan. Där är medelåldern lägre vilket grannarna menar också får negativa konsekvenser.

Mer vitala

– Vi har också sett att medelåldern på personerna som bor på Sigtunagatan ligger på mellan 30-40 år, endast några personer är tydligen över 60 år.

– Detta bör ju också innebära att dessa personer är mycket mer vitala och rörliga i jämförelse med de äldre alkoholisterna som bor på Lönngårdens lägenhetsboende i dag.

De ser inte fram emot att få in aktiva narkomaner i sitt bostadsområde.

– Varför kommer man ens på tanken att flytta in aktiva narkomaner i ett så barnrikt område som Augustenborg? Ska vi behöva flytta?

Enligt skrivelsen gör de äldre alkoholmissbrukare som bor här i dag inget väsen av sig och störningarna är få. Endast vid ett fåtal tillfällen har man under tio år fått ringa till boendet för att någon spelat för hög musik efter klockan 22.

Malmö

Boende på Sigtunagatan kan flyttas till Lönngården

Malmö
MALMÖ Ett boende på Sigtunagatan måste flyttas och det orsakar omflyttningar inom boendena som finns hos arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Samtidigt står lokaler som Malmö stad hyr på Kirseberg tomma.

Rebecca Bichis som är avdelningschef på förvaltningen vill inte gå in på vilka personer som bor på respektive boende.

– Både Lönngatan och Sigtunagatan är bemannade boenden som tillhör socialtjänstens målgrupp. Båda verksamheterna är till för Malmöbor som behöver stöd i vardagen, förklarar Rebecca Bichis.

– Boendet på Sigtunagatan måste avvecklas eftersom det ska byggas i området. Därför måste vi avsluta vårt kontrakt där och hitta en annan lösning för de boende.

Tomt på Kirseberg

Malmö stad hyr också lokaler på Kirseberg som just nu står tomma. Senast har här bott nyanlända familjer och personer som har befunnit sig i hemlöshet på grund av social problematik. Ett förslag som diskuteras är att låta de som bor på Lönngården i dag flytta dit när lokalerna på Kirseberg renoverats.

Arbetsmarknads- och socialnämnden har tagit det här beslutet. Eftersom det rör sig om ett tolvårigt kontrakt måste även kommunstyrelsen ta beslut i ärendet.

– De lokaler som vi hyr på Kirseberg behöver renoveras och brandskyddet måste uppgraderas. Vårt förslag är att förnya det avtalet och göra de justeringar som behövs för att kunna använda lokalerna för en bredare målgrupp, fortsätter Rebecca Bichis.

Väntar med dialog

Rebecca Bichis har inte sett den skrivelse som de boende på Lönngatan står bakom. Eftersom alla beslut inte är tagna är har inte förvaltningen gått ut med någon information än.

– När vi etablerar boenden brukar det finns en oro och det är viktigt att vi bemöter den. Just nu har jag inte rätt förutsättningar att ta en dialog med boende i närområdet men det kommer vi att göra så fort vi kan.

– Lokalerna på Kirseberg är avgörande för hur vi ska kunna planera framåt. Det enda som vi vet säkert i dag är att boendet på Sigtunagatan måste vara avvecklat i december nästa år.

Malmö

Ingen effekt av tränarbytet för Redhawks

Malmös målvakt Oscar Alsenfelt deppar efter ett av baklängesmålen.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Malmö
Sport
ishockey Det blev ingen omedelbar sportsligt effekt av att Joakim Fagervall fått sparken. Malmö Redhawks förlorade en mycket blek hockeymatch hemma mot Leksand, 1-2.

Det var ett darrigt Redhawks som inledde hemmamatchen mot gästande Leksand, för första gången utan sparkade huvudtränaren Joakim Fagervall.

Den ”normala” förstakedjan var petad från line-up, ett tydligt budskap från tillförordnade huvudcoachen Tomas Kollar som skickade ut Fredrik Händemark med Lars Bryggman och Johan Olofsson.

Fredrik Händemark ledde plötsligt förstakedjan mot Leksand.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Men det var gästande Leksand som började bäst och som fick första målet efter en trasslig situation runt hemmamålet.

Rödhökarna spelade upp sig något sista tio minuterna av perioden och var nära mål i numerärt överläge. Men det ville sig inte.

Med dryga minuten kvar av perioden var det i stället nära 0-2 när Leksand tilldömdes ett straffslag. Men Oscar Alsenfelt stod säkert i målet och kunde rädda.

– Det känns helt okej där ute, men vi behöver skapa fler lägen, vi kan bättre, sa Ponthus Westerholm i periodpausen.

Den andra perioden hade dock knappt hunnit börja innan Leksand hunnit pricka in andra målet, efter 40 sekunders spel. Ensam spelare in från sargen mot Alsenfelt, som inte kunde rädda friläget.

Tomas Kollar är tillförordnad huvudcoach för Redhawks.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Spelmässigt var det en ganska jämn period, bortsett från att Malmölaget fick två utvisningar emot sig i ganska tät följd - men sedan man rett ut dessa var det ingen större skillnad på isen vare sig spel- eller chansmässigt. Jämngrått.

– Vi jagar mycket och trycker på, men behöver bli kyligare framför mål. Samtidigt är de skickliga, resonerade Carl Söderberg i den andra periodpausen.

I den tredje perioden ökade hemmaspelarna trycket ännu mer och putsade till skottstatistiken lite.

Redan med fyra minuter kvar tog man ut Alsenfelt och när Leksand åkte på en utvisning kunde Carl Söderberg till slut göra 1-2 i spel sex mot fyra.

Det var ganska nära en kvittering också till slut men det blev inte fler mål i matchen.

Joakim Fagervall uttalande sig i flera medier under dagen. Bland annat intervjuades han under matchsändningen i C More.

- Jag är mest besviken över att jag känner att det finns saker jag kunde ha gjort bättre, att jag inte gjort mitt jobb bra nog, sa han.

På instagram skriver han ”Jag är varken bitter eller besviken på någon. Däremot är jag heligt förbannad för att jag inte lyckats bättre med mitt jobb och för att jag gav någon möjligheten att sparka mig på grund av det.”

Malmö

Tydliga spår efter ljusshowen i Slottsparken

En del har reagerat på att nya stigar trampats upp i parken på olika ställen.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Slottsparken är öppen som vanligt igen sedan ljusinstallationen Lumagica monterats ner. En del Malmöbor har reagerat på att det finns spår av lastbilar på gräsmattor och liknande. Malmö stad meddelar att allt kommer att återställas så fort det är möjligt.

Innan ljusshowen öppnade i november gjordes en besiktning av parken. Nu när MK Illumination som ansvarade för ljusshowen har tagit bort allt har det gjorts nya besök.

– Vi har en bra dialog med en inhyrd konsult som tillsammans med personal från gata och park tittar på vad som behöver återställas, berättar Andy Roberts som är chef för Malmö stads avdelning för offentlig miljö.

– Företaget håller på att återställa. Det som de inte kan göra själv får de hyra in ett företag för att göra eller använda vår personal. Arrangören är helt på det klara med att alla kostnader för återställning hamnar på dem.

Det finns tydliga spår av ljusshowen i parken. Allt kommer att återställas så fort det går. Företaget som arrangerade showen får stå för kostnaderna.
Foto: Elisabeth Sandberg

Ljusshowen var öppen under perioden 20 november till 9 januari. I parken finns nu tydliga spår av den täckbark som lagts ut under evenemanget. På gräsmattan vid den stora dammen syns tydliga spår av tyngre fordon. Förbipasserande har också reagerat på att det finns upptrampade stigar i parken som inte brukar finnas där.

Inspektioner

– All täckbark ska tas bort, fortsätter Andy Roberts. Den lades ut för att inte skada underliggande vegetation. Gräsytorna blir inte svåra att återställa. Men en del av arbetena blir lättare att göra när det inte är lika blött som det är nu.

– Malmöborna ska återfå sin park. Det mesta kommer att se annorlunda ut när växtligheten börjar ta fart igen och då kommer mycket av det som syns nu att vara borta. Vi kommer att göra flera inspektioner i parken.

Ljusshowen har fått kritik av många Malmöbor som reagerat på att en stor yta av parken spärrades av och bara blev tillgänglig för dem som betalade ett högt inträde.

Mycket känslor

Om det blir en ny ljusshow i år är inte bestämt än.

– Lumagica var fantastiskt och jag ser gärna att de kommer tillbaka. Men jag tror vi får hjälpas åt att hitta en ny plats som inte väcker så mycket känslor. Vi får ta med oss de erfarenheter som vi fått.

– Att spärra av gångvägen runt sjön i parken blev som en helig ko. Det är både vi och företaget införstådda med. Sedan måste vi givetvis titta på helheten och fundera över om det är rimligt att stadens fina mark kan upplåtas utan kostnad.

Tråkigt med spåren

Signar Jönsson som bor vid Kronprinsen var en av dem som besökte Slottsparken under tisdagen.

– Jag går ofta en runda här men det gick inte när parken var avstängd. Helt utan förvarning satte man bara upp staket.

– Det är skönt att parken är öppen igen men det ser tråkigt ut med de här hjulspåren.

Signar Jönsson är glad över att kunna använda Slottsparken som vanligt igen. Den här dagen tog han cykeln men annars brukar han promenera. På gräsmattan syns tydliga spår av lastbilar som använts under ljusshowen.
Foto: Elisabeth Sandberg
Signar Jönsson bor vid Kronprinsen och är ofta i Slottsparken. Här står han på en gräsmatta som har tydliga spår av lastbilar som använts under ljusshowen.
Foto: Elisabeth Sandberg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Sport

Han ska instruera målvakterna i IFK Malmö

En person som poserar för ett porträtt
Foto: Firat Sahan
Sport
Malmö
Fotboll Goran Jovanovic gjorde över 200 matcher som målvakt i IFK Malmö. Nu återvänder 58-åringen på nytt till klubben för att ikläda sig rollen som målvaktstränare efter avgående Leif Nilsson.

– Det känns oerhört bra att vara tillbaka för andra gången som målvaktstränare och det ska bli ett väldigt spännande år med en ny tränare som jag känner väldigt bra eftersom vi har tillbringat två år tillsammans i FBK Balkan, säger Jovanovic till föreningens hemsida.

– Som spelare har jag representerat IFK Malmö mellan 1992 och 1999 och varit med att föra upp klubben från division 3 till 1 under den tiden. Målsättningen förra året var att stanna kvar i serien, så i år hoppas jag att vi kan ta ytterligare steg mot toppen.

Goran Jovanovic var förstavalet mellan stolparna de flesta säsongerna under 1990-talet och fick bland annat prova på spel i näst högsta divisionen.

Han är rutinerad som målvaktstränare och har bland annat verkat som sådan i

BK Olympic, Vellinge IF, Vellinge FF, FBK Balkan och Husie IF. Säsongen 2012 var det IFK Malmö som gällde.

– Som målvaktstränare gäller det att förbereda målvakten inför de situationerna som kan uppstå i matcherna.

– Målvakterna i Ettan är ju oftast bra skolade och mer rutinerade och då gäller det att förbereda dem inför just den specifika matchen. Det kommer att tränas mer med teknik och hur de ska utföra vissa grejer.

Firat Sahan, tränare i IFK Malmö:

– Goran är en sann gul legendar som återvänder till klubben som målvaktstränare. Vi har arbetat ihop tidigare i ett samarbete som fungerat väl och jag är väldigt glad att Goran väljer att komma tillbaka till "di gule".

Malmö

Cymbalen hoppades men nu överklagar Malmö stad en gång till

Blazenka Kozul och Sabina Mohlin på förskolans gård. Det är den som stadsbyggnadsnämnden anser är för liten men som länsstyrelsen tycker uppfyller kraven på friyta (lekyta) enligt plan- och bygglagen.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
KIRSEBERG Förskolan Cymbalen vid Kirsebergs torg har funnits i samma lokaler i 30 år men får inget permanent bygglov av Malmö stad. Länsstyrelsen har gett förskolan rätt och besvikelsen är stor över att Malmö stad än en gång valt att överklaga deras beslut.

– Vi trodde att vi kunde andas ut och blev jätteglada över länsstyrelsens senaste beslut, konstaterar förskolans ägare Sabina Mohlin. Det kändes som en fantastisk julklapp. Tyvärr valde Malmö stad att överklaga i sista stund och det känns frustrerande.

– Men vi fortsätter att kämpa för vår förskola som funnits här i 30 år. Förskoleförvaltningen har inga synpunkter på vår verksamhet. Det känns som att ledningen för stadsbyggnadsnämnden helt enkelt inte vill ha privata förskolor och har friytan som svepskäl.

Länsstyrelsen har nu konstaterat att det inte finns några hinder för stadsbyggnadskontoret att bevilja en bygglovsansökan och har återförvisat ärendet till stadsbyggnadsnämnden. Detta eftersom länsstyrelsen inte anser att ärendet hanterats på ett fullständigt sett.

Friytan uppfyller de krav som ställs på friyta enligt PBL, plan- och bygglagen. Ett beslut som nu Malmö stad valt att överklaga till mark- och miljödomstolen.

Tillfälligt bygglov

Skånska Dagbladet träffar Sabina Mohlin på förskolans gård. Det är den som stadsbyggnadsnämnden anser är för liten eftersom lekytan per barn endast är på drygt sex kvadratmeter. Malmö stads egna rekommendationer är på 30 kvadratmeter men den uppfyller främst de nybyggda förskolorna.

Förskolan har haft ett tillfälligt bygglov och det var när man ansökte om ett permanent som problemen började. 2018 beslutade stadsbyggnadsnämnden att inte bevilja bygglov med hänvisning till att friytan var för liten. Beskedet blev att förskolan fick hitta en ny lokal om den ville fortsätta sin verksamhet i nuvarande omfattning.

Prövning

Sedan dess har överklaganden från båda parter avlöst varandra. Länsstyrelsen besökte förskolan inför sitt senaste beslut eftersom man redan i två tidigare återförvisat ansökan till nämnden för att göra en fullständig prövning av sökt bygglov. Detta har även mark- och miljödomstolen gjort en gång. Representanter från Malmö stad har aldrig besökt förskolan.

Gården är inte stor men högst fyra barn brukar vistas här samtidigt. Förskolan använder sig även av en park som ligger 100 meter bort för utevistelsen och det anser länsstyrelsen, men inte Malmö stad, är tillräckligt för att förskolan ska kunna få ett bygglov.
Foto: Elisabeth Sandberg

I sitt senaste beslut skriver länsstyrelsen att gården är tillräcklig för förskolans ändamål och att den, eftersom förskolan arbetar med mindre barngrupper, är fullt godtagbar i sig. Förskolan besöker ofta en park som ligger 100 meter bort.

Det saknas grund för att avslå ansökan på de grunder som stadsbyggnadsnämnden åberopat hittills och det är inte är möjligt att basera ett avslag på dessa grunder. Därför finns det inga hinder för nämnden att pröva en bygglovsansökan, anser länsstyrelsen.

Blev en chock

– Det blev en liten chock när kommunen överklagade, fortsätter Sabina Mohlin. Man kan undra hur länge det går att hålla på.

– Politikerna ska inte lägga sin ideologi i en bygglovsansökan. Vi är en liten privat förskola och det lilla som blir över går tillbaka in i verksamheten. Nu blir det ingenting eftersom det går åt mycket pengar till advokatkostnader.

Moderaterna och Centerpartiet har hela tiden velat ge förskolan bygglov.

Blazenka Kozul och Sabina Mohlin fortsätter att kämpa för att Cymbalens förskola ska få ett bygglov. Länsstyrelsens senaste beslut gav dem hopp men eftersom Malmö stad valt att överklaga känns framtiden fortfarande oviss.
Foto: Elisabeth Sandberg

Sabina Mohlin poängterar att om hon vetat att verksamheten inte var ok hade hon aldrig fortsatt att kämpa.

På Cymbalen finns 30 barn och 60 står i kö. Den pågående bygglovsstriden har inte minskat förskolans popularitet.

Utan anledning

Många i personalen har arbetat här i många år. Förskollärare och biträdande rektor Blazenka Kozul är en av dem.

– Jag har snart jobbat här i 19 år och trivs jättebra, berättar hon. Vi har ett fantastiskt arbetssätt. Jag går gärna till jobbet varje dag.

– Malmö stad sätter sig på tvären helt utan anledning. De tar absolut inte hänsyn till barnens perspektiv.

Behöver besked

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Sofia Hedén (S) förklarar varför man nu återigen valt att överklaga länsstyrelsens beslut.

– Vårt överklagande gäller inte den här enskilda förskolan utan det handlar om att vi vill ha rättsläget klargjort rent principiellt, kommenterar Sofia Hedén (S). Vi gör inte samma tolkning som länsstyrelsen och vill veta hur vi ska pröva friytan i förhållande till plan- och bygglagen.

– Eftersom detta kan komma att påverka framtida beslut behöver vi få ett tydligt besked och få läget klargjort. Vi tycker att barn har rätt till större friyta än vad som finns på den här förskolan.

Malmö

Boende tycker att det är dags att satsa på Persborg

Malmö
MALMÖ En kvinna som bott i mer än 50 år på Persborg tycker att det är dags att satsa på området och att det vore en bra idé att börja med fotbollsplanen.

– Man läser ofta om hur mycket som ordnas i andra bostadsområden för barn och ungdomar. Föräldrar här brukar säga att Persborg aldrig nämns när MKB i media framhåller sitt sociala ansvar, skriver kvinnan i ett mejl till Malmö stad.

Hon berättar att hon för några år sedan vädjade till kommunen och MKB om en ställning för basketkorg, endast en stolpe och inte en hel basketplan. Enligt kvinnan blev det skriftliga svaret efter en rundvandring där boende på området inte fick vara med : ”det finns basketplan på Rosengård”.

Besvikelse

Besvikelsen var stor över att det inte ens gick att ordna en stolpe.

Nu tycker kvinnan att det är hög tid att satsa på fotbollsplanen i Persborgsparken som behöver ett nytt underlag, eventuellt gräs.

– Planen är i uselt skick. Ytan, underlaget stenigt, målburarna trasiga. Runt och på planen ingen belysning.

.–Jag behöver väl inte påpeka hur många aktivitetstimmar som går till spillo under den mörka tiden som planen ej kan nyttjas.

Vill ta vara på åren

Istället måste många ungdomar ta sig över den trafikerade Västra Kattarpsvägen och Persborgsgatan till andra områden.

Hon poängterar att det är viktigt att ta vara på åren när barnen är unga och åtgärda bristerna i och omkring fotbollsplanen.

– Annars riskerar barnen att dras in i aktiviteter som blir oöverskådliga som i många andra områden.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL