Eslöv

Fick falsk sedel i bankomat

Eslöv
LÖBERÖD
PREMIUM

Förra helgen tog en man ut pengar i en bankomat i Löberöd. När han fått pengarna i sin hand insåg han att han fått ut en falsk 500-kronorssedel. Han vände sig då till polisen, som upprättade en anmälan och tog sedeln i beslag.

Sport

Ny storförlust för Eslövs IK

En handbollsspelare i aktion
Foto: Christoffer Borg Mattisson/arkiv
Sport
Eslöv
Handboll Bottenkrigande Eslövs IK åkte på en ny storförlust borta mot HK Aranäs i det första damallsvenska framträdandet efter covid-19-uppehållet, 21-31 (10-15).

– Siffrorna speglar inte matchen. Vi brände mycket framåt och orkade inte fysiskt hela vägen, men stundtals hade vi bra 6-0-försvar, summerade tränaren Ola Kristiansson.

– Vi visade moral och fajtades verkligen till slutsignalen. Det kommer att betala sig framöver.

Eslöv hamnade på efterkälken direkt och efter en knapp kvarts spel hade Aranäs ryckt med sex bollar.

Till slut blev det tio måls skillnad.

– Aranäs hade ett tufft försvarsspel och vi fick inte mycket med oss. Men vi kom till bra i anfallsspelet och skapade bra lägen när vi visade tålamod, analyserade Kristiansson.

– Det var ett jäkla fysiskt motstånd samtidigt som vi tvingades ställa upp med en tunnare trupp än vanligt.

Bland annat saknade Eslövs IK två covid-19-sjuka spelare samt en som är kraftigt förkyld.

– Därför lyfte vi upp juniorspelaren Fanny Lindström som fick vara med på bänken samt spela lite grann på slutet.

I Eslöv blev Matilda Videll sexmålsskytt.

På onsdag väntar bortadrabbning mot toppkrigande Boden Handboll IF.

Sport

Eslövs AI upp i serieledning

En bordtennisspelare i aktion
Foto: Jonny Nilsson/arkiv
Sport
Eslöv
Bordtennis Eslövs AI bjöd på ett nytt styrkebesked i det andra Skånederbyt på två dagar i Pingisligan och gick upp i serieledning. Segersiffrorna hemma mot BTK Rekord skrevs till maximala 4-0.

– Det är bra så klart. Stabilt på alla sätt, konstaterade belåtne tränaren Peter "Pidde" Andersson efter lagets sjunde seger på åtta försök i säsongens seriespel.

– Nu gäller det bara att fortsätta på den inslagna vägen.

Alex Naumi tog två segrar (3-1 och 3-0) samtidigt som VM-silvermedaljören Truls Möregårdh (3-1) och Daniel Kosiba (3-2) vann var sin match i onsdagens ligadrabbning.

– Lite tuffa matcher i början där Alex vann med 3-1 efter att det stått 1-1 och varit jämnt i tredje set. Och Kosiba svarade för en stark prestation genom att vända 0-2-underläge till seger, sa Pidde.

– Viktigt att vi fick med oss de på förhand tuffaste matcherna.

Härnäst väntar hemmadrabbning mot Spårvägens BTK tisdagen den 1 februari.

Eslöv

Psykologen: Man måste anpassa allt

Bo Hejlskov Elvén, legitimerad psykolog, säger att det ofta brister i myndigheternas kontakter med personer med autism.
Foto: Madeleine Tesch
Eslöv
SKÅNE Personer med autism kräver ett anpassat bemötande, annars kan det gå riktigt snett. Det menar Bo Hejlskov Elvén som är psykolog och engagerad i funktionshindrades rättigheter.

Han har noterat hur Samhall på senare år gått från att vara en verksamhet som erbjuder anpassade arbeten till personer med funktionshinder till att ha som mål att anställda på sikt ska kunna fungera på den vanliga arbetsmarknaden.

- Man har gått från exkluderande till inkluderande verksamhet. Trots att styrdokumenten är desamma och det inte finns några politiska beslut har det skett en glidning åt det hållet. Då riskerar de här personerna att falla igenom.

Påverkar hela livet

Autism är ett genomgripande funktionshinder som påverkar hela livet. Förändringar som för andra kan framstå som enkla att hantera kan för en person med autism verka helt oöverstigliga. Det ställer höga krav på omgivningen, däribland arbetsgivare.

- En grundläggande princip är att allt måste anpassas för en person som har autism. Jag kan inte bedöma Labans fall men troligen har man krävt större flexibilitet av honom än han kunnat leva upp till, och då skapar det en kraftig ångest, säger Bo Hejlskov Elvén som i sin blogg tagit upp Labans ärende.

Fått tolka

Han kan inte bedöma i vilken utsträckning Samhall och Arbetsförmedlingen brustit i sitt bemötande av Laban, men generellt sett har Bo Hejlskov Elvén i sitt arbete sett att många instanser i samhället saknar kompetens på området.

- Jag har till och med kallats in av psykiatrin för att tolka och ”översätta” i samtal med personer med autism. På Samhall har man haft specialpedagogisk kompetens tidigare, men det verkar inte som att den används lika mycket längre eftersom man jobbar mer med ett inkluderande fokus.

Eslöv

Laban, 23, tog sitt liv under arbetsträningen hos Samhall

Josefine Lindeberg-Lindvet miste sin son Laban som tog sitt liv. Nu söker hon svaren på vad som hände under hans praktik på Samhall i Eslöv.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
ESLÖV När Laban Lindeberg-Lindvet fick arbetsträning på Samhall väcktes hans livsgnista och framtidstro till liv. Men några veckor före jul valde han att avsluta sitt liv.
Nu kämpar mamma Josefine med att förstå vad som hände – och hon är kritisk till hur Samhall hanterade hennes son, som hade autism.

Josefine Lindeberg-Lindvet tar emot hemma i lägenheten i Eslöv. I köket plockar hon fram ett collage av bilder från Labans uppväxt. På många av bilderna från senare år har han sin älskade hund Gunnar med sig.

– Han var inte alltid så glad i att bli fotograferad men fick han bara ha sin hund med sig gick det bra, berättar Josefine.

När hon ska berätta historien om Laban backar hon först några år. Då hade han jobb i Coopbutiken på Västerlånggatan och trivdes bra. När butiken skulle byggas om erbjöds han att flytta upp till nya Stora Coop på Flygstaden. Men en sådan förändring var tuff att hantera för Laban, som på grund av sitt funktionshinder hade ett stort behov av trygghet och förutsägbarhet i sin vardag.

Han valde att sluta på Coop och flyttade hem till Josefine och bodde där i tre år utan att hitta någon ny fast sysselsättning. Det var en svår tid för honom och han mådde ofta dåligt.

Vändning

Men i höstas kom äntligen en vändning. Laban fick via Arbetsförmedlingen chansen att arbeta för Samhall i Eslöv. Han såg arbetet som nyckeln till ett rikare liv, vägen till en framtid.

– Han var lyckligare än jag sett honom på väldigt länge. Han hade verkligen livat upp och det var härligt att se. Han såg framåt och planerade för olika saker, han var nöjd med sitt liv. Äntligen kändes det som att allt gick på rätt håll, berättar Josefine som började hoppas på att saker och ting äntligen skulle ordna upp sig för honom.

Laban städade på Dollarstore och Överskottsbolaget, och han städade trappor i flerfamiljshus inne i Eslöv. Han tog sig an sina arbetsuppgifter med glädje och energi. Josefine visar ett sparat mejl som Laban fick. Där står det att även personalen på Samhall tyckte att det gick väldigt bra för honom.

– Han var själaglad! Från att ha suttit hemma i tre år blev han glad igen. Han gick upp på morgonen, duschade, gjorde sina mackor och gick till jobbet. Han var superduktig på sina arbetsuppgifter och han kände sig så start att han bad att få gå upp i heltid. Han var lycklig för första gången på flera år.

Laban Lindeberg-Lindvet blev 23 år.
Foto: Privat

Laban var vuxen, myndig och hade inga andra funktionshinder än sin autism. Men som mamma, väl medveten om sonens svårigheter, såg Josefine Lindeberg-Lindvet till att ha kontakt med myndigheterna och förklara hans behov eftersom han inte alltid själv kunde få fram dem.

Nytt besked

Tanken var att Laban skulle prova hos Samhall under några månader. Därefter skulle han antingen få en tillsvidareanställning, eller så skulle det inte bli någon fortsättning. Det var utgångspunkten, och det var det Laban var inställd på, berättar Josefine.

Men efter de inledande veckorna hölls ett uppföljningsmöte med Samhall den 16 november. Beskrivningen av mötet går isär. Enligt Josefine fick Laban ett nytt besked. Han fick veta att han måste vara beredd på att prova andra arbetsuppgifter och arbetsplatser inom Samhall, och på annan ort än Eslöv - såsom att städa trappor i Malmö eller jobba med paketering. Men enligt Samhall handlade mötet om att förlänga arbetsträningen. "Det talades inte om att flytta personen" skriver Samhalls presschef Sebastian Tham (läs hela svaret nedan).

Josefine berättar att Laban blev överrumplad. Han kände att han redan hade hamnat rätt och ville inte åka in till Malmö eller prova på andra jobb. Tanken på förändring skapade en stark stress honom.

– Laban förstod inte, han var alldeles vit i ansiktet efteråt. De ändrade plötsligt spelreglerna. Dagen efter sade han till mig: ”Mamma, jag klarar inte av att veta att jag måste byta arbetsplats. Jag orkar inte det”. Han var duktig och städade noggrant och ordentligt, han förstod inte varför han inte kunde få fortsätta göra det i Eslöv.

Efter mötet märkte arbetskamraterna en tydlig förändring hos Laban. En av dem har berättat för Josefine hur Laban inte åt lunch längre, och att han kunde sitta och hänga håglös med ansiktet mot bordsskivan. Kanske tappade Laban även geisten i sina arbetsuppgifter. Josefine hade önskat att Samhall eller Arbetsförmedlingen kontaktat henne. Samhall hänvisar att Laban var vuxen och myndig, och att sekretess gällde kring hans arbetsträning.

Josefine Lindeberg-Lindvet har ett collage med bilder från Labans uppväxt.
Foto: Henrik Lindahl

Så kom den svarta dagen, den 1 december. Samhall berättar att personal reagerade på att Laban inte verkade må bra och ville erbjuda stöd. Men enligt mamma Josefine uppfattade Laban mötet återigen på ett helt annat sätt.

– Detta trots att jag tydligt sagt att Laban inte klarar oförberedda möten, och att alla stora beslut måste gå genom mig.

Mörka tankar

Vad som sades då vet hon inte. Men när han kom ut grät han otröstligt, fick Josefine veta i efterhand.

– Jag har aldrig sett honom gråta som vuxen.

Sedan begav han sig till en hyresfastighet på Kanalgatan. Han kände till att det gick att ta sig in i byggnaden utan nyckel eller portkod, och att det fanns en balkong i trapphuset som stod olåst.

Han lade ifrån sig sin fina jacka som han fått som gåva och var särskilt rädd om - och hoppade ut. Han blev 23 år.

Labans död har utlöst en våg av mörka tankar hos Josefine.

-- Jag jobbar själv inom LSS med personer med autism och nu ifrågasätter jag mig själv. Jag har ju inte klarat av det som var den största uppgiften för mig i livet, min egen son, funderar hon.

Eslöv

"Det fanns en diskussion om vägen framåt”

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Eslöv
ESLÖV Josefine Lindeberg-Lindvet vill inte lägga skulden för Labans död hos enskilda personer på Samhall eller Arbetsförmedlingen, och hon inser att Laban hade ett eget ansvar för sina handlingar. Men hon menar att organisationerna har ett ansvar och att kommunikationen gentemot Laban brast, och att man inte tog tillräcklig hänsyn till hans funktionshinder.
PREMIUM

Hon menar att Samhall har hållit möten med Laban som han inte var förberedd på, och lämnat nya besked som han inte kunnat hantera – trots att hon varnat för just det.

Får inga besked

Hon är också besviken på att hon efter händelsen inte fått några raka besked och svar från vare sig Samhall eller Arbetsförmedlingen om vad som hände. Det känns som att de bara vill tysta ner det hela, och det är därför det är så viktigt att gå ut och berätta i tidningen, menar hon.

– Det här det sista jag gör för Laban. Jag kan inte få honom tillbaka, men jag kanske kan bidra till att samma sak inte händer andra.

Samhall svarar

Samhall vill först inte kommentera Labans fall annat än att det är en tragisk händelse. Ansvarig chef i Lund som tidningen först blir hänvisad till vill inte svara på några frågor. Men till slut skickar Samhalls presschef i Sverige, Sebastian Tham, ett mejl med några svar, och ställer även upp på en intervju.

Han börjar med att säga att Samhall beklagar det inträffade och att tankarna går till Labans anhöriga.

Han bekräftar sedan att Laban gick på arbetsträning hos Samhall och att personalen efter en tid märkte att allt inte var som vanligt med honom.

– Samhall samtalar kontinuerligt med de personer som går hos oss och det är vår skyldighet att uppmärksamma om vi ser att någon mår dåligt för att förstå vad som händer och erbjuda stöd, säger Sebastian Tham.

Mötet den 16 november gick inte ut på att omplacera Laban, enligt Tham, utan handlade om att arbetsträningen skulle förlängas.

– Samtalet handlade om den individuella situationen för den här personen och fortsättningen i dennes takt. Det fanns en diskussion om vägen framåt. Det talades inte om att flytta personen till en annan arbetsplats. Inte heller hade något erbjudande dragits tillbaka, tvärtom diskuterades förlängning i den här personens takt, skriver Sebastian Tham.

Kan det ha talats på mötet om att jobba i Malmö på ett sätt som gjort att han feltolkat det?

– Om man haft sådana generella diskussioner vet jag inte. Men personen skulle vara kvar i Eslöv.

När det gäller samtalet som Samhallpersonal höll med Laban den 1 december, dagen han tog sitt liv, säger Sebastian Tham att det handlade om att följa upp hur Laban mådde sedan personal reagerat på att han inte uppträdde som vanligt. Något besked om att han skulle sluta handlade det inte om, enligt Tham.

Att mamman inte informerades i förväg om allt som rörde Laban beror på att Laban var vuxen, myndig och utan god man, och att sekretess därmed gällde.

Sebastian Tham påpekar att beslut kring arbetsträning och eventuell anställning ligger hos Arbetsförmedlingen, inte Samhall.

Han håller inte med psykologen Bo Hejlskov Elvén om att Samhall brister i bemötandet av personer med autism.

– Bemötandet anpassas efter individen och Samhall samtalar kontinuerligt med dem som jobbar hos oss, försäkrar Tham.

– Det är vår skyldighet att uppmärksamma om vi ser att någon mår dåligt för att förstå vad som händer och erbjuda stöd. I detta fall har det diskuterats vilka anpassningar och behov den här personen hade.

Arbetsförmedlingen: ”Tragiskt”

Inte heller Arbetsförmedlingen vill först svara på några frågor men till slut får Skånskan en intervju med Marie Klasson som är biträdande regionchef i område Syd.

– Det är en oerhört tragisk händelse. Vi beklagar djupt det som hänt, men vi väljer att inte kommentera ärendet vidare med hänvisning till sekretess, säger Marie Klasson.

Vad har ni för kompetens att bemöta arbetssökande med autism på rätt sätt?

– Vi har speciella arbetsförmedlare som jobbar med de här grupperna, och även specialister med ytterligare kompetens som vi kan konsultera.

Hur kommunikationen mellan Samhall och Arbetsförmedlingen sett ut i Labans fall vill hon inte gå in på, men det sker alltid löpande kontakter mellan dem och den som arbetstränar.

Har ni utrett om ni gjort något fel i Labans fall?

– Vi har tittat på hanteringen av det här ärendet, för såklart måste vi säkerställa att det hanterats rätt.

Vad kom ni fram till?

– Jag väljer att inte kommentera det på grund av sekretessen.

Har ni anmält händelsen till någon annan myndighet?

– Inte vad jag vet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Eslöv

Hårtorklurad i Facebookaffär

Den 22-åriga Eslövskvinnan hoppades kunna köpa en hårtork för 20 kronor på Facebooks Marketplace. Nu har hon anmält till polisen att hon blivit lurad.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV En 22-årig kvinna i Eslöv såg en lockande affär på Facebooks marknadsplats Marketplace - en hårtork annonserades ut för endast 20 kronor. Säljaren hade bifogat Elgigantens logotyp i sin annons.

Kvinnan betalade med sitt bankkort - men såg efteråt att säljaren dragit 920 kronor istället för 20.

Eslövskvinnan har nu vänt sig till polisen och har gjort en anmälan.

Eslöv

Försökte klippa av Ipad

De båda männen klippte av larmet till en Ipad men blev påkomna av personal på Elgiganten, Flygstaden.
Foto: Richard Drew
Eslöv
ESLÖV Två män försökte i måndags att stjäla en Ipad på Elgiganten i köpcentret Flygstaden i Eslöv.

Vid 17.20-tiden klippte de av larmet till surfplattan och en av dem stoppade den innanför jackan medan den andre höll vakt.

Personal i butiken hade dock sett alltihopa. När de båda männen förstod att de var påkomna slängde de plattan ifrån sig och sprang från platsen.

Det finns kameraövervakning i butiken. Eslövspolisen hoppas att filmen därifrån ska göra att det går att identifiera de båda gärningsmännen.

Eslöv

Försök luras per telefon

Eslöv
LÖBERÖD En äldre man i Löberöd utsattes för ett bedrägeriförsök per telefon häromdagen.

Han blev vid middagstid på tisdagen uppringd av en man som sade sig representera ett företag vid namn Telify och som erbjöd telefonabonnemang.

Mannen försökte få Löberödsbon att logga in på sin dator och signera med Bank-ID. Det gjorde han dock inte, utan vände sig istället till polisen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL