Sport

Warholm blåste Duplantis igen: "Är top notch"

Karsten Warholm blev årets friidrottare. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Sport
Sport Armand "Mondo" Duplantis var en av finalisterna.
Men årets manlige friidrottare i världen är häcklöparen Karsten Warholm.
– Att jag behöver passera Mondo för att nå toppen och få dessa utmärkelser, gör det bara större för mig, säger Warholm.

Armand Duplantis var en av fem finalister till friidrottens största pris på herrsidan. Men precis som till utmärkelsen "årets friidrottare i Europa", fick han i år se sig besegrad av världsrekordinnehavaren på 400 meter häck – norrmannen Karsten Warholm.

Det meddelar det internationella friidrottsförbundet på sin årliga gala under onsdagen. Warholm passerade även Duplantis på friidrottens världsranking i somras – och även om friidrottarna tävlar i olika grenar har de båda sagt att de finner kampen i toppen av rankingen motiverande.

"Jag gillar Sverige"

– Det är alltid samma grej med norrmän och svenskar, med rivaliteten och att man kämpar mot varandra. Men jag gillar Sverige. Och Mondo är en av killarna jag känner bäst inom friidrotten och en av de jag har mest respekt för, säger Warholm på en presskonferens efter galan.

Han fortsätter:

– Mondo är alltid "top notch", håller hög nivå varenda säsong och han kommer att vara på toppen igen. Så jag kommer få göra allt jag kan för att hålla mig kvar på toppen.

Jamaicanskan prisad

OS-mästaren i sprint, Elaine Thompson-Herah från Jamaica blev utsedd till årets friidrottare på damsidan. 29-åringen knep inte bara tre OS-medaljer i somras utan var också nära att slå världsrekorden på 100 och 200 meter.

– Jag tar det år för år. Jag var väldigt nära världsrekordet i år så, vem vet, allt är möjligt. Jag hänger inte upp spikskorna än på länge, säger Thompson-Herah i ett pressmeddelande.

Det internationella friidrottsförbundet meddelade även under onsdagen att antalet ryska atleter som tillåts tävla under neutral flagg utökas till 20 stycken, från 10 stycken förra året.

Hilda Djupenström/TT

FAKTA

Fakta: Finalisterna

Herrarna:

Armand Duplantis, stavhopp, Sverige

Joshua Cheptegei, långdistanslöpning, Uganda

Ryan Crouser, kula, USA

Eliud Kipchoge, maraton, Kenya

Karsten Warholm, 400 meter häck, Norge

Damerna:

Sifan Hassan, långdistanslöpning, Nederländerna

Faith Kipyegon, medeldistanslöpning, Kenya

Sydney McLaughlin, häcklöpning, USA

Yulimar Rojas, tresteg, Venezuela

Elaine Thompson-Herah, sprint, Jamaica

Sport

IFK Malmö flyttar upp talanger

Två spelare som poserar för ett porträtt
Foto: Jesper Andersson
Sport
Malmö
Fotboll I fjor visade U19-spelarna Michele Gomez Paloma och Victor Isgren framfötterna på allvar när de fick chansen i IFK Malmös A-lag. Nu har båda flyttats upp i A-truppen endast 18 och 17 år gamla.

Under sommaren blev de uttagna till cupdrabbningen på Österlen. Därefter var Isgren uttagen i flera av matcherna på höstkanten och fick bland annat hoppa in hemma mot Vänersborgs IF.

– Båda två är mycket bra killar och ett par riktiga vinnarskallar, säger Skender Lapovski, assisterande tränare i IFK Malmös U19-lag, till föreningens hemsida.

– Michele är en spelare med offensiva kvaliteter och spelar gärna i en offensiv mittfältsroll. Victor är stabil och kan spela både till vänster och höger i försvaret. Vi är mycket glada att de nu får chansen i A-truppen.

Michele Gomez Paloma:

– Jag är väldigt tacksam och glad över att ha skrivit på mitt första kontrakt. Det var inget svårt val då jag spelat i klubbens U19-lag. Jag hoppas få chansen och förtroendet att få kliva in på plan och visa vad jag går för. Det är ett spännande år helt enkelt.

Victor Isgren:

– IFK Malmö är en klubb som jag känner kan utmana och utveckla mina kunskaper inom fotboll.

– Steget upp i A-truppen skapar en utmaning i mitt spel och jag ser fram emot att få delta i matcher. Laget har imponerat och jag tycker det ska bli roligt att få vara med i de väntande matcherna. Tränaren visar en tydlig struktur och jag kan känna att detta blir en intressant period i mitt liv.

Sport

Skadade rodelåkaren klar för OS

Rodelbanan i Peking. Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Sport
Sport

I november skadades den polske rodelåkaren Mateusz Sochowicz svårt i en krasch i OS-banan i Peking.

Trots en fraktur i vänster knäskål och runt två månaders rehabilitering, siktar han på att ställa upp i OS som invigs den 4 februari. Han är uttagen i Polens OS-trupp.

I genrepet inför OS skadades Sochowicz när han åkte i rodelbanan och en port, som skulle vara öppen, plötsligt var stängd. Han släppte släden och ställde sig i position som en alpinåkare för att försöka hoppa över porten. Han misslyckades med hoppet och skadade knät samt fick ett djupt hack i sitt högra ben. Den efterföljande operationen blev lyckad.

Arrangören sade att den "mänskliga faktorn" låg bakom den stängda porten i rodelbanan.

Sport

Gottfridsson: "Har klarat mig – än så länge"

Jim Gottfridsson har klarat sig undan covid-19 under handbolls-EM. I alla fall så här långt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport I handbolls-EM:s coronalotteri har Jim Gottfridsson bara plockat negativa provsvar ur tombolan.
Men den svenske spelmotorn inser att han kan ligga i farozonen, med tanke på vem han delat rum med.
– Än så länge har jag klarat mig, får man väl säga.

Knappt något EM-lag är förskonat, och de positiva covid-19-proverna hör till mästerskapsvardagen vid det här laget. Vem som åker dit och vem som klarar sig undan tycks också i mångt och mycket vara slumpartat under handbolls-EM i Slovakien och Ungern.

Därför försöker Jim Gottfridsson tänka på annat inför torsdagens match mot Ryssland, den första i mellanrundan.

– Jag lägger inte så mycket energi vid det där. Jag är här för att spela handboll. Vi har levt med det här i två års tid. Åker man dit så åker man dit, säger Gottfridsson.

Ekberg åkte dit

På onsdagen blev högersexan Niclas Ekberg den senaste i raden av svenska spelare att hamna i karantän, där Max Darj och Daniel Pettersson redan satt sedan tidigare.

Jim Gottfridsson har hittills bara lämnat negativa prover, men har samtidigt delat rum med Pettersson i Slovakien.

– Än så länge har jag klarat mig, får man väl säga. Man vet väl inte med inkubationstid och sådant. Jag är ingen coronaläkare. Men både jag och Daniel är noggranna personer så det har varit sprit på händer och att hålla avstånd, vi har gjort så mycket vi har kunnat, säger Gottfridsson.

En seger på tre matcher gör att Sverige kommer in i mellanrundan utan några poäng, och 27–27 i den senaste matchen mot Tjeckien räckte med nöd och näppe för att alls gå vidare.

"Fantastiskt imponerande"

Men den svenska insatsen har trots allt inte varit så pjåkig, säger Gottfridsson. Samtidigt, lägger mittnian till, finns det mycket att förbättra i jakten på en semifinalplats.

– Det är mycket media som är bra på att skriva ner andra lag. Men det är skönt att folk börjar förstå att handbollsvärlden är rätt så bred, och att det är många lag som faktiskt är mycket bättre än folk räknar med, säger Gottfridsson.

– EM är alltid svårare än VM, och det är skönt att mellanrundan ska dra i gång nu. Vi ser möjligheter att kunna förbättra vårt spel, absolut.

Till att börja med är tanken att Ryssland ska besegras på torsdagseftermiddagen. En allt annat än enkel uppgift.

– Ryssland slog Norge (23–22), det är fantastiskt imponerande. Vi ska analysera dem och se om vi kan hitta några svagheter, men har man slagit Norge är man ett fantastiskt duktigt handbollslag.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Bandy-VM spelas trots allt – i Småland

Sverige besegrade Ryssland i VM-finalen 2020 i Oslo där bandydamernas senaste världsmästerskap arrangerades. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Sport
Sport Växjö kommun och herrallsvenska klubben Åby/Tjureda tar över värdskapet av damernas bandy-VM i mars sedan Stockholm dragit sig ur arrangemanget.
"Vi vill att fler tjejer och kvinnor får upp ögonen för bandy så att vi får en stor bredd i idrotten och att fler aktiverar sig", säger Åby Tjuredas ordförande Johan Sigvardsson.

Turerna kring damernas bandy-VM, som arrangeras i Sverige för första gången sedan 2008 i Borlänge, har varit många.

I december förra året avsade sig sig Stockholms bandydistrikt värdskapet med hänvisning till smittspridningen av covid-19 sedan Internationella bandyförbundet meddelat att turneringen skulle flyttas från januari till mars 2022.

Nu står det klart att det blir Växjö kommun och herrallsvenska laget Åby/Tjureda, vars hemmaarena blir värdhall, som arrangerar mästerskapet.

"Mycket glada"

"Åby/Tjureda är mycket glada att tillsammans med Växjö kommun arrangera VM i bandy för damer. Vi vill att fler tjejer och kvinnor får upp ögonen för bandy så att vi får en stor bredd i idrotten och att fler aktiverar sig", säger Åby/Tjuredas ordförande Johan Sigvardsson i ett pressmeddelande.

Sveriges biträdande förbundskapten Hanna Dahlström är glad över beskedet.

Fortsätter svensk VM-guldkavalkad?

"Det känns väldigt bra att Växjö och Åby/Tjureda vill ta sig an det här spännande mästerskapet, där Sverige har ett guld att försvara. För mig personligen betyder det mycket att få vara med på ett mästerskap i Småland där jag är ifrån och där även några aktuella spelare för VM är ifrån", säger hon i samma pressmeddelande.

Sverige är regerande världsmästare efter att ha besegrat Ryssland med 3–1 VM-finalen i Oslo 2020. Årets VM är det elfte på damsidan sedan det första 2004. Sverige har tagit guld i nio av tio mästerskap. 2014 blev det silver efter förlust i finalen mot Ryssland i Villmanstrand, Finland.

Årets mästerskap inleds tisdagen den 22 mars och pågår till söndagen den 27 mars då finalen spelas.

David Hjorter/TT

Sport

Efter bråket – hockeyettans ordförande avgår

Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing avgår. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Bara några dagar inför det extra årsmötet i hockeyettan väljer den kritiserade ordföranden Ronnie Glysing att avgå, uppger Aftonbladet.
Det bekräftar också Glysing för TT.
– Det är bäst för hockeyettan, säger han.

Under hösten har hockeyettan skakats av interna konflikter sedan Boden och Karlskrona inte accepterat ligans tv-avtal vilket bland annat ledde till att en del lag bojkottade spel i Boden och i Karlskrona.

Till slut fick majoriteten av klubbarna nog och begärde ett extrainsatt årsmöte för att rösta bort ordföranden Ronnie Glysing som tagit striden mot Boden och Karlskrona.

I stället lämnar han själv.

– Jag har meddelat styrelsen i dag att jag lämnar mitt uppdrag som ordförande i hockeyettan med omedelbar verkan, säger han till TT.

– Anledningen är att jag anser det bäst för hockeyettan och hockeyettans medlemmar då de här negativa skriverierna och personangreppen mot mig inte bara skadar mig som person utan också hockeyettan, alla våra samarbetspartner och svensk ishockey. Det vill inte jag fortsatt medverka till.

Strider på flera fronter

Karlskrona har inte skrivit på något avtal med ligan för den här säsongen. Det har dock Boden. Det har gjort att hockeyettan tagit strid i domstol. Enligt skiljedomen i december ska Boden betala nästan 2 miljoner kronor till hockeyettan.

Striden har även förts på annat håll. Boden har i en dom i Riksidrottsnämnden (Rin) fått rätt att stå utanför ligaorgansationen. Svenska ishockeyförbundet anser dock att Rin inte är behörig att besluta om att ogiltigförklara ett förbunds tävlingsregler. Riksidrottsförbundet anser å sin sida att Rins beslut måste efterlevas.

Hoppas ligan blir starkare

Boden har också anmält hockeyettan till Riksidrottsförbundet för misstankar om korruption. Enligt anmälan anklagar man hockeyettan fär att ja lovat pengar till de lag som vägrat spela mot Boden och Karlskrona.

TT: Har du kunnat gjort något annorlunda under den här tiden?

– Jag känner att ett par medlemsföreningar borde ha sett hockeyettan i ett större perspektiv och då syftar jag i första hand till att man är demokratisk och lojal och solidarisk mot övriga föreningar och inte bara ser kortsiktigt till sitt eget välbefinnande, säger Glysing.

TT: Tror du på en varaktig lösning i och med ordförandebytet?

– Min förhoppning är att det stärker organisationen och att det stärker samarbetet mellan medlemmarna.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Frisk luft och vacker natur

www.snabbare.com

Vintermörker och kyla till trots så bor vi i ett väldigt vackert land. Skogar, stränder, sjöar och öppna ängar. Det bästa av allt är att allemansrätten gör det möjligt för dig att ta del av denna naturliga skönhet utan att behöva betala. Vart du än reser i Sverige kan du hitta ställen att bara njuta av. Har du med lite picknick så blir det ännu bättre.

Smultronställen

Dessa små söta bär, i dubbel bemärkelse, är för många synonymt med sommaren. Ett smultronställe syftar dock inte till platser där det växer en massa smultron. Även om det vore något! När man pratar om smultronställen menar man i stället platser som är extra natursköna. Gärna lite undangömt och inte så välbesökt.

Det finns mängder med platser att besöka. Ibland finns det saker att se, saker att uppleva eller saker att göra. Du kan lätt kolla upp smultronställen nära dig. Nästa gång det är sol och du har en ledig dag är det bara att hoppa på cykeln och trampa iväg. Glöm inte matsäcken.

Dop i det blå

Så här års får du inte glömma utedopet. En dag vid närmaste badstrand kan vara både kul och avslappnande. Olika ställen erbjuder olika upplevelser. Du kan hitta en mer kommersiell badstrand med ett kafé eller en restaurang i närheten. En brygga ut i vattnet med enbart toalett och omklädningsrum. I vissa fall finns det bara en brygga där du kan ta dig ett dopp.

Efter en lång dag ute är det många som känner sig trötta. Vilket är helt normalt. Du rör mer på dig, flera nya intryck och brott från rutiner. Då kan det vara skönt att ta det lugnt och varva ner lite grann.

En stor favorit är att ta en liten tupplur för att ladda batterierna igen. Andra alternativ är att läsa en bok eller titta på en film. Är du på semester räcker det med att ha med din telefon och laddare för att kunna ta det lugnt. Du kan lyssna på musik, spela på casino, eller titta på Youtube.

Håll naturen ren

Inget förstör en badstrand eller ett smultronställe så snabbt som skräp. Det är alltid trist att se. I Sverige har vi en värdefull möjlighet att vistas fritt i naturen. Markägare har inte rätt att stänga ute allmänheten. Våra rättigheter kommer dock med skyldigheter.

Lämna en plats så som du fann den. Så långt som det går i alla fall. Ta med allt ditt skräp eller släng det i en soptunna. På så sätt är stranden lika fin nästa gång du kommer. Smultronstället är fortfarande vackert.

Vi har inte många månader av mycket sol och varma dagar. Därför är det värt att ta vara på de dagar du kan. En vandring i skogen, ett dop i närmsta sjö eller hav, picknick i parken eller slöa dagar i trädgården.

Det finns inga rätta eller fel svar. När sommaren sedan är över väntar nya spännande platser att se. Vilket som blir ditt nästa äventyr är helt upp till dig.

Sport

Nytt covidfall – Persson flygs in till EM

Niclas Ekberg har testat positivt för covid-19 och isolerats. Isak Persson ersätter.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Coronasmittan fortsätter att härja i den svenska EM-truppen.
Högersexan Niclas Ekberg har testats positivt och förts till ett isoleringshotell. Även videoanalytikern Björn Sätherström är smittad.
– Det är så livet är nu och vi får hantera det på ett bra sätt, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

Sedan tidigare befinner sig Daniel Pettersson och Max Darj i karantän. I all hast tog lagledningen beslutet att flyga in Isak Persson till mästerskapet i Slovakien.

Ekbergs test visade sig vara positivt och spel i de kommande matcherna – med start mot Ryssland på torsdagen – i mellanrundan är uteslutet.

På dagens träning saknade laget båda sina ordinarie högersexor – Pettersson och Ekberg.

"Tror det ska går bra"

Isak Persson, skytteligavinnare i handbollsligan förra säsongen, anländer förhoppningsvis redan under kvällen till Bratislava och landslaget hoppas att han hinner bli spelklar till mötet med Ryssland på torsdagseftermiddagen.

– Niclas har varit en viktig spelare för oss, som alla andra. Isak får komma in och göra det han kan för laget och jag tror att det ska gå bra, säger Solberg.

Pandemins konsekvenser har blivit vardagsmat för spelare och ledare. Det menar Solberg och påpekar att enda sättet att hantera plötsliga spelarbortfall är att snabbt anpassa sig till den rådande situationen.

– Jag tycker inte att det påverkar oss så mycket.

Rysk stjärna smittad?

Även Ryssland uppges vara drabbat av pandemin. Vänsternian Sergej Kosorotov sägs vara smittad och satt i karantän. Något Solberg inte kunde bekräfta på onsdagens pressträff.

– Det uttalar jag mig inte om innan det är bekräftat. Det är många rykten som går och rykten kan man inte lita på. Vi förbereder oss som om Kosorotov spelar och så får vi se om han är på planen. Vi förbereder oss på att han är med, säger Solberg.

Han har dock inte emot om Kosorotov testat positivt. Det gör ett starkt Ryssland svagare.

– Han är så klart en viktig spelare, en fantastisk spelare.

Ryssland vann samtliga sina tre matcher i gruppspelet. En motståndare Solberg har stor respekt för.

– Bollskickliga, ett lag som trycker på och släpper boll. De har en stark defensiv och många erfarna spelare. Vi måste hålla oss kompakta. Det är viktigt för oss att få stopp på spelet. Ryssland är ett jämnt och bra handbollslag som har mycket kraft.

Vill se mer tålamod

Handbollslandslaget har hittills inte gått på alla cylindrar i EM. Det finns mer att ta ut. Det här är något Solberg vill se mot Ryssland och framöver i huvudrundan.

– Att vi blir ännu bättre på att dra isär motståndaren och ha lite mer tålamod i anfallet.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges spelprogram i mellanrundan

Torsdag 20 januari: Ryssland (15.30)

Fredag 21 januari: Polen (18.00)

Söndag 23 januari: Tyskland (18.00)

Tisdag 25 januari: Norge (20.30).

Samtliga matcher spelas i Ondrej Nepela arena i Bratislava. Matcherna sänds på TV6 och Viaplay.

Sport

OS-jakten fortsätter – bara fyra startplatser

Stina Nilsson är en av skidskyttarna som slåss om startplatserna i OS. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Jakten på OS-platserna är över. Nu börjar jakten på att få starta.
Av sex uttagna skidskyttedamer får bara fyra chansen i varje OS-lopp.
– Får jag åka en OS-distans är det en jättestor bonus, säger Stina Nilsson.

Fyra åkare, med systrarna Öberg i spetsen, var redan klara för OS i februari när sista chansen till en biljett – världscupstafetten i Ruhpolding i fredags – kom.

Det gick över förväntan. Det reservbetonade svenska laget ordnade en andraplats och till slut föll tränarnas val på Mona Brorsson och Stina Nilsson, på bekostnad av Johanna Skottheim.

– Jag blev jätteglad att jag får följa med på den här resan. Det har varit en tajt kamp och vi är ett så otroligt starkt damlag. Det har verkligen varit jämnt om platserna, säger Stina Nilsson på telefon från förlägret i italienska Martell.

"Inte givet"

Men den stenhårda interna konkurrensen är inte slut i och med det. Eftersom högst fyra åkare kommer att få chansen i varje lopp väntar nya tuffa uttagningar när laget väl är på plats i Kina.

– Vi har inte så många tankar om det just nu. Det är en lång väg och många veckor kvar till första tävlingen. Vi kommer att göra den sista uttagningen på plats, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

– Det är inte givet att alla får köra ett lopp. Men det vet de aktiva om. Det kan hända att det blir bara samma fyra som kör allt.

Ett annorlunda läge alltså för Stina Nilsson, som med fem tidigare OS-medaljer går mot sitt tredje OS – utan på att vara säker på att få tävla.

– Nej, får jag åka en OS-distans är det en jättestor bonus. Och i nuläget har jag ju ingen startplats, säger hon.

– Men jag ska se och lära och dyker det upp en chans för mig att starta ska jag ju vara så förberedd som möjligt. Jag ska bli i så bra form som möjligt till veckorna då OS avgörs.

"En nyckelfaktor"

Mona Brorsson går i samma tankar. För att öka de egna chanserna har hon, till skillnad från många andra OS-åkare, dock bestämt sig för att tävla i världscupen i Antholz senare i veckan.

– Jag ska försöka behålla min topp 15-placering i totala världscupen, för då är jag garanterad en startplats i masstarten på OS, säger hon.

– Det är jättetufft om platserna, men det är ju så det ska vara. Jag tror att det är en nyckelfaktor för att vi har blivit så bra.

Jens Bornemann/TT

FAKTA

Fakta: OS-klara skidskyttar

Här är de svenska skidskyttarna som tagits ut till OS i Peking, där Sverige utöver de individuella grenarna även kommer att köra herr-, dam- och mixstafetten:

Damer: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson, Mona Brorsson, Stina Nilsson.

Herrar: Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Peppe Femling, Malte Stefansson.

Sport

Ytterligare sex SHL-spelare uttagna till OS

Malmöbacken Oliver Lauridsen är uttagen i den danska OS-truppen. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Nu har ytterligare sex SHL-spelare tagits ut till OS i Peking.
Tre backar från Malmö åker till spelen som en del av den danska truppen, meddelar klubben på sin hemsida.
Även Morten Madsen i Timrå och Nick Olesen i Brynäs är uttagna.

Malmöspelarna som tagits ut är Markus Lauridsen, Oliver Lauridsen och Matias Lassen, som tagits ut i den danska herrtruppen till spelen som invigs den 4 februari.

Det är första gången någonsin som Danmark kvalificerat sig till spelen.

"Att som dansk hockeyspelare få chansen att vara med i ett OS, det är något som vi jobbat oerhört hårt för de senaste 20 åren. Och att få leva ut drömmen att medverka i ett olympiskt spel och representera sitt land på den största av scener, det är otroligt stort", säger Oliver Lauridsen till klubben.

Från andra klubbar i SHL har även forwardstrion Morten Madsen, Timrå, Patrick Russel, Linköping, och Nick Olesen, Brynäs, tagits ut i truppen – likväl som den hockeyallsvenska målvakten Frederik Dichow i Kristianstad.

Förra veckan togs amerikanske backen Brian Cooper och de tjeckiska forwardsbröderna Tomas och Hynek Zohorna, som alla tre spelar i Oskarshamn till vardags, ut till spelen. Även Frölundas forward Michael Spacek är uttagen i Tjeckiens lag och Skellefteås målvakt Strauss Mann i USA:s.

Herrarnas OS-turnering i ishockey startar den 9 februari. Tre Kronors trupp dit presenteras den 21 januari.

Hilda Djupenström/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL